Naują misiją krepšinyje pradedantis Kaukėnas – apie projektą su Seibučiu ir į NCAA išvykstančius talentus

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2021-12-09 15:01
Nuotr.: BasketNews
Nuotr. BasketNews

Ketvirtadienio popietę „Krepšinio namuose“ įvyko atsinaujinusios Moksleivių krepšinio lygos (MKL) spaudos konferencija, kur oficialiai buvo pristatytas naujasis lygos prezidentas Rimantas Kaukėnas.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) decentralizavo moksleivių lygą, ką prieš tai buvo įvykdžiusi ir su Moterų lyga.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas oficialiai pranešė, jog legendinio Lietuvos krepšininko Kaukėno didžiausiu pagalbininku MKL bus naujasis lygos direktorius Petras Aleksonis, kuris šiose pareigose pakeis Irmantą Birbalą. Pastarasis lieka dirbti LKF, kur bus atsakingas už visus projektus, susijusius su jaunimo krepšiniu.

Gedvilas įteikė Kaukėnui simboliniu 21-uoju numeriu pažymėtus Lietuvos rinktinės marškinėlius, pabrėždamas tai, jog šis MKL gyvavimo sezonas – 21.

„Tikiuosi būti kažkuo naudingas, stengsiuosi įdėti daug darbo, minčių, idėjų ir jomis dalinsiuosi su visais, – spaudos konferenciją pradėjo Kaukėnas. – Bandysiu pagerinti MKL lygį, nes, manau, tai yra pagrindas viso Lietuvos krepšinio. Daug ką galima tobulinti, nenoriu lįsti į detales, bet laikai keičiasi, viskas tampa lengviau pasiekiama, bet tuo pačiu ir padaro mus tingesniais. Turime populiarinti krepšinį tarp vaikų, jis turi būti matomas ir turime daugiau investuoti į tai. Ne tiek svarbu, kokie tai bus krepšininkai, o kokios asmenybės užaugs.“

44-erių Kaukėnas po krepšininko karjeros pasinėrė į visuomeninę veiklą, aktyviai dirba su savo vardo paramos fondu, tačiau pasiryžo ir naujam iššūkiui.

Didžiuosiuose Europos klubuose žaidęs krepšininkas atskleidė, jog stoti prie Lietuvos vaikų krepšinio jį motyvavo naujas projektas, kurio idėją pradėjo gvildenti su Renaldu Seibučiu.

„Neseniai su Renaldu Seibučiu pradėjome dėti pirmus žingsnius dėl krepšinio laboratorijos sukūrimo, kuri padėtų jauniems žaidėjams individualiai augti ir suprasti bei galvoti truputį kitaip. Modernus krepšinis eina individualaus meistriškumo kryptimi ir šių sugebėjimų lygis nuolat turi kilti, – savo motyvaciją užimti naujas pareigas dėstė Kaukėnas. – Dabar mes privalome žaisti gerai 1x1 ir susikurti metimus, norisi jiems pagelbėti. Reikia suprasti, kad žaidėjas turi būti traktuojamas kaip komanda ir kiekvienas žaidimo elementas turi būti vertinamas kaip atskiras žaidėjas komandoje.“

Pastaraisiais metais MKL buvo naudojamos specialios taisyklės jauname amžiuje, kur, siekiant individualaus meistriškumo, buvo įvesti tam tikri ribojimai.

Kaukėnas leido suprasti, jog permainų dabartinėse taisyklėse bus, tačiau reikia laiko išsigryninti informaciją tariantis su sporto mokyklomis.

„Reikia įsigilinti į kiekvieno nuomonę, į sporto mokyklų požiūrį, bet aš apskritai esu prieš draudimus, kadangi jie supriešina. Draudimai turėtų būti minimalūs, mes patys suprantame, kad tai akcentuota į individualų meistriškumą, bet negerai, kuomet vienas žaidėjas turi kamuolį, o kiti keturi žiūri. Galime diskutuoti, kas yra gerai, kas ne, dabar mes negalime kažko keisti, nes yra sezono vidurys. Turime laiko pasiklausinėti ir išsiaiškinti, kas yra efektyviausia. Svarbiausia, kad žaidėjas tobulėtų ir augtų“, – tikino buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Pastaraisiais metais po žaidimo MKL į NCAA patraukė tokie talentai kaip Ąžuolas Tubelis ar Augustas Marčiulionis, o ir pats Kaukėnas baigė studijas JAV.

Vis dėlto Lietuvos krepšinio legenda nemano, jog tai yra problema, ir pripažįsta, kad jei nebūtų išvykęs į JAV, nebūtų išsilavinęs tokio individualaus meistriškumo, kokį turėjo.

„Nežinau, kaip federacija galvoja, bet, mano asmenine nuomone, ne tie laikai, kad būtų draudimai. Turi būti įsigilinta, ar žaidėjas žino, kur važiuoja. Jei jis tiki, kad ten gali tobulėti geriau nei Lietuvoje, kodėl gi ne? Aš praėjau savo kelią JAV, esu dėkingas, kas prisidėjo prie mano augimo, ir jis nebuvo lengvas. Nemanau, jei būčiau likęs Lietuvoje, būčiau toks stiprus individualiai. Norint, kad Lietuvoje būtų daugiau individualiai stiprių talentų, jie turi važiuoti ten, kur jaučia, kad jų laukia didesnis iššūkis, nes tai priverčia daugiau dirbti“, – baigė naujasis MKL prezidentas.



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-7
Atsakyti
Viesulas
visur draugelis is viesulo mokyklos:)) suktas suktą suka. nice
2021-12-09
+3
Atsakyti
eee
Pagaliau, atsiranda ir krepšinio valdžioje tokių kurie supranta kas yra individualus meistriškumas ir kaip jo trūksta daugumai lietuvių krepšininkų
2021-12-09
+3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 4

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.