Eurolyga tiria neramumus Kaune: kokios sankcijos gresia „Žalgiriui“?

Donatas Urbonas
BasketNews žurnalistas
2022-04-05 21:01

Eurolyga pradėjo tyrimą dėl įvykių paskutinėse „Žalgirio“ reguliariojo sezono rungtynėse Kaune su Belgrado „Crvena Zvezda“, praneša BasketNews šaltiniai.

Pirmadienį „Crvena Zvezda“ viešai pasmerkė įvykius „Žalgirio“ arenoje ir pasistengė, kad sekmadienio mačas būtų išnagrinėtas Eurolygos biure.

„Turime visas moralines ir kitas teises tikėtis, kad Eurolyga kuo skubiau sureaguos ir pradės drausmines procedūras. Tikimės atitinkamų sankcijų už šiuos Eurolygos reglamento nusižengimus. Taip pat nubausti tuos, kas atsakingi už politizuotus ir akivaizdžiai iš anksto suorganizuotus incidentus bei mūsų komandos, sirgalių bei šalies pažeminimą Kaune", – teigiama „Crvena Zvezda“ išplatintame pranešime.

Fotogalerija

BasketNews išanalizavo Eurolygos reglamentą, pagal kurį „Žalgiriui“ gali grėsti sankcijos pagal kelių punktų pažeidimą.

Potencialiai Lietuvos čempionai gali būti baudžiami už įžeidžiančias skanduotes tribūnose ir vietos aistruolių konfliktą su keliais „Crvena Zvezda“ gerbėjais, kurie saugumo sumetimais dar nesibaigus mačui buvo išlydėti iš „Žalgirio“ arenos.

Šie nusižengimai dažniausiai atitinka smulkių nusižengimų apibrėžimą.

Tokiu atveju, „Žalgiriui“ grėstų bauda už reglamento punktą, kuris apibūdina grupės arba pavienių žmonių įžeidimus ir nepagarbų elgesį oficialiems rungtynių dalyviams, kitiems asmenims, taip pat ir sirgaliams.

Už smulkius pažeidimus Eurolyga numato: įspėjimą; baudą iki 30 tūkst. eurų; techninį pralaimėjimą; atimtas pergales; laikiną diskvalifikaciją iš Eurolygos iki vienerių metų; dalinį arenos uždarymą iki penkerių rungtynių.

Tačiau remiantis raktiniais žodžiais, kuriuos „Crvena Zvezda“ panaudojo savo oficialiame pareiškime, serbai gali tikėtis, jog Eurolyga pritaikys sankcijas už rimtus pažeidimus.

Vienas iš rimtų nusižengimų punktų apibūdina grasinimus, pažeminimą arba rasistinius veiksmus, kurie nukreipti prieš teisėjus, kitus klubus, kitus asmenis, taip pat ir žiūrovus.

Jeigu Eurolyga nustatytų, kad tai vis tik buvo rimtas pažeidimas, „Žalgiriui“ grėstų: bauda nuo 30 iki 280 tūkst. eurų; pralaimėjimas; atimtos pergalės; laikina diskvalifikacija iš Eurolygos turnyro nuo vieno iki trijų sezonų; rungtynių peržaidimas; visas arba dalinis arenos uždarymas nuo vienerių iki visų sezono rungtynių; mačai už uždarų durų nuo vienerių rungtynių iki viso sezono. 

Eurolygos reglamentas nurodo atsakomybę ir už individualius nusižengimus.

Tokį nusižengimą apibūdina punktas, pagal kurį draudžiama: fizinė agresija prieš teisėją, bet kokį kitą asmenį, taip pat sirgalius; grasinantys ir žeminantys veiksmai prieš teisėjus, sirgalius, ir kitus asmenis; bet kokie veiksmai ir elgesys, kurie kursto smurtą.

Už šiuos rimtus nusižengimus gresia: bauda nuo 30 iki 280 tūkst. eurų; draudimas lankytis arenose arba oficialiuose Eurolygos renginiuose nuo vienerių iki ketverių metų; laikina diskvalifikacija iš Eurolygos turnyrų nuo vienerių iki ketverių metų arba nuo trejų rungtynių; laikina diskvalifikacija iš Eurolygos turnyrų.

Nuotr. BNS

Pagal individualių sankcijų reglamentą, į smulkius nusižengimus patenka įžeidinėjimai ir išpuoliai, kurie rodo nepagarbą teisėjams, sirgaliams, ar bet kuriems kitiems asmenims; taip pat fizinės agresijos ketinimai prieš teisėjus, sirgalius ir kitus asmenis.

Už šiuos smulkius nusižengimus gresia: įspėjimas; bauda iki 30 tūkst. eurų; draudimas lankytis arenoje arba Eurolygos renginiuose iki vienerių metų; laikina diskvalifikacija iš Eurolygos iki vienerių metų arba iki penkerių rungtynių.

Emocijos Kaune sprogo po „Crvena Zvezda“ klubo sprendimo neprisijungti prie palaikymo akcijos Ukrainai. Prieš pat rungtynių pradžią, serbai atsisakė kartu palaikyti Ukrainos spalvų vėliavą su užrašu „Stop War“.

Rungtynių metu „Žalgirio“ arenoje keliskart nuaidėjo „Fu*k you Serbia“ ir kitos prieš serbus nukreiptos skanduotės.

„Žalgirio“ aistruolių grupė „Green White Boys“ incidentą su keliais „Crvena Zvezda“ sirgaliais paaiškino savo feisbuko paskyroje: „Atvykę serbų sirgaliai taip pat nesėdėjo rankų susidėję ir provokavo lietuvius – marškinėliai su Z raidėmis, vėliavos, kurios reiškia Kosovą Serbijos sudėtyje ir Serbijos armijos vėliavą. Tokie jų veiksmai mums nepriimtini, todėl reaguota atitinkamai.“

Nuotr. BNS

„Žalgiris“ retai sulaukia nuobaudų dėl sirgalių elgesio, todėl tikimasi, kad Lietuvos klubas išvengs griežčiausių sankcijų.

Pavyzdžiui, pastarąjį kartą „Žalgiris“ gavo 1 tūkst. eurų baudą už pirotechnikos panaudojimą švenčiant patekimą į Eurolygos finalo ketvertą rungtynėse su Pirėjo „Olympiakos“ 2018-aisiais.

Pagal Eurolygos tvarką, informacija apie įvykius „Žalgirio“ arenoje turi būti surinkta ir pateikta atsakingiems asmenims per 48 valandas nuo rungtynių pabaigos.

Eurolygos tyrimo išvados ir sankcijos „Žalgiriui“ turėtų paaiškėti artimiausiomis dienomis. 

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

nieko Z negaus. o jei eurolyga sakosis - jie gali gauti... taigi "padarys tyrima" ir nutrauks viska
2022-04-08
+5
Atsakyti
D_K
Zvezda fanams bauda už Z marškinėlius, už Kosovo demonstravimą ir atsisakyma palaikyt Ukrainos. Genocidą vykdžiusi šalis, vėl palaiko genocidą. Nieko nuostabaus.
2022-04-06
+6
Atsakyti
Manau būtų sąžininga laikiną diskvalifikaciją iš Eurolygos iki vienerių metų arba bauda 280 tūks euru. Tada gal žmonės pagalvotų kitą kartą kaip elgtis, nors laukiniai negalvoja.
2022-04-06
-35
Atsakyti
Reiktu pasalinti Zalgiri is Eurolygos, o kad nenuskriaust Lietuvos, priimt Lietkabeli.
2022-04-06
-13
Atsakyti
man tai vienok keista kad salis surengusi 8000 nekaltu civiliu zudynes, zudziusi religiniu pagrindi kitatikius - bosnius, albanus, kroatus, gali buti tokia jautri nato veliavai - gynybiniam aljansui kuris padare ju ziaurumui pabaiga. balkanu karo metu serbai turejo atvira naratyva - zudyti vaikus, nes jie buvo laikomi sutersto kraujo. ir kartu prievartauti moteris tam, kad paseti serbiska sekla ir tokiu budu atlikti etnini valyma. taip, nato isikisimas pareikalavo auku serbijoje, taip as buvau belgrade ir siai dienai maciau dar nuo tu laiku likusiu apsaudytu pastatu. bet as buvau ir bosnijoje, kurioje privatus namai stovi sugriauti jau bemaz 30 metu todel kad buvo iszudytos istisos seimos, tiesiog nebeliko ten kam gyventi. todel manau kad nato isikisimas ir dabar ukrainoje butu teisingas zingsnis, bet kadangi kitoje puseje branduoline valstybe, kol las yra leidziama ten daryti ta pati ka srebrenicoje. 400 civiliu dar ne 8000, bus laukiama daugiau. sutinku kad skanduoti f* serbia sirgaliams gal nereikejo, bet pazistant rusa ir matant kokia dabar auka vaidina serbai, kaip buvusios jugoslavijos treneriai radonjicius, obradovicius nori taikos tai darosi juokinga. neabejoju kad tie treneriai taika isivaizduoja kaip ukrainos kapituliacija, tiesiog tai ivelka i tokius zodzius kur negales prisikabinti prie potekstes.
2022-04-06
+42
Atsakyti
Kalbam apie tauta kuri i visa kas aplink juos zuri kaip i savo turta ir vergus. Ten daug visokiu karo atlieku like, kurie kaip rusai nori istorija atstatyti. Bosnijoje tik laiko klausimas, kada vieniem ar kitiem pasidarys per anksta. Jei EL neparodys grieztos pozicijos del karo, tai jie del visko skusis kaip skriaudziami..
2022-04-06
+4
Atsakyti
smirdantis serbai kaip ir rusai, patiems baudas israsyti
2022-04-06
+13
Atsakyti
Veliava su kosovo konturais kuriuose serbijos veliava - neprovokacija? mes nato salis, galim laikyt ta veliava, o jus interpretuokit millseviciaus fanai kaip norit. f.u serbija twi asmenine fanu nuomone, taipat kaip asmenine nuomone kai sako ir f.u referee ar kas baudzia? uzdrausit saukt, rekt, gal dar akis uzrisit? tegul pasiziuri kas vyksta servijoj per krepsini, cis tik gelytes, bet laip rusai, twip ir serbai savo kiemo niekada nemato. visi kalti, tik ne jie.
2022-04-05
+57
Atsakyti
Taisyklės yra taisyklės, todėl viskas suprantama. Kad ir kaip tai beatrodytų dabartiniame kontekste, bet pvz futbole irgi žaidėjas gauna geltoną kortelę kai įmušęs įvartį nusiėma maikę o po ja būna kažkoks užrašas palaikantis ar tai Ukrainą, ar kokį kitą žaidėją kuris serga pvz ar mirė ir panašiai. Taip, kad bauda bus yra viskas normaliai, tik, kad nesugalvotų tie skystalai ofisuose kokią rimtesnę sankciją pritempt. Nes nu reikia pripažinti, kad ne šventieji šitoje situacijoje ir mūsiškiai sirgaliai buvo ir tas "fuck you serbia" galima iki rasizmo ir hate speech pritempti labai norint. Tikėkimės yra sveiko proto dar likę pas valdininkėlius Eurolygos ir nepadarys gaisro didesnio nei reikia šioje situacijoje.
2022-04-05
+5
Atsakyti
kai rusai saudo civilius ir prievartauja moteris o serbai zude busnius nemanau kad buvo perlenkta lazda.kazin ka sneketumet jai tai butu jusu seima ar artimas zmogus nuzudytas ar isprievartauta jusu moteris.kiek vienas turi nuomone bet serbu zaidejam nebuvo galima isreiksti savo nuomones.jiem buvo liepta neliesti to plakato
2022-04-06
+12
Atsakyti
nieko jie atvaziuos i kauna dar gaus malku jau renkama chebra atkalt situos vatnikus
2022-04-05
-3
Atsakyti
Gabrielius Landsbergis
2022-04-06
-3
Atsakyti
Aišku kad gaus bauda bet čia tiesiog juokinga. Reikia žiūrėti į situaciją gerokai plačiau o eurolygos fukcionieriai būtent to ir nedaro nežinodami visų aplinkybių paties konteksto. Šaukt fuck Serbija nederėtų kaip ir deveti marškinėlių su imperialistiniais simboliniais tad čia tas ant to gaunasi
2022-04-05
+6
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.