Trys Maskoliūno galvosūkiai: kaip atrodys rinktinės dvyliktukas?

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2021-05-27 12:46
Nuotr.: BasketNews.lt iliustracija/BNS
Nuotr. BasketNews.lt iliustracija/BNS

Darius Maskoliūnas dabar su „Barcelona“ ruošiasi Kelne vyksiančiam Eurolygos finalo ketvertui, tačiau vis dažniau trenerio galvoje sukasi mintys apie Lietuvos rinktinę ir jau birželio pabaigoje lauksiantį didžiausią karjeros iššūkį.

Lietuvos rinktinė birželio 16-ąją oficialiai pradės pasiruošimą olimpiniam atrankos turnyrui, o jau to paties mėnesio 29 dieną pradės kovą dėl vienintelio kelialapio į Tokijų.

Maskoliūnas praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė 15 kandidatų sąrašą ir nežinomybę dėl dvyliktuko sumažino iki minimumo – stovykloje neišvysime Artūro Gudaičio, Jono Mačiulio, Pauliaus Jankūno, Artūro Milaknio ir Vaido Kariniausko – žaidėjų, kurie būtų įnešę didelės sumaišties, dėliojant galutinę sudėtį.

Ignas Brazdeikis

Ignas  Brazdeikis
Komanda: Orlando Magic
Philadelphia 76ers
Pozicija: SF
Amžius: 22
Ūgis: 201 cm
Svoris: 98 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

„Jeigu tik būtų galimybė, aš norėčiau pasikviesti tik dvylika žmonių, kad visiems būtų viskas aišku, bet šituo pandeminiu laikotarpiu negali žinoti kas, kaip ir kur. Taip pat dar sezonai nesibaigę, bei gali nutikti visokių traumų, tai esi priverstas tai daryti“, – apie penkioliktuko pasirinkimą kalbėjo Lietuvos rinktinės vairininkas.

Žvelgiant iš šono, atrodo, jog 9-10 vietų dvyliktuke, jei nenutiks nenumatytų dalykų, yra rezervuotos ir Maskoliūnui reikės apsispręsti tik dėl kelių rotacijos žaidėjų. Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia, kokius galvosiūkius rinktinės treneriai turės išspręsti per dvi savaites truksiantį pasiruošimo procesą.

Ramūs gynėjai

Nuotr. BNS

Kandidatų sąraše neatsiradus po traumos sveikstančio Kariniausko pavardės, dėl įžaidėjo pozicijos praktiškai galime neabejoti – ją sudarys Manto Kalniečio, Luko Lekavičiaus ir Roko Jokubaičio trio.

Fantastišką sezoną žaidęs Kalnietis jo pabaigoje patyrė čiurnos traumą, tačiau, „BasketNews.lt“ žiniomis, ji neturėtų krepšininko išmušti iš rikiuotės ir jis bus pasiruošęs padėti rinktinei nuo pasiruošimo stovyklos pradžios.

Pagrindinio atakuojančio gynėjo pozicijoje taip pat turime aiškią Mariaus Grigonio kandidatūrą, o į šią vietą galės pasislinkti puikų sezoną Vitorijos „Baskonia“ žaidžiantis Rokas Giedraitis.

Tuo metu Tomo Dimšos šansai patekti į galutinį rinktinės dvyliktuką vertinami atsargiau, tačiau jie irgi nėra nurašomi, priklausysiantys ir nuo kitų aplinkybių, apie kurias kalbėsime, kai pereisime prie puolėjų grandies.

Neaiški Ulanovo situacija ir Brazdeikio mįslė

Nuotr. BNS/BasketNews.lt iliustracija

Puolėjų grandis yra tokia plati, jog žaidėjus drąsiai galėtume išdalinti per dvi rinktines – Giedraitis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius, Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius, Ignas Brazdeikis ir Gytis Masiulis.

Atrodytų, jog iš šių kandidatų ramūs dėl vietos rinktinėje turėtų būti keturi – Eurolygoje žibėjęs Giedraitis, puikų sezoną turėjęs ir per dvi pozicijas galintis žaisti Kuzminskas, elitinis snaiperis ketvirtoje pozicijoje Bendžius bei Ulanovas. Vis dėlto dėl pastarojo yra nemažai klaustukų.

Ulanovas turi sunkų sezoną Stambulo „Fenerbahče“ gretose, o pirmiausiai tai yra susiję su sveikatos problemomis – tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, puolėją pasivijo dar Kaune kamavę klubo skausmai ir nors jis gali žaisti, tačiau tai trukdo atskleisti savo sugebėjimus 100 procentų.

Dėl legionierių limito Turkijos pirmenybėse 29-erių atletas paskutinį kartą žaidė vasario 7-ąją, o paskutinės jo rungtynės buvo sužaistos dar kovo 12-ąją. „BasketNews.lt“ šaltiniai praneša, jog Ulanovas Lietuvoje pasirodys medicinos specialistams, o priimti sprendimai gali būti įvairūs – žaidimas olimpinėje atrankoje, įsitikinus, jog trauma nėra rimta, visą vasarą nubrauksianti reabilitacija arba, sėkmės atveju, prisijungimas prie rinktinės prieš olimpines žaidynes.

Jeigu Ulanovas galės atstovauti rinktinei Kaune, tuomet, atrodo, jog trijų labai panašaus stiliaus puolėjų komandai gali būti per daug ir Maskoliūnas rinksis tarp Sedekerskio ir Butkevičiaus.

Nuotr. BNS

Proveržio sezoną žaidžiančio Sedekerskio pliusai prieš Butkevičių – galimybė puolime laisvai žaisti per dvi pozicijas, o gynyboje tai būtų universaliausias rinktinės krepšininkas, galintis gintis nuo pirmos iki penktos pozicijos ir su Ulanovu realiausiai pretenduojantis prižiūrėti Slovėnijos vunderkindą Luka Dončičių.

Tuo metu Butkevičius Maskoliūnui gali pasiūlyti patirtį, gerą žaidimą atviroje aikštėje ir taip pat solidžią gynybą perimetre.

Įdomiausia turbūt lietuviams yra Igno Brazdeikio situacija – Lietuvos pilietybę susigrąžinęs NBA talentas paskutinį kartą FIBA krepšinyje žaidė 2016-aisiais, kai atstovavo Kanadai U17 pasaulio čempionate.

Brazdeikiui reikės per trumpą laikotarpį prisitaikyti ne tik FIBA krepšinyje, bet ir prie kitokio mentaliteto – puolėjas iš Lietuvos gyventi į Kanadą išvyko ketverių ir sunkiai kalba lietuviškai, todėl bus įdomu, kaip jam seksis pritapti prie senas tradicijas turinčios šalies rinktinės rūbinės.

Vis dėlto, stebint Brazdeikio žaidimą, matosi, jog jis turi daug teigiamų savybių, kurios domina Maskoliūną – 201 cm atletas yra autoritetų nepaisantis žaidėjas, turintis puikų prasiveržimą bei stabilų metimą iš toli. Lietuvis gali pasislinkti ir į antrą poziciją, o taip pat trykšta noru prisidėti prie Lietuvos rinktinės ir jei jis greitai adaptuosis kitokioje sistemoje, tokį žaidėją turėti antrame penkete ir imti į rotaciją kaip 11-12 krepšininką, kuris per kelias minutes turi potencialo daryti pranašumą, Lietuvai būtų didelis laimėjimas.

Jei vis dėlto „projektas Brazdeikis“ šią vasarą dar nepasiteisins, atsiranda reali galimybė Dimšai prasibrauti į dvyliktuką, įsivaizduojant, jog Ulanovui viskas bus gerai ir jis galės žaisti Kaune.

Kas bus priekinės linijos saugiklis?

Nuotr. BNS

Tarp kandidatų penkioliktuko sunkiausiai įsivaizduojama, jog į rinktinę prasimuš Masiulis, bet kas tuomet bus mūsų saugiklis, pražangų susirinkus Jonui Valančiūnui ar Domantui Saboniui?

Faktas, kad vidurio puolėjo vietą praktiškai visų rungtynių metu dalinsis JV su Saboniu ir šiuo atveju Gudaičio nebuvimas neatrodo toks baugus, bet niekas nėra apsaugotas nuo nenumatytų aplinkybių ir matant, jog komandoje nėra ir tikro ketvirtojo numerio Jankūno, Maskoliūnui reikia turėti planą C.

Europos čempionato atrankos languose Maskoliūnas nevengė žaisti žemu penketu, penktoje pozicijoje su Mačiuliu ar Kuzminsku, ir tai atkarpomis pasiteisindavo. O kaip bus dabar?

Jei galiausiai į komandą nebus paimtas Masiulis, į vidurio puolėjo vietą ir vėl kelioms minutėms galės slinktis Kuzminskas, o taip pat neatmetamas variantas, jog čia atkarpą gali sužaisti ir Sedekerskis, kas būtų jo dar vienas pranašumas prieš kitus jo pozicijus žaidėjus.

Lietuvos rinktinės treneriai maksimaliai stengėsi sumažinti įtampą tarp kandidatų pasiruošimo stovykloje, bet keli klausimai liko, kurie bus atsakyti per labai trumpą laiką – po birželio 18, 22 ir 24 dienomis įvyksiančių draugiškų testų Maskoliūnas turėtų pateikti galutinį verdiktą prieš savo didžiausią trenerio karjeros iššūkį.

Rinktinės kandidatų sąrašas:

Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“)
Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)
Ignas Brazdeikis (Orlando „Magic“)
Tomas Dimša (Las Palmo „Gran Canaria“)
Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“)
Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“)
Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“)
Edgaras Ulanovas (Stambulo „Fenerbahče“)
Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“)
Jonas Valančiūnas (Memfio „Grizzlies“)
Domantas Sabonis (Indianos „Pacers“)
Marius Grigonis (Kauno „Žalgiris“)
Gytis Masiulis (Panevėžio „Lietkabelis“)
Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“)
Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)



Komentarai:

Timas
kas cia per nesamoningas straipsnis
2021-06-03
-4
Atsakyti
sad
Kaip atrodys? Makaluotai.
2021-06-02
-1
Atsakyti
ciongas
Po pusfinalio su Rytu manau, kad Masiuliui rinktinėje ne vieta. Neko gero. Tik tėvas Masko-liūno draugelis, tai ir kviečia.
2021-05-30
+2
Atsakyti
Butu gal ir komanda
jeigu turetume tikra treneri. dabar turim reksnio shuniuka, ranksluostuku padavinetoja. ir tai, nelabai vykusi. kuo toliau lietuvos krepsinis nueis i sona nuo komandos uz milijarda zvaigzdziutreneriu, tuo bus geriau.
2021-05-30
-5
Atsakyti
TrgPrg
E.Zukauskas tiktu siam 12 kui, atloses gera sezona, stiprioje lygoje, 3 sezonus ir rezultatai pakankamai geri plius kovesi su realiai stipriais Europos mastu zaidejais. Supratimas zaidimo vienas is geriasniu ir galinciu greitai islieti i komanda. Gera forma igyjas ir islaikes. Vertas rimto demesio zaidejas.
2021-05-28
+2
Atsakyti
Nesvaikit pupos
Tas Brazdeikis geresnis uz tuos Butkeviscius, Bendzius, kartu sudejus.
2021-05-28
+7
Atsakyti
...
Na idomus rasinelis. Galima pagalvot kazkas Milakni tikejos sarase pamatyt.Cia rimtai? Ir Bendzius ramus del vietos rinktineje?Nemanau Giedraitis gali slinktis i Grigonio vieta?Rimtai? :D Brazdeikis stabilu metima is tritaskio.Tikrai? Kad kaip ir kitka sko NBA rungtynes sio sezono.Apie koki Juskeviciu, kad galejo pakviest net neuzsiminta, nors Milaknis paminetas:DBrazdeikis 11-12 zaidejas?Kazin ar jis pats tikis is NBA atvaziaves but 11-12, jei nepaimtu isvis, tai kazin ar dar kada atvaziuotu, nebent uzsivestu labiau del to. 4 nr ner, bet Masiuli pakviete, matom dbr koks jis LKL pusfinalyje, tikrai nebuvo galima kito ko paieskot?
2021-05-28
-1
Atsakyti
Lokas
masiulis lavonas ka daro tarp 15 kandidatu, turbut per teva! reiktu atsijot masiuli butkeviciu dimsa
2021-05-28
-2
Atsakyti
x
bučiau sakęs , kad Masiulis paklius. bet Butkevičius įrodinėja , kad jis geresnis PF nei Masiulis kas liečia centro poziciją reikalui esant matyt ir geriau atrodytų už Masiulį . kad Bendžius nepaklius jei bus sveikas Ulanovas manau faktas. Reikia nepamiršti, kad nei viena komanda atrankoje rimtų centrų neturi.
2021-05-28
+6
Atsakyti
alioalio
idomumo deliai pasiziurejau Dimsos statistika acb, dvitaskiai 42 procentai,tritaskiai 30 procentu, renka 3 naudingumo balus per maca....ir toks zaidejas i Rinktine kvieciamas???LMAO
2021-05-28
+2
Atsakyti
Nuomone
dimsa, bendzius ir masiulis turetu atkristi, bet dar neaiskus ir brazdeikis, reiketu ji pamatyt kaip atrodys europietiskam zaidime, be to nera stabilus
2021-05-27
+4
Atsakyti
Anonimas
Branduolys aiskus, todel reikia padekoti Dimsai, Butkeviciui ir Bendziui ir judame toliau. Vistiek 10-12 zaidejai nekazka gauna laiko
2021-05-27
-1
Atsakyti
aukstaugiu labai mazai
Praverstu D-Mo, jei ne principai. O jei ne jis, tai... nors ir Gebenas.
2021-05-27
-5
Atsakyti
Gran Canaria
Na taip, NBA komandai tinka, bet rinktinei ne, geriau kažką iš LKL paimti, nes Maskoliūnas žino. Bet jeigu rinktinės treneriui netinka NBA gerus rezutatus rodantis žaidėjas, tai gal čia trenerio problema?
2021-05-27
+3
Atsakyti
Iggy
As manau Brazdeiki reiketu paiimti i dvyliktuka kad ir kaip 12 zaideja bet kad duot biski apsipradt su rinktine ir tikrai daug kas nuvertina ji nors turbut dauguma is ju jo net nemate zaidziant geriau jis nei ulanovas koks kuris zaide labai nedaug ir prasta sezona turejo o palyginimui nors iggy ir nezaizdavo daug minuciu bet reguliariai begdavo i aiskte ir gan padoriai atrodydavo plius orlande jis tikrai neblogai uzbaige sezona
2021-05-27
+4
Atsakyti
Anonimas
Dar Dimsa kisa,nes zaidzia Ispanijoj tai imkit ir Birute,Kulbe
2021-05-27
-3
Atsakyti
Dede
Dimša, Butkevičius ir Ule turėtu pailsėt, Ulė nes katik po traumos ir sezono forma gedinga šiemet. Butkevičius, nes nera Adomaicio, o Dimša, nes Grigonis pasiims 30min, o didelių žmonių rezerve reik turėt labiau nei gynėjų.
2021-05-27
-3
Atsakyti
Anonimas
Didziausia nesamone cia yra Masiulis. Kodel jis, o ne pvz Echodas? Ar tikit kas nors, kad sitas "tikras pf" gautu minuciu rimtose rungtynese? Bet Malatuotojas gali ji paimti kaip ta tikra aukstaugi.. O butent Echoda, o ne Gebena ar Biruti pasirinkau todel, kad mano supratimu jos geriausiai tiktu salia Valanciuno ir Sabonio dueto kaop trecias aukstas.. Su Saboniu gal net sudarytu visai idomu dueta.. O dabar bliaaaaat :)
2021-05-27
-2
Atsakyti
ciongas
Tokie svarstymai - tai tik vandens pylimas ant tuščio malūno. Kiek malsime, niekas nesikeis. Dauguma mūsų žaidėjų labai vienpusiški, stokoja gerų kamuolio varymo arba gynybos įgūdžių. Tokie žaidėjai kaip Butkevičius laikomi medinukais, o Bendžius tiesiog tuščia vieta gynyboje. Judrumo, taiklumo stinga ir Ulanovui, bet jis gali būti naudingas gynyboje, neblogai grumiasi po krepšiu. Tas pats Ignas individualiai tiesiog visa galva geresnis už likusius jo pozicijos žaidėjus, nes niekas nei Ulanovo, nei Butkevičiaus nesiūlo NBA. Rinktinėje neturėtų likti DImšos, Bukevičiaus ir Bendžiaus arba Masiulio. Visi kiti savo vietoje.
2021-05-27
+6
Atsakyti
Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“) Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“) Tomas Dimša (Las Palmo „Gran Canaria“) Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“) Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“) Rokas Giedraitis (Vitorijos „Baskonia“) Jonas Valančiūnas (Memfio „Grizzlies“) Domantas Sabonis (Indianos „Pacers“) Marius Grigonis (Kauno „Žalgiris“) Gytis Masiulis (Panevėžio „Lietkabelis“) Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv“) Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)
2021-05-27
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 49

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.