Eurolyga neribotam laikui suspendavo Rusijos klubus

2022-02-28 18:26
Nuotr.: J.Petronis
Nuotr. J.Petronis

Oficialiai skelbiama, jog pirmadienį vykusio posėdžio metu Eurolygos komercinio turto (ECA) vykdomosios valdybos nariai nusprendė suspenduoti visus Rusijos klubus – Maskvos CSKA, Kazanės UNIKS, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ bei jų artimiausias rungtynes.

Mačai bus peržaisti tik tuomet, kai pasikeis Rusijos politinė pozicija Ukrainos karo klausimu. Kitu atveju, bus suspenduotos visos rungtynės.

Oficialiame laiške rašoma: 

„Pirmadienį, vasario 28 d., nuotoliniu būdu posėdžiavusi Eurolygos komercinio turto (ECA) akcininkų vykdomoji valdyba dėl karo Ukrainoje priėmė šiuos sprendimus:

1. Sustabdyti Rusijos komandų dalyvavimą Eurolygoje (Maskvos CSKA, Kazanės UNIKS, Sankt Peterburgo „Zenit“) ir Europos taurėje (Krasnodaro „Lokomotiv“).

2. Eurolyga nuolat stebi situacijos raidą. Jei situacija nepasikeis palankia linkme, visos reguliariojo sezono rungtynės su Rusijos komandomis bus anuliuotos, kad būtų sukonfigūruota lygų turnyrinė lentelė.

Eurolyga ir jos klubai pakartoja savo tvirtą įsipareigojimą siekti taikos prieš bet kokius smurto ar karo veiksmus ir toliau naudos savo balsą, kad skatintų pagarbą, įsitraukimą ir įvairovę – vertybes, kurios yra komandų pagrindas.“

Pradinė Eurolygos pozicija buvo perkelti Rusijos klubų rungtynes į neutralias arenas, tačiau netrukus pasikeitė.

Į Eurolygą, prašydama nutraukti ryšius su Rusijos klubais, kreipėsi Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

BasketNews šaltinių teigimu, Šiugždinienė norėjo pasisakyti apie tai Eurolygos vadovų susirinkime.

Pasak išplatinto laiško, ministrė gavo Eurolygos vadovo Jordi Bertomeu atsakymą, kad vertina pasiūlymą, bet nesutinka leisti dalyvauti Eurolygos valdybos posėdyje.

Bertomeu atsakymas:

„Dalinamės jūsų susirūpinimu dėl rimtos ir liūdnos situacijos, kurią išgyvename. Dabartinis konfliktas Ukrainoje paliečia visas mūsų visuomenės sritis ir akivaizdu, kad smurtas nėra atsakymas į bet kokį galimą kontekstą.

Kita vertus, leiskite man pasidalinti su jumis, kad praėjusį penktadienį Eurolyga ir 18 Eurolygoje dalyvaujančių klubų griežtai pasmerkė bet kokius karo veiksmus, deja, vykstančius Ukrainoje, ir nusprendė, kad visos rungtynės, numatytos Rusijos Federacijoje, bus perkeltos  į neutralias arenas.  Šių priemonių buvo imtasi siekiant apsaugoti varžybų vientisumą ir tęstinumą, o tai leidžia komandoms ir toliau ginti savo teisę rungtyniauti aikštelėje, tuo pačiu apsaugant žaidėjų, trenerių, sirgalių ir personalo ryšių vientisumą  nepatiriant nė menkiausios rizikos. Tačiau tai neatmeta galimybės, kad šiandien posėdyje bus susitarta dėl tolesnių priemonių.

Bijau, kad šios popietės susitikime negalėsite dalyvauti dėl jo privataus pobūdžio, tačiau mes labai vertiname jūsų pasiūlymą ir galimybę. Nepaisant to, mielai jums paskambinsiu ir pasidalinsiu jūsų žinute su klubų savininkais.“

„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas pirmas Eurolygoje iškėlė idėją boikotuoti likusias rungtynes su Rusijos klubais, tačiau penktadienio posėdyje palaikymo nesulaukė.

Nors pagal Eurolygos reglamentą „Žalgiriui“ už du tyčia praleistus mačus grėstų griežtos piniginės baudos ir net diskvalifikacija, Motiejūnas patvirtino, jog nekeis savo pozicijos.

Eurolygos valdyba (ECA), kurią sudaro 13 Eurolygos komandų, pirmadienio susirinkime turėjo tvirtinti finalo ketvertą Belgrade ir pristatyti Rusijos ekipų perkėlimą į neutralias arenas.

Tačiau dėl masiškų sankcijų Rusijai, kurios spaudžia šalį ir finansiškai, ir logistiškai, Eurolygai gali tekti apsvarstyti drastiškus sprendimus dėl Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Kazanės UNIKS šio sezono likimo.

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

o fiba?
ka blet fiba? vel tyli?
2022-02-28
+12
Atsakyti
o kaip galejo buti kitaip? jie juk negali iskristi i europos oro zemyna.
2022-02-28
+4
Atsakyti
Marius
Ko gero lietuviai žaidėjai paskubėjo... Atsisakydami žaisti pažeidė kontrakto sąlygas. Teisiškai tai taps pagrindu ir tie kontraktai dabar greičiausiai bus nutraukti. Jei būtų nepasidavę spaudimui dabar gautų atlyginimus net nežaisdami, nes kontraktai galiotų. Prie ko priveda emocijos... Negaila tik Grigonio, kuris vasarą amoraliai po sovietų žvaigžde fotografavosi.
2022-02-28
-14
Atsakyti
va
Visas pasaulis pries Rusija,visi laukia Rusijos griuties..
2022-02-28
+14
Atsakyti
Na
štai, FIFA pašalino Rusiją su visais klubais, tą patį pakartos ir FIBA. Eurolygai matyt galioja kitos moralės ir etikos taisyklės.
2022-02-28
+36
Atsakyti
Kad
ir labai nenorom, tačiau tarpinis sprendimas priimtas. Bet akis bado štai kas - eurplyga smerkia karo veiksmus, vykstančius Ukrainoje, o ne Rusijos agresiją (invaziją) prieš Ukrainą. Jaučiate skirtumą?
2022-02-28
+4
Atsakyti
rr
Tai ir taip ten nebėra kam žaisti. Seniai taip reikėjo.
2022-02-28
-4
Atsakyti
Anonimas
galetu atsaukt visai sezona, zalgiriui butu naudinga
2022-02-28
-14
Atsakyti
!
Gerai, bet vistiek jis apsišikėlis.
2022-02-28
+14
Atsakyti
Anonimas
avtador tesia kovas fibos eurocup taurėje. Beveik garantija, kad fiba nieko nedarys.
2022-02-28
-4
Atsakyti
Žalgiris kyla į 15-tą vietą :)
2022-02-28
+16
Atsakyti
Slove
tai kad kaip tik ne kategoriskas o sikalinis, ir galima sakyt tai ko rusai ir prase, atidejo ju rungtynes neribotam laikui o ne ismete.
2022-02-28
+6
Atsakyti
Tai ok.... jei situacija ilgokai nesikeis, ar bus irasomi techniniai pralaimejimai?
2022-02-28
-32
Atsakyti
Anonimas
o fiba apsimyžusi ir toliau tyli tiek dėl rinktinės, tiek dėl klubų jos lygose.
2022-02-28
+22
Atsakyti
Pradžia jau padaryta,pirmas žingsnis žengtas.Ir tik laiko klausimas,kada galutinai bus pašalinti visi ruskių suskių klubai.Ačiū EL,kad nepasidavė pinigams bei spaidimui,lieka tik atlikti galutinius štrichus šalinant jų komandas.
2022-02-28
+20
Atsakyti
to maža
2022-02-28
+19
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 26

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.