Ryškiausi rinktinės žaidėjai: kokios jų perspektyvos ateityje?

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2021-11-30 12:00
Nuotr.: FIBA | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas
Nuotr. FIBA | BasketNews iliustracija/E.Alšauskas

Kazys Maksvytis dviem pergalėmis debiutavo prie Lietuvos rinktinės vairo FIBA pasaulio čempionato atrankos rungtynėse su Bulgarija ir Čekija, o ryškų pėdsaką laimėjimuose paliko keli mūsų šalies žaidėjai.

Pirmajame lange prie naujo trenerio krepšininkai siekė užsirekomenduoti, jog ateityje ir toliau būtų kviečiami į atrankas, o taip pat ir turėtų šansą prasimušti į rudenį vyksiantį Europos čempionatą.

Iš 13 šiame lange žaidusių lietuvių tik keturi yra atstovavę pagrindinei komandai čempionatuose – Arnas Butkevičius, Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius ir Deividas Gailius, o Margiriui Normantui, Osvaldui Olisevičiui, Vyteniui Čižauskui ir Eigirdui Žukauskui apskritai tai buvo debiutas oficialiose varžybose.

Šį sezoną pelnomi taškai

46%
81,5
Pelno taškų: 81,5
Taiklumas: 46,1%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 89
Blogiausias pasiekimas: 74
Daugiausia pelno: Mindaugas Kuzminskas

Tinklalapis BasketNews atrinko keturis rinktinės žaidėjus, kurie paliko didžiausią įspūdį pirmajame lange, ir apžvelgė jų perspektyvas ateityje Maksvyčio treniruojamoje rinktinėje.

Eigirdas Žukauskas

Nuotr. BNS

Neabejotinai geriausias rinktinės žaidėjas lange ir pagrindinis klausimas po Žukausko debiuto rinktinėje: kodėl tik dabar?

Po 23 minutes aikštėje praleidęs Eigirdas rinko po 10 taškų, 5,5 atkovoto kamuolio ir 14 naudingumo balų, o svarbiausias jo indėlis buvo sunkiose rungtynėse su Čekija, kuomet jų pabaigoje tvirtai sudėtas lietuvis perlaužė mačą. Jo +/- su čekais buvo geriausias komandoje (+21).

Puolėjas įrodė, jog gali rinkti taškus įvairiais būdais, vienodai gerai žaidžia abiejose puolėjų pozicijose, yra solidus gynyboje, turi aukštą krepšinio IQ, o jo fiziškumas atitinka Eurolygos lygį.

„Manau, kad stabiliausiai abi dienas sužaidė Eigirdas Žukauskas. Tiek puolime, tiek gynyboje, – po rungtynių Opavoje kalbėjo Maksvytis. – Jis suteikia universalumo. Su juo ir puolime yra pasirinkimų. Eigirdas gali žaisti apačioje, lėtą aukštaūgį apžaisti iš viršaus. Gynyboje, ypatingai šiuose languose, kuomet reikia per trumpą laiką išmokyti žaidėjus kažkokių gynybos sistemų, jis labai gerai tinka, kai keičiamės ginamaisiais. Eigirdas gali dengti žaidėjus nuo 1 iki 4 pozicijos.“

Jau ketvirtą sezoną Permėje žaidžiantis 29-erių šilutiškis neabejotinai ir toliau žais atrankose pas puikiai pažįstamą trenerį, o žinant ketvirtų numerių trūkumą Lietuvoje ir Žukausko bei Maksvyčio ryšį, neatmeskime, jog puolėjas vasarą belsis ir į Europos čempionatą.

Kalbant apie išvaizda ir krepšinio IQ į Toko Šengeliją panašaus Žukausko karjeros perspektyvas, akivaizdu, jog vienas labiausiai neįvertintų Lietuvos žaidėjų jau viską įrodė „Parma“ klube ir vasarą privalo keltis į aukštesnį lygį – bent FIBA Čempionų lygą arba Europos taurę.

Mindaugas Kuzminskas

Nuotr. FIBA

Iš pradžių Kuzminsko sprendimas belstis per pusę Europos, kad sužaistų vienerias rungtynes lange, kai kuriems atrodė keistokas, bet tai absoliučiai pasiteisino ir galime tik padėkoti puolėjui už tokį pasiaukojimą.

Klausimas, ar be Mindaugo Lietuva būtų pasiekusi pergalę Opavoje, o vienintelis Eurolygos krepšininkas mūsiškių gretose šiame mače buvo rungtynes keičiantis žaidėjas – 13 taškų, 4 rezultatyvūs perdavimai ir 17 naudingumo balų.

„Antrosiose rungtynėse, ypač puolime, padėjo Mindaugas Kuzminskas, ypatingai tada, kai mūsų žaidimas pradėjo suktis aplink tritaškį, tada gavome kažkiek taškų iš po krepšio“, – teigė Maksvytis.

Prie trenerio Dariaus Maskoliūno net ir languose ne visada vietą aikštėje rasdavęs Kuzminskas buvo puikiai išnaudotas Maksvyčio ir rinktinė stengėsi žaisti per puolėją, kuris prie dvigubos gynybos gerai skaitė situacijas, o taip pat varžovams atsakė fiziškumu.

Prieš Europos čempionatą esant didelei konkurencijai puolėjų pozicijoje toks 32-ejų lietuvio pasirodymas uždėjo didelį pliusą prieš naują trenerių štabą ir nuteikė pozityviai, jog ateityje Maksvytis krepšininką gebės išnaudoti ir prie didžiausių Lietuvos žvaigždžių.

Martynas Echodas

Nuotr. FIBA

Venecijos klube suolą šildantis vidurio puolėjas į rinktinę atvyko labai motyvuotas ir buvo geriausias Lietuvos centras lange.

Echodas per dvejas rungtynes aikštėje išbuvo 33 minutes ir per jas spėjo atkovoti 7 kamuolius puolime, o bendrai fiksavo beveik dvigubo dublio rodiklius – 10 taškų, 9,5 atkovoto kamuolio ir 16 naudingumo balų.

Būtent paskutinėmis minutėmis su Čekija Maksvytis aikštėje rėmėsi šiuo centru, o dvikovoje su Bulgarija jo +/- rodiklis buvo antras geriausias komandoje.

24-erių centras ir toliau turėtų išlikti tvirtas atrankų žaidėjas, o dėl pagrindinių čempionatų Echodas yra situacijos įkaitas – aukščiausio lygio krepšininkų priekinėje linijoje Lietuvoje yra tiesiog per daug, kad Echodas turėtų realių galimybių.

Dabar belieka tikėtis, jog toks žaidimas lange atkreips „Umana Reyer“ trenerio Walterio De Raffaele dėmesį ir Echodas gaus stabilių minučių Europos taurėje.

Osvaldas Olisevičius

Nuotr. FIBA

Nors mačas su Čekija Olisevičiui nesusiklostė, tačiau jo įspūdingas debiutas rinktinėje prieš bulgarus priverčia puolėją įtraukti į šį sąrašą.

28-erių snaiperis vieną po kito smeigė tritaškius į bulgarų krepšį, perlaužinėjo rungtynes ir per 23 minutes surinko 20 taškų, 9 atkovotus kamuolius ir 29 naudingumo balus. Olisevičiaus +/- rodiklis buvo geriausias komandoje – +29.

Olisevičius niekada nebuvo pats atletiškiausias žaidėjas ir kartais atrodydavo, jog jo snaiperio gebėjimai Lietuvoje yra nuvertinami. Vis dėlto su Bulgarija vilnietis smaigstė tritaškius iš savo mėgstamų kampų ir įrodė, jog gali būti sėkmingai išnaudojamas šiame lygyje stretch four pozicijoje.

„Sprendžiant iš rungtynių, atrodo, kad jis dar labiau subrendęs kaip žaidėjas, – apie Olisevičių po mačo Klaipėdoje kalbėjo Maksvytis. – Prieš treniruočių stovyklą kalbėjome, kad aš jo nemėtysiu per pozicijas, bandysiu grąžinti į seną gerą ketvirtą poziciją. Jis per daug dėl to nepyko. Man šiose rungtynėse tai pasiteisino. Aišku, jis gali žaisti ir ten, ir ten.“

Įspūdingas dvimetrinio krepšininko debiutas nukonkuravo užsirekomendavusį rinktinės žaidėją Eimantą Bendžių, kuris Opavoje nebuvo registruotas rungtynėms.

Galima numanyti, jog Olisevičius turės savų argumentų net ir kovojant dėl vietos pagrindinėje rinktinėje vasarą, nes tokio stiliaus krepšininkų prie Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio reikia, o be Bendžiaus dar tik Arnoldas Kulboka yra panašaus stiliaus ketvirtas numeris.



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-1
Atsakyti
na va kas nustebino, tai Zukauskas.
2021-11-30
+4
Atsakyti
Ciongas
Bendžius nei apsigina, nei kamuolius atkovoja, nei laisvas pataiko. Naudos nulis net prieš belgus, o vasarą irgi atrodė trgiškai. Manau, kad jo galimybės itin menkos. Bus trys centrai ir du pf. Dėl centrų net neverta diskutuoti. JV Ir Sabas, na dat Gudaitis ar Motiejūnas. Pf būtinai Sedekerskis ar Kulboka, Kuzminskas dar turi parako. O 3 numeris Žulauskas atsarginis tikrai tiktų., nes Ulanovo forma neaiški.
2021-11-30
+19
Atsakyti
vv
Nu nežinau, aš galutinėje sudėtyje vis tiek Bendžių matyčiau. Vien dėl jo gebėjimo išplėsti aikštę (šalia Valančiūno ir Sabonio). Jeigu sutiktų netgi ir Milaknį paimčiau į rinktinę, suteitkų reikiamos erdvės šalia Valančiūno ir Sabonio. Mano sudėtis būtų tokia: PG: Jokūbaitis, Lekavičius, Kalnietis SG: Grigonis, Giedraitis SF: Ulanovas, Kuzminskas, Milaknis PF: Sabonis, Bendžius/Brazdeikis/Sedekerskis C: Valančiunas, Gudaitis,
2021-11-30
-3
Atsakyti
O
kur mega zvaigzde dimsa?
2021-11-30
+12
Atsakyti
nini
Baikit statyt Zukauska i PF, cia tas pats kas padet varzovui, su tokiais duomenimis ir greiciu tik SF.
2021-11-30
+8
Atsakyti
x
sunkių kraštų pozicija keistoka pagrindinėj sudėtyje. ir nei vieno įsitvirtinusio. realiai yra Sedekerskas Miniotas Žukauskas Masiulis Bendžius Kulboka. jei reikėtų kirsti lažybų dėl vasaros statyčiau už Žukauską. juolab, kai JV keičia kvalifikaciją.
2021-11-30
-2
Atsakyti
Rolka
galėtų žalgiris pagalvot apie E. Žukausko papyldimą kitam sezonui
2021-11-30
+15
Atsakyti
Anonimas
Žukauskas universalesnis nei Bendžius ir jeigu Bendžius pateko į 12-tuką neseniai, tai Žukauskui patekti tikrai yra didesni šansai.
2021-11-30
+12
Atsakyti
Vėl apie Kuzminska laba diena. Jūs čia rimtai?
2021-11-30
-6
Atsakyti
Serbentautas
Kuzia išėjęs pirmam kėlinyje oagal įgūdžius atrodė kaip 12tokas prieš 5tokus. Seniai nematėm tokio Kuzės.
2021-11-30
+15
Atsakyti
x
Kitame lange gal Redika pamatysim?Nes dabarrinèj sudėtyj nemačiau nei vieno padoraus ižaidèjo,O Redikas juk Kazio auklėtinis,
2021-11-30
+2
Atsakyti
apie ehodo sansus manau net neverta kalbet jei visi bus sveiki. realiausius sansus patekt i galutine sudeti turi kuzminskas, zukauskas ir normantas.
2021-11-30
-16
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 15

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.