Labiausiai patobulėję vietiniai LKL žaidėjai: nuo lietuviškojo Fernandezo iki „Lietkabelio“ kario

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-05-24 08:15
Nuotr.: LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) pasiekė finalų serijas, kur netrukus bus išaiškinta galutinė komandų rikiuotė sezone. 2021-2022 metų sezonas dėl atkaklių kovų ir netikėtų rezultatų bus prisimenamas kaip istorinis, o kam šie metai ateityje bus įsimenami kaip kertiniai karjeroje?

Nėra abejonės, jog būtent LKL yra pagrindinė terpė tobulėjimui mūsų šalies krepšininkams, siekiant pasiekti aukščiausią lygį ir, galbūt, ateityje praverti Lietuvos rinktinės duris.

Tinklalapis BasketNews išskyrė septynis vietinius krepšininkus, kurie per sezoną LKL padarė didžiausią progresą, ir įvertino jų potencialą ateityje.

Ignas Sargiūnas

Ignas  Sargiūnas
Komanda: Prienų Labas GAS
Pozicija: PG, SG
Amžius: 22
Ūgis: 193 cm
Svoris: 86 kg
Gimimo vieta: Kaunas, Lietuva

Į sąrašą buvo renkami krepšininkai gimę 1997 m. ir vėliau.

Martynas Varnas

Nuotr. BC Šiauliai

2020-ųjų vasarą į „Šiaulius-7bet“ persikėlęs Varnas atrodė lyg pasiekęs savo lubas – geras LKL vidutiniokas, tačiau neišpildęs potencialo ir nepateisinantis žadėtų aukštumų. Šis sezonas keitė įspūdį apie jį.

Varnas šį sezoną atsiskleidė kaip vienas „Šiaulių-7bet“ lyderių ir LKL fiksavo 11,6 taško, 3,5 atkovoto kamuolio, 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir 11,5 naudingumo balo statistiką.

Jaunystėje tarp bendraamžių dominavęs ir lietuviškojo Rudy Fernandezo pravardę turėjęs Varnas šį sezoną geriausiai įrodė, kad žaidimas atviroje aikštėje jam yra tikras malonumas ir čia jis – sunkiai stabdomas.

Antano Sireikos komandų propaguojamas žaidimo stilius yra idealus Varnui ir jo sprendimas pasirašyti trejų metų sutartį su šiauliečiais yra geriausias karjeroje iki šiol.

25-erių Varnas dar tik artėja prie savo karjeros piko ir kitas sezonas Saulės mieste jam gali tapti tramplinu į aukštesnį lygį. Kaunietis privalo savo tritaškį paversti stabilesniu ginklu, nes jo metimas tikrai neatspindi šio sezono prasto pataikymo procento (27,5 proc.), ir tuomet galėsime kalbėti apie dar vieną Sireikos atgaivintą ir iškeltą krepšininką.

Nojus Mineikis

Nuotr. BNS

Praėjusį sezoną Mineikis epizodiškai debiutavo LKL, o šiemet jo progresas buvo matomas plika akimi. Jei prieš sezoną didžiajai auditorijai Mineikio pavardė ar, tuo labiau, žaidimas nebuvo pažįstamas, tai dabar tokių krepšinio gerbėjų turėjo likti mažuma.

Nuo antros iki ketvirtos pozicijos žaidęs snaiperis tapo vienu kertinių Dainiaus Adomaičio ramsčių finalinėje sezono stadijoje ir ketvirtfinalio serijoje su Kauno „Žalgiriu“ fiksavo 11 taškų vidurkį, iš toli atakuodamas 65,2 proc. (!) tikslumu.

Bendri sezono vidurkiai siekė 6,3 taško ir 4,2 naudingumo balo, tačiau jie neatspindi tikro klaipėdiečio progreso. Per pirmąsias 16 rungtynių LKL jis pelnė po 3,8 taško, per likusias 18 – po 8,4.

Mineikiui dar tik 21-eri, jis kitam sezonui turi sutartį su Klaipėdos „Neptūnu“ ir į kitus miestus nesižvalgo, o, kaip pasakė Adomaitis, tai – klubo ateities žaidėjas.

Snaiperio ūgis yra 201 cm, kas tokio profilio žaidėjams yra didžiulis pranašumas. Mineikis turi vieną elitinį įgūdį, o šiais laikais tokie krepšininkai yra itin vertinami ir kartais tai leidžia nukeliauti net iki aukščiausio lygio.

Jei klaipėdietis toliau taip nuosekliai tobulės, kas ten žino, galbūt po kelių metų apie Mineikį jau kalbėsime kaip apie vieną elitinių aikštę išplečiančių puolėjų Lietuvoje.

Karolis Lukošiūnas

Nuotr. LKL

Jei ir gali būti šį sezoną „Žalgiryje“ kažkokių džiaugsmų, tai viena pirmųjų minčių – Lukošiūno sezonas.

Trečius metus „Žalgiryje“ leidžiantis Lukošiūnas iki šio sezono starto buvo mįslė ir į jį klausiamai buvo žiūrima – ką veiki Eurolygos komandoje? Šie metai suteikė vilniečiui bonuso ateičiai.

Jo žaidimo laikas nuo 15 minučių LKL išaugo iki 18, taškų vidurkis – nuo 5,6 iki 6,8, naudingumo balų – nuo 3,4 iki iki 4,5. Skirtumai gal ir neesminiai, bet snaiperio gebėjimus mes žinojome ir anksčiau, o didžiausia bėda buvo gynyba.

Dabar Lukošiūnas jau nebėra toks ryškus varžovų taikinys, o jo gebėjimas pataikyti yra elitinis ir tai imponuoja Kaziui Maksvyčiui. Dabar įdomu, kaip „Žalgiris“ vasarą pasielgs su rugpjūtį 25-ąjį gimtadienį švęsiančiu gynėju.

Snaiperis turi garantuotą sutartį su kauniečiais ir kitam sezonui, bet „Žalgirio“ laukia atsinaujinimas iš esmės ir yra daug abejonių, ar Lukošiūnas galėtų turėti reikšmingą vaidmenį veidą pakeitusioje Eurolygos komandoje.

Atrodo, jog geriausia tiek žaidėjui, tiek klubui būtų Lukošiūno skolinimas, o po metų kitur reikėtų vertinti progresą ir bendrai nuspręsti, ar verta tęsti bendradarbiavimą, tikint, jog snaiperis gali būti lygiavertė Artūro Milaknio pamaina ilgalaikėje perspektyvoje.

Paulius Danusevičius

Nuotr. LKL

Prieš sezoną Paulius Danusevičius mažai kam buvo žinomas ir ištarus vardą ir pavardę žmonės dažniau iš pradžių pagalvodavo apie šį sezoną Pasvalyje žaidusį Paulių Danisevičių. Situacija per metus pasikeitė kardinaliai.

Vėlyvo brendimo „Šiaulių-7bet“ puolėjas šį sezoną sprogo – LKL rinko 6,9 taško, 4,6 atkovoto kamuolio ir 8,1 naudingumo balo statistiką. Lyginant su praėjusiu sezonu, rodikliai išaugo daugiau nei keturis kartus.

2001 m. gimimo karta Lietuvoje laikoma viena silpniausių per pastaruosius dešimtmečius, kur vienintelis ryškus žaidėjas buvo laikomas Marekas Blaževičius, tačiau net ir šioje kartoje Danusevičius augdamas nebuvo trenerių minimas tarp 10 perspektyviausių savo amžiaus krepšininkų.

206 cm ūgio 21-erių atletas pastaraisiais metais nulipdė nuostabų kūną, kuris jau dabar gali varžytis aukščiausiame lygyje, o gebėjimas žaisti per abi puolėjo pozicijas ir pataikyti iš distancijos padaro jį vienu įdomiausių Lietuvos talentų.

Danusevičius yra gerose Sireikos rankose ir reikia tikėtis, jog jo įgūdžiai kitą sezoną bus dar labiau atskleisti. Jam dar tik 21-eri, o šiemet parodytas potencialas žada daug ir jei šiauliečiui pavyks pasiekti aukščiausią lygį, tai bus puikus juodo darbo pavyzdys ateities kartoms.

Dovydas Giedraitis

Nuotr. BNS

„Lietkabelis“ – LKL finale, o vienas svarbiausių istorinio panevėžiečių triumfo pusfinalyje prieš „Žalgirį“ karių – aukščiausioje šalies lygoje debiutavęs 21-erių gynėjas.

Giedraičio progresą skaičiais palyginti su praėjusiu sezonu yra sunku būtent dėl to, nes jam LKL tai debiutinis sezonas, bet akivaizdu, jog jis per metus dėjo milžiniškus žingsnius į priekį.

LKL 193 cm ūgio gynėjas per 23 minutes fiksuoja 8,4 taško, 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir 8,9 naudingumo balo statistiką, o didžiausią įspūdį daro nebūdinga jaunam amžiui branda ir pataikymo procentas – 56,6 proc. dvitaškių ir 41,6 proc. tritaškių.

Visgi Giedraitis ne tik yra vienas pagrindinių „Lietkabelio“ žaidėjų puolime, jis – kertinis komandos gynybos krepšininkas, kuriam patikima varžovų lyderių priežiūra. Įvairiapusiškumas, kuris labai intriguoja.

Į „Lietkabelį“ Giedraitis atvyko nuomos pagrindais iš Madrido „Estudiantes“, kuri siekia sugrįžti į ACB, o sėkmės atveju veikiausiai susigrąžintų Giedraitį, su kuriuo turi sutartį iki 2024-ųjų.

Sunku pasakyti, kas dabar Giedraičiui būtų geriausia karjeroje, bet faktas, jog metai Panevėžyje jam išėjo į naudą ir dabar į jį galime žiūrėti kaip į vieną iš ateities Lietuvos rinktinės potencialių perimetro linijos krepšininkų.

Ignas Sargiūnas

Nuotr. LKL

Po nesėkmingo etapo NCAA į Lietuvą dar praėjusiame sezone grįžęs Sargiūnas šiemet jau buvo Prienų komandos lyderis.

12,2 taško vidurkį LKL fiksavęs Sargiūnas buvo ketvirtas pagal rezultatyvumą iš vietinių krepšininkų, o KMT jo vidurkis siekė net 16,1 taško.

Sargiūnas Prienuose atsiskleidė kaip komandos lyderis, nors turėjo daugiau rungtyniauti mažiau patogioje įžaidėjo pozicijoje, o tai lėmė iki 29,6 proc. kritusį tritaškių pataikymą.

22-ejų gynėjas yra nebūdingo lietuviams charakterio, išsiskiria drąsa ir tuo kažkiek gali priminti Marių Grigonį, o jo žaismingumą aikštėje yra smagu žiūrėti.

Jau norisi Sargiūną kitą sezoną matyti pajėgesnėje komandoje. Pastaraisiais metais geriausius LKL apatinės lentelės komandų žaidėjus graibstydavo „Lietkabelis“ ir šiuo atveju toks ėjimas atrodytų logiškas abiem pusėms, ypatingai, jei nepavyks išsaugoti Dovydo Giedraičio.

Arnas Beručka

Nuotr. D. Repečka/BasketNews

Antras šio sąrašo žaidėjas, praėjusį sezoną nežaidęs LKL, bet skirtingai nei Giedraitis, jau turėjęs patirties aukščiausioje mūsų šalies krepšinio lygoje.

Beručka su 12,2 taško vidurkiu buvo šalia Sargiūno ir tai, kaip jis grįžo į LKL ir atstovavo Pasvalio „Pieno žvaigždėms“, galėjo tapti didele staigmena.

Taip, „Pieno žvaigždės“ ilgą laiką žaidė nesusikomplektavusi sudėties ir Beručka neplanuotai tapo puolimo lyderiu, bet tai nesumažina jo progreso. Jis atsiradusią galimybę išnaudojo maksimaliai ir užsirekomendavo kitam sezonui.

Po sezono Slovakijoje grįžęs Beručka LKL rinko 13 naudingumo balų ir tai yra 10 kartų daugiau nei 2019-2020 metų sezone Utenos „Juventus“ ekipoje. Skaičiai galėjo būti dar solidesni, jei ne 59,5 proc. baudų pataikymas.

25-erių vilnietis šį sezoną parodė, jog gali būti solidus LKL žaidėjas ir įdomu, kaip pakryps jo karjera. Sutartyje su „Pieno žvaigždėmis“ yra numatyta kontrakto pratęsimo galimybė, bet nėra abejonių, jog gynėją norės matyti ir daugiau LKL komandų.



Komentarai:

bbz
nu Leksas negali be Žalgirio niekaip.Keista,kad Mareko nera...
2022-05-25
-8
Atsakyti
Anonimas
O kur 🤡, kodėl jo nėra sąraše?
2022-05-25
+3
Atsakyti
Agentelis
Uz kai kuriu zaideju paminejima gavo pitaka is agentu :DDd
2022-05-25
-3
Atsakyti
Geras pavyzdys,kaip negalima iš anksto nurašyti žaidėjų.Jei būdamas aštuoniolikos metų esi nepastebimas,dar nereiškia,jog gali save nurašyti.Yra daug žaidėjų,kurie vėlyvo brendimo,šitas sąrašas tą tik parodo.Visi paminėti verti dėmesio,visi pasikėlė savo kainas ir visus bus nelengva išlaikyti savo dabartinėms komandoms.
2022-05-24
-5
Atsakyti
Anonimas
kaip 5 naudingumo lkle nerenkantis zaidejas gali buti vadinamas talentu? apmaudziausia kad visus tuos metus jo vieta zalgiryje galejo uzimti perspektyvus, geru duomenu jaunas zaidejas, eile tokiu idomiu dubleriu zaideju kaip varnas, jogela kuriu buvo atsisakyta del nesuprantamu priezasciu, o cia kazkada saro paimtas is siauliu po sezono taip ir liko avansu uz neaisku kokius nuopelnus nors be taip isreklamuoto tritaskio neturi absoliuciai nieko
2022-05-24
+20
Atsakyti
Jovaisa
Duotu jaunimui losti LKLe nuo 18, tai butu 21 jau daug geresni, bet kad musu LKL klubu vadovai ir kai kurie treneriai mato tik pergale 'sestadieni', o ne zaidejo progresa. Na bet bent gerai, kad zurnalistai pastebi progresa ir paraso.
2022-05-24
+9
Atsakyti
#FreeBeručka
Arnas "rankos į viršų" Beručka iš Slovakijos grįžęs ne tik sužybėjo naujomis spalvomis bet praverė kitiem lietuvukiam durim. Tiesa Slovakijos lyga primena dabar Žalgiriuką, kur nuo alkanų ir augančių žaidėjų perėjo prie visokių Rimantų Daunių ar Džiugų Slavinskų, kitą sezoną jau nebenustebintų ir Haroldo Saprykino pavardė šioje lygoje. O grįžtant prie metų proveržio, tikrai smagus charizmatiškas žaidėjas kuris vieną dieną užvedinėja savus ir svetimus, o kitą dieną ramiu veidu tildo vietinę fauną. Tik gal kiek ironiška, jog fotografija parinkta metant baudas, kai net sezono hailaituose dvi prametė. Būtų labai įdomu šį žaidėją išvysti kitą sezoną Panevežyje, jei vasarą pilnai atliks pilnai JusisTraining programą, manau tikrai neprapultų rodant bicepsus
2022-05-24
+17
Atsakyti
geda
kokius narkozikus vartoji Leksai?lukosiunas patobulejo!tas klounas net lkl zaisti negali
2022-05-24
+27
Atsakyti
lukosiunofanas
Nuo 3.4 iki 4.5 padidėjęs naudingumas 25 metų žaidėjui, žiauriai įspūdinga :D "Dabar Lukošiūnas jau nebėra toks ryškus varžovų taikinys". Lekšas turbūt nematė nei vienų Žalgirio varžybų su Kabeliu ar Rytu. Kai tik išleidžia Lukošiūną į aikštę, iš karto visos atakos eina per jį, nes visiškai kiauras gynyboj. Gynyba kokia buvo katastrofiška, tokia ir liko. "Jei ir gali būti šį sezoną „Žalgiryje“ kažkokių džiaugsmų, tai viena pirmųjų minčių – Lukošiūno sezonas.". Nu jeigu čia vienintelis Žalgirio sezono džiaugsmas, tai sezonas tikrai buvo labai prastas :D
2022-05-24
+58
Atsakyti
abcdef
Visiskai tau pritariu. 10 + nuo manes. Nereiks paciam rasyt komentaro :D kiek jus galit ta lukosiuna visur kist? tai pats blogiausias zalg zaidejas arba 1is3 blogiausiu. Atsimerkit nors karta :D
2022-05-24
+28
Atsakyti
Leksai, atsibusk
Ziurekit, Lukosiunas tarp labiausiai patobulejusiu lietuviu..m Rly? Bicui 25metai bus, tragiskoj komandoj, kurioj papildomo laiko gavo del traumu ir tragiskos Motiejuno komplektacijos. Statsai ciut ciut pagerejo, gynyba katastrofine, isskyrus mazas kovingumo atkarpas, kai pasivarto ant parketo ir op, tarp labiausiai patobulejusiu. Ner daugiau variantu? Tokia niuri lyga? Kozys, kad ir debiudantas, kaip zaidzia, Zemaitis tvajumat ir ko. O sitas nevykelis paskutines dienas skaiciuoja, Neptuno lygii nesiekiantis zaidejas.
2022-05-24
+46
Atsakyti
leksai, atsibusk
tai tuo labiau. Basketnews as nesuprantu, paskutiniu metu tokia tragedija tapo. Pigi popsuha, jokiu analitiniu rimtesniu straipsniu, podcast, apart anglisko turinio yra nulis
2022-05-24
+12
Atsakyti
blogai
Žiūriu čia mūsų jaunimą.. Visokie Danusevičiai ir Mineikiai, paskutinėse komandose po 8pts meta ir perspektyvūs.. ČIa pavardinu iš NBA panašių metų (iki 22m) La Mello Ball, Zion Williams, Anthony Edwards, Cade Cunningham, Jalen Green, Morant dar galima pridėti. Iš europiečių neblogai juda Pokusevski, Sengun, Garuba is bedos. Čia yra kažkokios perspektyvos.. Mineikis įmetė kelis tritaškius prieš Milaknį ir skalambija kokianauja žvaigždė. Kitais metais turės 5pts vidurkį ir bus ramus. Realiai jaunimo visai nėra LT
2022-05-24
-1
Atsakyti
Anonimas
ot ikyrus botas
2022-05-24
+10
Atsakyti
ziauru,pasiziuri i zaidejiu statistikas tai be zodziu...apgailetina......... labiausiai patobuleja pernai 4 taskus pelnydavo ,siemet 4.2 tasko...vienas labiausiai patobulejusiu zaidejiu :PPPPp
2022-05-24
-3
Atsakyti
jaunimas turetu but laikomi iki 22 metu. is tokiu tik Giedraitis ir Danusevicius atrodo verti perspektyvos. Varnas speju pirmas sezonas be traumu, todel pradeda demonstruot tai, ko dauguma Zalgirio gerbeju tikejosi dar tada kai Martynas atrode geriau uz traumu nukamuota Pociu
2022-05-24
+10
Atsakyti
leksai, atsibusk
ko EL zaidejas. Gynyboj plaukioja, fiziskumo pries stipresniu varzovus stinga, Sireikos schemose gal ir atrodo gerai, bet jo lubos max rytas. 25 metai. O traumu gauna visi, bet jo integracija buvo sunki, o nuejimas tarkim kita seza i lietkabeli parodys jo lubas
2022-05-24
-3
Atsakyti
Klaviaturistas
Edit: Furmanavicius 1994, galima isbraukti.
2022-05-24
+3
Atsakyti
Kad Karolis patobulėjimo tai galima ir nesutikti, nes gynybos nepagerino, o tik kad meta iš toli tai jau ne naujiena.
2022-05-24
+11
Atsakyti
Zalgiriukas
tylek sudlenki!!!
2022-05-24
-24
Atsakyti
Klaviaturistas
Galima dar butu pamineti Sima Jarumbauska, kurio rodikliai pakilo nuo 11min, 2.2atk, 4.3tsk iki 21min, 6.8atk, 9tsk ir buvo zenklesnis pokytis nei daugumos isvardintu straipsnyje. Aisku, siuo atveju minuciu isaugima labai itakojo ir tai kad sezono metu PZ labai truko rotacijos zaideju. Justas Furmanavicius - nuo 19min, 2.1atk, 6.8tsk iki 30min, 4.7atk, 1.9perd, 10tsk. Marius Valinskas, Paulius Murauskas, palyginus su Lukosiunu ar Giedraiciu zymiai labiau pasikele savo zaidimo lygi per praejusius metus. Giedraitis turbut geriausias zaidejas sarase, taciau panasus buvo ir praejusiais metais, tik mes jo tiek nemateme Lietuvoje.
2022-05-24
+10
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 25

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.