Čempionato sensacija, į kurią nukryps klubų dėmesys

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“ iš Šanchajaus (Kinija)
2019-09-11 07:01
Nuotr.: fiba.basketball

Pasaulio čempionato didžiausiu netikėtumu neabejojant galima įvardinti Čekijos rinktinės žygį iki ketvirtfinalio, o vienas šios ekipos atstovų veikiausiai jau dabar gali būti vadinamas didžiausiu atradimu.

Tai – 27-erių metų 198 cm ūgio Jaromiras Bohačikas, priklausantis Nymburko ČEZ ekipai. Jis Lietuvai apie save pranešė paskutinėse draugiškose rungtynėse su mūsiškiais pelnydamas 16 taškų, o dabar tokie skaičiai nieko nebestebina.

Atletas Čekijos rinktinėje debiutavo 2017 metų Europos čempionate ir pasižymėjo kukliu 2,6 taško rezultatyvumu. Tritaškius jis tada realizavo 8,3 proc. tikslumu.

Tuomet Čekija užėmė 21-ąją vietą, įveikdama tik Rumunijos komandą. Ispanams buvo nusileista 37 taškais, vengrams – 12 taškų, juodkalniečiams – 13 taškų, o kroatams – 38 taškais.

Praėjo dveji metai ir viskas apsivertė aukštyn kojomis. Patys krepšininkai sau kėlė tikslą išeiti iš stiprios grupės, tačiau lūkesčiai buvo gerokai viršyti.

Ne komandos veidas Tomašas Satoransky, o Bohačikas šiuo metu yra rezultatyviausias Čekijos krepšininkas. Jis vidutiniškai pelno po 17,4 taško (52,8 proc. dvit., 41,9 proc. trit.), atkovoja po 4,6 kamuolio, atlieka po 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 13,2 naudingumo balo.

Pagal rezultatyvumą šis krepšininkas čempionate užima 13-ąją vietą, o tarp tų, kurie dar tęsia kovą dėl medalių – ketvirtąją.

Čekija iki ketvirtfinalio turėjo nueiti nelengvą kelią. Ji amerikiečiams nusileido 19 taškų skirtumu, o tuomet įveikė Japoniją, Turkiją ir Braziliją.

Galiausiai Čekijai reikėjo nepralaimėti 12 taškų deficitu prieš Graikijos rinktinę su Gianniu Antetokounmpo ir ji tai pasiekė – suklupo 7 taškais.

„Rungtynių pradžioje atsilikome 2:10, buvome visiškai mirę, visiškai. Baisiai klydome, praradome kamuolius. Tuomet Bohačikas pataikė tritaškį ir mūsų moralė iškart pakilo į viršų“, – tinklalapiui „idnes.cz“ kalbėjo ekipos centras Ondrejus Balvinas.

Iš viso lengvasis krašto puolėjas prieš graikus surinko 25 taškus (4/8 dvit., 4/7 trit., 5/6 baudos) ir sužaidė savo rezultatyviausias rungtynes čempionate.

Čekijos žurnalistas Jiri Kalemba tvirtina, kad Bohačiko šuolis aukštyn prasidėjo sulig FIBA pasaulio čempionato atrankos etapu 2017 metais.

Komandos lyderiams Tomašui Satoransky ir Janui Vesely žaidžiant atitinkamai NBA ir Eurolygoje, Bohačikas greitai tapo naujuoju rinktinės ginklu.

Per atrankos rungtynes jis vidutiniškai rungtyniavo po 30 minučių ir pelnė po 13,6 taško, 3,5 atkovoto kamuolio bei 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Tokio jo pasirodymo sulaukusi Čekija laimėjo 8 mačus iš 12 ir sugebėjo pirmą kartą šalies istorijoje prasibrauti į pasaulio čempionatą.

Snaiperis pastaraisiais metais karjeros laiptais ėmė kilti ir klubiniame krepšinyje, kuriame nuo 2017 metų priklauso Nymburko ČEZ ekipai.

2017-2018 metų sezone jis FIBA Čempionų lygoje fiksavo 6,3 taško rezultatyvumą, o praėjusį sezoną – jau 11,9 taško.

Nymburko klubas anksti nusprendė su šiuo krepšininku susieti savo ateitį. Dar kovo mėnesį ekipa paskelbė, kad su atletu pratęsė kontraktą trejiems metams, iki 2022 metų. Tuomet jam bus 30 metų.

Anot paties klubo, Bohačikui jau praėjusio sezono viduryje didelį dėmesį rodė užsienio klubai, tarp kurių – ir Atėnų AEK.

Visgi jeigu Bohačikas ir toliau taip rungtyniaus, vargu ar Čekijos komandai pavyks atletą išlaikyti visą sutarties laikotarpį.

Šiandien šis puolėjas turės dar vieną progą save parodyti visam krepšinio pasauliui. Jis stos į kovą pasaulio čempionato ketvirtfinalio mače su Australija, o mūšis Šanchajuje Lietuvos laiku prasidės 16 valandą.



Komentarai:

Žales
Čekai +2 pergalė bus arba +4 po atkaklios kovos
2019-09-11
+5
Atsakyti
Lt
ae pavyla islaikyti - ar visada ispirkoa galimybes yra sutartyse?
2019-09-11
+2
Atsakyti
ar nebus kaip su prepelicium. siaute uz slovenija o kur dabar? kazka kalbeta buvo apie real bet taip ir nedebiutavo kaip suprantu
2019-09-11
+12
Atsakyti
Jamis
tai kad zalgiris ji jau isigyjo wtf ?
2019-09-11
-3
Atsakyti
Antanas
dejau ant šito issi.gimelio
2019-09-11
-28
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.