Lietuvai iškovojo auksą ir sidabrą, bet premijos – tik vienai rinktinei

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-08-19 10:35

Valstybės premiją gaus tik 20-mečių vaikinų rinktinė, kadangi jaunesnės komandos pagal šalies įstatymus nėra apdovanojamos.

Nuotr.: FIBA | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. FIBA | BasketNews iliustracija/M.Didė

Šią vasarą Lietuvai Europos čempionatų medalius iškovojo dvi jaunimo rinktinės, tačiau tik viena iš jų bus įvertinta pinigine paskata.

Dvidešimtmečiai liepos pabaigoje iškovojo sidabrą, o aštuoniolikmetės šią savaitę į Lietuvą parvežė auksą. 

Pagal Lietuvos Respublikos sporto įstatymą, valstybės premijos už pasiektus aukšto meistriškumo sporto laimėjimus pradedamos skirti tik nuo paskutinės jaunimo grupės – rinktinės iki dvidešimties metų. 

Iš viso grupių trys – jaunučiai (iki 16 metų), jauniai (iki 18 metų) ir jaunimas (iki 20 metų).

Dvidešimtmečiai Europos vicečempionai užsitikrino metinę valstybės stipendiją po 840 eurų kas mėnesį (iš viso 10 080 eurų). Ji skiriama tik krepšininkams pagal 24 straipsnio 2 dalies 6 punktą.

„Valstybės stipendiją turi teisę gauti sportininkai:

6) pasaulio jaunimo čempionatų, jaunimo olimpinių žaidynių, Europos jaunimo čempionatų, pasaulio ir Europos jaunimo neįgaliųjų čempionatų 1-3 vietos laimėtojai – 20 bazinių socialinių išmokų dydžio.“

2022 m. vienos socialinės išmokos dydis siekia 42 eurus.

Komandą treniravo Mindaugas Noreika, jam asistavo Saulius Kuzminskas ir Simas Juraitis, štabe dirbo fizinio rengimo treneris Ugnius Savickas ir kineziterapeutė Justė Balevičiūtė.

Stipendija užtikrinama nuo paskutinės turnyro rungtynių dienos iki kitais metais vyksiančių jaunimo grupės varžybų pradžios.

Vaikinų iškovotas sidabro medalis – pirmasis šalies vaikinų krepšinyje per penkerius metus. Merginų karta su Juste Jocyte priešakyje iškovojo antrąjį medalį per trejus metus – 2019 metais pasidabinta Europos šešiolikmečių sidabru.

Viliaus Stanišausko treniruojamos kartos kraitį sudaro pusę visų Lietuvos merginų medalių jaunimo A diviziono turnyruose. 

Prieš šias merginas 2006 metais buvo laimėta Europos šešiolikmečių bronza, o 2008 m. – auksas. Pergales skynė 1990-1991 m. kartų atstovės Aurimė Rinkevičiūtė, Gabrielė Šulskė, Marina Solopova, Lina Pikčiutė, Eglė Šventoraitė, Giedrė Labuckienė ir kitos.

Stanišausko štabą sudarė asistentai Gytis Krugelevičius ir Rima Daunienė, skautas Nedas Pacevičius, fizinio rengimo treneris Edvinas Goris ir kineziterapeutė Saulė Urbonė.

Gitanas Nausėda ketvirtadienį prezidentūroje priėmė Europos čempiones, sveikino merginas su iškovotu istoriniu trofėjumi bei atkartojo ikoniniu tapusį pergalės gestą.

„Linkėdamas merginoms ateityje pratęsti pergalingas Lietuvos moterų krepšinio tradicijas, Prezidentas įteikė rinktinės kapitonei ir naudingiausiai Europos čempionato žaidėjai Justei Jocytei Lietuvos trispalvę“, – rašoma prezidentūros pranešime spaudai.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovai Vydas Gedvilas ir Mindaugas Balčiūnas oro uoste su gėlėmis pasitiko dvidešimtmečių ir aštuoniolikmečių rinktines.

„Aišku, būtų smagu, kad kiekvienas jaunuolis ir mergina gautų stipendijas arba paskatas, – tinklalapiui BasketNews sakė LKF generalinis direktorius Balčiūnas. – Bet įstatymų leidėjai turbūt žino, kiek gali skirti pinigų tokiems dalykams. Ar mes džiaugiamės, ar liūdime dėl to, nelabai, kas keičiasi.

Taip yra ne tik krepšinyje, bet visoms sporto šakoms. Lygiai taip pat, kaip su ir su rentomis – žaidėjams yra, treneriams nėra. Taip išeina, kad treneriai negauna ir viskas, nors kitą kartą gal net daugiau išgyvena. Tačiau kas kartą sąlygos sportininkams gerėja ir jie jaučia vis daugiau dėmesio. Tikiu, kad kai atsiras finansinės galimybės, valstybė turbūt duos ir jaunesniems.“

Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas
Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas
Nuotr. Paulius Peleckis/BNS

Ar nebuvo svarstyta skirti iš federacijos biudžeto?

„Mes daugiausiai koncentruojamės į sportinio rengimo sąlygų gerinimą, kad rezultatai būtų pasiekiami, – tęsė Balčiūnas. – Tikrai nemanau, kad joms (merginoms – aut. past.) tai yra pagrindinis motyvas gauti finansinį atlygį. Federacija teiks 200 eurų sporto prekių gamintojo čekius, kitų rėmėjų smulkias dovanėles. Na, medalis pats iš savęs paverčia krepšininkes vertingomis. Jos, kaip rinktinės narės, medalių laimėtojos, būdamos aštuoniolikmetės labai greitai gaus kontraktus, jeigu neturi jų. Motyvacija ateina per kitas priemones.“

LKF vadovo teigimu, jaunimo rinktinių pasiekimai neatneša konkrečių valstybės dotacijų federacijai. Užfiksuoti sportiniai rezultatai – dalis bendro įvertinimo, nuo kurio priklauso organizacijos finansavimas.

„Ta dalis pagal dabartines tendencijas vis mažėja, – teigė Balčiūnas. – Yra kiti kriterijai, kaip masiškumas ir panašiai. Nėra taip, kad mes gautume perpus daugiau, jeigu jaunimas iškovotų auksus.

Va, kai vyrai nelaimėjo ir nepateko į olimpiadą, mums finansavimas sumažėjo 38 procentais. Šioje situacijoje dar yra daug paradokso.“

Rugpjūčio 5 dienos sprendimu, federacijai iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto buvo skirta 395 tūkst. eurų.

Prieš tai, 2021 m. kovo 24 dienos nutarimu, organizacijai numatyta dotacija siekė 588 tūkst. eurų.

Bendras federacijos biudžetas buvo projektuojamas apie 3,5 mln. eurų.

Rinktinių treneriams LKF yra numačiusi finansavimą, bet, pasak Balčiūno, tai nėra ženklios sumos.

„Mes apsitariame su treneriais, kiek sumokėsime už tuos kelis mėnesius, ir, priklausomai nuo rezultatų, ieškome resursų dar pridėti, – tinklalapiui BasketNews pasakojo LKF generalinis sekretorius. – Atlygis – simbolinis, kad bent pakompensuotume, kad jie nedirba savo darbuose ir privačiame sektoriuje negauna atlyginimų. Jiems išeinant į rinktines, stengiamasi, kad gautų bent ne mažiau.

Bet nė vienas – nei jaunimo, nei vyrų – treneris apie tokius dalykus net nešneka. Kai klausiame jų apie motyvus, tai visų pirma – tapti treneriu. Finansinis atlygis nebūna akcentuojamas.

Tuo ir svarbi Lietuvos rinktinė, kad treneriai, laimėję medalius, gauna geresnius kontraktus, taip pat yra ir su žaidėjais.“

Justės Jocytės komentaras sugrįžus iš Europos čempionato:

Viliaus Stanišausko komentaras sugrįžus iš Europos čempionato:



Komentarai:

Super u20
kad vaikinai gaus stipeendijas
2022-08-19
-2
Atsakyti
Qqq
nemanau,kad reikalingos ismokos nacionalinėms komandoms. juk tai yra turnyrai save pasireklamuoti, Highlights pasidaryti. Suprantu vienetų sportą,ar ten porų,kur gyvena iš rėmėjų pinigų. Bet komandinio sporto nacionalinės komandos turėtų pinigų negauti.
2022-08-19
+11
Atsakyti
o už ką premija? laimėjo valio bet čia jų pačių reikalas darant savo cv
2022-08-19
-4
Atsakyti
2022 m. vienos socialinės išmokos dydis siekia 42 eurus. Nuo liepos 1d. jau 46 eurus siekia.
2022-08-19
-9
Atsakyti
123
infliacijos padariniai
2022-08-19
+2
Atsakyti
Apmaudas
Perskaičiau sporto įstatymą ir nei vienu žodžiu neužsimintą apie šią taisyklę kad nuo paskutinės U20 skiriama premija. Matomai kol visi džiaugėsi kažkas pataisas įstatyme darė. Gaila 😔 bent būtų dalį merginos skyrusios būsimoms studijoms 😔. Nori kaip geriau gauni kaip visada
2022-08-19
+8
Atsakyti
Žinovas
Pilnai užtenka biovelos dešrų (ką matėme vakar). Kitai rinktinei siūlau džiugo sūrių rinkinį padovanot. O jeigu vyrai šiemet atveš medalį, gal kokio faršo padovanokim. Šiek tiek juokinga, kai padovanoja dešros ;)
2022-08-19
+27
Atsakyti
dar juokingiau jei esi vegetaras, o kadangi dabar madinga but vegetaru tai viena is tu mergaiciu tikrai bus vegetare
2022-08-19
+10
Atsakyti
Jonas
sita VARGSU IR UBAGU valstybe dar giriasi apie 40 eu ismokas??? ir parsidaveliai zurnaliugos neturi ka daugiau rasyt tik pinigus kapeikas svetimas skaiciuoja.
2022-08-19
Atsakyti
Čia kur parašyta, lad skiria 40€ ir kam skiria 40€? "1-3 vietos laimėtojai – 20 bazinių socialinių išmokų dydžio.“ Ir ne tik krepšinyje, bet ir kitur jų po vieną nedalina. Jeigu jums bus suprantamiau, ir paprasčiau, tai galite vadinti "X". Valstybė sportininkam skiria 20X, vaikam pašalpom mokyklai 5X ir t.t.
2022-08-19
+3
Atsakyti
Anonimas
jaunimui rinktinės ir be tų išmokų gali apsieit. o šiuo atveju reikėjo sumą dalint per pusę ar net 60% merginoms.
2022-08-19
-8
Atsakyti
Sexistas
kada moterys su triusikais lakstys ir populiarus moteru krepsinis pataps ir tada is arenos prades krist pinigai joms. :D
2022-08-19
+2
Atsakyti
Anonimas
Paziurekit wnba algas ir nba, tiesiog moteru krepsinis ir vyru krepsinis yra du nesulyginami sportai, dar ir taip smagu, kad pas mus merginos tiek dėmesio sulaukė, kitoje šalį, nebūt susidomėjimo, net ir po aukso.
2022-08-19
+10
Atsakyti
123
wnba niekada dar per sezona nejo i profit. lyga islaikoma nba, kuri irgi dabar kencia nuo savo skelbiamos politines propagandos. kaip ten sakytu, everything woke turns to shit.
2022-08-19
-4
Atsakyti
Siaip ir u20 neturetu nieko gauti - mano pacio sunus sportuoja ir patikimas i rinktine tikrai niekaip nera vertinimas per pinigu prizme. Juokaujant - daugelis tevu patys sumoketu, kad tik paimtu. Beje, rusu treneriai tai ir isnaudoja, puse lupo kalbama apie atskirus atvejus ir Lietuvos sporte.. :)))
2022-08-19
+6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 19

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.