LKL finalo žaidėjų įvertinimai: topinis Europos įžaidėjas Kaune ir Buvos košmaras

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2021-06-05 23:15

Kauno „Žalgiris“ ir antrosiose LKL finalo serijos rungtynėse susitvarkė su Vilniaus „Rytu“ bei atsidūrė per žingsnį nuo titulo – 92:70.

Šiose rungtynėse Lietuvos čempionai brangino kamuolį ir suklydo tik 5 kartus. Vilniečiai padarė 11 klaidų.

Naudingiausiai „Žalgiryje“ žaidęs Thomasas Walkupas surinko 14 taškų, 6 rezultatyvius perdavimus ir 20 naudingumo balų, o „Ryte“ sėkmingai rungtyniavo Andrew Goucelockas – 17 taškų ir 13 naudingumo balų.

Fotogalerija

BasketNews.lt“ žurnalistas Jonas Lekšas įvertino tiek „Žalgirio“, tiek „Ryto“ žaidėjų pasirodymus antrajame finalo serijos susitikime.


„Rytas“

Martynas Echodas – 8 balai
30 min., 13 tšk. (6/11 dvit., 0/1 trit., 1/2 baud.), 6 atk. kam., 4 praž., 4 išpr. praž., 14 naud. balų.

Nuotr. BNS

Šį vakarą Echodas rungtyniavo su daug didesne energija, nei pirmojoje dvikovoje, ir tai davė dividendų. Taip, Martynas nerealizavo poros idealių progų, bet rodė didelį norą, kartojo netikslius metimus ir pats pataikė iš vidutinio nutolio. Lietuviui dar stipriai reikia gerinti gynybą – individualiai su juo tvarkėsi Joffrey Lauvergne'as, o išsikeitimo situacijose aukštaūgis dažnai nespėdavo.


Gytis Radzevičius – 7,5 balo
27 min., 12 tšk. (3/3 dvit., 1/3 trit., 3/3 baud.), 4 atk. kam., 4 išpr. praž., 15 naud. balų.

Nuotr. BNS

Gynyboje Radzevičiui nebuvo lengva ketvirtoje pozicijoje, bet šįvakar, skirtingai nei pirmosiose rungtynėse, lietuvis savo greičio pranašumą išnaudojo puolime. Gyčio neišmušė greitai susirinktos dvi pražangos ir jis dažnai atsidurdavo laiku bei vietoje. Jei reikėtų priekaištauti, tai puolėjas tikrai grubiai suklydo pražiopsodamas Artūro Milaknio įkirtimą, kas baigėsi taškais su pražanga.


Andrew Goudelockas – 6,5 balo
22 min., 17 tšk. (3/6 dvit., 3/6 trit., 2/2 baud.), 4 išpr. praž., 13 naud. balų.

Nuotr. BNS

Mačą amerikietis pradėjo nuo suolo, o jam žengus ant parketo kaipmat į koją įsikando Walkupas. Nors Goudelockui puolime ir pavyko realizuoti savo metimus, bet gynyboje jis buvo didelė skylė, kuria labiausiai ir naudojosi tas pats Walkupas. Įdomu, kur vasara pakryps Andrew karjera – amerikietis puolime vis dar yra labai pavojingas ginklas, bet gynyboje veteranas su metais tampa vis labiau pažeidžiamas.


Arnas Butkevičius – 6 balai
32 min., 8 tšk. (1/2 dvit., 2/5 trit.), 6 atk. kam., 3 rez. perd., 12 naud. balų.

Nuotr. BNS

Butkevičius įmetė vieną kosminį tritaškį, bet indėlio ir jo agresijos puolime tikrai trūko – tik du išmesti dvitaškiai per 32 minutes. Rungtynių pradžioje Arnas turėjo problemų su Nigelu Hayesu ir nors vėliau buvo gerų momentų gynyboje, „Rytui“ reikia didesnio kapitono indėlio puolime.


Augustas Marčiulionis – 5 balai
14 min., 2 tšk. (1/2 dvit., 0/1 trit.), 3 rez. perd., 0 naud. balų.

Nuotr. BNS
 
Augustas dvikovą pradėjo starto penkete ir atrodė pasitikintis savo jėgomis. Puolime Marčiulionis iškišo kelis gražius perdavimus bei taip pat pasižymėjo gražiu metimu įsiveržus į baudos aikštelę. Jaunasis talentas šeimininkų gretose vienintelis užfiksavo teigiamą +/- balansą – +4. Didžiausios problemos gynyboje – individualiai Lukas Lekavičius naudojosi Marčiulionio silpnybėmis, o taip pat dar bent pora kartų jaunuolį po klaidų išgelbėjo varžovų netikslūs metimai.

Mindaugas Girdžiūnas – 4,5 balo
23 min., 5 tšk. (0/2 dvit., 1/3 trit., 2/2 baud.), 4 rez. perd., 2 kld., 4 naud. balai.

Nuotr. BNS

Girdžiūnas rungtynes pradėjo rungtynes tritaškiu, o vėliau prasiveržė ir išprovokavo pražangą, tačiau tai ir buvo viskas. Klaipėdietis dažnai lipo į medį arba visai nesiėmė iniciatyvos, todėl keli geri jo perdavimai nelabai pataisė bendrą vaizdą aikštėje.


Dovis Bičkauskis – 4 balai
21 min., 5 tšk. (1/3 dvit., 1/2 trit.), 3 atk. kam., 3 rez. perd., 3 kld., 6 naud. balai.

Nuotr. BNS

„Žalgiris“ taiko rizikas prie Bičkauskio ir tai tikrai pasiteisina. Puolime Dovis niekada nebuvo didelis talentas ir matyt jau nebus, bet jis dažnai komandą įkvėpia savo gynyba – šį vakarą ji buvo švelniai tariant nekokia, nuolat kliūnant prie užtvarų, o tokiomis dienomis sostinės klubui iš savo pagrindinio įžaidėjo naudos – mažai. Negana to, Bičkauskis aiškiai buvo išerzintas Walkupo, o tai jo pasirodymui pliusų nepridėjo.


Ivanas Buva – 3 balai
18 min., 8 tšk. (3/6 dvit., 0/1 trit., 2/2 baud.), 1 atk. kam., 4 kld., 1 naud. balas.

Nuotr. BNS

Labai prastai. Šie du žodžiai turbūt geriausiai iliustruoja kroato pasirodymą šeštadienį, o labai iškalbingas buvo ir jo netikslus metimas iš po krepšio rungtynių pabaigoje. Buva į aikštę žengė nuo suolo ir akivaizdžiai nebuvo nusiteikęs dvikovai, kas „Rytui“ labai brangiai kainavo. Porą kartų Ivanui pavyko sužaisti nugara į krepšį, bet apskritai jo veiksmai aikštėje buvo neužtikrinti ir kartais šeimininkų fanus net priversdavę griebtis už galvų.


Lukas Uleckas – 1 balas
8 min., 0 tšk. (0/0 met.), -1 naud. balas.

Nuotr. BNS
Lietuvio pasirodymas šeštadienį buvo visiškas nesusipratimas ir snaiperiui ne vieną pamoką išrašė Artūras Milaknis. Iš pradžių praleistas veterano įkirtimas, tada pražanga prieš iš toli atakuojantį Milą, o galiausiai nespėta išlįsti iš po užtvaros ir varžovo tritaškis. Per 8 minutes Uleckas aikštėje nenuveikė nieko doro, o varžovai per šią atkarpą įmetė 17 taškų daugiau.

Giedrius Žibėnas anksti į kovą metė Rapolą Ivanauską, nes vilniečiams trūksta jėgos ketvirtoje pozicijoje, tačiau bent jau kol kas puolėjui tokie mačai yra per aukštas lygis ir jis per pusšeštos minutės surinko -3 naudingumo balus.

„Žalgiris“

Thomasas Walkupas – 10 balų
21 min., 14 tšk. (3/4 dvit., 2/4 trit., 2/3 baud.), 3 atk. kam., 6 rez. perd., 20 naud. balų.

Nuotr. BNS
Šią finalo seriją Walkupas pradeda nuo suolo, tačiau tai jam netrukdo visapusiškai dominuoti. Amerikiečiui žengus ant parketo atsiranda stabilumas abejose aikštės pusėse – Thomasas kontroliuoja žaidimo tempą, o gynyboje stabdo varžovų lyderius ir greitai pereina iš gynybos į puolimą. Toks jo universalumas leidžia Walkupą laikyti Top 5 įžaidėju Europoje, jei matuotume duodamą naudą tiek puolime, tiek gynyboje. Jei „Žalgiriui“ tarpsezoniu pavyktų įtikinti Walkupą pasilikti Kaune, tai – milžiniškas laimėjimas.

Joffrey Lauvergne'as – 9 balai
24 min., 14 tšk. (7/10 dvit.), 3 atk. kam., 2 rez. perd., 17 naud. balų.

Nuotr. BNS
 
Kaip ir Walkupas, taip ir Lauvergne'as serijoje išlieka solidus. Prancūzas buvo nuolat naudojamas gynyboje prieš Buvą ir šį kartą problemų neturėjo, puolime išnaudojo pranašumus, o iki idealaus pasirodymo pritrūko tik tų pramestų metimų iš vidutinio nuotolio.

Artūras Milaknis – 9 balai
16 min., 14 tšk. (2/2 dvit., 2/3 trit., 4/4 baud.), 17 naud. balų.

Nuotr. BNS
Milaknis ir vėl pirmą tritaškį prametė iš geros padėties, tačiau prastų rungtynių scenarijus, kaip buvo Kaune, nepasikartojo. Veteranas viena po kitos dalino pamokas Uleckui, o taip pat gerai skaitė situacijas savo įkirtimais ir buvo labai efektyvus.

Nigelas Hayesas – 8 balai
24 min., 15 tšk. (3/4 dvit., 3/4 trit.), 3 atk. kam., 17 naud. balų.

Nuotr. BNS
 
Dvikovos pradžioje Hayesas porą sykių paplaukiojo komandinėje gynyboje, tačiau vėliau buvo solidus tiek prie savojo krepšio, tiek puolant. Nigelas puolime užsikūrė, krito ir sunkūs metimai, o jo atkarpa trečiojo kėlinio pradžioje buvo viena iš kertinių.

Augustine'as Rubitas – 7 balai
20 min., 8 tšk. (2/5 dvit., 0/1 trit., 4/4 baud.), 3 atk. kam., 3 per. kam., 14 naud. balų.

Nuotr. BNS

Augustine'as jau įpratino šį sezoną, jog jo aikštėje galima nepastebėti, bet jis padarys savo darbą užtikrintai ir patikimai. Taip buvo ir Vilniuje – Rubitas puolime pernelyg iniciatyvos nesiėmė, bet išnaudojo pranašumo situacijas, o gynyboje varžovams jo užatakuoti nepavyko.


Lukas Lekavičius –  6,5 balo
19 min., 11 tšk. (4/5 dvit., 1/3 trit.), 2 kld., 7 naud. balai.

Nuotr. BNS

Su Lekavičiumi puolimo mechanizmas nesisuko taip gerai, kaip su Walkupu, bet gynėjas turėjo savo momentų ir labai gerai įsiverždavo į stiprią pusę, o tuomet jį sustabdyti – be variantų. Lukas neišvengė klaidelių, bet sprendimas finalo serijoje leisti jį į starto penketą absoliučiai pasiteisina.


Martinas Gebenas – 6 balai
16 min., 6 tšk. (2/3 dvit., 2/2 baud.), 4 atk. kam., 2 kld., 6 naud. balai.

Nuotr. BNS

Šį vakarą Martinas Schilleris neleido bendravardžiui gintis prieš Buvą ir lietuviui automatiškai tapo lengviau. Sykį Gebenas nesusigynė su Echodu, tačiau šį kartą jo problemos gynyboje nebuvo tokios ryškios, o puolime jis užtikrintai išnaudojo savo šansus.


Marius Grigonis – 5 balai
24 min., 7 tšk. (1/2 dvit., 1/4 trit., 2/2 baud.), 3 atk. kam., 4 rez. perd., 9 naud. balai.

Nuotr. BNS

Grigonis užfiksavo beveik identiškus rodiklius, kaip ir pirmajame susitikime. Vis dėlto Mariaus žaidime atrodo trūksta energijos, o pirmoji jo rungtynių dalis buvo labai prasta ne tik puolime, bet ir gynyboje. Gynėjas buvo paauklėtas Echodo, kuris galingai nupūtė jo bandymą pasižymėti. Tiesa, Grigulica taip pat sukūrė vieną gražiausių dvikovos epizodų, kai per nugarą atliko perdavimą Pauliui Jankūnui.


Rokas Jokubaitis – 5 balai
17 min., 0 tšk. (0/2 dvit., 0/1 trit.), 3 atk. kam., 4 rez. perd., 4 naud. balai.

Nuotr. BNS
Rokui taškais pasižymėti nepavyko, tačiau tai nereiškia, kad mačas jam buvo blogas. Jokubaitis pakilęs nuo suolo davė reikiamos energijos ir prisidėjo prie pirmo kauniečių spurto, o iki dar solidesnio pasirodymo pritrūko pramestų metimų, kurie buvo iš neblogų padėčių.

Paulius Jankūnas – 4 balai
17 min., 3 tšk. (0/2 dvit., 1/3 trit.), 5 atk. kam., 2 rez. perd., 4 naud. balai.

Nuotr. BNS

Kapitonas nesugadino Grigonio highlighto ir pataikė tritaškį, tačiau tai ir buvo jo vienintelis tikslus metimas. Vis dėlto puolime taškus yra kam rinkti ir be Pauliaus, o sunkiausia šį kartą puolėjui buvo prižiūrėti mobilius oponentų krepšininkus, išskirtinai – Radzevičių, kuris pasinaudojo greičio pranašumu.



Komentarai:

Labai nusivyliau finalu. Rytas tiesiog nušlavė Šiaulius (na jų dėl koronos žaidė tik pusė žaidėjų) ir Lietkabelį tiesiog be jokios vilties. Ir daugiausiai tai padarė neįtikėtinu tritaškių pataikymų ir metamų tritaškių dideliu kiekiu. Tikrai maniau, kad Žalgiriui bus sunku sustabdyti taip įsivažiavusią tritaškių mašiną... Stebina Žalgiris tikrai labai.
2021-06-06
-9
Atsakyti
Ar reikia ka nors sakyt? sita serija jau baigta ir eilini karta Zalgiris jau laimejo - pirmadieni tik oficialiai bus
2021-06-06
-2
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.