Žodžių karas, puošiantis Lietuvos krepšinį

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-05-19 09:05

Tokio intriguojančio Lietuvos krepšinio lygos pusfinalio, ko gero, dar nebuvo. Abiejų porų komandos lupasi viena su kita be gailesčio, o serijoje tarp Vilniaus „Ryto“ ir „Šiaulių-7bet“ yra ir žodinių pipirų. Pipirų, kurie kursto aistras, prideda motyvacijos žaidėjams, o sirgaliams reginį padaro dar įdomesniu.

„Šiaulių-7bet“ ekipa žaidžia įspūdingą sezoną. Turbūt nedaugelis rudenį vizualizavo akimirką, kaip Antano Sireikos auklėtiniai po 10-ies metų pertraukos pavasarį pateks tarp keturių stipriausių LKL ekipų ir turės realius šansus pusfinalyje prieš reguliariojo sezono nugalėtojus – šiuo atveju „Rytą“. Tačiau Saulės miesto kariai tai padarė.

Triuškinančia nesėkme Vilniuje pradėję pusfinalį (75:97), šiauliečiai sudavė įžūlų atkirtį namuose – dominavo didžiąją rungtynių dalį ir atstatė lygybę serijoje – 84:72. Visgi nepaisant pergalės, panašu, jog kai kurie „Šiaulių-7bet“ žaidėjai truputį persistengė ir kalbomis pažadino Šiauliuose prisnūdusius reguliariojo sezono nugalėtojus.

Pasak BasketNews šaltinių, charizmatiškasis „Šiaulių-7bet“ ukrainietis Issufas Sanonas antrajame mače Šiauliuose po sėkmingų epizodų vis išsitraukdavo provokacinę kalbą (ang. „Trashtalk“) ir aktyviai bendravo su varžovais. Ką Sanonas konkrečiai sakė „Ryto“ žaidėjams, išlieka paslaptimi, tačiau aišku viena – tai supykdė sostinės ekipą, o pyktis konvertavosi į motyvaciją.

Trečiųjų pusfinalio rungtynių metu kova vyko pusantro kėlinio, tačiau jo viduryje „Rytas“ pradėjo dominuoti, surengė įspūdingą atkarpą 41:17 ir trečiojo ketvirčio laikui tiksint į pabaigą Ivanas Buva dvitaškiu su pražanga padidino pranašumą iki 21 taško (71:50). Šeimininkai mačo kontrolę išlaikė iki pat finalinio švilpuko (94:79).

Agresyviai gynyboje žaidę vilniečiai visiškai neutralizavo pagrindinį varžovų aukštaūgį Giedrių Staniulį, kuris baigė mačą su 0 taškų ir -3 naudingumo balais bei stipriai apribojo Sanoną, palikdami jį su 9 taškais bei 3 pataikytais metimais iš žaidimo. Per pirmąsias dvejas pusfinalio rungtynes ukrainietis rinko po 15,5 taško.

Žinoma, įtakos turėjo ir „Šiaulių-7bet“ traumuotų žaidėjų sąrašas. Sireika vertėsi be Nemanjos Bezbradicos, perspektyvaus jaunuolio Pauliaus Danusevičiaus ir vieno pagrindinių žaidėjų Martyno Varno.

Tačiau vienas pagrindinių „Ryto“ pergalės aspektų buvo fiziškumas. Vilniečiai davė daug kontakto, visuomet žaidė ties pražangos riba, o jeigu pažeisdavo taisykles, tai itin kietai.

Nuotr. BNS

Rungtynių toną puikiai atspindi epizodas, kuomet Vaidas Kariniauskas grubia pražanga po krepšiu sustabdė taškus bandžiusį pelnyti Isaiah Armwoodą. Po švilpuko žaidėjai apsikeitė piktais žvilgsniais, o amerikietis leptelėjo varžovui porą žodžių. Ir tai tik vienas epizodas. Komandos luposi visas rungtynes, tačiau labiau įpykę buvo sostinės krepšininkai.

Kad pykčio iš vilniečių pusės buvo daug, po mačo atskleidė „Ryto“ žaidėjai bei vyr. treneris Giedrius Žibėnas.

„Sužinojome, kad jis (Sanonas – aut. past.) daug šneka. Ir truputį per daug prisišnekėjo. Žaidėjai pasiėmė tai asmeniškai“, – po pergalingų trečiųjų rungtynių televiziniame interviu komentavo Žibėnas.

Paklaustas apie tai spaudos konferencijoje, „Ryto“ specialistas nenorėjo plėstis.

„Mes nenorime šnekėti, norime laimėti“, – nedaugžodžiavo Žibėnas. 

„Iš jų („Šiaulių“ – aut. past.) pusės buvo negražių dalykų, – televiziniame interviu pakomentavo Gytis Radzevičius. – Galvoju, esame tokia komanda, kuri nedarome tokių dalykų. Kažkiek įpūtė papildomos motyvacijos ir tiek. Sanonas turi savo būdų, gal neatskleisiu.“

„Vis tiek esame varžovai, norime nugalėti vienas kitą, perkąsti gerkles, nėra jokių simpatijų“, – pridūrė Radzevičius, sumetęs 17 taškų ir realizavęs 4 iš 5 tritaškių.

Po mačo tinklalapiui BasketNews apie pyktį prakalbo ir naudingiausias trečiųjų rungtynių žaidėjas – Speedy Smithas.

„Buvo daug papildomo pykčio. Nesileisiu į detales, bet kai kurie varžovų žaidėjai daug kalbėjo. Buvo daug pykčio ir jo bus dar daugiau penktadienį“, – sakė 17 taškų, 5 atkovotus kamuolius, 8 rezultatyvius perdavimus ir 28 naudingumo balus surinkęs amerikietis.

Užsimotyvavęs ir garuojantis Speedy atrodė ne tik rungtynėse, bet ir po jų.

„Nežinau, koks yra jų rungtynių planas, man nerūpi, nes aš nueisiu ten, kur man reikės, nesvarbu, ar jie keis planą, ar ne, – paklaustas, ar tikisi šiauliečių reakcijos į „Ryto“ tolimų metimų gausą (vid. po 34 per rungtynes), atsakė Smithas. – Mano vietos, iš kurių aš pelnau taškus, yra mano vietos. Nebijau jokių varžovų taktinių keitimų, nes žinau, kaip žaisti tinkamai.“

„Ryto“ gynėjas taip pat užtikrintai kalbėjo apie šios serijos baigtį.

„Mūsų tikslas šioje serijoje visuomet buvo patekti į finalą. Kiekviename mače mūsų požiūris vienodas. Niekas nesikeičia, niekas nepasikeis. Pasirūpinsime tuo, kad būtume finale“, – teigė gynėjas.

Saulės miesto ekipos vyr. treneris Sireika nepraleido progos per dantį patraukti vilniečių bei skyrė kritikos arbitrams.

Sulaukęs klausimo, ką mano apie tai, jog po rungtynių Radzevičius prakalbo apie „negražius dalykus iš „Šiaulių“ pusės“, specialistas atsakė:

„Manau, kad teisėjai per mažai švilpė „Ryto“ komandai pražangų, – šypsodamasis sakė Sireika. – Yra paprasta taisyklė, jeigu (Jarvisas) Williamsas prideda dvi rankas prie žmogaus, visuomet yra švilpiama pražanga. Tokios taisyklės. Normantas visuomet ginasi – kontaktas ir kontaktas. Nuo kada čia taip galima gintis? Kuomet aš varausi kamuolį ir mane galima stumdyti. Nori išmušti kamuolį, neišmuša, suduoda per ranką, kuri nesivaro kamuolio, bet kažkodėl nėra švilpuko. (Radzevičius) gerai pastebėjo – nešvariai žaidė „Ryto“ komanda.“

Dideli konfliktai nepuošia nei sporto, nei juos sukeliančių žmonių CV, tačiau sveika konkurencija su sveikomis ribomis suteikia Lietuvos krepšiniui dar daugiau žavesio ir noro jį stebėti.

Šis atvejis yra vienas iš tų, kuomet žodiniai pipirai labiau suteikia papildomo skonio nei nemalonaus kartumo burnoje.

Penktadienį laukia dar viena šių komandų akistata ir galima neabejoti, jog pamatysime tokio pačio intensyvumo kautynes.



Komentarai:

Ponas
juokinga klausyt sireikos verkimo del teisejo kai jo pacio zaidejai per trecia maca 6 ar 7 kartus smugiavo ryto zaidejam i veida ir teisejai nesvilpe nei kart net paprastos prazangos... sabeckis jau antram kelini turejo but isvarytas su 2 techninem o dar vaiksciojo loxas po aikste ismetes rema erelis :DDDDd
2022-05-19
-9
Atsakyti
Akivaizdu
jog ne siaip pasneketa buvo, kai tiek zmoniu po rungtyniu akcentavo kalbas. taigi pergale dar saldesne :) nepaisant to, Sanonas man patinka. zaidejas, kuri idomu ziureti, idomu klausytis. tokie puosia lyga
2022-05-19
+13
Atsakyti
RYTOJ
SPRESIS VISOS SERIJOS LIKIMAS !!!
2022-05-19
+9
Atsakyti
dth
Kai laimejo Siauliai, buvo Zibeno mintys, kad juos apstumde. Kai laimi Rytas, kalbina visus, kas paperde, kas ka pasake. Sitam portale bent jau Sireika pakalbina, pas kokurentus tyla ar Siauliai laimi ar pralaimi, svarbiausios Ryto mintys ir citatos.
2022-05-19
-8
Atsakyti
Redaktoriui
tokio paties intensyvumo, ne goko pačio intensyvumo.
2022-05-19
+1
Atsakyti
Kas dar maivosi kaip Zibenas,tai Saboniukas..tik pamato ,kad filmuoja ji,atsistoja ir tipo staugia ant zaidejiu,kazka aiskina :PPPPP juokingiausia,kad Saboniukas paiimtas,treniruoti aukstaugius :PP tik zalgiris gali paiimti aukstaugi ,konkretu medi,krepsinio judesiu nulis,pajuoka kaip krepsininkas buvo..paiimtas mokinti aukstaugius,to ko pats neiismoko :PP ir poto zalgirio fanai nesupranta,kodel visi aukstaugiai puolime nuliniai :PP
2022-05-19
+4
Atsakyti
Per pikenrola Kleiza isties teisingai pasake...kad Zibenas pries kameras maivosi...kad tik pamato kad kamera i ji filmuoja,pradeda emocijas reiksti,skeryciotis :PPP Man kas labiausiai patinka,tai to visu podcasteriu ir ale ekspertu nuomones...tai jiem zibenas nerealus treneris,tai jiems maskvytis auksto lygio treneris...ir sitie ekspertai net negali paaiskinti,kodel juos vadina gerais treneriais....ziauriausia su maskvyciu ,kad aiskina kaip gerai eurolygoje pasirode neptunas...zmogau..Neptunas isvykose vidutiniskai pralaimedavo vidutiniskai 24 taskais...tai yra prasciausias rezultatas per visa eurolygos istorija....o jie sako nerealus rezultatas :PP
2022-05-19
Atsakyti
cipsas
kas cia ka pasake, ir ko tos raudonos mergaites isizeidusios?
2022-05-19
Atsakyti
Šiauliai
Kaip Kleiza sakė, Žibėnui reikia mažiau kamerų ieškoti. Šneka apie Šiaulius, pats šnekutis būdamas.
2022-05-19
+9
Atsakyti
Žibėnas pervetintas treneris, turėdamas didelio biudžeto komandą trinasi ir trankosi su Šiauliais ir dar įsižeidžia dėl pralaimėjimų. Būtų tylėjęs ir šypsojęsis, kad ir ką ir kiek būtų Šiauliai kalbėję, jeigu dabar rezultatas būtų 3-0, bet yra 2-1 ir dabar tarsi jis tiesiog yra įsižeidęs. Supraskime, kad situacija nėra lygi. Rytas turtingesnė komanda su pilnu suolu gerų krepšininkų. Šiaulių sezonas irgi puikus, bet realiai Šiauliai turi 8 gerus žaidėjus iš kurių du šiandien nežaidė. O Žybėnas didžiuojasi tokią komandą įveikęs... Net ir toks paprastas dalykas kaip namų aikštės pranašumas visgi yra esminis faktorius šioje serijoje, nes komandos visgi labiau apyligės negu daug kas norėtume suprasti. Šiauliai namuose tikrai duos kovą ir aš spėčiau, kad laimės. Aišku laimės Rytas Vilniuje, bet tokios pergalės garbės tokiems grandams nepriduoda. Vien jau ką rodo lankomumas 2 108 žmonės susirinko į rungtynes Vilniuje. Kai Šiauliai surenka apie 4 000. Noriu pasakyti, kad pervertintas Žibėnas ir pats Rytas. Pasaulis ne įdealus ir pinigai dažniausiai laimi, bet šįkart Rytas seriją laimės ne todėl, kad yra stipresni, o todėl, kad turtingesni ir tai Vilniui yra gėda.
2022-05-19
-4
Atsakyti
Žalgiriui irgi galioja viskas ką paakiau.
2022-05-19
+2
Atsakyti
Xd
kazkaip jau labai greit pasikele kazkokie nususe Šiauliai
2022-05-19
-24
Atsakyti
Emocijos gerai bet Rytas daug stipresnis
2022-05-19
-1
Atsakyti
Ne tik emocijos, yra ir teisėjai. Dar kartą perskaityk Sireikos pasisakymą.
2022-05-19
-11
Atsakyti
Ty
kokie silpnuciai.kazka pasake ir visi jau taip isizeide.Dar tikriausiai kiekvienas ir savo mamai pasiskundė.
2022-05-19
Atsakyti
patiko kai Sannonas pasake ryto zaidejams,kad jo daiktas didesnis,nej visu ryto zaidejiu kartu sudejius....
2022-05-19
-18
Atsakyti
tthth
Tavo bobai irgi patiktu, bet ...
2022-05-19
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 23

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.