Triumfuojantis Speedy apie lemiamą „Ryto šturmą: „Taip daro čempionai“

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-06-04 20:47

12 taškų pranašumą iššvaistęs Vilniaus „Ryto“ klubas buvo per plauką nuo to, jog pralaimėtų rungtynes Panevėžyje ir Lietuvos krepšinio lygos finalo (LKL) serija vėl išsilygintų, tačiau šaltakraujiškumą pademonstravę vilniečiai sugebėjo išsikapstyti.

Likus 37 sekundėms ir „Rytui“ atsiliekant 4 taškais (73:77) Lukas Uleckas pataikė itin sudėtingą tritaškį (76:77), o perėmęs kamuolį Arnas Butkevičius likus 15 sekundžių sugrūdo jį iš viršaus (78:77).

Paskutinė panevėžiečių ataka nebuvo tiksli ir pergalinga atmosfera „Cido“ arenoje išgaravo akimirksniu. Dar neseniai atrodė, jog „Lietkabelis“ perlaužė rungtynes ir pasiims svarbią it oras pergalę, tačiau „Rytas“ žaidė iki pabaigos. Visas 40 minučių.

Mačas pasižymėjo ir priešiškomis nuotaikomis. Būtų galima sakyti, kad tai yra įprasta LKL finalui, tačiau atmosfera „Cido“ arenoje šeštadienį buvo dar labiau elektrinanti. „Lietkabelio“ fanai nepamiršo incidentų „Jeep“ arenoje trečiadienį, kuomet Nenadas Čanakas pastūmė Giedrių Žibėną, o fanai konfrontavo tarpusavyje.

„Rytas“ buvo sutiktas dviem plakatais. Viename iš jų rašoma: „Žaidėjai krepšinyje, aktoriai – teatre.“ Fanai leidžia suprasti, jog trečiosiose rungtynėse Nenado Čanako kliudytas Giedrius Žibėnas suvaidino kritimą. Tai „Lietkabelio“ sirgaliai atvaizdavo dar vienu plakatu, kur vilniečių strategas laiko oskarą – kino apdovanojimą.

Po mačo Speedy Smithas nepraleido progos įgelti priešininkų fanams ir pagirti „B tribūną“.

„Kokia neįtikėtina atmosfera... Iš mūsų fanų pusės, – sakė 18 taškų, 5 atkovotus kamuolius, 8 rezultatyvius perdavimus ir 23 naudingumo balus pergalingame mače surinkęs Smithas. – Jie visa laiką buvo itin energingi, pakilūs, girdėjau juos net ir per švilpukus. Jaučiau, kad šiandien tai buvo mūsų aikštelė.

Džiaugiuosi visais mūsų žaidėjais. Visi buvo pasiruošę. Lukas (Uleckas) įmetė neįtikėtinai svarbų tritaškį. Padariau kertinę klaidą, kuri galėjo mums kainuoti rungtynes, tačiau vyrukai pasitempė – Margo, kapitonas. Kai yra sunkūs momentai rungtynėse, visi yra pajėgūs patempti komandą. Dėl to šiandien ir laimėjome, nes ėmėmės iniciatyvos kaip kolektyvas.“

– Atrodė, jog perlaužėte rungtynes ir perėmėte iniciatyvą, tačiau po pertraukos tiesiog sustojote. Kas atsitiko?
– Tai nutiko natūraliai. Mes nepataikėme kelių metimų, jie perėmė iniciatyvą, pradėjo pataikyti. Bandėme kliautis savo gynyba, tačiau jie pataikė. Tačiau išėjome ketvirtajame kėlinyje ir nusprendėme: „Taip daro čempionai.“ Jie susitelkia ir išgyvena tokius momentus. Turime neįtikėtiną kapitoną Arną, kuris yra vienas geriausių komandos draugų, kurį kada nors turėjau. Jis yra garsus ir jo žodžiai rungtynių pabaigoje buvo labai agresyvūs. Daug lyderystės iš jo šiandien.

– Dramatiška pabaiga, kas padėjo taip finišuoti?
– Atvykau čia rugsėjį. Mes dirbome, dirbome, dirbome labai sunkiai. Visus metus vis atsidurdavome tokiuose momentuose.

– Kiek ši pergalė pasako apie jūsų psichologinį kietumą?
– Ivanas Buva nežaidė trečiose paeiliui rungtynėse, bet šiandien jis buvo garsiausias žmogus ant atsarginių žaidėjų suolelio. Labai emocionalus, pakilus, aukštos energijos. Jis yra lygos MVP ir praleido dvejas paskutines rungtynes, bet tai, ką Buva šiandien padarė, privertė mane jaustis nuostabiai. Žmogus, kuris yra itin talentingas ir toks motyvuotas visą mačą. Rūbinėje po rungtynių trūko nedaug, kad turėtume jį raminti. MVP mus pakėlė su savo motyvacija ir pozityvia energija.

– Uleckas rungtynių pabaigoje pataikė itin svarbų tritaškį. Ką galėtumėte pasakyti apie šį jaunuolį?
– Jis yra talentingiausias žmogus mūsų komandoje. Jis toks jaunas. Kiekvieną dieną treniruotėse jam kartojame: „Lukai, tu esi nuostabus.“ Jis yra toks talentingas. Neįtikėtina. Kalbuosi su juo apie tai kiekvieną dieną.

– Kalbant apie atmosferą, kaip žinome, „Rytas“ nėra itin mėgstama komanda Lietuvoje, o po incidentų praėjusiame mače minia buvo nusiteikusi itin priešiškai. Tačiau atrodo, kad jūs tuo mėgaujatės. Kiek malonu tildyti tokią minią priešiškų Panevėžio sirgalių?
– „Rytas“ yra šeima. Jeigu užkliudysite mano trenerį, užkliudysite mano komandą, mes parodysime, kokį vienas kito užnugarį turime. Aš užstosiu savo trenerį bet kokioje situacijoje ir vienintelis dalykas, kad tai pagrįsčiau, yra įrodyti ant parketo. Ką šiandien su komandos draugais ir padarėme. Tai buvo labai emocinga pergalė, bet mes šiandien parodėme, kad norime žaisti krepšinį.

–  Beliko uždaryti seriją. Kaip jaučiatės būdami per žingsnį nuo čempionų titulo, kurio Vilnius laukia jau 12 metų?
– Aš esu pasiruošęs tam, kad rungtynės bus dar sunkesnės nei šios. Nesvarbu, kas mus užgrius, žinau, jog „Jeep“ arena yra išparduota, bus labai intensyvu, bet tiek aš, tiek komanda dėl to ir žaidžiame. Dėl šio momento. Bus jaudinantis mačas. Žinome, kad bus labai sunku, nes jie nenori užbaigti sezono. Mes daugiau neturime nieko kito daryti, kaip tik eiti ir pabandyti iškovoti čempionų titulą.

– Paminėjote frazę: „Taip daro čempionai“. Ar uždarysite seriją Vilniuje?
– Jeigu jums pasakysiu, nežiūrėsite rungtynių...



Komentarai:

Speedy Smithas Finalo MVP 🔥🏆
2022-06-04
+15
Atsakyti
Dar cempionai prisikabina sau nesamoningu pravardziu, tokiu kaip Speedy, nors net Oreliko neaplenkia.
2022-06-04
-13
Atsakyti
CEMPIONAS
2022-06-04
+23
Atsakyti
Acb
Lipke maladiec
2022-06-04
-20
Atsakyti
Pajėgus žaidejas
2022-06-04
+20
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.