„KK Trakai“: nuo nulio į viršūnę – per du sezonus

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ korespondentas
2013-04-16 12:15
Nuotr.:

„KK Trakai“ šiemet užkopė į RKL viršūnę
„KK Trakai“ šiemet užkopė į RKL viršūnę
Nuotr. RKL/R.Malycho
Dveji metai. Tiek laiko prireikė, kad garsiausią pilį šalyje turintis miestas suburtų čempionišką krepšinio komandą.

Sekmadienį „KK Trakai“ Tauragėje pranoko vietos krepšinio komandą ir laimėjo Regionų krepšinio lygos (RKL) finalo seriją. Kitą sezoną trakiškiai pravers Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) duris.

Kilo nuo apačios

Ši sėkmės istorija – tarsi pavyzdys, kurį būtų galima rodyti kitiems šalies miestams ir miesteliams.

Tik 2011 metais RKL debiutavęs Trakų klubas iš karto šovė į viršūnę. Savo pirmąjį sezoną nukeliavę iki finalo, trakiškiai ten turėjo pripažinti Plungės „Olimpo“ pranašumą ir pasidabino sidabro medaliais.

Todėl prieš prasidedant antrajam sezonui, klubas kėlė vienintelį tikslą – laimėti pirmąją vietą ir pelnyti kelialapį į NKL.

„Buvo labai sunku prisiversti viską pradėti nuo apačios, tačiau sunkus darbas atnešė norimų rezultatų, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakojo „KK Trakų“ ekipos viceprezidentas Žygimantas Surintas. – Jeigu pirmąjį sezoną nesitikėjome, kad pakilsime taip aukštai, o komandą bei jos biudžetą formavome taip, kad pavyktų patekti į aukštesnį RKL divizioną, tai šiemet tikslas buvo tik vienas – laimėti šią lygą. Sunkiai dirbome ir tikėjomės, kad viltys išsipildys.“

„KK Trakai“ dominavo visą sezoną. Reguliariajame sezone jie per 26 mačus suklupo vos 2 kartus, atkrintamosiose varžybose per 10 susitikimų taip pat pralaimėjo tik du sykius. Finalo serija su „Tauragės KK“ laimėta 3-1.

Debiutuojantis treneris

Toks įspūdingas žaidimas pasiektas su vyriausiojo trenerio pareigose debiutuojančiu Gintautu Vileita. Krepšininko karjerą baigęs Vileita sako nebijojęs naują karjeros etapą pradėti klube, keliančiame aukščiausius reikalavimus.

2013 m. RKL čempionai
„Žinojau, kad klubas sieks pirmos vietos ir todėl norėjau čia dirbti. Visada reikia žinoti, kokie tikslai ir jų siekti“, – aiškino Vileita.

Vasarą jis dar dvejojo, ar jau laikas pradėti trenerio karjerą. Netrukus 38-ąjį gimtadienį minėsiantis vyras per savo karjerą žaidė LKL, NKL ir užsienio klubuose, o gavęs „KK Trakų“ pasiūlymą debiutuoti trenerio pareigose, iš pradžių jo atsisakė.

Ir tik po to, kai „KK Trakams“ nepavyko susitarti su kitais jaunais bei perspektyviais treneriais, Vileitos nuomonė pasikeitė. Dabar jis dėl to neturėtų gailėtis.

„Nesvarsčiau, kaip seksis naujasis darbas, tiesiog dirbau. Jeigu iškovoji titulą, tai matyt, viskas buvo gerai“, – juokėsi jaunas treneris.

Krepšinio nepaliekantis Šležas – komandos lyderis

Vileitai stipriai padėjo ir jo bendraamžis, vis dar žaidžiantis Andrius Šležas. Vyriausiu „KK Trakų“ krepšininku šį sezoną buvęs veteranas tapo komandos lyderiu tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Pagarsėjęs snaiperis RKL vidutiniškai pelnydavo po 16,7 taško, dvitaškius mesdamas 56 proc., o tritaškius – 41 proc. taiklumu.

Tačiau kur kas svarbesnis buvo jo vaidmuo už aikštės ribų.

„Jis negailėdavo patarimų jaunesniems vyrams, pastarieji į jį žiūrėdavo ir imdavo pavyzdį. Man pasisekė, kad teko su juo dirbti“, – Šležo vaidmenį apibūdino komandos treneris.

„Dažnai pastebiu, kad komandos į savo gretas pakviečia „neteisingų“ vyresnių krepšininkų, kurie neleidžia jaunimui atsiskleisti, – kalbėjo Surintas, atsakingas už komandos komplektaciją. – Andrius mūsų komandoje visuomet visus suvienydavo, padėdavo, paaiškindavo. Tai – tikras profesionalas ir daugelis žmonių turėtų ko iš jo pasimokyti.“

Ką pačiam Šležui, triskart LKL čempionui, reiškia RKL nugalėtojų titulas?

„Tokio dar neturėjau, – nusijuokė krepšininkas. – Ši pergalė gal svarbesnė ir džiugesnė jaunimui. Aš stengiausi padėti komandai, jaunimui, džiaugiuosi, jeigu tai pavyko.“

Veteranas nusišypso prisiminęs, kad jau dvi vasaras „kabino“ sportbačius ant vinies, bet krepšinio trauka jį vis įveikdavo. Todėl jis dar nežino, ar šis sezonas bus tikrai paskutinis.

Bet kuriuo atveju, vieną dieną Šležas mato save treniruojantį komandą.

„Yra minčių dėl to, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ pripažįsta Šležas. – Visą gyvenimą žaidžiau krepšinį, turiu sukaupęs žinių bagažą. Tačiau šį sezoną aš dar buvau žaidėjas – treneris yra treneris, ir nors su Gintautu esame geri draugai, aš į jo darbą nesikišdavau.“

Nesustos ir NKL

Trakuose krepšinis niekada neturėjo gilių šaknų. Iš čia kilę Steponas Babrauskas ir Povilas Čukinas, tačiau jie neturėjo progos atstovauti savo miesto komandai, nes jos tiesiog nebuvo.

Ežerais apsuptas miestas turi stiprią irklavimo mokyklą, jame populiarus futbolas. Todėl krepšiniui čia reikėjo išsikovoti savo vietą.

„Prieš penkerius metus krepšinį Trakuose mano kolegos pradėjo pirkdami krepšinio kamuolius, todėl galite suprasti, koks čia buvo krepšinio lygis, – prisimena klubo viceprezidentas Surintas. – Per šiuos dvejus metus mums pavyko savo, nors ir nedidelę, salę užpildyti aklinai. Dabar komanda svarbi daugeliui žmonių, jie domisi ja, kartu vyksta į išvykos rungtynes. Šiemet sugebėjome surinkti ir palaikymo šokėjų komandą, taip pat pradėjome vaikų krepšinio treniruotes. Kiekvieną dieną stengiamės judėti į priekį.“

Prie Trakų komandos išlaikymo svariai prisideda verslininkas Antanas Guoga. Jo bei kitų rėmėjų remiama ekipa svajoja per artimiausius trejus metus pasistatyti naują areną ir nesustoti net patekus į NKL.

„Esame komanda, kuri nori nugalėti, o ne tiesiog dalyvauti“, – klubo sėkmės priežastį nurodė Surintas.



Komentarai:

trakietis
apie kokias tu ten sumas šneki :DDD šležas gauna kiek mažiau ;) kiti kurie gauna virš tūkstančio tai stakėnas ir jacevičius, kitų algos nesiekia tūkstančio ;))) tad neskleisk erezijų
2013-04-17
-6
Atsakyti
to maneikis
Sapnuoji ??? hahahaha slezas 2k gauna. o kiti vos ne pusvelciui losia, daugiau 1k tikrai negauna. sapnuoji...

to: to trakietis

Dambrauskas siemet vienas sakalu pagrindiniu zaideju buvo, o sakalai pagal galimybes neblogai sulose. petrukonis lkl normatyvu zaidejas, ir tikrai nera kazkoks suolo zaidejas :)
2013-04-17
+6
Atsakyti
Maneikis
Slezas gauna 6k, Pipirai, Rogaciov, Pundzius po 3k, Jodelis, Lekys, Ryla po 2k. Cia tik centai palyginus su Staneviciaus 7k
2013-04-16
-5
Atsakyti
aea
dambrauskas pundzius dilys babrauskas petrukonis zinevicius yra tu zmoniu is traku
2013-04-16
+3
Atsakyti
TadasGera salė. Net lankas be tinkliuko :D


gera cia kailis sove:))
2013-04-16
-18
Atsakyti
TadasGera salė. Net lankas be tinkliuko :D


taigi laimejo ir tradiciskai nukirpo tinkliuka ant kaklo vienam zaidejui uzkabintas
2013-04-16
+13
Atsakyti
Gera salė. Net lankas be tinkliuko :D
2013-04-16
+13
Atsakyti
>>ZINOVAS
Blt,tu pusgalvi!Kiek jau rasyta apie 7K Staneviciui ir panasiai Zurnai ir Pociuipai mokancius Taurage?Grafai irgi moka gerus pinigus.Traku biudzetas,jei atimti nedidele pagal jo indeli, Slezo alga,butu pats maziausias lygoje.Galvok ka rasai,apsitriedeli!Aisku jei turi kuo tai daryti:DDD.
2013-04-16
+2
Atsakyti
to trakietis
Nu jis paminejo klrepsininkus is Traku,o grybai kaip Petrukonis ir YPAC Dambrauskas,kad nebutu Trakams geda,nepamineti.Jiedu labiau tiktu Alytui,Dzukija grybu krastas!
2013-04-16
-9
Atsakyti
Anonimas
Tikrai, kad tikrai kad tikrai puiku

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-16
+1
Atsakyti
Anonimas
Tikrai kad puiku

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-16
-9
Atsakyti
Anonimas
Puiku

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2013-04-16
-14
Atsakyti
trakietis
tai kad trakuose geru vietiniu ir nera, nes savivadybe niekada nesirupino sporto centru, kad organizuoti kazkokias treniruotes. yra keletas kurie vazinedavo treniruotis i kitus miestus, bet losia siemet deja tik vienas. Taip pat galetu pamineti ir Petrukoni su Dambrausku, jei jau Cukina ir Babrauska mini :P
2013-04-16
-18
Atsakyti
UKV
Smagu kai atsiranda komandų, kurios mąsto realiai ir nekuria kosmoso užkariavimo planų. Užtai susitvarko iš pagrindų savo kiemą sukurdami komandą bendruomenės principu. Ir turi rezultatą. Pagirtina. Tegu dar pasistato areną 3.000 talpos ir nebus baisu net Eurocupo mačus namie žaisti (nekalbant jau apie LKL), jei jau tokios ambicijos kada nors atsirastų :) Šaunuoliai
2013-04-16
-17
Atsakyti
V
Žiūriu, daug "rašto brolių" čia yra arba žmonių visiškai nesigaudančių krepšinio vadyboje. Pirma, džiaukitės, kad apskritai yra žmonių, kurie kažką daro. Už kieno pinigus - tai, jau ne jūsų reikalas.

Pirma, jei komanda žaidžia su motyvacija, jei yra titulas, vadinasi viskas veikia - nėra skolų, nėra vadybinių klaidų, o tai - kartais lemia daugiau nei didelis biudžetas.

Antra, Trakai,kaip rašyta, turi visą piramidę, kurioje labai daug vietos užima tikri trakiškiai. Pagrindinė, reprezentacinė komanda, turi tik vieną grynakraujį trakietį, tačiau miestas turi tik 5500 gyventojų, tad vien tai jau pasiekimas. Plius, komandoje bent kol kas nežaidžia minėti P.Čiukinas ir S.Babrauskas, kurie pasiekę daug aukštesnį lygį, tas pats P.Dambrauskas sėdi LKL. Miestas be krepšinio tradicijų jau dabar turi daug kažką pasiekusių krepšininkų, o "plunksnos brolija" tegu parašo, kaip jie įsivaizduoja komandą iš mažo miestelio, kurioje žaistų vien vietiniai?

Pagaliau, čia juk RKL, ne Mažų miestelių mėgėjų lyga, čia jokio skirtumo iš kur žaidėjai, nes svarbiausia, jog miesto žmonės turėtų ką veikti, turėtų gražų reginį, galiausiai turėtų kuo didžiuotis. ;)
2013-04-16
+1
Atsakyti
kai laimi komanda, kurios trečias pagal amžių žaidėjas teturi 24 metus, tai jau puiku :)
2013-04-16
-3
Atsakyti
Sveikinu, Rencę!!! Vertas!
2013-04-16
-12
Atsakyti
Nmv
Idomus zmones, pasidziaugtumet kad Lietuvos miestuose krepsinis vystosi, o jus tik minusus matot..drapstyt mesla tik ir mokat. Zmones daro kazka gero, uz tai reikia juos gerbti.
2013-04-16
-6
Atsakyti
Molėtų " Ežerūnas - Karys " nuo visiško nulio į viršūnę per pirmą sezoną :D
2013-04-16
+11
Atsakyti
anonimas to anonimas
sorry, manau pats supratai, kad turejau omeny rkl, juk nesi ant tiek bukas kaa?
2013-04-16
+6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 38

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.