Antausis olimpiados starte: Fournier tempiami prancūzai parklupdė JAV rinktinę

2021-07-25 14:25
Nuotr.: FIBA

Likus mažiau nei parai iki rungtynių prie JAV rinktinės (0-1) prisijungęs Jrue Holiday darė viską, kad ištemptų amerikiečius į pergalę, tačiau jo pastangų neužteko. Prancūzai (1-0) turėjo savo žvaigždę Evaną Fournier ir skėlė antausį JAV krepšininkams.

Vincento Collet auklėtiniai A grupės mače 83:76 (15:22, 22:23, 25:11, 21:20) nukovė JAV rinktinę.

Po pralaimėjimo iškalbos nestigo amerikiečių vyr. treneriui, legendiniam San Antonio „Spurs“ strategui Greggui Popovichiui. 71-erių specialistas užsiminė, jog pralaimėjimas prancūzams jo nestebina. Neturėtų stebinti ir kitų.

Rungtynių žaidėjas
Rudy  Gobert
EFF
17
Rudy Gobert
Taškai 14
Taiklumas 5-6
Atkovoti kamuoliai 9
Rezultatyvūs perdavimai 1

„Žmonės neturėtų būti nustebinti, kad Prancūzijos rinktinė, Australijos rinktinė, Ispanijos rinktinė, ar Lietuvos rinktinė... Tai nesvarbu, kas tave nugali. Spraga tarp JAV žaidėjų ir kitų rinktinių talento mažėja kiekvienais metais.

Kiekvienais metais matome vis daugiau puikių žaidėjų iš viso pasaulio ir tu turi atiduoti prancūzams pagarbą už puikų žaidimą. Jie buvo kur kas stabilesni nei mes abiejose aikštelės pusėse. Viskas labai paprasta“, – kalbėjo Poppas.

Fournier per 34 minutes pelnė 28 taškus (7/10 dvit., 4/12 trit., 2/3 baud.), atkovojo 4 bei perėmė 1 kamuolį, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, 5 sykius suklydo ir surinko 17 naudingumo balų.

„Evanas buvo nuostabus. Aš nenoriu naudoti pernelyg skambių žodžių, bet jis pataikė kelis itin svarbius metimus. Surengti tokį pasirodymą, žinoma, reikia stabilumo. Tai yra pats svarbiausias dalykas, – savo auklėtinį gyrė Collet. – Tau taip pat reikia žaidėjų, kurie gali pataikyti tokius metimus, kokių niekas negali pataikyti. Man buvo labai svarbu, kad komanda tai suprato ir žaidė jam. Jis darė dalykus vienas, tačiau taip pat sulaukė komandos draugų pagalbos, kurie jį pastatė į patogias padėtis. Tai yra planas, kurio mes turime laikytis.“

Fournier pasirodymas:

Po iškovoto NBA čempionų titulo su Milvokio „Bucks“ tik praėjusią naktį Tokiją pasiekęs Holiday buvo neabejotinas JAV lyderis. Gynėjas per 28 minutes surinko 18 taškų (2/7 dvit., 3/6 trit., 5/6 baud.), 7 atkovotus kamuolius, 4 rezultatyvius perdavimus ir 20 naudingumo balų.

„Nesu gydytojas, ar psichologas, kuris tai galėtų paaiškinti, – apie Holiday pasirodymą po 13 valandų skrydžio į Tokiją kalbėjo JAV treneris Popovichius. – Tai tik įrodymas, kokį jis turi charakterį ir koks jis yra kovingas. Jis buvo puikus, Jrue bus išlaikė rungtynėse. Toks pasirodymas puikiai atspindi, koks jis yra žaidėjas. Reikia už tai jį pagirti.“

Lemiamas ketvirtis prasidėjo Holiday benefisu. JAV rinktinės gynėjas pelnė 12 taškų, Bookeris pridėjo baudų metimus ir likus 4 minutėms amerikiečiai įgijo 7 taškų pranašumą (74:67).

Vis dėlto prancūzai nepasidavė, tritaškį smeigė Nicolas Batumas, dvitaškį pridėjo Evanas Fournier, baudą įmetė Gobertas, o Fournier tritaškis, likus minutei, išvedė prancūzus į priekį (76:74).

Lemiamoje savo atakoje JAV turėjo du puikius šansus persverti rezultatą, tačiau Kevino Duranto ir Holiday tritaškiai buvo netikslūs, likus 20 sekundžių De Colo sumetė baudas ir Greggas Popovichius paprašė pasitarimo.

Vis dėlto JAV ataka baigėsi fiasko: Lillardas prarado kamuolį, užsidirbo nesportinę pražangą ir palaidojo amerikiečių šansus kovoti dėl pergalės.

„Mes leidome jiems mesti tritaškius. Man atrodo, kad Fournier pataikė tris tritaškius per lemiamas tris rungtynių minutes. Tai ir yra skirtumas“, – paklaustas, kuo lemiamu metu skyrėsi JAV ir Prancūzijos žaidimas, atsakė amerikiečių puolėjas Draymondas Greenas.

Rungtynės nesusiklostė vienam JAV lyderių Durantui. Bruklino „Nets“ žvaigždė per 21 minutę surinko 10 taškų (3/6 dvit., 1/6 trit., 1/1 baud.), 2 atkovotus kamuolius, 2 rezultatyvius perdavimus, 5 asmenines pražangas ir 6 naudingumo balus.

Pro šalį metimus svaidęs Lillardas taip pat neblizgėjo ir per 28 minutes surinko 11 taškų (0/1 dvit., 3/9 dvit., 2/3 baud.), 3 atkovotus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus, 4 klaidas bei 6 naudingumo balus.

Po pralaimėjimo Portlando „Trail Blazers“ gynėjas nukėlė kepurę prieš varžovus.

„Reikia atiduoti pagarbą Prancūzijai. Jie turi puikią komandą, kaip ir mes. Rudy Gobertas yra NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis, Evanas Fournier yra labai geras NBA žaidėjas. Jie gali pasiūlyti žaidėjus, kurie turi svarbų vaidmenį NBA klubuose. 

Jie turėjo geresnes rungtynes nei mes, jie pataikė metimus svarbiais momentais. Jie perėmė nemažai kamuolių. Aš pats buvau priverstas pasuoti, kuomet galėjau drąsiai mesti, aš perdaviau kamuolį – jį perėmė. Po kelių atakų norėjau mesti į krepšį, tačiau paslydau ir pargriuvau, aš mėginau gauti kamuolį ir mano koja pakilo į orą. Kaip žinote, taisyklės čia skiriasi nuo NBA ir kai kurie dalykai tiesiog nebuvo mūsų naudai. Mes paleidome vieną pergalę, bet yra labai daug dalykų, ką galėjome daryti geriau, įskaitant ir pataikymą.“

Lillardas taip pat išskyrė, jog žaisdami už savo nacionalinę rinktinę, europiečiai stengiasi kur kas labiau.

„Ir žinote, kai kiekvieną naktį stebiu juos žaidžiančius NBA, galiu pasakyti, kad jie yra visiškai kitokie krepšininkai, kuomet žaidžia už savo šalį. Jie turi daugiau laisvės ir jų komforto lygis yra akivaizdus. Mes pastatėme save į šunų kautynes ir jie sukūrė atakų, atnešusių pergalę“, – kalbėjo amerikietis.

Tai buvo pirmasis JAV rinktinės pralaimėjimas olimpiadoje nuo 2004-ųjų Atėnų žaidynių, kuomet pusfinalyje amerikiečiai 81:89 krito prieš Argentiną.

„Saitama Super“ arena, kurioje vyksta A grupės dvikovos, nėra itin sėkminga JAV rinktinei. 2006-ųjų pasaulio čempionato pusfinalyje amerikiečiai būtent šiame statinyje pralaimėjo Graikijos rinktinei bei turėjo tenkintis pirmenybių bronza.

Mačą geriau pradėjo prancūzai, kurie po Fournier tritaškio išsiveržė į priekį 9:6, tačiau netrukus JAV atsakė galingu spurtu 16:4, o po 5 Jaysono Tatumo taškų paeiliui pirmojo kėlinio pabaigoje įgijo 9 taškų pranašumą (22:13).

Išgirdę pavojaus varpus, Collet auklėtiniai surengė atkarpą 6:0 ir prie amerikiečių priartėjo iki 3 taškų (19:22) bei per nedidelį atstumą laikėsi iki pat pertraukos. Tiesa, antrojo kėlinio pabaigoje JAV spurtavo ir į rūbinę išėjo turėdami 8 taškų pranašumą (45:37).

Po pertraukos vaizdas kardinaliai pasikeitė: Fournier per trečiąjį kėlinį pelnė beveik tiek pat taškų, kiek visa JAV rinktinė. Prancūzas pelnė 10, o amerikiečiai sukrapštė vos 11 ir po dviejų Nando De Colo bei Thomaso Heurtelio tritaškių prancūzai prieš lemiamą ketvirtį turėjo 6 taškų pranašumą (62:56).

Trečiąjį kėlinį prancūzai laimėjo 25:11.

Prancūzija: Evanas Fournier 28 (7/10 dvit., 4/12 trit., 5 kld.), Rudy Gobertas 14 (5/6 dvit., 4/8 baud., 9 atk. kam.), Nando De Colo 13 (2/5 trit., 5 atk. kam., 5 rez. perd.), Moustapha Fallas 7 (5/6 baud.).

JAV: Jrue Holiday 18 (2/7 dvit., 3/6 trit., 5/6 baud., 7 atk. kam., 4 rez. perd.), Bamas Adebayo 12 (5/8 dvit., 10 atk. kam.), Damianas Lillardas 11 (3/9 trit., 4 kld.), Kevinas Durantas 10 (1/6 trit.), Jaysonas Tatumas 9 (1/5 trit., 2 blok.), Zachas LaVine'as 8 (2/4 trit.).

Rungtynių momentai:



Komentarai:

Anonimas
USA laimes vistiek olimpiada. Pasidziaukit vaikai pirmu ir paskutiniu USA pralaimejimu ;)
2021-07-25
+6
Atsakyti
zalia.padla
nice
2021-07-25
-13
Atsakyti
Anonimas
Tai tik parodo kodel paskutinius 5 metus neziuriu tos virko lygos is uz atlanto. Tikras ir rimtas krepsinis yra zaidziamas europoje. O ten pas jankius yra zaidziamas parodomasis krepsinis cirko lygmeniu. Harlem Globetrotters. Slepkites su savo teatru i pavesi.
2021-07-25
+9
Atsakyti
.
Opa, 8.00 kofas paejo.
2021-07-25
+4
Atsakyti
Anonimas
Dauguma Jav rinktines zaideju ir Eurolygoje nepazaistu. Max eurocupo lygio roliniai zaidejai. Mazesne aikstele, kieta gynyba ir is dievu tapo eiliniais zaidejais ir nieko daugiau. Klounu lyga ta NBA!
2021-07-25
+10
Atsakyti
Anonimas
Visitiek Jav laimes olimpines vatnikai jus
2021-07-25
-5
Atsakyti
Anonimas
Gero vakaro visiems:)m
2021-07-25
+8
Atsakyti
Anonimas
Dėl medalių galėtų france pakovot
2021-07-25
+2
Atsakyti
Anonimas
jokio komandinio žaidimo nebuvo jaw
2021-07-25
+3
Atsakyti
Anonimas
Gavo, tai gavo, žaidimas neparuoštas
2021-07-25
-5
Atsakyti
Anonimas
Na, kaip jau sakiau,tai silpniausia JAV ekipa nuo 1992, bet maniau,jog su stipriausiu treneriu,bet ir tas treneris buvo šiandien tarsi iškritęs iš medžio. Durantas akivaizdu tiesiog pervertintas. Kaip Mamontovas sakė: Yra neliečiamieji,yra superžvaigždės,yra žvaigždės. Durantas iš neliečiamojo tapo superžvaigžde, gali tuoj nusirist ir iki žvaigždutės statuso,jei neparveš aukso,nes Jav kitas medalis -katastrofa. Lėtas,prastas iq,prastas gynyboje,silpnas psichologiškai,išmuštas iš vėžių - pranyksta, nuostabus scoreris, bet tik tiek KD. Krenta iš top 5 sąrašo konkrečiai. Sunku JAV bus. Jei žais per Durantą bus katastrofa,jei susivoks lošt komandiškai - sėkmės atvejais,dar gali užsikabint medalius,bet reik konkrečiai keist braižą ir išmokt prisitaikyt rungtynių metu, nes jei prieš visas loš tuo pačiu planu,nieko nekeisdami, neįvertindami varžovų,neanalizuos kitos komandos taktikų ir žaidėjų(nes nesuprantu kaip galima iš po užtvaros iš apačios eit gint DE Colo, ko nieks absoliučiai nedaro, reiškia nepažino, stiprybių žaidėjų nežino,leidžiasi būt daužomiem ties tais pačiais deriniais ir tt). Laimėjo tiesiog geresnė, labiau susižaidusi,geriau organizuota ir geriau išanalizavusi varžovą ekipa - Prancūzai . Toks jausmas,jog JAV, nesupranta,jog krepšinis šviesmečiais visame pasaulyje patobulėjęs ir reik varžovą gerbt bei jį analizuot. Nes grynai atrodo, jog jie galvoja,kad čia bus kaip kokiam Žalgiriui LKL,kur galima tik savo bėdas spręst ir labai neanalizuot varžovų :D
2021-07-25
-3
Atsakyti
Bajeris, kad tas Fournier šiais metais dar žaidė NBA (76ers, vėliau perėjo į Madrido "Real") ir pats teigė, nemaloniai buvo atsisveikinta su juo (Treneris po mainų deadlinė\'o buvo rašęs asmeniškai sms žinutęs tiem krepšininkam kurie buvo atleisti Bet Fournier neparašė). Dabar stojo prieš JAV ant parketo ir darė kaip norėjo. Galima sakyt, kad trenkė šlapiu skuduru per snukį. Čj po olimpinių vėl bus pasiūlymų iš NBA komandų tolka tak.
2021-07-25
-5
Atsakyti
kasioguru
vaikai ziuriu selsta komentaruose. :D vien sapaliones apie apie kazkoki amerikieciu pasiputima, nuleidima ant zemes ir nemokejima zaist. :D vaikai vaikai, visu pirma amerikiecia ir patys supranta, kad 90-uju lygis niekada negris, nes kitoj aikstes pusej laksto ju ir varzovu klubu is NBA starto zaidejai - siuo atveju Gobert, Fournier ir Batum yra lygiai tas pats, kas pzv Adebayo, Booker ir Holiday, tik skirtumas tas, kad jie jau daug metu zaidzia kartu ir dar zaidziama pagal amerikieciam neiprastas taisykles. tiesa yra tokia, kad si JAV rinktine isemus Duranta net nebutu favoritai. ir dabar jiem bus ka veikt, bet nelabai isivaizduoju ju nelaiminciu aukso, kai komandoj yra KD. manau isisvaziuos ir sunkiai, bet pasiims auksa.
2021-07-25
-12
Atsakyti
ciongas
Graži ir pelnyta prancūzų pergalė ir Falas tapo tikru atradimu: gerai jis sukovojo, puikiai grūmėsi. Galia, kad grupė silpnoka, jei vietoj čekų būtų serbai arba lietuviai, būtų pavojus, kad JAV iš grupės neišeis.:) Aišku, juokauju, bet tiesos yra. Malonu, kad amerikiečiai gavo rimtą kovą jau grupės varžybose, seniau su jais buvo kovojama tik finale, todėl ir šluodavo visus. Dabar teks arti ir tokie ispanai, australai, prancūzai rodys savo.
2021-07-25
+10
Atsakyti
Anonimas
Dilmah______ Rytas=Lietuva!!! Pirmyn, vilniečiai!
2021-07-25
-7
Atsakyti
Anonimas
Pajuokos verta ta NBA lyga. Kurioje ir taisyklės pritaikytos tam kad komandos rinktų po 150 taškų ir apie gynyba jie nėra girdėję. Susidūrė su rimta gynyba ir baigėsi sudievinimas visokių Durantų ir Lillardų. Durantas su 6 naudingumo balais atrodė prasčiau nei Lipkevičius pachmielingas būtų sužaidęs. O Lillardas atrodė ant tiek neįgalus kaip Bičkauskis. Visada sakiau kad NBA yra cirko lyga su dirbtinai išpūsta statistika.
2021-07-25
+16
Atsakyti
lol
manau jei ir siais metis nelaimes aukso amerikeiciai tai tuomet i kita turnyra atvaziuos patys geriausi visokie curry, lebrobai ir t.t ir is principo sudzausys visas komandas minimum ant 80 tasku, jog parodytu, kad cia tikrieji dievai
2021-07-25
-3
Atsakyti
Anonimas
Trūksta , irving, james, a.davis, leonard, p.george, williams, s.curry, thompson ir t.t.
2021-07-25
+2
Atsakyti
ozeexx
ne viena USA rinktine net arti nera pirmos svajoniu komandos. Jie tik raksluoscius tiktu MJ ir jo kompanijai padavineti.
2021-07-25
-8
Atsakyti
Amerikos balsas
Tas Damianas Lillardas Milaknio lygio zaidejas, o Kevinas Durantas tai grynai Bendzius
2021-07-25
+3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 130

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.