Debiutantai Eurolygoje: kam (ne)pavyko užsikabinti?

Orazio Cauchi
BasketNews žurnalistas
2022-03-13 17:46
Nuotr.: BasketNews/D.Repečka
Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Eurolyga tampa vis uždaresnė debiutantams. Ypač turint omenyje, kad kalba sukasi ne apie jaunus žaidėjus, o solidžius skaičius kituose turnyruose fiksavusius krepšininkus.

Turnyrinės lentelės viršuje vos kelios komandos randa vietos Eurolygos naujokams. Šį sezoną, išskyrus kelis atvejus, toks požiūris nesikeičia.

Eurolygoje pirmaujanti Šarūno Jasikevičiaus vadovaujama „Barcelona“ turi vieną naujoką savo sudėtyje. 2014 m. NBA naujokų biržos penktasis šaukimas Dante Exumas rado savo vietą konkurencingoje sudėtyje.

Australas papildė „Barcą“ 2021 m. metų pabaigoje. Tačiau šis pirkinys nebuvo iš gero gyvenimo – nuo pat sezono pradžios traumos kirto Nicką Calathesą, Cory Higginsą. Taip pat Exumas nėra eilinis naujokas, nes savo vertę jis jau ne vieną sezoną įrodinėjo NBA. Jei ne traumos, jis, galbūt, iki šiol žaistų už Atlanto.

Gynėjui nebuvo lengva perprasti Jasikevičiaus griežtas schemas, bet praėjus kiek daugiau laiko, jis duoda rezultatą. Vien iš sudėjimo, tai yra tokios faktūros krepšininkas, kokį mėgsta kiekvienas treneris – aukštas, gerai matantis aikštę ir puikiai besiginantis.

Exumas fiksuoja 7,3 taško, 2,9 atkovoto kamuolio, 1,1 rezultatyvaus perdavimo statistiką bei iš toli atakuoja didesniu nei 60 proc. taiklumu.

Kitos topinės turnyro komandos labai atsainiai žiūri į naujų veidų kvietimąsi. Madrido „Real“, Pirėjo „Olympiakos“, Maskvos CSKA ar net mažu biudžetu disponuojanti Belgrado „Crvena Zvezda“ apskritai neturi Eurolygos naujokų savo sudėtyje.

Daug šioje vietoje negali pasiūlyti ir čempionai Stambulo „Anadolu Efes“, kurie vasarą prisikvietė serbą Filipą Petruševą. Jauno centro pirmosios kelios rungtynės Eurolygoje suteikė nemažai vilčių, bet Erginas Atamanas pastaruoju metu renkasi laikyti savo auklėtinį ant suolo.

Išskirtinė komanda, naujokų atžvilgiu, yra Milano „Armani Exchange“. Ettore Messina prieš šį sezoną pasikvietė naujokus Devoną Hallą, Troy Danielsą, Jerianą Grantą ir Giampaolo Ricci. Sezono eigoje komandą papildė dar vienas Eurolygos debiutantas – Trey Kellas.

Labiausiai iš šios kompanijos išsiskiria Hallas, kuris vertinamas kaip vienas didžiausių siurprizų. Jis fiksuoja 9,5 taško ir 2 rezultatyvių perdavimų vidurkius bei iš toli atakuoja beveik 40 proc. tikslumu.

Taip pat italams labai svarbu, kad Hallas gali ir sėkmingai vadovauti komandai. Prieš tai daug naštos tekdavo Sergio Rodriguezui ir Malcolmui Delaney, kurie neišvengia traumų.

Grantui pradžia Eurolygoje buvo sunki, bet dabar jis tampa labai svarbiu žaidėju, kylančiu nuo suolo. Akivaizdu, kad reikėjo prisitaikyti, nes žaisdamas Patrų „Promitheas“ amerikietis buvo puolimo lyderis.

Danielsą galima vertinti panašiai kaip Exumą – abu turėjo sėkmingų sezonų NBA, pirmą kartą persikėlė į Europą, o „Armani Exchange“ žaidėjas Eurolygoje debiutavo būdamas 31-erių.

5,8 taško ir 37 proc. tritaškių taiklumo statistika nėra akis sprogdinanti, tačiau Milano komanda sulaukia reikiamo indėlio, ypač kai nėra tiek daug kitų skirtingų opcijų puolime.

Daugiau debiutantų galima rasti apatinėje turnyrinės lentelės dalyje, kurioje dažniausiai yra žemesnio biudžeto klubai.

„Monaco“ tai yra pirmasis sezonas Eurolygoje, bet komanda stipriai pasikeitė nuo tos, kuri laimėjo Europos taurę. Ekipą papildė tokie patyrę veidai kaip Mike'as Jamesas, Donatas Motiejūnas, Willas Thomasas.

Likusi komanda neturi daug patirties geriausioje Europos lygoje. Šį sezoną turnyre debiutavo Alpha Diallo, Donta Hallas, Dwayne'as Baconas, Parisas Lee ir Yakuba Ouattara. Nepaisant to, „Monaco“ kabinasi į atkrintamąsias ir įrodinėja, kad gali varžytis šiame lygyje.

Vilerbano ASVEL gretose ryškiausiomis spalvomis sužibo Elie Okobo, tačiau neseniai jį pakirto trauma. Vis tik tai parodo, kad Tony Parkerio valdomas klubas yra linkęs ieškoti dar neatsiskleidusių talentų.

Prieš tai Okobo yra rungtyniavęs Finikso „Suns“, tačiau pajėgiausioje planetos lygoje neužsikabino. Eurolygoje jis fiksuoja 15,8 taško, 4 rezultatyvių perdavimų vidurkius. Skaičiai būtų dar gražesni, bet ir komandos prisitaiko prie ASVEL lyderio, ir stabilumo dar reikia pridėti.

Šviesią ateitį NBA regintis 18-metis Victoras Wembanyama debiutavo Eurolygoje ir parodė kelis momentus, kodėl 218 cm centras su kamuolio valdymo gebėjimais gali būti naudingas. Tai irgi yra ilgalaikio ASVEL projekto dalis.

Lyginant su „Monaco“, ASVEL yra toliau nuo atkrintamųjų zonos, bet savo sudėtį gali burti per kelerius metus – komanda turi ilgalaikę Eurolygos licenziją.

Kiekviename sezone ir Kauno „Žalgiris“ žvalgosi rinkoje solidžių Eurolygos debiutantų, bet per pastaruosius metus tai išlieka loterija.

Geruoju žodžiu labiausiai išskiriamas Joshas Nebo, kurio atletiškumas nepamaišytų nė vienai Eurolygos komandai. 8,3 taško ir 6,1 atkovoto kamuolio vidurkiai jau yra pakankamai solidūs, tad išlaikyti tokį žvėrį savo sudėtyje kauniečiams bus sunku.

Tačiau šį sezoną buvo daugiau blogų nei pozityvių pasirinkimų. Tai Websteris nėra Eurolygos kalibro debiutantas, Regimantas Miniotas nebus kertiniu žaidėju, o Emmanuelio Mudiay tranzicija iš NBA nepavyko.

Taigi, Eurolygos debiutantams daugiau vietos atsiranda mažesnio biudžeto klubuose. Išskyrus Milaną, tarp lyderių dažnai išvis nebūna naujokų. Akivaizdu, kad didesnių ambicijų komandos nori investuoti pinigus į rezultatą būtent tame sezone, o ne ieškoti žaidėjų kituose turnyruose, įskaitant ir NBA.

Prisitaikymas prie Eurolygos krepšinio taip pat yra vienas veiksnių. Kartais blogi pirkiniai gali atimti darbus iš trenerių, vadovų. Tad vietoje rizikos, linkstama prie laiko patikrintų variantų.

Mažesnio biudžeto komandų situacija yra kitokia. Būtent šios ekipos kaldina naujas Eurolygos žvaigždes, o vėliau atsiranda ir finansinė pusė – išpirkos galimybė gali pritraukti pinigų iš Eurolygos grandų ar NBA.



Komentarai:

Dainius
Gera mintis. Šiaip norėjau prisikabint, kad nėra lentelės ar pan. bet ant ant Orazio dar per anksti pykt :)
2022-03-14
Atsakyti
Victoras Wembanyama jau 18 metu
2022-03-13
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 2

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.