Penkios LKL finalo intrigos: nuo arenų užpildymo iki Schillerio techninių

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2021-06-02 09:00

Šį vakarą Kaune startuos 28-ojo LKL sezono finalo serija, kurioje susigrums stipriausios šalies komandos: Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“.

Šios dvi ekipos LKL finale tarpusavyje žais 20-ąjį kartą, o jų tarpusavio finalų dvikovose „Žalgiris“ titulą šventė 14 sykių, „Rytas“ – penkis.

LKL finalo serija Kaune prasidės šįvakar 18.50 val. Prieš ją tinklalapis „BasketNews.lt“ pristato penkias lemiamos sezono kovos intrigas.

Ar finalininkai surinks maksimalų sirgalių skaičių?

Fotogalerija

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje uždaruose renginiuose su galimybių pasu maksimalus žiūrovų skaičius yra padidintas iki 2 tūkst., o šia sąlyga galės pasinaudoti keturios stipriausios šalies krepšinio komandos.

Pagal Vyriausybės nurodymus, 2 tūkst. vietų turi užimti ne daugiau nei 75 proc. visų uždaros patalpos sėdimų vietų, todėl „Rytas“ „Jeep“ arenoje maksimalaus žiūrovų skaičiaus neturės. Ši arena talpina apie 2,5 tūkst. žiūrovų, o klubo atstovai teigė, kad finalo serijoje galės susirinkti apie 1,7 tūkst. žiūrovų.

„Žalgiris“ su 75 proc. arenos užimtumo apribojimu problemų neturės – daugiau nei 15 tūkst. vietų arenoje 2 tūkstančiai žiūrovų sudarys mažiau nei 15 proc. užimtumo. 

Visgi lieka klausimas, ar stipriausios Lietuvos komandos pasieks maksimalią žiūrovų su galimybių pasu ribą.

Kauno „Žalgiris“ pusfinalyje su Utenos „Juventus“ galėjo įsileisti 500 žmonių su galimybių pasu, tačiau toks skaičius toli gražu nebuvo pasiektas. Pirmąją serijos dvikovą Kaune stebėjo 164 sirgaliai, trečiąją – 185.

„Rytas“ galėjo pasigirti kur kas geresniais skaičiais. Į pirmąsias rungtynes su Panevėžio „Lietkabeliu“ atvyko 453 sirgaliai, į trečiąsias – 485.

„Žalgirio“ ir „Ryto“ tarpusavio rungtynės įprastai pritraukia kur kas daugiau nei 2 tūkst. sirgalių, bet šiuo išskirtiniu laikotarpiu tai gali būti nelengva užduotis.

Trečiadienio ryte pirmosioms „Žalgirio“ ir „Ryto“ rungtynėms buvo parduota 800 bilietų.

Kas suplėšys tinklelį?

„Žalgiris“ ir „Rytas“ atkrintamosiose demonstruoja fantastišką tritaškių taiklumą, o šioms ekipoms susidūrus akis į akį, gali kilti pavojus tinklelio tvirtumui.

Atkrintamosiose kiek taiklesnis yra „Rytas“, kuris per penkerias rungtynes pataikė net 77 tritaškius iš 169. Tritaškių taiklumas siekia 45,6 proc., o vidutiniškai per vieną mačą vilniečiai įmeta po 15,4 tritaškio.

Palyginimui, „Ryto“ oponentai atkrintamosiose vidutiniškai per susitikimą įmetė po 4,4 tritaškio.

„Rytas“ ketvirtfinalyje ir pusfinalyje iš viso pelnė 477 taškus, o vien tritaškiais buvo surinkta beveik pusė taškų – 231.

Pusfinalyje su „Lietkabeliu“ Žibėno auklėtiniai pataikė 45,1 proc. tritaškių, arba 41 iš 91 metimo.

„Žalgiris“ tritaškiais metimais ne ką atsilieka ir per penkerias atkrintamųjų rungtynes įmetė 44,1 proc. tritaškių, arba 64 šūvius iš 145. Kauniečiai vidutiniškai per mačą įmetė po 12,8 tritaškio, o jų oponentai – po 6,8.

Pusfinalyje su „Juventus“ Kauno klubas ėmė bombarduoti varžovus – iš viso pataikė 42 tritaškius iš 92 (45,7 proc.), o pastarosiose dvejose rungtynėse vidutiniškai pataikė po 17 tritaškių.

Kurios komandos toliašaudė artilerija finale bus pristabdyta?

Ar Schilleris liks mažiausiai prasikaltusiu LKL treneriu?

Kauno „Žalgirio“ vairininkas Martinas Schilleris yra mažiausiai techninių pražangų šį sezoną užsidirbęs LKL treneris, o tokią statistiką jis gali susigadinti tik LKL finale.

Schilleris per 41-erias LKL rungtynes gavo tik vieną techninę pražangą, kuri buvo skirta balandžio mėnesį akistatoje su Alytaus „Dzūkija“.

Taip pat vieną techninę pražangą gavo Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ treneris Bobby Gonzalezas, tačiau jis buvo tik laikinas kėdainiškių treneris ir komandai vadovavo vos keliose rungtynėse.

Pagal techninių pražangų skaičių mažiausiai nuo Schillerio atsilieka Antanas Sireika, Marius Kiltinavičius ir Davidas Gale'as, kurie techninėmis pražangomis buvo nubausti po du sykius.

Dėl to bent viena papildoma Schillerio techninė nuobauda jį išstumtų iš ramiausio LKL trenerio pozicijos.

Palyginimui, nuo sausio mėnesio „Rytui“ vadovaujantis Giedrius Žibėnas užsidirbo tris technines pražangas.

Žibėnas yra kur kas emocingesnis treneris už Schillerį, tačiau galbūt lemiamose kovose gali pratrūkti ir kauniečių vairininkas?

LKL trenerių techninės pražangos:

Treneris  Techninių pražangų skaičius
Žydrūnas Urbonas 12
Tomas Gaidamavičius 7
Gediminas Petrauskas 5
Nenadas Čanakas 5
Donaldas Kairys 5
Nikola Vasiljevas 4
Giedrius Žibėnas 3
Mantas Šernius 3
Antanas Sireika 2
Marius Kiltinavičius 2
Davidas Gale'as 2
Martinas Schilleris 1
Bobby Gonzalezas 1

Ar „Rytas“ finale pasieks pergalę?

Vilniaus „Rytas“ pastarąją pergalę LKL finale iškovojo 2018 metų birželio 11 dieną, kai namuose žalgiriečius įveikė 82:73 ir išlygino serijos rezultatą (1-1).

Tada vilniečiai nutraukė net septynerius metus trukusią tylą finale – prieš tai laimėjimas buvo pasiektas 2011 metų gegužės 9-ąją.

2012, 2013, 2015 ir 2019 metais „Žalgirio“ pergalės finale prieš „Rytą“ baigėsi sausais rezultatais.

2014, 2016 ir 2017 metais „Žalgiris“ finale žaidė su Klaipėdos „Neptūnu“ ir Panevėžio „Lietkabeliu“ bei nė karto titulo nepasiekė tiesiausiu keliu.

Ką „Rytas“ gali šį sezoną?

„Rytas“ finalą pasiekė itin lengvu būdu, ko nebuvo jau eilę metų. Ketvirtfinalyje „Ryto“ triuškinama persvara prieš „Šiaulius“ neturėtų stebinti, tačiau pusfinalyje „Lietkabelis“ buvo įveiktas vidutiniu 17,3 taško pranašumu.

„Rytas“ šį sezoną sykį „Žalgirį“ jau įveikė, o kovos finalo serijoje leidžia tikėtis ir puiki „Ryto“ forma bei pajėgiausia rotacija.

„Mes esame tokie, kurie nešneka ekranuose ar žiniasklaidoje, ką galbūt daro kitos komandos. Mes kalbame aikštėje ir norime tai išlaikyti“, – prieš finalą sakė Žibėnas.

Nereikėtų nurašyti nė vienos komandos, tačiau jeigu finalas ir serija dėl bronzos baigtųsi rezultatais 3-0, tuomet tai būtų pirmasis atvejis LKL istorijoje, kai atkrintamosios sužaidžiamos greičiausiu įmanomu būdu.

Finalo serijos MVP

Edgaras Ulanovas buvo tapęs tradiciniu „Žalgirio“ atstovu atsiimant MVP apdovanojimą: šį titulą kaunietis per pastarąsias tris LKL finalo serijas buvo laimėjęs dusyk.

Be abejo, „Žalgirio“ šansai laimėti LKL finalą yra kur kas didesni nei „Ryto“, todėl ir spėjant MVP apdovanojimą, iš pradžių akys krypsta į kauniečius.

Paulius Jankūnas yra vienas iš penkių LKL krepšininkų, kurie finalo serijos MVP apdovanojimą laimėjo du kartus. Nė vienas žaidėjas neturi daugiau laimėjimų, tad „Žalgirio“ kapitonas turi galimybę dar vienoje statistikos kategorijoje tapti rekordininku.

Šį sezoną Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverto MVP tapo Joffrey Lauvergne'as, nors finalo mače Thomasas Walkupas surinko 31 naudingumo balą, o prancūzas – 13.

Be šio dueto kandidatas į MVP apdovanojimą gali būti ir Marius Grigonis, kuris po šio sezono atsisveikins su „Žalgiriu“, o per trejus metus Kaune jis MVP netapo nei LKL, nei KMT.

Lauvergne'as (vid. 18 naud. bal.), Walkupas (16,4) ir Grigonis (15,5) yra naudingiausi „Žalgirio“ krepšininkai LKL atkrintamosiose, kuriose Martinas Schilleris naudoja pajėgiausią rotaciją. Nuo jų mažiausiai atsilieka Nigelas Hayesas ir Lukas Lekavičius.

Žvelgiant į „Ryto“ komandą, vilniečių gretose ryškiausiai išsiskiria po 21,5 naudingumo balo renkantis Martynas Echodas, o Arnas Butkevičius prideda po 16,6.

Nereikėtų pamiršti ir Ivano Buvos, kuris „Rytą“ šį sezoną vedė į vienintelę pergalę prieš „Žalgirį“ ir tuomet surinko 32 taškus bei 39 naudingumo balus.



Komentarai:

na jei siandien teisejai sukurs intriga, tada gal ir bus idomu paziuret sekanti maca nes dabar geriau pabut gamtoj nei prie tv, ar tuo labiau salej su kauke 2 valandas
2021-06-02
-1
Atsakyti
Rytas laimės LKL finalo serija 3:1.
2021-06-02
Atsakyti
Kazkoki niekini aziotaza meginat cia sukelt.Jokiu intrigu cia nebus ir niekam neidomu.Jau geriau kokias del 3 vt rungtynes paziuresiu.
2021-06-02
-3
Atsakyti
Kaip pagalbinis žaidėjas - puikus variantas. Vienose ar kitose rungtynėse gali suleisti ir kokius 15-20 taškų. Įdomu, kokie bus kiti pirkiniai, kol kas dar vaizdo susidaryti nepavyksta, nežinant, kokia bus Walkupo ateitis, ir ką turėsime Grigonio vietoje. Įdomūs visai pirkiniai.
2021-06-02
-3
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.