Guoga: „Buvo didžiulė klaida į rinktinę sugrąžinti Jasikevičių ir Songailą“ (video)

2012-11-04 14:46
Nuotr.:

Antanas Guoga neabejoja, kad buvęs rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra suklydo pasirinkdamas vyresnius žaidėjus
Antanas Guoga neabejoja, kad buvęs rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra suklydo pasirinkdamas vyresnius žaidėjus
Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus
Gėdą dėl Lietuvos rinktinės pasirodymo Londono olimpinėse žaidynėse tebejaučiantis Antanas Guoga komandos vadovo postą paliko dėl nepatikusių buvusio vyriausiojo trenerio Kęstučio Kemzūros sprendimų.

Trejus metus rinktinei vadovavęs Guoga „BasketNews.lt“ vaizdo konferencijoje pareiškė, kad veteranų Šarūno Jasikevičiaus ir Dariaus Songailos pastaraisiais metais į nacionalinę komandą kviesti nebereikėjo. 

Palikti rinktinę Guoga norėjo dar prieš Lietuvoje vykusį Europos čempionatą, kai Kemzūra į galutinį komandos dvyliktuką neįtraukė jaunųjų Donato Motiejūno ir Mindaugo Kuzminsko

Guogos įsitikinimu, atstovauti rinktinei privalo jauni krepšininkai, kurių nereikia prašyti ar maldauti ginti šalies garbę.

„Buvau viešai sakęs, kad komandai nereikėjo Jasikevičiaus. Nors nesu specialistas, tačiau mano nuomonė buvo kitokia. Rinktinėje jos nepareiškiau. Komandoje negalėjau lemti sprendimų, o taip elgtis ir nederėtų. Pasaulio čempionate jaunimas žaidė iš širdies, o, kai atėjo vyresni krepšininkai, buvo daug sunkiau. Nebebuvo taip malonu, kaip Turkijoje“, – dvi Lietuvos komandas lygino buvęs rinktinės vadovas.

Jis tikino, kad visus sprendimus dėl komandos sudėties priimdavo Kemzūra: „Kai Klaipėdoje paaiškėjo, kad į Europos čemionatą nepateko Motiejūnas, jaučiau, kad vyresnių žaidėjų pasirinkimas yra didžiulė klaida.“

Šią vasarą Kemzūra vėl kvietė Motiejūną į rinktinės stovyklas, tačiau puolėjas pareikalavo garantijų dėl vietos ekipoje ir žaidimo laiko olimpiniame atrankos turnyre Venesueloje bei Londono olimpinėse žaidynėse.

„Kaip ir visi krepšininkai, Donatas taip pat yra sudėtingas žmogus. Treneris turi mokėti susitarti. Sunku, bet tai padaryti reikia. Kai Turkijoje neturėjome ką prarasti ir pasiekėme pergalę, žaidėme su malonumu ir be baimės, – prisiminė Guoga. – Kai vėliau kažkuo tapome, reikėjo tai apsaugoti. Todėl norėjosi stiprių žaidėjų, kurie lėtai išmeta ir valdo kamuolį. Tai Songailos ir Jasikevičiaus duetas. Prieš juos, kaip prieš žmones, nesu nusiteikęs, bet man nebuvo malonu būti tokioje rinktinėje.“

Guoga teigė, kad Kemzūros sprendimai visiškai nepatenkino jo lūkesčių, todėl pastarųjų dvejų metų rezultatus jis įvertino prastai. Guoga atskleidė, kad komandą slėgė didelė baimė, nepasitikėjimas, žaidėjams trūko azarto.

„Bandžiau užvesti rinktinę. Sakydavau, kad laimėsime, bet ekipa buvo tragiškos sportinės formos. Žaidė labai sunkiai, nebuvo susiderinę, nebuvo parinkti minėti žaidėjai. Todėl dabar įvyko didelių pasikeitimų. Per trejus metus pasirodėme vidutiniškai“, – apibendrino Guoga.

Anot jo, pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė buvo pasirengusi įveikti bet kurį varžovą, o, sugrįžus Jasikevičiui ir Songailai, netikėjo pergalėmis nei prieš prancūzus, nei prieš ispanus.

„Tai buvo psichologinė problema. Lietuvai visada reikia norėti nugalėti rusus. Reikia kautis iki paskutinio kraujo lašo, nes tai ne tik sportas. Dėl pasirodymo olimpinėse žaidynėse man buvo gėda“, – neslėpė Guoga.

Širdį rinktinei atidavęs buvęs jos vadovas pažymėjo, kad, nepaisant prastų rezultatų, darbas nacionalinėje komandoje jam tapo nuostabiu gyvenimo etapu.

Visą pokalbį su Guoga žiūrėkite „BasketNews.lt“ vaizdo konferencijos įraše:



Komentarai:

Nusisnekejo kortuotojas.
2012-11-06
+2
Atsakyti
grandas
Po cempionato net Kleiza pasake,kad Kestas geras treneris,bet jam geriau dirbt su jaunimu.Ka tai reiskia manau visiem aisku.Is to ir visi kiti atsakymai.
2012-11-05
Atsakyti
nei juoktis nei verkt
paskaicius dauguma komentaru. Songaila buvo naudingiausias:) Kazkas turi but naudingiausias, net jei komanda imeta tik 2 taskus(kaip budavo prieskariu) ir atkovoja viena kamuoli, kazkas, ta padares, bus naudingiausias. Ypac kai turi visiska veiksmu laisve, neslegia jokia psichologine itampa, tiesiog sieki pasigerint statistika ir gauti kontrakta kitam sezonui. Paziurejus kaip atrodo Lavriakai, kas galetu pasakyti, kad jie nebutu buve kurkas naudingesni? Ar tas pats Motiejus? Lengva svaidyt metimus(saunu, kad pakrito), kai zinai, kad nesesi ant suolo, kad ir ka bedarytum. O jauniems zaidejams buvo nuolatinis spaudimas, tai naturalu, kad tada ir nesiseka, kai nuolat galvoji kaip nesusimaut.

Kas trukde jaunimui treniruotis ir gerai pasirodyt, klausia kai kurie. Tas pats psichologinis spaudimas. Kada zinai jog, kad ir ka bedarytum, kaip besistengtum, neitiksi treneriui ir seniams. Senis prames 10 metimu is eiles, padarys 10 klaidu ir nieko. O tu karta nepataikyk, padaryk viena klaida ir busi apstaugtas is visu pusiu ir sesi ant suolo. Net jei ir gerai suzaisi - sesi, nes i aikste eis pailsejes labiau patyres ir "patikimesnis" dinozauras, net jei ta diena ir mala sh. Kaip atsitiko ir EC ketvirtfinalyje su makedonais, kai lemiamomis akimirkomis buvo isleistas auksinis berniukas. Va taip ir nusvyra jauniems zaidejams rankos, dingsta bet koks noras zaisti ir stengtis. Nesakau, kad neturi komandoje buti vyresniu zaideju, kad, kaip siule sternas, butu u21 rinktines. Bet zaidejai turi jaustis lygus komandoje, nebuti dedovscinos pagal geriausias sovietines tradicijas. Kad zaidejai aiksteje butu laikomi ir vertinami pagal savo pasirodyma, o ne pagal statusa. Jei nesugebi suvaldyt visaziniu, visagaliu mohikanu, parodyt jiems savo vieta, tai ir neimk.

Esu mates ne viena atveji(ir zemesnese lygose), kai tikrai neblogus zaidejus taip nusodina ir suzlugdo treneris. Net jei neate is arciau susidure su krepsiniu, tai pabandykit paieskot analogiju kitose savo gyvenimo srityse. Tarkim darbe - kad ir kaip besistengtum, vistiek neitinki savo virsininkui, kazka kita vistiek vertina geriau uz tave. Ar mokykloje, ar seimoje. Ir kaip dingsta bet koks noras stengtis, jei zinai kad visvien neitiksi. Gal tada nekils kalusimu, kas trukde daugiau treniruotis, labiau stengtis. Gali kiek nori trenuruotis, bet bus sunku irodyti kazka sedint ant suolo. Gal cia is dalies ir kalti per minksti zaideju charakteriai, reikia naglesnio snukio(kaip Jasikeviciaus). Nekreipt demesio i nieka ir daryt ka sugebi geriausiai, kol esi aiksteje. Nekreipt demesio i Jasikeviciaus staugima ant taves po eilines savo paties klaidos. Juokinga budavo, kai Jaske padaro eiline klaida ir saukia ant jaunesniu zaideju, o komentatorius sako - Sarunas pyktelejo ant saves:D

Ir man pasirode mazu maziausiai issisokeliska is Motiejuno puses, kai pareikalavo garantiju. Bet ar as zinau, kokie tie jo reikalavimai buvo? Ar reikalavo konkretaus minuciu skaiciaus ar tik garantijos kad tures galimybe, kad nera kvieciamas tik del formalumo? Juk visi zinom Kemzuros poziuri i jaunuosius NBA rekrutus. Kai pries EC buvo aiksu nuo pat pradziu, kad bus atkabintas, nors tempe iki pat pabaigos. Ta pati Valanciuna neatkabino tik del per didelio visuomenes spaudimo, net Sabonis buvo pasakes, kad Valanciunas turi but rinktineje. Priesingu atveju tikrai butu atkabines. O EC(iskritus Petraviciui) Valanciunas tapo vienu is lyderiu(bent jau pagal taskus). Kas atsitiko, kad po metu buvo savo paties seselis? Neabejotinai prie to prisidejo ir L. Ryto storasis serbentas. Bet ryskiai ir Kemzura prisidejo. Jei zaidejas daro klaidas, tai reikia jam isaiskint ka blogai daro, o ne laikyt ant suolo be jokiu paaiskinimu. Ir leist aiksteje siaust kazkokiam Kavaliauskui, kuris pradzioja buvo netiketumas varzovams ir tikrai neblogai pasirode, bet veliau jau zaide savo lygyje. Aisku sunku nepastebet tokiu epizodu, kaip vienose rungtynese(atrodo su rusais), kai Valanciunas isejes i aikste trijose varzovu atakose is eile atsidure prie tritaskio ir suejo varzovu lengvi taskai is po krepsio. Bet cia jau trenerio kalte, kad ne ikrete proto ir leido zaist, o paprasciausiai, pasodino ant suolo ir paliko. O juk galejo ta atkarpa buti ilgesne, kai komanda su Valanciunu buvo ant bangos ir gerokai sumazino atsilikima, pries Valanciunui gaunant traumele.

Ir ne tik Valanciunas, turbut visi jauni zaidejai buvo neatpazistamai blankus. Kazin kieno tai kalte, ar tik ne kemzuros ir visaziniu veteranu?

Negalima nepaminet ir Kaukeno, kuris, atrodo, turejo garantuotas minutes, nors atrode tikrai apverktinai daugelyje rungtyniu pries nepalyginamai greitesnius varzovus. O dauguma tokiu ir buvo. Net daugelis centru buvo vikresvi uz ji.

Taip, kad, dar karteli pasikartojant, lengva buti lyderiu, naudingiausiu zaideju, kai jaunimas demoralizuotas, o pats turi visiska veiksmu laisve ir nejauti jokio spaudimo. Gal ir buvo galima isspaust naudos is tu veteranu ir nesugriaut komandos, bet bet jie turejo zinoti savo vieta, buti lygiaverciais komandos nariais, o ne zaidzianciaisiais vyr. treneriais su asistentu Kemzura.

Prisiminkit PC Turkijoje: neturejom nei stabiliausio ir naudingiausio ryzabazdzio kramtuko, nei auksinio berniuko, koks buvo zaidimas ir rezultatai. ir kas gavosi sugryzus dievukams...
2012-11-05
+6
Atsakyti
jo
Songaila rinktineje buvo vienas geriausiu zaideju, tad veju cia pasneketa.
2012-11-05
+7
Atsakyti
Ar tai tiesa?2-asis
Nezinau ar tai tiesa, bet man atrodo tu is savo psichuskes palatos pabegai ir radai kompa su priejimu prie interneto.
2012-11-05
-6
Atsakyti
darius
idomu kas maciuliui buvo nutike ? , venesueloj draskesi, buvo vos ne pagrindinis zaidejas kol nepasirase kontrakto su panatinaikos, londone isvis isnyko jis. Truko gal ir motyvacijos musu zaidejams, butu va guoga pazadejas po milijona butu tokie kaip maciulis , klaidietis ir kiti jaunuoliai pasidraske ir londone.(nekalbu apie jasikeviciu, kaukena ,kleiza ir pociu) Tas pats songaila labai gerai lose(nors turejo but tik atsarginis) londone nes neturejo dar kontrakto.
2012-11-05
+7
Atsakyti
Guoga teisus
Pilnai pritarčiau, tik kad Songaila Londone vis tik patapo vos ne vedančiuoju žaidėjų. Nes kiti atrodė tragiškai. Na o Jasikevičiaus grąžinimas į rintinę buvo didžiausia nesąmonė, po Turkijos pakilimo, vėl grįžti prie isteroidinės klaidų mašinos buvo didžiausia klaida. Kemzūra puikiai padirbėjo 2010, bet 2011 ir 2012 metais darė nesąmones. Tapome labai vidutiniška komandėle.
2012-11-05
-7
Atsakyti
nu va
Nu jūs kokie kieti kalbėt, kaip Guoga nesupranta krepšinio ir t.t. Bet patys NESUPRANTAT ką jis šneka. Jis sako, kad Kemzūra NESUVALDĖ žaidėjų, nesugebėjo pasirinkti pagal SAVO STILIŲ. Kas iš to, jei Songaila naudingiausias, bet komanda pralaimi ir žaidžia be ugnelės? Galbūt vietoj jo buvęs Motiejūnas ir jauna komanda būtų žaidusi su ugnim ir būtų pasiekusi visai kitų rezultatų. Kad Jasikevičius ištraukė Venesueloj - tiesa. Ištraukė. Bet galbūt be jo, būtų net nereikėję jos traukt? Galbūt naštą turėdamas Kalnas būtų pasistengęs įgyt normalią formą ir būtų žaidės kaip Turkijoje. Bepigu jam atsipalaiduot, kai buvo Jaska, kuris apskritai viskam vadovavo. Bet aš NĖ KIEK nenuvertinu tų patyrusių žaidėjų, jei taip atrodo. Songaila rodo idealią formą iki šiol, o Jasikevičiaus patirtis - neįkainojama. O, kad jaunystę su patirtimi suderinti įmanoma - tai FAKTAS. Ką Žalgirio pavyzdys rodo. Tik ne Kemzūrai. Čia reikia Plazos kalibro trenerio. Kemzūra pasirinko Jasikevičių, Kaukėną, Songailą. Bet kad jo neklausė nė vienas iš jų ir žaidė savaip. Kiti žaidėjai, matydami, kad senbuviai b*bį dėję ant Kemzūros ir patys nepersistengė ir nusiteikė, kad viską patyrę žaidėjai padarys. Na ir padarė, kiek galėjo, tikai negalima jų kaltinti. Negaliu klausyt tokių, kurie sako, kad jie žlugdė komandą. Bet, kad Kemzūra vietoj to, kad kartų žaidimą įtraukiant juos, tai tiesiog paliko žaidimą kurti jiems patiems, pats kažkiek pritaikydamas savo schemas prie jų. O ką beliko kitiems žaidėjams daryt. Nebebuvo ko rodyt dantų, kai nėra jokios minties nei puolime nei gynyboje. Žaidėjas ir labai geras ir patyręs neištemps komandos, kurioje nėra taktikos ir visi žaidžia kaip nori. O Valančiūną išvis sodino. Tiesiog paleido - žaisk. Ginkis, kaip Javtokas. Susirinkai pražangas - sėsk. O galima tokią naudą iš jo buvo išplėšt.. Reziumė tokia, kad su Guoga sutinku, kad Kemzūra durnai pasirinko žaidėjus. Jei nemoki valdyti patyrusių žaidėjų - būk kietas treneris ir pasirink jaunus, skatink agresyvų ir greitą žaidimą. Db ne tik, kad per skystas valdyt patyrusius žaidėjus, bet per skystas net jiems pasakyt ne. Pasirinko paprastesnį kelią - likti stebėtoju. Visgi mažiau rizikinga. Nepritariu tik vienam Guogos teiginiui, kad reikia imt tik jaunus žaidėjus. Taip, į rinktinę reikia jaunus imt, bet ne bukagalviškai. Visada reikia imti tuo momentu geriausius. O geriausia - visą laiką derinti patirtį ir jaunystę. Bet tam, sakau, ne Kemzūros reikia, o kieto trenerio. Kazlauskas - tikrai vienas iš tokių. Tai tiek.
2012-11-05
-20
Atsakyti
Ar tai tiesa?
nezinau tiesa ar ne, bet girdejau, kad Guoga butent vasara su Kleiza ir Valanciunu lake viski, per pasiruosimo rinktines etapa...Tai gal is pradziu nereikia vest is kelio musu krepsininku?
2012-11-04
+12
Atsakyti
trololotie, kur ji debilu laikot, tai ismokit skaityt ble, ne i statistinius rodiklius siu dvieju zaideju reik ziuret, jis aiskiai pasake, kad butent del ju dvieju nebuvo tinkamai ruosiamasi ir nebuvo tos motyvacijos, kuri buvo per PC. Visgi as manau, kad zmogus buves rinktines virtuvej daugiau suvokia, kaip viskas ten vyko, nei jus paziureje keleta olimpiniu ar EC rungtyniu.


Jei netinkamai buvo ruosiamasi del dvieju zaideju, tai cia jau treneris kaltas ir patys zaidejai. Kaip songaila gali neleist kitiem treniruotis? Apie ka tu kalbi? O kad jis cia vejus sneka, tai ir taip aisq. Songaila buvo naudingiausias rinktines zaidejas. Tai jei jis siulo ismest naudingiausia rinktines zaideja, tai ar ji galima vadint protingu?
2012-11-04
+7
Atsakyti
fortuna
Yra komandu krepsinyje ir futbole,kurios sugeba atsisakyti zvaigzdziu vardan kazkokios koncepcijos ar filosofijos bei ilgalaikiu planu.Musu gi kumetukai,ejo ant rezultato,menamo,vienadienio.Kur tai atvede visi matom.
2012-11-04
+20
Atsakyti
bumerang
Sakoma ,kad po laiko vertinti situacija yra lengviau.Bet lietuviai net to nesugeba padaryti.Tenka australijos ciabuviui paskaitas pravedineti :(
2012-11-04
-2
Atsakyti
kemzura
Negražu kaltinti žaidėjus. Tikrai ne dėl jų dviejų buvo toks žaidimas. Plius Songaila buvo pats stabiliausias rinktinės žaidėjas, taip kad jis tikrai pasiteisino. Čia tik Kemzūra katlas, jeigu nesugebėjo rinktinėje sukurti geros atmosferos, kad būtų siekiama tik aukščiausių tikslų nebijant jokių varžovų.
2012-11-04
Atsakyti
a
Jei ne Jasikevicius butumem pralaimeje Puerto Rikui ir iskrite is atrankos. Taip kad nelabai zinau is kelinto auksto Guoga iskrites...
2012-11-04
-2
Atsakyti
...
Guoga, savo pasisakymu, parode eilinio lietuvos krepsinio "eksperto" "isprusima" ir krepsinio supratima, tiksliau - visiska nesupratima. Kaip bebutu, krepsinis yra komandinis zaidimas, tai reiskia, kad zaidzia ne pavieniai zaidejai. Ir zaidimas vyksta pagal trenerio plana. Bent jau taip turetu buti. Akivaizdu, kad Kemzura ne tas treneris, kokio reikejo rinktinei. Ne todel, kad jis visiskai prastas strategas, greiciau, kad jis labai prastas psichologas. Pasaulio cempionate rinktine buvo nurasyta jam dar neprasidejus, ir tai Kemzurai padare didele paslauga. Zaidejai buvo pikti ir nusiteike irodyti visiems skeptikams priesingai, jam nereikejo ju papildomai nuteikineti. Jis tik pritaike savo strategija - greita zaidima. Poto sekusiuose cempionatuose neliko nieko: nei alkanu zaideju, nei strategijos. O nuteikti turimu zaideju atsiduoti komandai 100% jis nesugebejo, kaip ir nesugebejo suderinti patyrusiu ir jaunu zaideju zaidimo stiliu. Puikus pavyzdys siu metu Zalgiris. O kad Songaila ar Jasikevicius tokiame amziuje negali pabegti, tai cia tik "pacuku" nuomone, kuria jie pakeis, kai sulauks ju amziaus.
2012-11-04
+4
Atsakyti
Komanda be veteranu slave turkijoj visus, o jiems atejus, vos kojas velke. Nu, netinka toks letas stilius komandai, aisku, jiems gerai, nes nereikia begiot daug, bet kalnieciui pociui kleiza daug geriau bek ir mesk.
2012-11-04
-8
Atsakyti
virgis
tas JASIKEVICIUS tikra destrukcija komandoje, o del KEMZUROS pasirinkimo pritariu GUOGAI, pries kelis metus eme lr. zaideja avansu, tai yra absurdas. Paimkite mane nors kamuolius is uzribio padavinesiu.
2012-11-04
-9
Atsakyti
Gerbiamasis A.Guoga jei neišmanai krepšinio ir dėl to iš jo pasitraukei, kad neužsitrauktum gėdos, tai gal geriau taip ir pasakyk, o ne kaltink vienus geriausius Europos krepšininkus, kurie yra ir buvo tikrai geroje formoje,prisimink Venesueloje Jasikevičiaus laimėtas rungtynes jei ne jis ir jo šaltakraujiškumas nieks tikriausiai nebūtų pamate mūsų Olimpiadoje, o jus dar kažką sakote.
2012-11-04
-1
Atsakyti
lkl
kas tas goga?treneris kazkoks?gerai kazkas pasake,gal mazuti reikejo imti?
2012-11-04
-2
Atsakyti
2 dalykai:

1) Jei ne Guogos $ mes neturėtume WC bronzos. Tąkart geradarių norėjusių susimest ant wildcardo neatsirado, kažkur buratinas dingo, kažkur barštys, kažkur Matijošaitis... o kiti tiesiog skūpūs ar "sportu nesidomi"..

2) Dėl Šaro ir Di. Su visa l.didele pagarba jiem už tai ką jie yra nuveikę, BET jei ne jie, apie tą atranką Venesueloj kalba apskritai neitų, ką ir turi omeny Antanas. Prisiminkit ketvirtfinalio su Makedonais galą...
2012-11-04
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 92

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.