Istorinis finalas: 7 faktoriai, nulemsiantys LKL čempioną

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-05-25 09:15

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) įvyks istorinis finalas tarp Panevėžio „Lietkabelio“ ir Vilniaus „Ryto“, o tai žada labiausiai intriguojančią seriją per pastarąjį dešimtmetį.

Sunkiai prognozuojamoje finalo serijoje bus kovojama iki 4 pergalių ir nieko nenustebintų maksimalus 7 rungtynių skaičius. Paskutinį kartą vicečempionams daugiau nei kartą finalo serijoje pavyko laimėti 2014-aisiais, kuomet Klaipėdos „Neptūnas“ 2-4 pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“.

Pusfinalyje daugkartinius Lietuvos čempionus eliminavęs Panevėžio „Lietkabelis“ antrą kartą žengė į LKL finalą, bet, skirtingai nei 2017-aisiais, šį kartą jaučia realų šansą iškovoti titulą.

Dar ilgiau šios dienos laukė „Rytas“ – nuo 2010-ųjų, kada paskutinį kartą vilniečiai laimėjo LKL. Po to sostinės klubas nė vienoje finalo serijoje nebeiškovojo daugiau nei vienos pergalės.

Tinklalapis BasketNews išskiria kertines mikrodvikovas ir faktorius, kurie galiausiai gali nulemti LKL čempioną.

Centrų faktorius

Nuotr. LKL

Abi komandos turi labai ryškius bokštus, kurių indėlis puolime klubams yra itin svarbus – Ivanas Buva ir Džordže Gagičius.

Buva šį sezoną prieš „Lietkabelį“ sužaidė tris mačus ir visus kartus buvo solidus puolime – 19,7 taško ir 17 naudingumo balų vidurkiai. Vis dėlto „Rytas“ laimėjo tik sykį.

Gagičiaus skaičiai prieš „Rytą“ buvo dar įspūdingesni nei Buvos – 20 taškų ir 23,3 naudingumo balo vidurkiai. Serbas per žaistus tris mačus irgi tik kartą džiaugėsi pergale prieš vilniečius.

LKL reguliariojo sezono MVP Buva pusfinalio serijoje su „Šiauliais-7bet“ nebuvo ryškus faktorius (11 tšk., 8,8 naud.), bet Giedriaus Žibėno stiprybė čia yra tai, jog dabar jis gali sau leisti kroatą naudoti atkarpomis ir nenukentėti stipriai gynyboje.

Buva yra didžiausia „Ryto“ skylė prie savojo krepšio, bet puolime yra ypatingai pavojingas bonuso situacijose. Tuo metu kitokio stiliaus aukštaūgiai Jarvisas Williamsas ir Evaldas Kairys suteikia „Rytui“ lankstumo ir įvairovės.

Savo ruožtu Gagičius, atrodo, žaidžia geriausią savo krepšinį sezone. 31-erių bokštas ne tik, kad nepabūgo „Žalgirio“ priekinės linijos, bet ir buvo vienas pagrindinių „Lietkabelio“ sėkmės faktorių.

„Lietkabelio“ centras atkrintamosiose fiksuoja 14,6 taško ir 17 naudingumo balų vidurkį ir finalo serijoje jo laukia milžiniškas krūvis, nes Nenadas Čanakas tokios prabangos, kaip varžovai, priekinėje linijoje neturi.

Laukia labai įdomi centrų iš Balkanų mikrodvikova LKL finale.

„Ryto“ įvairovė prieš Oreliką

Nuotr. LKL

Gediminas Orelikas kaip viesulas sugrįžo į aukščiausią lygį po sunkių traumų ir tapo pagrindine „Lietkabelio“ puolimo ašimi, o atkrintamosiose jis sugebėjo savo žaidimą pakelti į dar aukštesnį lygį.

„Žalgirį“ į neviltį varęs 32-ejų puolėjas atkrintamosiose renka po 16,4 taško, 5 atkovotus kamuolius, 3,9 rezultatyvaus perdavimo ir 21 naudingumo balą. Įspūdinga!

Orelikas „Lietkabelyje“ dabar yra įžaidėjas iš puolėjo pozicijos ir atlieka panašias funkcijas, kokias turėjo prieš kelis sezonus prie Čanako atsiskleidęs Željko Šakičius. Vis dėlto finale Oreliko laukia didžiulis iššūkis.

„Rytas“ ketvirtoje pozicijoje turi didžiulę įvairovę, kaip galėtų varginti Oreliką, primažinti jo indėlį puolime ir patį atakuoti.

Tanneris Leissneris yra vienintelis tikras ketvirtas numeris „Ryte“, bet jo reikšmė komandai atkrintamosiose yra sumenkusi ir čia daugiau reikėtų žiūrėti į Williamsą ir Arną Butkevičių.

Amerikietis yra daugiau centro profilio žaidėjas, bet gali pasiūlyti Orelikui didžiulį fiziškumą puolant. Tuo metu Butkevičius puikiai tiks vaikytis Oreliką perimetre, o pats puolime turės greičio pranašumą atviroje aikštelėje.

Ketvirtoje pozicijoje atkarpų turėtų žaisti ir Gytis Radzevičius, tad pasirinkimas prieš Oreliką „Ryte“ yra daugiau nei didelis. „Lietkabelio“ pamaina ketvirtoje pozicijoje yra daugiau tradiciniai aukštaūgiai – Kaspars Berzinš ir Gabrielius Maldūnas.

Bus įdomu stebėti, kaip treneriai modeliuos savo žaidėjais ketvirtoje pozicijoje, ir ar Orelikui pavyks išlaikyti atkrintamųjų MVP formą prieš įvairiapusišką varžovą. Per keturis mačus prieš „Rytą“ Orelikas sezone fiksavo 15 taškų ir 12,3 naudingumo balų vidurkius.

Kalaitzakio klaustukas

Nuotr. LKL

Panagiotis Kalaitzakis šį sezoną dėjo didelius žingsnius į priekį, tačiau serijoje su „Žalgiriu“ jo taikiklis stipriai nusimušė, o akistatoje prieš „Rytą“ jam spindėti gali būti dar sunkiau.

Prieš kauniečius graikas serijoje rinko 13,7 naudingumo balo vidurkį, tačiau iš toli atakavo tragiškai, pataikydamas 3 tritaškius iš 19 (15,7 proc.). Jei naudingumą prieš „Žalgirį“ Kalaitzakis galėjo susirinkti agresyvumu ir lipimu ant lentos, tai prieš „Rytą“ to padaryti gali nepavykti.

Jei gynyboje „Lietkabelis“ turi tikrą asą Vytenį Lipkevičių, tai „Rytas“ vėl čia išsiskiria įvairove ir su kaupu turi, ką pastatyti prieš Kalaitzakį – Radzevičių ir Butkevičių, o taikantis prie situacijos, čia gali būti metamas ir žemesnis, bet taip pat puikiai ant kojų stovintis Margiris Normantas.

Tai, kad Kalaitzakio laukia labai sunki serija, įrodo ir praėję sezono susitikimai. Per ketverias rungtynes graikas tik kartą pasiekė dviženklę pelnytų taškų ribą, o jo vidurkiai siekė 8,8 taško ir 6 naudingumo balus.

Ar pavyks 23-ejų graikui galiausiai rasti atsakymus prieš „Ryto“ gynybą ir nuostabų sezoną vainikuoti aukščiausia nata?

Smitho žvaigždė

Nuotr. LKL

Kiek žaidė Speedy Smithas prieš „Lietkabelį“, tiek žibėjo. Vis dėlto jis praleido esminį iki šiol buvusį tarpusavio susitikimą – KMT pusfinalį, o ten „Rytas“ pralaimėjo. Amerikietis dabar turės šansą atsigriebti su kaupu.

Per tris sezono mačus prieš „Lietkabelį“ Speedy fiksavo 15 taškų ir 23,7 naudingumo balo vidurkius. Paskutinių dvejų rungtynių statistika dar iškalbingesnė – 18,5 taško, 7 rezultatyvūs perdavimai ir 27 naudingumo balai.

Antroje sezono pusėje įžaidėjas rungtyniauja su įspūdingu pasitikėjimu savo jėgomis ir yra pagrindinis „Ryto“ puolimo variklis, ką parodė ir paskutiniai du mačai su „Šiauliais-7bet“ – 19 taškų ir 22 naudingumo balų vidurkiai.

Didžiąja Smitho stiprybe yra tapęs izoliacijos krepšinis ir metimai po driblingo iš toli. Taip pat jis sugeba greitai keisti rungtynių tempą, dažnai paskui save užkurdamas visą komandą.

Sezono starte būdavo dažnesni atvejai, kuomet Smithas paskui save paskandina visą komandą, dabar šis santykis apsivertė aukštyn kojomis.

Atrodo, kad „Rytas“ turės geriausią perimetro linijos krepšininką finalo serijoje, bet toks buvo ir Lukas Lekavičius pusfinalyje, tačiau laimėjo panevėžiečiai. Realu, jog ypatingas darbas finale bus patikėtas Dovydui Giedraičiui.

Emocinis fonas

Nuotr. BNS

Kad ir kaip bežiūrėsi, sudėtys šioje sezono stadijoje yra per lygios, kad įžvelgtume ryškių pranašumų vienoje iš komandų. Tai reiškia, kad didelę reikšmę turės ir dalykai esantys šalia krepšinio.

Būtent komandų emocinis fonas stipriai lems galutinę finalo baigtį ir nors dabar atrodo, kad „Lietkabelis“ čia yra aukščiausiame įmanomame taške, viskas labai greitai gali pasikeisti.

Turbūt negalima aukščiau pakilti emociškai, kuomet pirmą kartą LKL istorijoje pusfinalyje eliminuoji „Žalgirį“, bet tai kartais suveikia atvirkštine reakcija. Po tokių momentų komandos dažnai pernelyg stipriai išsitaško ir pagalvoja, jog darbas jau nuveiktas.

Žinoma, „Lietkabelis“ visą sezoną demonstruoja pavydėtiną stabilumą ir nepalūžta ir sunkiausiuose momentuose, kaip pavyzdžiui po pirmųjų pusfinalio serijos rungtynių Kaune.

Panevėžiečių didelis pranašumas yra tai, kad jie ne tik sunkesniu keliu nei „Rytas“ atkeliavo iki LKL finalo, bet ir sužaidė 7 rungtynėms daugiau nei vilniečiai tarptautiniame fronte. Juolab, kad Europos taurėje buvo daugiau pajėgių varžovų nei Čempionų lygoje.

Bet aukščiausio lygio patirties netrūksta ir „Ryte“, todėl vienos labai geros ar, atvirkščiai, labai prastos serijos rungtynės gali emocinį foną pakreipti į kitą pusę.

Komandos per daug lygios, kad prieš finalo seriją neišskirtume emocinio fono faktoriaus ir jau pirmosiose rungtynėse tai turėtų atsispindėti ant parketo.

Namų aikštė – pranašumas?

Nuotr. LKL

„Rytas“ laimėjo reguliarųjį sezoną ir dėl to LKL finale turės namų aikštelės pranašumą. Bet ar tai tikrai bus reikšmingas pranašumas?

Pirmąsias finalo serijos rungtynes vilniečiai žais ASG arenoje, kurioje paskutinį kartą rungtyniavo kovo 27-ąją, kuomet nugalėjo „Žalgirį“. Vis dėlto iki tol istorija nebuvo tokia maloni šeimininkams – Čempionų lygos „Top 16“ etape pralaimėti esminiai mūšiai Strasbūro IG ir Tenerifės „Lenovo“ ekipoms, su favorito statusu nusileista žalgiriečiams ir KMT pusfinalyje patirta nesėkmė prieš „Lietkabelį“.

Daugiau įprastoje „Jeep“ arenoje vilniečiai žais trečiąjį serijos mačą, nes ASG arenoje mačo išvakarėse vyks Jameso Blunto koncertas, todėl „Lietkabelis“ jau dabar į pirmąsias finalo rungtynes žiūri kaip į auksinę galimybę atimti aikštelės pranašumą.

Savo ruožtu „Lietkabelis“ visą sezoną turi tuos pačius namus, o dabar dar ir „Cido“ arena yra sausakimšai užpildoma, tad vilniečiams, praradus namų pranašumą, reikėtų gerokai pavargti, siekiant jį susigrąžinti.

Kad ir kaip būtų, abi komandos šį sezoną tarpusavyje jau įrodė, kad gali laimėti svečių teritorijoje. Galbūt ir finale nė vienai komandai tai netaps esminiu faktoriumi.

Žibėnas prieš Čanaką

Nuotr. BNS, LKL | BasketNews iliustracija

Kai viskas taip trapu ir lygu, kaip gi be trenerio faktoriaus?

Vienas – perspektyvus ir labai greitai į viršų iššovęs treneris, kitas – daugiausiai pagyrų sezono metu sulaukęs, tęstinumą išlaikęs ir į istorines pergales klubą vedęs strategas.

Abiejų specialistų žaidimo stiliai kardinaliai skiriasi – Žibėnas siekia laikyti milžinišką intensyvumą visų rungtynių metu, atakos nebūna ilgos ir varžovai dažniausiai guldomi puolimu su fantastine energija.

Tuo metu pas Čanaką atvirkščiai – kiekviena ataka yra apskaičiuota, daug pozicinio krepšinio, o galiausiai dienos pabaigoje viskas atsiremia į gynybą.

Praėjusį sezoną Žibėno „Rytas“ pusfinalyje 3-0 pamokė Čanako „Lietkabelį“, nors komandų jėgos atrodė apylygės, o šiemet jau serbas iki šiol laimėjo svarbiausią tarpusavio susitikimą – KMT pusfinalį.

Puolimas prieš gynybą. Greitis prieš discipliną. Energija prieš patirtį. Nenuspėjamą finalą tik dar labiau papuoš šių skirtingų krepšinio trenerių mikrodvikova.



Komentarai:

lipkevicius sveikas ar ne?
2022-05-26
+5
Atsakyti
Rytas daug atletiskesne komanda ir tai yra didziausias koziris, nes Rytas stengsis zaisti labai greitai ir Lietkabelio ilgai serijai tikrai neuzteks. Rytas 4-1
2022-05-25
+4
Atsakyti
bet lietkabelis daug stabilesne komanda, pavojingesne is tolimu metimu. Lietakebliui duodu 4-2.
2022-05-25
+6
Atsakyti
Citata: "Panagiotis Kalaitzakis šį sezoną dėjo didelius žingsnius į priekį" Lietuviškai būtų: "žengė didelį žingsnį į priekį" , arba tiesiog "pažengė į priekį".
2022-05-25
+7
Atsakyti
As tai daug is Lietkabelio nesitikiu. Tikiuos bent karta nugales Ryta ir man to uzteks, kad sezona pavadinciau fantastisku. Jeigu gaus 0:4, tai bus karti pabaiga.
2022-05-25
+4
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.