Neeilinis įvertinimas: Buzeliui bus įteiktas kvietimas į Lietuvos vyrų rinktinės stovyklą

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2021-11-08 11:36
Nuotr.: 247sports.com
Nuotr. 247sports.com

Vienas talentingiausių savo kartos lietuvių krepšininkų Matas Buzelis sulaukė neeilinio įvertinimo iš Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovų.

Spaudos konferencijoje LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas paskelbė, jog 17-metis, kuris JAV yra laikomas vienu didžiausių savo kartos talentų, ne tik bus kviečiamas į aštuoniolikmečių rinktinę, bet sulauks kvietimo ir į 2022-ųjų vasarą vyksiančią Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stovyklą, kuri bus skirta pasiruošti Europos čempionatui.

Kvietimas bus įteiktas, kai tik Lietuvos rinktinės vadovas Valdemaras Chomičius nuvyks į JAV pas Buzelį.

Šį lietuvių kilmės talentą vilioja ir amerikiečiai, kurie įteikė oficialų kvietimą atstovauti JAV jaunimo rinktinei, tačiau greitą atsaką pademonstravo ir LKF.

„Bendrauju su individualiu Buzelio treneriu, – sakė Chomičius. – Matas Buzelis yra vienas geriausių jo auklėtinių. Esu pažįstamas su šiuo treneriu nuo laikų Maskvos „Triumph“ klube, vėliau jis persikėlė treniruoti jaunimą JAV. Jis padeda kontaktuoti tokiu būdu su Matu. Kiek pasakojo apie jį, jis gali žaisti laisvai pirmu ir antru numeriu, kaip koks Magicas Johnsonas.“

Chomičius sako, kad Buzelio pozicijos apie atstovavimą Lietuvai dar neišgirdo ir tai ruošiasi padaryti būdamas JAV. Visgi pasak Balčiūno, nuolatinis kontaktas yra palaikomas su Mato tėčiu Aidu, kuris yra vyrų rinktinės fizioterapeutas.

„Tėčiui yra perduotas kvietimas į U18 rinktinę ir yra įrašytas kvietimas į pirmąją vyrų rinktinės stovyklą. Mes šito neafišavome, nes norime, kad vyrų rinktinės vadovas įteiktų jį Matui tiesiai į rankas. Jam tai bus kur kas didesnis įspūdis. Su Kaziu Maksvyčiu tai yra aptarta, Buzelis yra neeilinis talentas, todėl norime jam parodyti išskirtinį dėmesį“, – kalbėjo Balčiūnas.

Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Kęstutis Kemzūra taip pat nežino, koks bus Buzelio atsakymas, tačiau, jo nuomone, dėl akivaizdžių priežasčių jaunuolis turėtų priimti kvietimą.

„Mato šeima, tėvai, visi užaugę Lietuvoje – krepšininkai. Aš manau, kad jis irgi neturėtų būti abejingas tam. Mano asmenine nuomone, jam būtų naudingiau atstovauti Lietuvai ir prie Lietuvos krepšinio atsivertų daugiau galimybių“, – dėstė Kemzūra.

Skrydis į JAV yra planuojamas gruodžio 2-16 dienomis. Bus aplankytas ne tik Buzelis, bet ir kiti Amerikoje gyvenantys talentingi lietuviai. Chomičius vyks į Bostono ir Čikagos miestus.

Pranešama, jog LKF sudarytame sąraše yra apie 20 vaikinų, gimusių nuo 2003-ųjų iki 2007-ųjų bei 10 tokio pat amžiaus merginų. Chomičius stebės į šį sąrašą įtraukto jaunimo rungtynes, analizuos žaidimą.

Vienas ryškiausių sąrašo dalyvių – Kanados lietuvis Augustas Brazdeikis, kuris yra jaunesnysis Igno Brazdeikio brolis.

Pasak Chomičiaus, ankstesnėje federacijoje išskirtinis dėmesys išeivijos jaunimui nebuvo skirtas.

„Kad žiūrėtų į išeivijos lietuvius, kaip į tikrus kandidatus, praktiškai niekada negirdėjau. Nors visada sakydavau, kad verta pabandyti, ten turime daug talentingų berniukų ir mergaičių, kurie turėtų atvažiuoti į Lietuvoje organizuojamą stovyklą bei parodyti save. Kiek žinau, yra 6 labai talentingos merginos, kurios jau dabar galėtų atstovauti Lietuvai“, – dėstė legendinis Lietuvos krepšininkas.

Chomičius taip pat įvardijo vieną iš misijų, su kuria važiuoja į JAV.

„Problema ta, kad tokio amžiaus merginoms yra dilema, ar pasirinkti mokslus, ar žaisti krepšinį. Jeigu nėra stimulo, joms yra sudėtinga apsispręsti daryti abu dalykus kartu. Galvoju, kad mūsų misija Amerikoje bus ta, kad pačios mergaitės suprastų, jog Lietuva rimtai jomis domisi, krepšinis yra vienas iš pagrindinių sporto šakų. Norime, kad jos degtų tokiu pačiu noru, kaip ir daugelis krepšininkų, kurie dabar žaidžia aukščiausiame lygyje“, – dėstė Lietuvos rinktinės vadovas.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas išskyrė, jog į Lietuvą atvykusioms mergaitėms bus sudarytos visos sąlygos tiek žaisti krepšinį, tiek mokytis.

„Mergaitėms, kurios užsienyje baigė gimnaziją ir planuoja mokytis kažkur kitur, tai Vytauto Didžiojo universitete (VDU) bus įsteigtas sporto krypties bakalauras, kur taip pat planuojama suburti studentišką komandą, todėl merginos galės ir mokytis, ir tobulėti krepšinyje. Taip pat jos galės pasirinkti ir kitas specialybes. Iš bet kurios pasaulio valstybės merginos gali atvažiuoti“, – dėstė Gedvilas.

Balčiūnas taip pat pažymi, jog ateityje bus vykdomos kelionės ir į kitas pasaulio šalis, kur gyvena perspektyvūs išeivijos lietuviai.

Kemzūra taip pat palaiko tokią LKF idėją, tačiau pabrėžė, jog iniciatyvos reikia ir iš paties išeivijos jaunimo.

„Manau, kad tai yra labai reikalinga ir būtina iniciatyva domėtis išeivijos atžalomis. Reikia nuo kiek galima anksčiau žinoti tuos talentus. Mums reikia išnaudoti visus įmanomus resursus, nes esame maža tauta. Prieš daug metų buvo diskutuota, ar natūralizuoti, ar nenatūralizuoti. Aš manau, kad pirmiausia reikia susitvarkyti tai, ką turime. Gyvenimas taip susiklostė, kad turime išeiviją, ir ten auga talentai, kuriuos visuomet reikia stebėti.

Aš manau, kad lengviau bus integruoti tuos žmones, kurie jaus ryšį, o ne kad pakviesime į vyrų rinktine, negausime jokio ryšio ir vėliau bus labai sunku integruoti. Kuo mes anksčiau jais pradėsime domėtis, atsivešime į Lietuvą, tuo tas ryšis bus stipresnis. Galbūt pasirodysiu senamadiškas, bet man rinktinė reiškia daugiau. Tai yra atstovavimas savo šaliai. Jeigu čia yra tavo šaknys, bet tu jų nejauti ir čia tik atvažiuoji uždirbti pinigų, tai turbūt nelabai. Nes čia tų pinigų neuždirbsi“, – dėstė Kemzūra.



Komentarai:

Pliusas
Na, jeigu ne tik gražiai kalbės, bet dar ir įtikinamai, tai tikrai rašau pliusą. Ir už kalbas, ir už požiūrį. Kam Buzelis, Brazdeikis ir kiti ne lietuviai, tai maušai esat, kuriem tikras lietuvis tik tas, kas gimė kaime (t.y. Kaune), klauso Butkutės ir valgo tik kiaulės ausis.
2021-11-08
-2
Atsakyti
Kas sako,kad Buzeliui verta rinktis atstovauti JAV,tai tas arba nespėjo plačiau apie viską pagalvoti,arba yra durnas.Galiu paaiškinti,kas būtų,jei jis JAV pasirinktų.Už jaunimo rinktines kas be ko,kad žaistų ir ten net tarp lyderių būtų,nes talentas jis yra unikalus.Tačiau su vyrų rinktine jau būtų daug klaustukų.Ten tokia kinkurencija nežmoniška,kad net sunku apsakyti žodžiais.Kiek jaunų,aukštų draftuotų pikų patenka jauni į JAV rinktinę?Taip greitai tik Davisą ir Irvingą atsiminiau.Net į PČ patenka ne patys geriausi žaidėjai ir tikrai ne patys jauniausi.Tai Buzeliui tektų laukti ne vienus metus,kol bent šansas kažkoks atsirastų prasimušti į JAV vyrų rinktinę.O štai už Lietuvą jis garantuotai visada žaistų,plius sudalyvautų daugiau tarptautinių turnyrų,nes juk dar EČ prisidėtų.Lietuvoj Dievas būtų garantuotai,nes yra tiesiog fenomenas.Galų gale jis ir yra lietuvis,tai net tik už Lietuvą!Tikiu,kad Buzelis pasirinks savo šaknis bei padės prikelti mūsų krepšinį iš naujo.
2021-11-08
+6
Atsakyti
Nuomone
bekti kuo toliau nuo LT biudzetas silpnas,medicina silpna, ir.t.t
2021-11-08
-18
Atsakyti
l0l
as jo vietoj rinkciausi USA, o ne makaluotojus
2021-11-08
-4
Atsakyti
Super federacija dirba, belieka tikėtis, kad pats vaikas norės LT atstovauti, nes jam ir USA šviečiasi.
2021-11-08
+3
Atsakyti
A
jam tik 15 koke viru renktine lai palose pries 13 mecius ir irodo savo verte..
2021-11-08
-2
Atsakyti
nini
O ka pats jaunasis talentas galvoja ne uzuomenos?
2021-11-08
+2
Atsakyti
Braliukai
🙏🇱🇹🏀
2021-11-08
+10
Atsakyti
bimbom
praeita federacija net nezinojo apie 3x3 krepsinio egzistavima.. Kitas svarbus momentas, tai yra atsivesti trenerius ir ju zinias i Lietuva, nes dabar esami nusivaziave ruosti zaidejus zaisti medini krepsini is praeities.
2021-11-08
-4
Atsakyti
Gudrus federacijos žingsnis, pakvietus ir prisijungus prie vyrų rinktinės JAV nebegalės jo kviesti į savo rinktines. Well done.
2021-11-08
+27
Atsakyti
Madridista
Smagu kai federacija dirba, stengiasi, tik su tokiu poziuriu galima krepsini grazint ten kur jam ir vieta. Sita federacija daugiau padare per pirmus du men nei praeita per du metus padarydavo
2021-11-08
+46
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 22

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.