Neeilinė Panevėžio aura serbams pirmą kartą sukėlė „Partizan“ prisiminimus

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas
2022-05-23 08:45

Šeštadienį įtampa „Cido“ arenoje tvyrojo dar gerokai prieš rungtynes. Visi nutuokė, kad gali nutikti kažkas neeilinio, o būtent taip ir atsitiko.

Kai kurie minutei net nusigando, nes likus valandai iki rungtynių arenoje garsiai nuskambėjo sirena ir nepažįstamas balsas: „Tai yra evakuacijos pranešimas“. Po minutės tas pats balsas nuramino, kad tai buvo tik įrangos testavimas.

Vis artinantis pirmosioms mačo minutėms, įtampa neslūgo, nes Kauno „Žalgiris“ yra karalius ir negali pralaimėti pusfinalio. Pasirodo, gali.

Fotogalerija

Startinės įtampos kaustytas „Lietkabelis“ mačą pradėjo 0:8, bet atsakė spurtu 9:0. Po šio momento jaudulį į papildomą energiją pavertę Aukštaitijos krepšininkai pradėjo krautis pranašumą.

Desperacija „Žalgirio“ veiksmuose jautėsi po sėkmingų Vytenio Lipkevičiaus epizodų. Buvęs žalgirietis pataikė tritaškį, o Kazys Maksvytis griebėsi minutės pertraukėlės (36:28). Po 36 sekundžių „Žalgirio“ vairininkas dar sykį prašė pauzės rungtynėse, nes Lipkevičius vėl įsegė tritaškį (39:28).

Mėgautis neeiliniu palaikymu greitai išmokęs „Lietkabelis“ dar iki pertraukos susikūrė solidų pranašumą (43:32).

Nors antroje pusėje „Žalgiris“ buvo priartėjęs iki 5 taškų (70:75), bet tokio galingo palaikymo sulaukęs „Lietkabelis“ išspaudė dar dalelę savęs, kad pirmą kartą istorijoje eliminuotų žaliai baltus pusfinalyje (86:75).

6,480 pergalės ištroškusių fanų stebėjo amžiaus rungtynes ir nemaišė nei trekas, nei pavardės, nei kainos. Panevėžiečių užkurta atmosfera nustebino ir dar daugiau mačiusį „Lietkabelio“ centrą Džordže Gagičių.

2012-15 ir 2018-19 m. Belgrado „Partizan“ atstovavęs serbas puikiai supranta, ką reiškia žaisti karštoje atmosferoje, o mačas Panevėžyje jį mintimis nukėlė būtent į gimtinę.

„Pirmą kartą po etapo „Partizan“ jaučiau tokį palaikymą, – BasketNews sakė Gagičius. – Fanai buvo nepaprasti – jie šiandien rodė meilę.“

Ketvirtasis pusfinalio mačas tapo antru geriausiu per „Cido“ arenos, atidarytos 2011 m., istoriją. Trečias didžiausias žiūrovų skaičius užfiksuotas 2017 m. reguliariojo sezono mače su „Žalgiriu“ (6,419).

Rekordas vis dar priklauso 2017 m. antrajam finalo mačui su „Žalgiriu“ – arena sutalpino 6,969 žmones.

Visas šias trejas rungtynes sieja panašus žiūrovų išsidėstymas arenoje. „Lietkabelio“ aistruoliai užtvindė stovimų vietų zonas, kai kuriems teko ieškotis vietos ir ant laiptų.

„Cido“ arenos lankomumo geriausi rodikliai:

Data  Varžovas  Žiūrovai Rezultatas
2017-05-31 „Žalgiris“ 6,969 86:83
2022-05-21 „Žalgiris“ 6,480 86:75
2017-11-19 „Žalgiris“ 6,419 66:70
2017-05-23 „Lietuvos rytas“ 6,369 86:77
2017-12-23 „Lietuvos rytas“ 5,969 69:75

Dar vienas „Partizan“ sistemoje augęs „Lietkabelio“ atstovas – Nikola Radičevičius – irgi buvo sužavėtas neeiliniu palaikymu.

„Kai pasakėte klausimą, jau pats norėjau apie tai užsiminti, – užuominą apie serbų ir panevėžiečių palaikymo panašumus pertraukė Radičevičius. – Aš visada žinojau, kad lietuviai yra geri sirgaliai. Jie žino, kada labiausiai komandai reikia jų pagalbos.“

Nenadas Čanakas apskritai yra akmeninio veido žmogus, bet net ir iš jo panevėžiečiai išspaudė emociją, kai po televizinio interviu jis kėlė kumščius į viršų ir įaudrino dar neišsiskirsčiusias tribūnas.

Iš „Partizan“ į „Lietkabelį“ 2018 m. atvykęs treneris iki šiol Belgrade yra prisimenamas geriausiais žodžiais. Tai pasimatė dar šiame sezone, kai panevėžiečiai vyko žaisti į Serbiją. „Štark“ arenoje tik pasirodžius Čanakui, „Partizan“ aistruoliai jį pasitiko gausiomis ovacijomis.

Čanaką šeštadienį sužavėjo Panevėžio ekipos sirgaliai.

Buvo nuostabu, – spaudos konferencijoje sakė Čanakas. – Esu iš Serbijos, kur tokios emocijos yra įprastos. Čia rečiau pasitaiko tokie atvejai, bet šiandien atmosfera buvo fantastiška. Galbūt geriau jau nebeįmanoma, bet nors ne mažesnėmis pajėgomis.

Gyvos tribūnos paliko įspūdį ir „Lietkabelio“ lietuviams Gediminui Orelikui ir Gabrieliui Maldūnui.

Orelikas per karjerą tikrai yra matęs įvairių atmosferų. Turkijoje jis išvydo Bandirmos „Banvit“ sirgalius, Italijoje – Venecijos „Umana Reyer“, Lietuvoje – Vilniaus „Lietuvos ryto“.

Puolėjas buvo vienas iš tų, kuris sezono viduryje vis ragino panevėžiečius rinktis į areną. Pavyzdžiui, į mačą namuose su „Partizan“ atėjo 1,600 žmonių, o tai yra kiek daugiau nei ketvirtadalis arenos užimtumo.

Dabar patyręs puolėjas mėgavosi sausakimša arena, o ir pasirodė naudingiausiai visoje komandoje – 19 taškų ir 20 naudingumo balų.

Aš tikiuosi, kad nesustos, – fanams duoklę atidavė Orelikas. – Tiek dirbome, tiek įrodinėjome, kad jie eitų į areną. Dabar kažkodėl pradėjo eiti ir, duok Dieve, nesustotų.

Maldūnas garsiais klubais savo CV pasigirti negali, o ir pats po mačo pripažino, kad didelė dalis komandos apskritai pirmą kartą buvo palaikomi tokio fanų kiekio.

Panevėžyje augęs centras pats paskutinis nukeliavo į „Lietkabelio“ rūbinę, nes dūzgiantys fanai vienas po kito prašė nusifotografuoti, o tribūnose, kaip dažnai ir būna, įsitaisė draugų būrelis su Maldūno marškinėliais.

Įspūdinga ir tikrai smagu. Eiti tą ratą ir matyti tiek veidų, su kuriais užaugai, kurie palaiko... tiesiog įspūdinga, tikrai“, – sakė Maldūnas.

„Lietkabelis“ gegužės 26 d. iškeliaus į Vilnių, kur pradės finalo seriją su Vilniaus „Rytu“. „Cido“ arenoje įvyks bent dvejos finalo rungtynės – gal rekordų dar pamatysime?

Nenado Čanako komentarai:

Kazio Maksvyčio komentarai:

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Šaukėsi,šaukėsi fanų Lietkabelio žaidėjai,Tiškevičius taip pat jiems velnių davė podkaste,kad nesilanko ir galiausiai prisišaukė.🙂Bet jau kai prisišaukė,tai žmonės net stovėti turėjo.Visą sezoną buvo apytuštė arena,tačiau per svarbiausias kovas fanai nepasišiukšlino.Pagarba jiems už tai.
2022-05-23
-7
Atsakyti
.....
nesuprantu ryto fanu:D lietkabelis žalgiri patiese o dabar tipo nesugebės ryto patiesti?čia bijot labiau reikėtu o ne džiauktis
2022-05-23
+8
Atsakyti
KLEIZA
Rytas neturi jokio diskomforto žaidžiant su Lietkabeliu nei kad žaistu su Žalgiriu. Rytas turi mvp Buva, universalius Butkevičiu ir Radzevičiu, atletiška Williamsa, gynybinius Normanta, Speedy Smitha, ko neturėjo Žalgiris gynybinių gynėjų, plius papildė Kairys centras ir Buvai vienam nebereikia tempti viso krūvio, finale turėtu pagerėti Kariniausko bei Leisnerio žaidimas nes iki šiol ketvirtfinalyje ir pusfinalyje jie buvo nepastebimi. Lietkabeliui labai neparankus Rytas nes žaidžia greitai ir agresyviai su Speedy ir Normantu abu gynybiniai, gerai ginasi ir Butkevičius su Radzevičiumi, tik Buva silpnai ginasi, bet tam yra Kairys, Williamsas, tad bėdos nematau, Buva naudingas žaisdamas trumpomis atkarpomis kai varžovų komanda būna surinkusi 4 komandines pražangas tada užtenka įmesti kamuoli Buvai ir ant jo judesių ir rankų pakimba varžovai ir būna metamos baudos. Vilniaus Rytas naujasis LKL čempionas.
2022-05-23
-1
Atsakyti
netersk Kleizos vardo, rasinedamas tokias nesamones😆
2022-05-23
-2
Atsakyti
Pranas
Rytas šeštą kartą taps LKL čempionais...giedokit🤣
2022-05-23
-9
Atsakyti
ir kita sezona zaisit treciarusej Europos lygoj, kai Lietkabelis, nepaisant rezultato, vis tiek zais daug pajegesneje Europos lygoje 😁
2022-05-23
+6
Atsakyti
JR
4-0
2022-05-23
-7
Atsakyti
Pasvajoti
niekas nedraudžia.
2022-05-23
+9
Atsakyti
Savo laiku rytas jugams buvo kaip mišrainė su žirneliais. Važiuodavo jugai ir važiuodavo bet toji mišrainė būdavo neskani o ir komanda apsijuokdavo. Jokių titulų apie stabilumą net nekalbu
2022-05-23
-2
Atsakyti
Tuoj
tuos ,,prisiminimus" išdulkins Rytas 😆
2022-05-23
-18
Atsakyti
Anthony
Sudaužykit rytą, db visi palaikys Lietkabelį!!! 🥳
2022-05-23
+13
Atsakyti
savas
Lietkabelis, laike trumpo Žalgirio kluptelėjimo, tapo visos Lietuvos komanda, tad jie šiai dienai turi 6-is kartus daugiau sirgaliu. Tuo labiau tas pajacas iš Lietuvos talentų kiekvieną sekmadienį nuteikinėja visus prieš rytą.
2022-05-23
+3
Atsakyti
Anonimas
Daugės ir bus daug fanų, beje sėkmės prieš ryta pasistenkit sukovot kaip jėgos duos bet vistiek jus esat nerealus! ❤🤗👏
2022-05-23
+18
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.