Mindaugas Špokas: „Slovėnų triumfą aptemdo natūralizuotas amerikietis ir treneris serbas“

2017-10-02 16:35
Nuotr.: Fotodiena.lt
Nuotr. Fotodiena.lt

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) neturi planų artimiausiu metu natūralizuoti užsienio krepšininką. Tai galima suprasti iš federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko minčių, kurias jis išdėstė paklaustas apie šių metų Europos pirmenybių nugalėtoją Slovėniją.

Vienas komandos vedlių buvo natūralizuotas amerikietis Anthony Randolphas, kuriam šalies pilietybė atrankos būdu buvo suteikta vos šių metų vasarą. Slovėnus į priekį vedė ir treneris Igoris Kokoškovas, kuris yra serbas.

Špoko teigimu, šalies pergalė yra gerokai saldesnė, jei komanda remiasi tik vietiniais žaidėjais.

„Mano nuomonė yra lygiai tokia pati, kaip ir Dainiaus Adomaičio. Tas slovėnų fenomenas, apie kurį taip garsiai kalbama… Taip, gražus žaidimas, tačiau pamirštama, kad treneris ir vienas iš vedančiųjų krepšininkų nebuvo slovėnai. Manau, kad tai šiek tiek aptemdo ir deda šešėlį. Man buvo kur kas gražiau žiūrėti į latvius, kuriems nedaug pritrūko iki sėkmės, o jų komandoje visi 100 proc. buvo latviai. Buvo latviškas produktas.

Aš esu to priešininkas. Arba darome vieną bendrą Europos rinktinę, susirenkame žaidėjus, nes identiteto nebelieka. Prie pagarbos Randolphui, jis nieko bendro su Slovėnijos rinktine neturi. Kokoškovas yra serbas ir taip pat nieko bendro neturi. Tai yra saldi pergalė jiems, bet manau, kad būtų daug saldesnė, jeigu ji būtų pasiekta be natūralizuoto žaidėjo.

Serbai irgi padarė išimtį ir natūralizavo vieną krepšininkę, kuri padėtų laimėti Europos čempionatą. Jie padarė gudriau – ji buvo šviesiaplaukė, tikrai niekuo neišsiskyrusi iš kitų. Čia yra tendencija, o ne išskirtinumas. Lieka kelios rinktinės, kurios to nedaro“, – mintimis dalijosi Špokas.

Jis itin akcentavo ir artimiausių FIBA langų svarbą, kai rinktinės kausis atrankoje į 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Jau dabar aišku, kad šių atrankos rungtynių metu rungtyniauti negalės NBA ir Eurolygos žaidėjai. Špoko teigimu, situacija itin rimta, kadangi rinktinės be svarbiausių žaidėjų kausis kovose, kuriose suklupus, ant kortos būtų pastatyta labai daug.

„Jei yra kalendorius, kai klubai žaidžia tą pačią dieną, tai nenormalu. Žaidėjas negali persiplėšti, net ir žiūrovas to negali. Tai fenomenalus dalykas, kokie kuriozai gali nutikti. Bet tai gali išsispręsti. Esame ne tam, kad dejuotume, kokia tai bloga situacija. Mūsų tikslas, kad vyrų ir moterų rinktinės tęstų kovas dėl patekimo į čempionatus.

Pasakysiu ir visiems žiūrovams, kas galbūt nežino: jei vyrų rinktinė nepatenka į pasaulio čempionatą, mes nepatenkame ir į olimpines žaidynes. Jei mūsų nebus Tokijuje, kitas šansas dalyvauti tarptautinėse varžybose bus tik 2021 metų Europos čempionatas. Juk iškrenta visas olimpinis ciklas ir tai nėra juokinga. Ispanija, Latvija, Serbija, Turkija tik dabar pradeda suvokti situaciją, kas būtų, jei iškristų visi žaidėjai ir kaip sunku grįžti į elitą. Tos komandos turi gerus žaidėjus, bet išėmus juos, lieka tik pavadinimai“, – pasakojo LKF generalinis sekretorius.

Tiesa, vieno LKF vadovų teigimu, ši situacija dar gali būti išspręsta, mat Eurolyga vis dar palaiko diskusiją su FIBA. Tiesa, sąlygas čia gali diktuoti ir patys Eurolygos klubai.

„Šiuo metu vyksta diskusijos tarp Eurolygos ir FIBA. Pirmiausiai, 6 šalys pareiškė savo nuomones. Tai – Ispanijos, Turkijos, Italijos, Vokietijos, Rusijos ir Graikijos krepšinio federacijos. Tai yra ir pagrindinės komandos, kuriose yra daugiausiai Eurolygos žaidėjų. Mes ir šįmet neturėjome 3 žaidėjų iš „Žalgirio“ (Pauliaus Jankūno, Antano Kavaliausko ir Renaldo Seibučio). Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo į rinktinę kviečiami žaidėjai, bet jei jie turi atitinkamų problemų, jų rinktinėje nėra. Tai dabar lygiai taip pat. Jei žaidėjui yra suvaržymai su klubu, tuomet mes neturime jokio moralinio pagrindo pasakyti jam atvykti.

Reikia, kad būtų išspręstos problemos tarp Eurolygos ir FIBA. Manau, kad jei nors viena komanda išleis, išleis ir kitos. Vedančios Eurolygos komandos turi daugiausiai rinktinių žaidėjų, yra atskiri sąrašai, kiek kuri komanda turi tokių krepšininkų. Mažiausiai rinktinių žaidėjų turi Tel Avivo „Maccabi“ – du potencialius kandidatus. Mintis tokia, kad reikia turėti planą A ir planą B. Lengvesni etapai, teoriškai, būtų birželio mėnesį, kai galėtų prisijungti NBA ir Eurolygos žaidėjai. Žaidžiamos rungtynės namie ir svečiuose, bet visi taškai yra aukso vertės“, – sakė Špokas.



Komentarai:

Zoran
Read something from LA GAZZ ETTA DELLO SPORT. If Yugoslavia still existed, it would collect all the gold medals ( in the EU and the world championship). Only those who know nothing about Slovenia speak poorly. Threats to Randolf with death (Andre, who then lives in caves)!!!??!!! I love your people and cantry, but everywhere are good and bad people. Accusing others and not yourself for the reasons that you have lost is wrong, wrong, wrong. Have a nice day!
2017-10-04
-14
Atsakyti
To Andre
O kas vyksta? Tulikus londione plauni?
2017-10-03
-11
Atsakyti
JOJOJA
ŠAUNUOLIS šPOKAS TIESIAI ŠVIESIAI, NER CIA KO SLEPT
2017-10-03
+4
Atsakyti
Cia rinktines, o ne klubai. Tikslas - salies potencialo parodymas. O kai naturalizuojami, tai tampa klubais. Neturi salis tos pozicijos zaideju, tai tegu daro isvadas ir pradeda nuo sporto mokyklu, o ne perka kitos salies zaideja

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-03
+1
Atsakyti
x
man tai juokinga, jei mažos valstybės komandai trūksta butent tokio amplua žaidėjo , o FIBA taisyklės leidžia tai daryti tai kas čia temdo? man atrodo nepagarba lietuvos vyrams yra kuriems trūksta labai nedaug iki superkomandos bet vis kažkas temdo.
2017-10-03
+1
Atsakyti
Nesamone tos rinktines tampa.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-03
-4
Atsakyti
Andre
Vemti vercia nuo tokiu LKF komentaru, pigu , labai pigu. Gal del Randolfo ir galima kazkiek sutikti, bet del trenerio, tai tokie vejai........... ir siaip laikas butu islysti is tolietuvisko urvo ir apsizvalgyti kas pasaulyje vyksta!!!
2017-10-03
-15
Atsakyti
Zoran
We would have won without Rendolf. The coach is so ours. The natives of Slovenia are Slovenes, Croats, Serbs, Hungarians, Italians, Germans. We have only two million inhabitants. In most sports we get medals. We are an extremely sporting nation. So what do you not understand?
2017-10-03
-6
Atsakyti
Zoran
Don't be jealous. Mindaugas Špokas's statement is cynical.
2017-10-03
+9
Atsakyti
Nesamone
Kazkaip slovenams manau visiskai px ,kad ju komandoje zaide legionierius ,vistiek visi zinos ,kad jie tapo Europos cempionais , o kokia ten buvo ju komandai niekam neidomu ,svarbu medaliai. Geriau jau garbinga 9-a vieta , ane , bet be legionieriu?
2017-10-03
-12
Atsakyti
Jurgis
skaitysim ryt slovėnų spaudą: "Lietuvos krepšinio federacija mano, kad mūsų iškovotas aukso medalis menkavertis: geriau būtų natūralizavę bent baltaodį žaidėją". Puiku, keep on keeping on.

Mum juk akivaizdu, kad krepšinio vadovybėj turi dirbti krepšininkai arba krepšininkų draugai. Šiaip inteligentiški žmonės tik kritikuoti moka. Ir , beje, velniop tą jų kritiką, nes trukdo žaidėjams
2017-10-03
+14
Atsakyti
Jurgis
so ignorant. gali skųstis ir bandyti visus sužavėti savo davatkiška morale. arba gali siekti tapt čempionu. tegu pisa FIBA vadams protą , stumia idėją pakeisti taisykles, jei labai nori. bet kol taisyklės leidžia , į šikną šituos dejavimus. nervina myžnia-mentalitetas. jokio tu šešėlio ant slovėnų medalių neužmesi. nebent tik pats parodydamas geresnį rezultatą. mėšle mes su tokia fauna dirbančia vadybininkais. ir wtf racist komentarai. serbai pasiemė " šviesiaplaukę " - oi tai čia jau normaliau ? vemsiu
2017-10-03
+1
Atsakyti
Z
Kad tiesa pasakė, kol žaidė vien slovėnai iš grupės neišeidavo, taspats kai rusai Holden neturalizavo tai irgi laimejo eurochamp

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-02
+10
Atsakyti
siaip
man tai keista, kad visi pucia burbula is to, kad Eurolyga neisleidzia zaideju, o vat, kad NBA net nesvarsto ju isleisti, tai visi tyli ausis suglaude. Nesamone daro FIBA, bet visi bijo priestarauti - europos cempionatas tampa visiskai bevertis. Jei tik europos federacijos butu vieningos - galejo tikrai pasukti kita linkme visa europos krepsini. Kam idomus krepsinis be europos valstybiu??? Pabijojo. Ismes, nubaus ir t.t. ... o jei net nepakliusim i ta pasaulio cempa, tai galutinima variante irgi liksim be nieko.
2017-10-02
+6
Atsakyti
Spokas
Rasistas! Geda lietuvai darai su tokiaia nusikalbejimais. Fiboj toki isvis ignoruociau. Dbr nubeges kis vargana savo letena slovenu ir serbu vadovams ir kalbes 360 laipsniu atvirksciai.

Nenustebciau jei sekancios spoko krepsinio programos bus is slovenu ir serbu tematikos. Dbr lietuviams sudeliojo projekta kaip smegenis praplaut.. vystymo programu lietuvoje tiek daug kad net graudu darosi.

Paskutine spoko vystymo programa tai lkf metine naryste kur kiekvienas vaikas privalo pervest 10 euru ant 1 certerinio reiso i kinija... vystytojas ...

Ai dar... kokie darbai buvo padaryti nuo atejimo. Spokas:: nzn dar nespejom daug ko tai likom kad baigtume :Ddd baigsit 2041 metais kai lietuva los afrikos cempe..

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-02
-10
Atsakyti
Anonimas
Klausau bl ir slyksciuosi. Tiskevicius bl 10 kartu protingesnis nei jo pasnekovas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-02
-1
Atsakyti
Taip iseina
Visos pastaruju 15 metu ispanu pergales nieko vertos: treneris italas, uz rinktine zaide Ibaka arba Miroticius.

Taip ir maniau, kad tie ispanai slabakai.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-10-02
+16
Atsakyti
jau
prisišnekėjo kurtinaitis, prisišnekėjo pačėsas, jaučiu prisišnekės ir šitas "ekspertas". dar suprasčiau, kad būtumėm finale slovėnams pralošę, bet kai patys į dešimtuką tik vos vos papuolėm tai manau protingiausia būtų patylėt
2017-10-02
+2
Atsakyti
to Brisius
Todel, kad jis eurofilas :)
2017-10-02
-1
Atsakyti
tai faktas
Be Randle nebutu latviu iveike
2017-10-02
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 56

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.