Žavintis „Lietkabelio“ mentalitetas: Europos grandams į nasrus – juodu darbu per sukąstus dantis

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2021-12-09 13:30
Nuotr.: K. Kavolėlis
Nuotr. K. Kavolėlis

Ne kartą buvęs labai arti, bet skaudžiai kentėjęs, Panevėžio „Lietkabelis“ Europos fronte galop tėškė rimtą pareiškimą. Skeptikus tildanti panevėžiečių sudėtis vienus iš Europos taurės lyderių nuvertė trečiuoju bandymu.

Krasnodaro „Lokomotiv“ sveiką kailį iš Panevėžio išnešė tik paskutinėmis sekundėmis, o Belgrado „Partizan“ namuose nuo „Lietkabelio“ atsilaikė tik pačioje dvikovos pabaigoje.

Tuo metu Badalonos „Joventut“ komandai toks šansas nebebuvo suteiktas „Cido“ arenoje. 

Nikola Radicevic

Nikola  Radicevic
Nikola  Radicevic
MIN: 24.24
PTS: 8.5 (45.45%)
REB: 3.17
AS: 5.83
ST: 1.67
BS: 0
TO: 2
GM: 6

Priešingai – „Lietkabelio“ krepšininkai po ilgosios pertraukos smaginosi prieš iki tol tik prieš „Partizan“ pralaimėjusią komandą ir vienu metu pirmaudami 18 taškų persvara į šipulius pabėrė geriausią Europos taurės gynybą.

„Lietkabelio“ pelnyti 87 taškai – daugiausiai, kiek „Joventut“ praleido šį sezoną Europos taurėje. Katalonų klubo penkių turų vidurkis siekė 65,7 praleisto taško per mačą.

Vytenis Lipkevičius buvo vienas labiausiai svečius iš Ispanijos baudusių krepšininkų. 

Puolėjas susmeigė 3 iš 4 tritaškių ir sumetė 16 taškų, taip pat universaliai užpildė savo statistikos eilutę – 5 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai ir 19 naudingumo balų.

„Įspūdis – super. Tikrai tikiu savo komanda, – po trečios pergalės per 6 turus kalbėjo „Lietkabelio“ kapitonas. – Už kitus negaliu labai kalbėti, bet asmeniškai kalbant, mes einame ir norime nugalėti visose rungtynėse. Žinome, kad prieš daugumą komandų nusileidžiame talentu, biudžetais, bet mes tikrai negalime nusileisti noru ir pastangomis aikštelėje.“

Pavyzdinės „Lietkabelio“ pastangos prasidėjo nuo gynybos. Vos tik pasitaikius progai šeimininkai pančiojo Ante Tomičių, kuris pirmąkart 2021-2022 m. sezone Europos taurėje surinko vienženklį taškų skaičių – 7.

Prie viso to, buvo apribotas ir ryškus 217 cm ūgio bokšto ginklas – žaidimo kūryba. Karjeros vidurkį fiksuojantis kroatas iki dvikovos su „Lietkabeliu“ vidutiniškai išdalino po 5 rezultatyvius perdavimus, o mače „Cido“ arenoje jų atliko 2.

„Treneriai prieš Tomičių paruošė nestandartinį planą, bandėme išjungti jį iš žaidimo, kadangi jis toks kaip centras-įžaidėjas, šiemet išdalina daug rezultatyvių perdavimų. Pirmoje rungtynių pusėje tai pavyko, truputį išmušėme juos iš vėžių, – tinklalapiui BasketNews komentavo Lipkevičius. – Bandėme Tomičių kiek įmanoma atkirsti nuo kamuolio, kad daugiau atsakomybės imtųsi kiti, o ne jis. Rungtynių pradžioje tai pavyko, o po to, nežinau, ar čia sutapimas, jog jis atrodė nervingas. Tomičius vis tiek yra lyderis, pripratęs, jog daug laiko kamuolys būtų pas jį. Niekas nemėgsta agresyvios gynybos.“

Kita „Joventut“ vietinė žvaigždė Pau Ribas neatlaikė „Lietkabelio“ žaidėjų pasiūlyto kontakto, o pratrūkęs ant teisėjos Anne Panther, buvo pasiųstas į rūbinę už dvi technines pražangas. 

Tokiu būdu Čanako auklėtiniai eliminavo kataloną, žaidusį rezultatyviausią sezono mačą – 3 pataikyti tritaškiai ir 15 taškų. „Cido“ arenoje susirinkęs tūkstantis sirgalių plojimais išlydėjo „Joventut“ vedlį, o Čanakas asmeniškai paspaudė ranką ir paplojo varžovui per petį.

Gestas – su ironijos ir triumfo prieskoniu: strategas iš Serbijos ir „Lietkabelio“ krepšininkai parodė, kas yra šeimininkai Panevėžio arenoje.

„Treneris visada nori, jog mes gintumėmės agresyviai, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews, komentavo Lipkevičius. – Būkime biedni, bet teisingi, kai žaidžiant ypač Europos taurėje daug kam nusileidi talentu, turi kompensuoti juodu darbu, agresija ir fiziškumu.“

Panagiotis Kalaitzakis
Panagiotis Kalaitzakis
Nuotr. K. Kavolėlis

Kai Panagiotis Kalaitzakis ketvirtojo kėlinio viduryje padidino „Lietkabelio“ persvarą iki rekordinės – 77:59, atrodė, jog šėlstantys panevėžiečiai gali pradėti mindyti varžovus. 

Visgi tuomet Panevėžio klubo graikas įsiliejo į jau ne pirmą žodžių karą su Ribu ir sulaukė techninės pražangos. Bangą pagavusi „Joventut“ spurtavo 11:2 ir dar kabinosi sugrįžti į kovą – 70:79.

Besiplieskiantį gaisrą nugesino „Lietkabelio“ pelnyti 7 taškai iš eilės, po kurių nugalėtojas nekėlė abejonių – 84:70. Jei ne turėta saugi persvara, panevėžiečiai su vienais iš Europos taurės favoritų galėjo įsivelti į dar vieną paskutinių sekundžių dramą.

„Dėl tokių emocijų sau prisidarome problemų. Pabaigoje atrodė taip, jog mes esame nervingesni nei jie, nors turėtų būti atvirkščiai. Bet pas mus yra ir daug jaunų žaidėjų, o geriausios pamokos būna, kai nudegi savo užpakalį, – sakė Lipkevičius. – Pergalės suteikia pasiekimo jausmą. Žaidėjai pradeda labiau suprasti, kiek Europos taurėje gali lemti viena klaida, vienas atkovotas kamuolys ar rungtynių plano pametimas, kas ypač atsispindi rungtynių pabaigoje. 

Taip buvo ir su „Partizan“, ir su Hamburgo „Towers“. Visi tobulėjame, nes kai žaidi su tokio lygio varžovais, vis tiek nori lygiuotis į juos. Manau, mes, kaip komanda, tikrai augame. Nesinori pasidaryti meškos paslaugos šeštadieniui LKL (mačas su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“ – aut. past.). Sporte tave gali labai greitai nuleisti (ant žemės) – šiandien gerai, poryt gavai, ir vėl sėdi…“

Skeptiškai pasitikta „Lietkabelio“ 2021-2022 m. sudėtis su 3 pergalėmis po 6 turų Europos taurės A grupėje rikiuojasi lentelės viduryje.

Rezultatus – itin pozityvus, o mažiausiai viena laimėta drama prieš „Lokomotiv“, „Partizan“ ar „Towers“ panevėžiečius būtų pozicionavusi prie lyderių.

Vytenis Lipkevičius
Vytenis Lipkevičius
Nuotr. K. Kavolėlis

„Lietkabelyje“ trečius metus rungtyniaujantis Lipkevičius neabejodamas pabrėžia – panevėžiečių demonstruojamas mentalitetas yra Čanako nuopelnas.

„Nenadas visada akcentuoja, jog galime laimėti tik kaip komanda, – tinklalapiui BasketNews sakė Lipkevičius. – Tikrai turime žaidėjų, kurie komandinį žaidimą supranta ypač gerai. Pas mus nėra tokių, jog būtų išskirtinai ir visapusiškai talentingi, bet visi turime po savo cinkelį.

Bendrai sudėliojus gaunasi visai neblogai, ypač, kai turime rimtą trenerį, kuris moka atskleisti stipriąsias puses. Čanakas sugeba per pozityvumą užkurti pasitikėjimą savimi, kas sporte yra labai svarbu.“

Penkis sezonus Kauno „Žalgiryje“ žaidusiam puolėjui daugkartinių Lietuvos čempionų gretose teko sutikti eilę komandai vadovavusių trenerių, vieną sezoną jis save išmėgino legionieriaus kelyje Vokietijoje, Viurcburgo „s.Oliver“ klube.

Vertindamas ir kitose LKL komandose sutiktus strategus, Lipkevičius mato ryškų Čanako darbo metodikos akcentą.

„Tikrai vienas iš nedaugelio trenerių, kuris labai daug bendrauja su žaidėjais net ne apie krepšinį, o tiesiog žmogiškai, – pasakojo Lipkevičius. – Jaučia, kada kažkam reikia pasakyti kažką griežčiau, kada kažką paguosti ar patarti. Nesvarbu, tu – jauniausias ar vyriausias, jauti, kad treneris gerbia visus vienodai ir gali pasakyti visiems vienodą pastabą. Taip gimsta abipusė pagarba, o šitame darbe tai – svarbiausias dalykas. Super, kai tiek treneriai gerbia žaidėjus, tiek žaidėjai – trenerius.“

Nikola Radičevičius dvikovoje su „Joventut“ buvo per žingsnį nuo dvigubo dublio
Nikola Radičevičius dvikovoje su „Joventut“ buvo per žingsnį nuo dvigubo dublio
Nuotr. Karolis Kavolėlis

Tėvynainiui gražių žodžių negailėjo Nikola Radičevičius, „Lietkabelyje“ žaidžiantis bene geriausią krepšinį karjeroje. 

„Nuo pat pirmos dienos pajaučiau, jog mes galime pasiekti ypatingų rezultatų, – tinklalapiui BasketNews sakė Radičevičius. – Surinkti vyrukai supranta komandinį krepšinį. Visada mėgstu sakyti, jog tai yra lyg senoji Europos krepšinio mokykla, kada visi dalijasi kamuoliu ir nesirūpina, kas pelnys taškus. Visuomet ieškome to papildomo perdavimo ir komandos draugo geresnėje situacijoje. 

Kai žaidi tokioje aplinkoje, krepšinis teikia džiaugsmą, kiekvienas stovi už kiekvieną iš mūsų. Jeigu mes išlaikysime pastovią koncentraciją šiam darbui, galime nuveikti kažką ypatingesnio.“

27-erių įžaidėjas lūžį lėmusiame trečiajame ketvirtyje su „Joventut“ pelnė 6 taškus ir išdalino 6 rezultatyvius perdavimus, kuriais prisidėjo prie 11-os komandos draugų taškų.

„Lietkabelis“ per kėlinį iš viso įmetė 20 taškų ir įgijęs dviženklę persvarą tvirtai ėmė kontroliuoti susitikimą.

Serbas surinko 12 taškų, 9 rezultatyvius perdavimus, 21 naudingumo balą ir buvo per žingsnį nuo antrojo sezono dvigubo dublio per pastarąsias trejas Europos taurės rungtynes.

„Čanakas pasitiki manimi ir suteikia galimybes valdyti komandą aikštelėje. Komandos draugai, kas yra svarbiausia, pasitiki manimi, vienas kitą suprantame tikrai gerai. Iš tiesų po labai labai ilgo laiko karjeroje Panevėžyje jaučiuosi taip užtikrintai, – sakė Radičevičius, į „Lietkabelį“ atvykęs su dvejų metų Eurolygoje ir penkių sezonų Europos taurėje patirtimi. – Kitose komandose man tekdavo kovoti dėl antrojo įžaidėjo vaidmens, neturėdavau tiek daug laiko kamuolio savo rankose.

Viskas būdavo kitaip nei čia. Treneris ir komandos draugai žino, kaip mane išnaudoti. Galėdamas daugiau valdyti kamuolį, turiu daugiau progų kurti situacijas, taip ateina ir didesnis pasitikėjimas.“

Nuošaly nelieka ir Čanako ramsčiu „Lietkabelyje“ trečią sezoną iš eilės tapusio Lipkevičiaus indėlis.

Radičevičius išskyrė, jog patyręs puolėjas – pavyzdys visiems komandos draugams, o kapitono ir vyr. trenerio įdiegta kultūra kelia varžovų pagarbą.

„Lipke – tikrų tikriausias komandos kapitonas, – tinklalapiui BasketNews pabrėžė Radičevičius. – Jis visiems rodo pavyzdį: matai 32-ejų vyruką, kuris šoka ant kiekvieno kamuolio, būna, jog žaidžia virš 30 minučių. Kai mus supa toks kapitonas, mes privalome tik sekti tokį pavyzdį. 

Lipkevičius taip pat laiko mūsų rūbinę, skiria laiko pabendravimui su visais. Vytenis ir Nenadas Panevėžyje yra ne pirmus metus, klubas pasiekė puikius rezultatus ir kitos komandos dabar tai įvertina.

Čanakas išsiskiria ne tik krepšinio supratimu, bet ir pagarba žaidėjams. Labai svarbu, jog žaidėjai nori rungtyniauti pas tokį trenerį komandoje. Mes tikime juo, ir, pasikartosiu, ką paminiu visada – visi esame viename lygmenyje. Kai viskas susideda į visumą, turime puikų derinį.“



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
-1
Atsakyti
A.
turi potencialo Lietkabelis tapti simpatiškiausia komanda Lietuvoje. bet reiktų gerų marketingo soecialistų, ne tik vadybos.
2021-12-09
+6
Atsakyti
As
Mano mėgstamiausia komanda Lietuvoje Lietkabelis
2021-12-09
+12
Atsakyti
žiūrovas
Vakar visa komanda buvo užsivedusi, tikėjo savimi, žaidė komandiškai prieš tokio lygio varžovą. Labai nudžiugino Radičevičiaus žaidimas. Aukščiausio lygio kūrėjas. Gali jis nemėtyti tu trajakų gerai, bet jei jis ir toliau taip perdavymus dalins, tai man tinka. Vat ką reiškia, kai komanda turi tikrą įžaidėją ....
2021-12-09
+20
Atsakyti
A.
ne maziau nei straipsnis dziugina komentatoriu kultura. pagiria straipsnio autoriu, pelnutai. yra diskusiju.
2021-12-09
+24
Atsakyti
Zee
manau pagrindinis improvementas su pernai yra izaidejai. palyginus vinalesa, kuris vienas visa puolima sugriaudavo su savo kvailais sprendimais ir prastais metimais, ir radiseviciaus bei zemaicio kombo yra akivaizdus skirtumas. jums pamoka, kad ne taskai ir individualus meistriskumas daro skirtuma.
2021-12-09
+22
Atsakyti
V.
O ar kas nors atkreipė dėmesį, kad 5 LKL būrmė su 5 pralaimėjimais vietinėje sąjungoje apžaidė 4 "Endesa" būrmę su 4 pralaimėjimais vietinėje sąjungoje. Didelių išvadų tai neteikia, tačiau galima bendrai išskirti gerą LKL draugijų įdirbį.
2021-12-09
+4
Atsakyti
Maga patriots vs lefty traitors
bet kodel toki puiku sezona su puikiais varzovais buvo vos 1000 zmoniu? :(
2021-12-09
+11
Atsakyti
Lietkabelis
Ačiū autoriui už kokybišką straipsnį apie Lietkabelį. Lauksime tokių apžvalgų ir ateityje. Apskritai, mano nuomone, šių metų Lietkabelio žaidimas labai primena Žalgirio sezonus su Jasikevičiumi. Atsiradęs toks jausmas, kad Lietkabelis gali žaisti su bet kuo ir laimėti prieš bet ką arba bent jau užtikrintai duoti labai rimtą kovą. Pats žaidimas kantrus, fiziškas, taktiškas. Surinkti žaidėjai, kurie kiekvienas turi kažkokią išskirtinę savybę, kurią Čanakas puikiai atskleidžia. Buvo įdomu žiūrėti Žalgirį prie Jasikevičiaus, identiškas jausmas ir dabar žiūrint Lietkabelį EuroCupe. Panašu žurnalistai jau pradeda atkreipti dėmesį į Lietkabelį, man atrodo turėtų ir žiūrovai pradėti eiti į Cido areną, nes Lietkabelis to vertas visu 100 proc.
2021-12-09
+41
Atsakyti
duodam hype
Pagarba Čanakui už kantrybę ir profesionalumą ir straipsnio autoriui Lukui, už puikų pirmąjį ir tikėkimes ne paskutinį sraipsnį apie Lietkabelį. Labai gerai susiskaitė ir atsirado hype atvykti palaikyti underdogų komandą iš kito miesto!
2021-12-09
+21
Atsakyti
Puikiai susakyta ir surasyta.
2021-12-09
+16
Atsakyti
geras straipsnis. dekui
2021-12-09
+10
Atsakyti
grazu
Puiku straipsnis ir geri intervai
2021-12-09
+14
Atsakyti
Anonimas
Šaunuolis Malinauskas, nepatingėjo, paėmė interviu iš žaidėjų, padarė apžvalgą. Tas stabilumas Panevėžyje, kai treneris įdiegė savo sistemą, duoda savo. Pagalvojus kokią komandą sulipdė iš 1mil. biudžeto Čanakas. Didžiausi nuopelnai jam.
2021-12-09
+27
Atsakyti
x
dar vasarą rašiau , kad kas eis pas Čianaką už mažesnius pinigus pasikels vertes daugiau nei dabar gaudami dešimt tūkstančių . Lietkabelio užduotis lieka žūt būt išlaikyti Čianaką Panevėžyje.
2021-12-09
+20
Atsakyti
Pastaba Lukui Malinauskui: teisėjas "Annas Pantheris" yra moteris, todėl vardą ir pavardę reikia rašyti su atitinkamomis galūnėmis.
2021-12-09
+15
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 21

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.