Ignas Brazdeikis dar negali atstovauti Lietuvai

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-05-13 12:32
Nuotr.: USA Today Sports – Scanpix
Nuotr. USA Today Sports – Scanpix

Igno Brazdeikio ateitį Lietuvos rinktinėje vis dar gaubia nežinomybė.

23-ejų puolėjo klausimas oficialiai tebėra neišspręstas Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) būstinėje, o iš už Atlanto aidi dvejopa pozicija.

Tinklalapis BasketNews aiškina situaciją, kurioje yra atsidūrusi Lietuvos krepšinio federacija ir Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) karjeros siekiantis Brazdeikis.

Kaune gimęs krepšininkas FIBA sistemoje išlieka kanadiečio statusu. Brazdeikis atstovavo Kanadai 2015 metų U16 Amerikos čempionate, o 2016 metais gynė šalies garbę U17 planetos pirmenybėse.

Perregistravimui į Lietuvos stovyklą reikalingas FIBA vadovybės pritarimas. Brazdeikio pusė ir LKF yra surinkusi pluoštą reikalingų dokumentų, tarp kurių – Kanados krepšinio federacijos sutikimas, žaidėjo išreikšta pozicija ir grąžintas Lietuvos pasas.

Visas darbas buvo atliktas dar pernai kadenciją baigiant prezidento Arvydo Sabonio komandai. FIBA yra puikiai susipažinusi su situacija, tačiau, tinklalapio BasketNews žiniomis, į lemiamo sprendimo priėmimą žiūri atsargiai.

2021 m. pavasarį federacija intensyviai bendradarbiavo su Brazdeikio atstovais, jog jam atsivertų galimybė kandidatuoti į Lietuvos rinktinę dar prieš olimpinę atranką. Surinkti dokumentai gulė ant FIBA stalo, tačiau įdėtos pastangos nublanko – krepšininkas atsisakė kvietimo į stovyklą.

Pagrindinis žaidėjo motyvas buvo siekiamybė tarpsezoniu save parodyti NBA klubams ir pasirašyti kontraktą. 

Tinklalapio BasketNews žiniomis, FIBA reagavo tiek į rodytą atkaklumą pakeisti Brazdeikio statusą, tiek į galutinį žaidėjo sprendimą, ir pirminį prašymą atmetė. 

FIBA kiekvieną paraišką stengiasi vertinti apdairiai, nenorėdama kurti ydingų precendentų.

Remiantis šia informacija, tinklalapis BasketNews kreipėsi į LKF generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną.

Federacijos atstovas patikino, jog statuso keitimo procedūros užbaigimui reikalinga abipusė iniciatyva, kurią užtvirtintų dalyvavimas stovykloje.

Kazys Maksvytis lankėsi pas Igną Brazdeikį
Kazys Maksvytis lankėsi pas Igną Brazdeikį
Nuotr. YouTube stopkadras

Rinktinės štabas su Kaziu Maksvyčiu priešakyje rodo norą patikrinti išeivijoje išaugusio lietuvio galimybes rinktinės stovykloje. Specialistas balandžio pradžioje JAV aplankė Brazdeikį, kuris taip pat reiškė ambiciją atstovauti Lietuvai. 

„Aš noriu žaisti ir žaisiu už Lietuvą“, – federacijos išplatintame pranešime lietuviškai pasisakė Brazdeikis.

Kandidatai į pirmąsias vasaros pratybas rinksis įpusėjus birželiui, o liepos 1-4 dienomis nacionalinė komanda kovos pasaulio čempionato atrankos lange. 

Jame dar nedalyvaus visi pajėgiausi šalies krepšininkai.

Visgi, tinklalapio BasketNews žiniomis, Brazdeikio prioritetu ir šiemet išlieka naujas NBA kontraktas, todėl nėra aišku, ar krepšininkas pasirodys rinktinėje įsibėgėjus vasarai. NBA laisvųjų agentų turgus atsivers liepos 1-ąją.

Liepos pabaigoje rinktinė pradės antrąjį vasaros etapą, per kurį prisijungus ryškiausiems veidams vietos improvizacijai ir naujų kandidatų testams sumažės.

Visas dėmesys bus skirtas rugsėjo 1-ąją prasidėsiančiam Europos čempionatui. Maksvyčio auklėtiniai pasiruošime pagrindiniam turnyrui sužais devynerias rungtynes, iš kurių dvejos bus pasaulio čempionato atrankoje.

Brazdeikis pastarąjį sezoną priklausė Orlando „Magic“, kurioje liko po 2020-2021 m. sezono finišo.

Jis 2021-2022 m. NBA sezone sužaidė 42 rungtynes, per kurias vidutiniškai aikštėje praleido po 12 minučių, įmetė po 5 taškus ir atliko 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Krepšininko perregistravimas FIBA sistemoje kitai šaliai prilygsta žaidėjo natūralizacijai, tad Brazdeikis Lietuvos rinktinėje užimtų natūralizuoto krepšininko vietą.

Federacijai svarbu atkreipti dėmesį, mat rinktinėje vienu metu su šiuo statusu gali dalyvauti tik vienas žaidėjas.

LKF suaktyvėjo išeivijoje demonstruodama dėmesį lietuviškų šaknų turintiems talentams, kurie ateityje galėtų pretenduoti į nacionalinę komandą, iš jų ryškiausias – Matas Buzelis.

Didžiulio potencialo 17-metis taip pat yra viliojamas JAV krepšinio federacijos, tačiau galutinio sprendimo dėl dalyvavimo FIBA turnyruose dar nėra pristatęs.

Jeigu Buzelis nuspręstų apsivilkti JAV jaunimo rinktinės marškinėlius, o ateityje debiutuoti Lietuvos rinktinėje, šalies federacijai tektų tokia pat prašymo perregistruoti procedūra, kaip Brazdeikio atveju.

Tik tada rinktinės štabas būtų priverstas komandoje rinktis tik vieną iš natūralizuotų žaidėjų.



Komentarai:

Shhs
shaibu pamoka fiba ir tokie kaip randolphas žaidžia už slovenija, o čia bl lietuvis už Lietuva žaist negali
2022-05-15
-1
Atsakyti
Ta FIBA biurokratija tikrai nervuoja.Kitoms šalims lengvai amerikiečiams parūpina tas pilietybes,o čia dėl tikro lietuvio dar klausimų kyla.Nu neveltui ten toj FIBA keisti žmonės dirba.O toks,kaip IGGY,tikrai reikalingas rinktinėje,nieko nebijantis žaidėjas,nepaisantis autoritetų,savo emocijom visada užveda ir publiką,ir komandą.Tiesiog reikia tikėtis,jog viskas išsispręs į gerąją pusę.
2022-05-15
+3
Atsakyti
Niekas negali iš anksto pasakyti ar jis tikrai pateks į tą rinktinę, tame tarpe ir jis pats nėra tuo užtikrintas, todėl ir nesirodo rinktinės stovyklose. Galime pamiršti.
2022-05-15
-10
Atsakyti
Smashed cheesy batata
kazkiek teko matyti jo zaidimo epizodus, tai toks medinis jis, tiesmukas, fiziskai zaidziantis zaidejas, kurybiskumo, polekio jo zaidime nera. Rinktine ir taip perpildyta tokio tipo zaidejais, kur neapsisunkine naudoti galva ir fiziskai bando lauzt.
2022-05-14
-6
Atsakyti
Velička yra nulis.
2022-05-15
-1
Atsakyti
Ukrainietis
Pamirškit jus jis.
2022-05-14
+13
Atsakyti
Anonimas
O ka xahola paimti i rinktine jau geriau rusa
2022-05-15
+2
Atsakyti
D_K
Telemundo presenta, po to bus didžiulė antraštė - Gali Brazdeikis padėt Lietuvai!
2022-05-14
-5
Atsakyti
x
Problema suprantu yra , kad Ignas neatvažiuoja į rinktinės stovyklą. FIBA apsidraudžia, nes jei šiais metais išduoda leidimą žaisti už Lietuvo, o jis nežaidžia, o kitais metais išeis su Kanados marškinėliais, juk bus nesužaidęs už Lietuvą nei vienų rungtynių, tad turės teisę. kvailai vaiskas atrodo bet teisinis momentas lieka. kaip rašo FIBA nenori sudaryti precedento lakstymui.
2022-05-14
-2
Atsakyti
Cia yra nekompetetingos fibos sukurti labirintai. Cia tas pats kaip dirbtiniui intelektui duot uzklausa surasti sarkazma sakinyje. Del to fiba ir yra merdejantis dalykas nes nesugeba prie biski unikalesnes situacijos suktis greiciau. Plius mes LT maza salis tai jiems ir subine sunku greiciau pajudint.
2022-05-14
+6
Atsakyti
Tadelyzas
Slovenams Tobey pasas buvo sutvarkytas likus vienam menesiui iki olimpines atrankos, o cia lietuviui per du metus nei visko sutvarkyt.
2022-05-13
+14
Atsakyti
Anonimas
Už Kanados rinktinę jaunimo turnyruose. Serge Ibaka irgi visą jaunystę lošė už kongą. Paskui padarė minimumą, kad gauti Ispanijos pasą(jį gavo 2011 liepos 15), o kito mėnsio gale - jau lošė už Ispaniją eurobaskete Lietuvoje. Net Kanados krepšinio federacija jau Brazdeikiui seniai atsisakymo parašus sudėjus, kad galėtų žaisti už Lietuvą. Shane Larkin irgi lošė už JAV jaunimą. Meh. Aišku, tegul Brazdeikis atvyksta į treniruočių stovyklą. Tada gal ir FIBA kitaip pažiūrės.
2022-05-14
+8
Atsakyti
Ei
ZZZZZZZZZZZZZuikis
2022-05-13
+3
Atsakyti
vapse px kas cia per straipsnis?
2022-05-13
-3
Atsakyti
Aurelijus Vaflyga
Kaip Vainauskas sake, komandoj maximum gali but 1 ryzas, kai ju daugiau jie susiburia i gauja.
2022-05-13
+18
Atsakyti
Anonimas
tai jis apie negrus taip sake, kad kai ju perdaug, susiburia i gaujas
2022-05-14
-5
Atsakyti
Aurelijus Vaflyga
Jau turim rinktinei ryza ( grigonis) kam mums 2 ryzas?
2022-05-13
+8
Atsakyti
Anonimas
svarbu gavo pilietybe o kai bus 38 atsiras ir patriotizmas
2022-05-13
-6
Atsakyti
Nu jo
Kam tas bezdukas reikalingas
2022-05-13
+9
Atsakyti
Kazkur
2058 jis tikrai atstovaus Lietuva
2022-05-13
-1
Atsakyti
Rusai negru gali, kiekviena europos salis gali is afrikos, o cia lietuviai lietuvio negali.
2022-05-13
+18
Atsakyti
santa barbara
2022-05-13
+6
Atsakyti
A.
Manau, iki 2028m. Ignui turetu buti duotas leidimas.
2022-05-13
+1
Atsakyti
Ed
Ir negales jis.. pamirškit jį... temps guma iki kol karjera baigs, kaip sh Ilgausku buvo.
2022-05-13
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 51

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.