LKL pusfinalių startas: praėjusius fiasko pamiršęs „Lietuvos rytas“ ir svarbiausia užduotis „Žalgiriui“

Vilius Stalgaitis
„BaskeNews.lt“
2018-05-28 12:38
Nuotr.: fotodiena.lt/R.Lukoševičius
Nuotr. fotodiena.lt/R.Lukoševičius

Praėjo metai, o vakarėlio dalyviai nesikeičia. Jau šį vakarą „Betsafe-LKL“ pirmenybėse startuoja kautynės tarp keturių pajėgiausių sezono komandų, o stipriausiųjų ketvertuką antrus metus iš eilės sudaro tos pačios komandos.

Tiesa, šį sezoną kitoks scenarijus buvo sunkiai prognozuojamas, kadangi pirmojo ketverto atotrūkis nuo likusių čempionato komandų reguliariajame sezone buvo akivaizdus.

Šįkart pusfinalių serijos startuos sostinėje, o tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia visų keturių komandų galimybes kautis dėl vietos finale.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ (2) – Klaipėdos „Neptūnas“ (3)

Tai pora, kuri pirmiausiai intriguoja savo užkulisinėmis istorijomis. Pastaraisiais metais vilniečiai pamėgo sezono viduryje persivilioti uostamiesčio klubo žaidėjus, o „Neptūno“ sirgaliai to veikiausiai nepamiršo. Tiesa, jei Jimmy Barono ėjimas pernai atrodė gana dėsningas, tai šio sezono Mindaugo Girdžiūno ir Arno Butkevičiaus maršrutas Klaipėda-Vilnius kėlė dideles audras.

Akivaizdu, kad to nepamiršo ne tik įširdę „Neptūno“ sirgaliai, bet ir pats klubas. Simas Galdikas sausio mėnesį buvusius bičiulius pavadino išdavikais, o dar po mėnesio oficialioje ekipos „Facebook“ paskyroje pasirodė žinutė, kaltinanti „Lietuvos rytą“ nešvariais žaidimais.

Visgi tai yra užkulisiniai dalykai, pereikime prie krepšinio.

„Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ buvo reguliariojo sezono turnyrinės lentelės kaimynai, tačiau atotrūkis tarp šių komandų buvo penkios pergalės.

Klaipėdiečiai sezono pradžioje atrodė išties grėsmingai, o kalbos apie sugrįžimą į šalies čempionato finalą atrodė turinčios tvirtą pagrindą. Visgi suplyšusi „Neptūno“ piniginė lėmė ankstyvą krizę – klubą paliko anksčiau minėti Girdžiūnas su Butkevičiumi, o kitur patraukė ir vienas ekipos lyderių Juanas Palaciosas. Atvykę Brandonas Fieldsas, Jerry Johnsonas ir Vytautas Šulskis nebuvo lygiavertė pamaina išvykusiems solidiems žaidėjams, o uostamiesčio klubas ankstesnio savo veido nebesusigrąžino.

Neįtikinančiai „Neptūnas“ atrodė ir ketvirtfinalio serijoje, kur trejose rungtynėse su stipriai nukraujavusiomis „Pieno žvaigždėmis“ klaipėdiečiai dėl pergalės kovojo iki paskutinių minučių. Tiesa, ketvirtasis mačas Pasvalyje uždarant seriją (101:64) pademonstravo, kad Kazio Maksvyčio auklėtiniai gali driokstelėti.

Taip pat „Neptūnas“ savo gretose vis dar turi ne vieną patyrusį žaidėją, žinantį, kaip žaidžiamos tokios svarbos serijos. Tomas Delininkaitis, Renaldas Seibutis, Simas Galdikas, Laimonas Kisielius, solidžiai atrodantis Edgaras Želionis, o šiai alkanai kompanijai vadovauja sumanus strategas Maksvytis.

Nuotr. fotodiena.lt/M. Baranauskas

Serija prasidės „Siemens“ arenoje, tačiau klaipėdiečiai šį sezoną jau žino, ką reiškia laimėti Vilniuje (kovo 18-ąją „Neptūnas“ svečiuose „Lietuvos rytą“ nukovė 99:86).

Tuo metu sostinės klubas pamėgins nutraukti pusfinalių prakeiksmą ir į finalinę kovą dėl šalies čempionų vardo sugrįžti po dvejų metų pertraukos. 

Net neabejotina, kad „Lietuvos rytas“ ir „Neptūnas“ šiuo atžvilgiu bus skirtingose psichologinėse situacijose. Vilniečiams dar vienas pralaimėtas pusfinalis būtų tikra sezono katastrofa, kuomet klaipėdiečiams nesėkmės scenarijus būtų dėsningesnis, kadangi „Lietuvos rytas“ šioje sezono stadijoje yra kiek geresnė komanda, kurios ambicijos siekia finalą.

Rimo Kurtinaičio auklėtiniai iki šiol atkrintamosiose vertėsi be Butkevičiaus, kurio veikiausiai nebus ir pusfinalio serijoje, tačiau su Utenos „Juventus“ kelyje link pusfinalio susitvarkyta užtikrintai – 3-0.

Statistiškai, „Lietuvos rytas“ „Neptūną“ lenkia kone visose svarbiausiose kategorijose: vilniečiai yra rezultatyvesni (vid. 88,2 prieš 84,5), atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų (21,9 prieš 18,8), atkovoja daugiau kamuolių (35,7 prieš 35,2), geriau meta tritaškius (40,1 proc. prieš 37,6) ir apskritai yra naudingesnė ekipa (104,6 naud. bal prieš 95,4).

Nepaisant to, vilniečiams iš anksto rezervuoti vietą finale būtų kiek naivu, o tai rodo ir šio sezono komandų tarpusavio mačų istorija, pasidalinus po dvi pergales.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ prognozė – „Lietuvos ryto“ triumfas 3-1.

Nuotr. BasketNews.lt/V.Mikaitis

Kauno „Žalgiris“ (1) – Panevėžio „Lietkabelis“ (4)

Persikėlus į Kauno ir Panevėžio klubų porą, galimų intrigų įžvelgti sekasi gerokai sunkiau. 

Sezono pradžioje „Lietkabelis“ atrodė pajėgus pakartoti tą pernykštę Pelenės istoriją ir žygį iki finalo, tačiau įvykiai sezono eigoje panevėžiečių entuziazmą gerokai sumenkino.

Jei Gary Taltono išvykimas Aukštaitijos komandai nebuvo kritinis, tai lagaminus skrydžiui į Stambulą susikrovęs Adas Juškevičius gerokai susilpnino sezono pradžioje aukštai šokusį „Lietkabelį“.

Geresnių rezultatų neatnešė ir trenerių rokiruotė, duris parodžius Artūrui Štalbergui, o į jo vietą pasodinus Ramūną Butautą.

„Lietkabeliui“ sunkiai sekėsi užsikurti ir prieš prasidedant atkrintamosioms, kai per šešerias rungtynes buvo iškovota viso labo viena pergalė.

Butauto kariaunai lengva nebuvo ir ketvirtfinalio serijoje su „Šiauliais“, kurią „Lietkabelis“ laimėjo 3-1, o nuo galimai kitokio scenarijaus Panevėžio komandą Šiauliuose skyrė viso labo vienas netaiklus šiauliečių metimas (85:84).

Beje, nors kitaip nei pernai, „Lietkabelis“ reguliariajame sezone žalgiriečių nepatiesė nė karto, trejos iš ketverių rungtynių baigėsi vienženklėmis „Žalgirio“ pergalėmis. Gal „Cido“ arenos šeimininkai nagus parodys ir šįkart? 

Nuotr. Fotodiena.lt

Vis dėlto sunku įsivaizduoti, kad serijoje su „Žalgiriu“ gali nutikti kas nors daugiau, o tam išsamios statistikos net nereikia. Istorinį sezoną Eurolygoje sužaidusi Kauno ekipa už panevėžiečius pranašesnė visose pozicijose ir turi gerokai ilgesnį atsarginių suolelį.

Kitokiu scenarijumi nei „Žalgirio“ patekimas į finalą netiki ir lažybų kontoros, kurios kauniečiams skiria minimalų koeficientą – 1,01. Tuo metu „Lietkabelio“ šansai vertinami 14 koeficientu.

Tiesa, šioje serijoje žalgiriečiams bus svarbu netapti problema patiems sau. Šarūnas Jasikevičius šį sezoną auklėtinius ne kartą skalpavo dėl nusiteikimo trūkumo, kai su silpnesnėmis ekipomis dėl pergalių buvo kovojama iki paskutinių sekundžių.

Natūralu, kad legionieriai pasąmonėje prioritetine lyga laiko tarptautines kovas, tačiau dabar atėjo laikas persiorientuoti ir savo jėgas įrodinėti svarbiausiuose vietos fronto mačuose.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ prognozė – tiesus „Žalgirio“ kelias į finalą, serijoje laimint 3-0.



Komentarai:

zalgeris bybys
Bybi dejau ant zalgerio.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-29
-4
Atsakyti
Ir vėl jokios intrigos finale, kaip ir septynis metus iš eilės....
2018-05-28
-3
Atsakyti
egis
Rytfaniai vis dar svajoja:DD Tik idiotas gali isivaizduoti kad Zalgiris gali keturis kartus pralaimeti kazkokiai kibiro siukslei. Cia tik i nauja jei sudrytis pateks i finala nes Zalgiris tures zymiau daugiau motyvacijos nei pries koki Neptuna. Zalgiris si sezona pralaimejo ir Neptunui su Siauliais, bet siu komandu fanai suvokia kas yra kas. Rytfaniai tegul ir toliau svajoja. Nuleidimas i suda bus tik dar malonesnis kaip visi matys situ svajotoju agonija:)
2018-05-28
+7
Atsakyti
Anonimas
Opa kaip arturiukas atsigavo:DD Eilini sezona vis svajoja kad jo raudona meslo kruva yra pajegi nugaleti Zalgiri:D Jau tiek metu klounas cia sedi, bet vis nepasimoko:DDDDDD
2018-05-28
-5
Atsakyti
xDDDDDDDDDDDDDD
xDDDDDDDDDDD

YOU GUYS, MADE MY DAY XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
2018-05-28
-2
Atsakyti
Sudėtis kaip niekada stipriausia per pastaruosius dvejus metus. Komanda visomis prasmėmis pakylo iš pelenų nors iki šiol skaudų kad buvo nuverstas legendinis Lietuvos ryto ideologinis tėvas Gedvydas Vainauskas. Tai žmogus padavęs daug Vilniaus miestui ir dar daugiau Lietuvos krepšiniui o už tai ne ačiū. Dėl šio įvykio sunku susitaikyti kad nėra Vainausko. Bet kaip ir minėjau komanda puikiai paruošta treneris Europoje puikiai žinomas ir medžiojamas krepšinio virtuozas Rimas Kurtinaitis. Iš klaidų padarytos išvados mums reikia tik aukso!!

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-28
-3
Atsakyti
Anonimas
Pritariu Artūrui, geriau rytad nepakliuyu į finala, nes zalgiriui jokių sansu laimeti nebutu

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-28
-11
Atsakyti
Zaliems nenaudinga jei rytas patektu i finala, nes visos rungtynes vyko taskas i taska, ir tik mindaugo finala zali laimejo didele persvara, tuo tarpu neptuna sir kabelis LKL finale nesudarydavo zaliems pasipriesinimo+ net saras minejo kad i LKL finala niekas neeina palaikyti zalgirio, tad rytas-netunas serijoje galimai spresis LKL cempionas busimas.
2018-05-28
-3
Atsakyti
Čia tu tas pridurkas,
kuris pra... velnias žino kiek pinigų, statydamas prieš ŽAL EL.

Neveltui visi juokiasi iš LR, kai tokie šizofrenikai palaiko xD
2018-05-28
-3
Atsakyti
Orakulo prognozė
Rytas -Neptūnas 3-0 jokių šansų Neptūnui, žalgiris -Lietkabelis 3-2

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2018-05-28
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 10

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.