Atviras klube įkalinto Suttono pasakojimas: „Rytas“ turi rinktis – Adomaitis arba aš“

Laura Ivaškaitė
BasketNews.lt
2019-01-21 16:31
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

„Ar aš noriu? Aš jau nuo spalio prašau, kad mane paleistų“, – pirmadienį paklaustas, ar norėtų palikti Vilniaus „Ryto“ klubą, paprastai ir aiškiai atsakė Dominique‘as Suttonas.

32-ejų 196 cm ūgio amerikietis pastaruoju metu socialiniuose tinkluose vis garsiau reiškia nepasitenkinimą dabartine padėtimi ir „BasketNews.lt“ pirmąkart atvirai papasakojo savo istorijos pusę.

Puolėjo teigimu, viskas prasidėjo nuo netinkamo trenerio Dainiaus Adomaičio požiūrio į jį bei jo žaidimą.

„Mane „Rytas“ įsigijo, kad žaisčiau, tačiau kodėl aš nesu aikštėje? Suprantu, kad tai komandinis sportas ir kiti žaidėjai irgi turi gauti minučių, bet mes nesame tokia gera komanda, kad jie galėtų mane laikyti ant suolo. Dėl to mes su treneriu nesutarėme. Jaučiau, kad jis manimi nepasitiki“, – pasakojo Suttonas.

Per paskutiniuosius kelis mėnesius krepšininkas ne kartą kalbėjosi su „Ryto“ vadovais bei išsakė jiems savo priekaištus, tačiau, anot jo, niekas nesikeitė.

Amerikietis taip pat pridūrė, jog jaučiasi Adomaičio atpirkimo ožiu.

„Labai lengva sakyti, kad aš nežaidžiu gerai, kad esu komandos vėžys. Bet juk aišku, kad aš tokiam treneriui, kurio negerbiu, žaisti nenoriu. Neversiu kalnų dėl tokio žmogaus. Jis tik nori, kad būčiau žmogus, kurį galima kaltinti. Galėčiau lengvai dominuoti šioje lygoje, vos tik panorėjęs“, – bėrė Suttonas.

Apie tai, kas iš tikrųjų vyksta „Ryto“ klube, kodėl praleidinėja komandos treniruotes ir kodėl klubas turi rinktis tarp jo ir Adomaičio, Suttonas pasakojo interviu „BasketNews.lt“.

– Kas įvyko tarp jūsų ir klubo? – paklausėme Suttono.
– Susidėjo daug dalykų. Pirmiausia, nesutapo mano ir trenerio požiūriai. Komanda mane pasikvietė, kad žaisčiau krepšinį. Visada buvau nugalėtojas ir tikrai nesu savanaudiškas ar rungtyniaujantis dėl savo statistikos. Žaidžiau dviejuose Italijos lygos finaluose, esu laimėjęs NBA Plėtojimosi lygą. Esu žinomas kaip laimėtojas. Man svarbu laimėti. O dabar komandoje už uždarų durų vyksta daug dalykų. Klubas manęs nepažįsta kaip žmogaus. Treneris irgi nežino, ką jis turi komandoje ir kaip mane panaudoti. Esu įvairiapusis žaidėjas, o jis to nemato.

– Bandėte su klubu ar treneriu kalbėtis apie visą šią situaciją?
– Kalbėjomės ne vieną kartą. Nuo spalio mėnesio vis prašau vadovybės, kad mane paleistų iš komandos. Bet jie nusprendė mane palikti. Akivaizdu, kad situacija negerėja ir mes su treneriu vis labiau nesutariame. Norėjau palikti komandą, nesutarimams nepasiekus dabartinio taško. Komanda yra tokioje padėtyje, kad turi nuspręsti – treneris arba aš.

Visi dalykai, kuriuos aš rašau socialiniuose tinkluose, nėra nukreipti prieš pačią komandą ar juo labiau sirgalius. Tai tarp manęs ir trenerio. Aš suprantu, kad dabar visi galvos, kad aš esu blogietis, kad vaikiškai elgiuosi. Tiesiog viešumoje nesimato, kas iš tiesų vyksta klube. Esu į Europos taurės finalo ketvertą patekęs su komanda, kuri buvo žymiai mažiau talentinga nei „Rytas“.

Esu buvęs ten, kur „Rytas“ tik nori nueiti. Manau, jie todėl mane ir pasikvietė. Kai čia atvykau, man vadovai sakė, kiek iš manęs tikisi. O pažiūrėkite, kaip yra dabar. Kaip ir sakiau, treneris nesupranta, kaip mane išnaudoti aikštėje. Vadovybė supranta, ką aš sugebu, bet jie yra įstrigę tarp manęs ir trenerio.

– Sirgaliai pastaruoju metu kritikuoja Adomaitį. Manote, jis prastai vadovauja komandai?
– Akivaizdu, visi mato rungtynes, tai ne raketų mokslas. Adomaitis sulaukia labai daug spaudimo ir jam reikia atpirkimo ožio. Taip jau nutiko, kad aš juo tapau. Labai lengva sakyti, kad aš nežaidžiu gerai, kad esu komandos vėžys. Bet juk aišku, kad aš tokiam treneriui, kurio negerbiu, žaisti nenoriu. Neversiu kalnų dėl tokio žmogaus. Jis pats negerbia manęs, negerbia mano žaidimo.

Jis nori, kad būčiau žmogus, kurį galima kaltinti kai situacija būna sunki. Galėčiau lengvai dominuoti šioje lygoje, vos tik panorėjęs. Kartais sužaidžiu gerą rungtynių pradžią ir treneris manęs vėliau nebeleidžia į aikštę. Jis nenori pamatyti, kaip gerai galiu žaisti? Tik kai reikalai aikštėje pasidaro prasti, jis nori, kad viską gelbėčiau. Žmonės žino, kad komandoje esu brangiausias žaidėjas. Kodėl tada man neleidžia žaisti?

– Pasigirdo kalbų, kad sezono metu savavališkai esate praleidęs treniruočių. Tai tiesa?
– Aš galėčiau praleisti bet kurią treniruotę sezono metu. Po pralaimėjimo ALBA žinojau, kad kitą dieną tikrai neisiu į treniruotę. Juk per rungtynes sužaidžiau tik keliolika minučių. Kodėl? Buvau pasipiktinęs. Juk nuo spalio sakau, kad jei jums manęs nereikia – paleiskite. Išsiskirkime. Palinkėsiu jums gero sezono, o aš keliausiu kitur ir ten rodysiu, ką galiu. Bet manęs nenori paleisti, kad kur nors išvykčiau ir rodyčiau, koks geras esu.

– Manote, kad dabar pagaliau būsite išleistas iš komandos?
– Nemanau, kad tai įvyks. Jei jie norėtų, jau seniai būčiau paleistas. Vietoj to buvau suspenduotas. Jei jie mane išleis, turės išlaidauti. Tai vien tik pinigų problema. Manote, kad jei klubas turėtų pinigų, dar būčiau komandoje? Esu suspenduotas, nes jie neturi pinigų įsigyti man pamainos. Čia viskas aišku.

Klubas yra įstrigęs. Jie mato komentarus, sirgalių skanduotes, kuriomis treneris varomas lauk. Vadovybė nenori priimti blogo sprendimo ir mąsto, ką daryti – paleisti trenerį ar geriausią savo žaidėją? Akivaizdu, kad bet kuris pasirinkimas jiems kainuos. Manote, „Rytui“ būtų įmanoma dabar rinkoje rasti bent panašaus lygio žaidėją į mane?

– Ar tikite, kad situacija su „Rytu“ dar gali kaip nors išsispręsti?
– Sąžiningai – ne. Dabar jau sausis, o sėdime ir kalbame kažkokias nesąmones. Prieš tris mėnesius sakiau treneriui ir vadovybei, kaip jaučiuosi. Praėjo tiek laiko, o nieko neįvyko. Tik tiek, kad esu suspenduotas. Tai neteisinga komandos atžvilgiu. Kiti žaidėjai jaučiasi blogai, kai mato tiek kalbų apie vieną vyruką.

Aš suprantu, kad būsiu labiausiai kaltinamas. Adomaitis dabar yra smarkiai spaudžiamas. Aš didelis berniukas ir galiu susitvarkyti su spaudimu. Jeigu jis nori, tegul bado pirštu į mane. Mes pralaimime komandoms, kurioms tiesiog negalime pralaimėti. Aš suprantu, kad galiu sužaisti blogas rungtynes, bet kaip galiu padėti komandai sėdėdamas ant suolo?

Aš nežaidžiu ir dar būnu kaltas dėl prastos gynybos, dėl pralaimėjimo. Man viskas gerai, sulauksiu bet kokio klubo sprendimo, priimsiu kaltinimus. Nesakau nieko blogo apie juos, bet taip jaučiuosi. Mano žaidimas kalba pats už save, todėl dabar belieka sulaukti klubo vadovybės sprendimo. Būsiu suspenduotas, kol jie sugalvos, ko nori.



Komentarai:

:)
Krepšinio Balotelli. Adomaitis gal ir klounas, bet kai 32m diedas neina kitą dieną į treniruotę, nes gavo žaist tik 13min, tai čia ne "nugalėtojo", o aštuonmetės mergaitės charakteris.
2019-01-22
+1
Atsakyti
Atom
Manau sutartyje yra kazkokiu saugikliu. Jei atleidzia Sutton moka uz visa sezona arba netgi kompensacija...
2019-01-22
+3
Atsakyti
realus
sitas pralinksmino: Galėčiau lengvai dominuoti šioje lygoje, vos tik panorėjęs.
2019-01-22
+5
Atsakyti
GTR
Na Suttonas pagal viską yra geras žaidėjas, bet, kad jis čia nenori būti ir yra sunkaus charakterio to nepakeisi. Ir prieš pasirašant sutartį su juo turbūt buvo žinoma, kad jis sunkaus charakterio, bet nupirkit tokio sudėjimo žmogų už lietuviškus pinigus. Kažkur turi būti minusų, tai Rytas ir rizikavo, na šįkart prašovė. Perpirks kas nors jo kontraktą, o po dviejų metų išsvis baigs jis karjerą ir pasibaigs jo išsišokimai.
2019-01-22
+4
Atsakyti
Karolis
O kas garantuoja, kad pakeitus trenerį Sutonas ilgai bus laimingas? Neprofesionalas ir tiek. Būtų pro, parodytų, kad ir prie Adomo gali žaist. O dabar nor 40min žaist mėtyt pusę komandos metimų. Nesvarbu, kad pro šalį. Su Žalgiriu siautė du kėlinius, po to kojų nepavilko, tempė komanadą į dugną. Jeigu jo talentą protingai panaudojant, duotų daug naudos. O jis dabar tenori būt lyderis.
2019-01-22
-2
Atsakyti
Karolis
O kas sudėtį rinko? Sporto direktorius. Kleiza. Prašauta su visais svarbiausiais pirkiniais, pusė algų biudžeto kaip į balą. Vėl surinkta komanda pagal youtube vaizdelius, matosi, kad ne pasidomėjo charakteriais. Ir jau trečias išsidirbinėja kaip penkiametis. Trenerį greičiausiai irgi sporto direktorius skyrė.

Kurtinaitis Rytii neįtiko, išmetė su skandalais, apsikiaulino. Bet va milionieriams rusams jis tinka. Gal visgi nėra toks blogas? Ir gal ne trenery esmė. VISĄ administracija reik atleist, o ne kosmetinius pakeitimus daryt.

Tegul atleidžia Adomaitį, bus juoko kai kitais metais nuėjęs į silpnesnį LKL klubą įveikinės Rytą.
2019-01-22
-6
Atsakyti
Ceska
ps. o seip is Vainasuko auksines taisykles visi juokesi ;DD but its true
2019-01-22
+25
Atsakyti
Ceska
Adomaitis treneris megejas, ne jam pro kluba treniruoti. O del tokios susiklosciusios situacijos zinoma kalta vadovybe, kur begale nekopetetingu zmoniu, kaip kad Kleiza, vien vardo nezutenka.
2019-01-22
+1
Atsakyti
Donce
Nu jo, jei net tokie "supasta" suttonai negerbia adomaicio tai ne kazka, ne be reikalo tokie kairiai, girdziunai yra jo numyletiniai. Nes nuolankus kaip sunyciai.
2019-01-22
+21
Atsakyti
Mindaugas
Akivaizdu, kad Rytas prarado dar vieną sezoną, nes be Sutton jie neturi jokių šansų pasipriešinti Žalgiriui.
2019-01-22
+3
Atsakyti
sirgalius
Pirma- patys padarete is jo popierine (marketingine) zvaigzde.Nebuvo ,nera ir nebus jis nugaletoju mentaliteto komandose...Trenerio pakeitimas butu pats blogiausias atvejis Rytui.Tik parodytu jog zaidejas gali keisti trenerius---Kas nutiko kai Svedas ismete is CHimki Kurti? Kodel dabar ji vel susigrazino? Neiviena organizacija netureti leisti saves santazuojama jokio zaidejo.
2019-01-22
-2
Atsakyti
Hbc
Jonanas profesionalas
2019-01-22
-6
Atsakyti
D.
Nu kas per klausimas. Ir taip aišku, kad ate pasakys Sutton. Visi mato situaciją, jog Admui atmazai kuriami, bapkes meta ant Sutton, po to kad žaidėjų nerado, daug teko atleist, vadyba kalta, skolos, dukrele ir dar bele kiek atmazų. Ką rinktinėj atmazinsi? Kad šiais laikais visos rinktinės moka žaist,sakysi? :D :D Žiauruuus
2019-01-22
-1
Atsakyti
Poseidonas
Ir nezinau kiek cia realu butu is nba dukterines lygos pasikviest, bet manau imanoma, Gordona atgal vietoj Suttono. 20 kart geriau, o babkiu uztektu tokiu paciu.

Gordonas i centra, Echodas slinktusi i 4, kas jis realiai ir yra. Afigiena komplektacija pilnai ziurint. Toliau viskas priklausytu nuo trenerio ir traumu.
2019-01-22
+4
Atsakyti
Viskas paprasta
Rytas suspendavo Sutoną ir davė Adomaičiui įrodyt ar gali laimėt prieš Alba jei pralaimės lėks Adomaitis jei laimės lėks lauk Sutonas
2019-01-22
+2
Atsakyti
Poseidonas
Pacesa atgal iki sezono pabaigos, o po jo zutbut paimt Maksvyti.

Pacesas geriausias Ryto treneris per pastaruosius kelis metus, o tokia jobana zvaigzde kaip Suttonas prie jo arba paklusniai atidirbines uz ka jam mokama, arba bus ismestas n.x.
2019-01-22
-3
Atsakyti
best defender
0 pts against Lietkabelis. Sit down, Sutton
2019-01-22
+1
Atsakyti
Vasia
Adomaitis out, pamatysit
2019-01-21
+6
Atsakyti
x
satonas nori ir algos už metus ir palikti komandą , ar kaip čia yra. jei šaių sutarimu nutraukt sutartį be išmokų kogero nebūtu taip sudėtinga. faktas , kad šis treneris nesuvaldis šio žaidėjo
2019-01-21
-10
Atsakyti
Asd
Adomaitis klaunas kada atleisit ji? Dar jis rinktinej vadovauja zaidimas be ginybos jei tritaskiai nepakrenta ragas:D o sutonas kieto budo bet geras zaidejas kuriam reikalingas treneris su autoritetu ir pasitikejimu meskit ta klauna ablomaiti jam jau trecias zaidejas netinka:D plius motiejunas irgi pagal ji lievas
2019-01-21
-5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 100

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.