Po Šaro sparnu tobulėjantis Jokubaitis apie NBA: „Kai viską pasiimsiu iš Europos, tada pagalvosiu“

Miguel Lois Vidal
BasketNews žurnalistas
2022-02-17 16:42
Nuotr.: AP, AFP - Scanpix, T.Matijoška | BasketNews illustration/A.Zaikauskas
Nuotr. AP, AFP - Scanpix, T.Matijoška | BasketNews illustration/A.Zaikauskas

„Barcelonos“ treniruotė dar neprasidėjo. Nickas Calathes kartu su Šarūno Jasikevičiaus trenerio asistentu Dariumi Maskoliūnu atlieka metimo pratimus. Graikas prameta tik kelis iš jų.

Į aikštelę žengia Rokas Jokubaitis ir sau būdingu stiliumi meta repliką.

„Tu mėtai, aš kalbu“, – Rokas rėžia 14 metų už save vyresniam Nickui.

Rokas Jokubaitis

Rokas  Jokubaitis
Rokas  Jokubaitis
MIN: 18.21
PTS: 7.88 (61.08%)
REB: 1.96
AS: 3.08
ST: 0.44
BS: 0.04
TO: 1.88
GM: 25

Calathes yra tarsi krikštatėvis Barselonos rūbinėje. Visi tai pripažįsta. Jis visada juokauja, padeda kitiems, moko žaidėjus aikštėje ir už jos ribų.

„Jis linksmas“, – sakė 21-erių Jokubaitis.

Prieš Ispanijos taurės lemiamas batalijas BasketNews susėdo su Roku pasikalbėti apie jo kelią Barselonoje, kaip jis dirba su savo silpnybėmis, ispanų kalbą ir karjerą NBA.

– Vaikinas, kuriam iki treniruotės Klaipėdoje reikėdavo keliauti valandą, dabar spindi Barselonoje. Ar galėjote tai įsivaizduoti?
– Kai buvau jaunesnis, negalėjau tikėtis, kad viskas taip pasikeis. Kai važiavau į Klaipėdą, žaidžiau tiesiog savo malonumui. Niekada nebuvau didelis svajotojas.

Niekada nesitikėjau būti geriausiu, ėjau žingsnis po žingsnio. Tai buvo tik prieš šešerius metus. Tuo metu nebūčiau pagalvojęs ar pasakęs, kad dabar būsiu Ispanijoje, viename geriausių Europos klubų. Gyvenimas nuostabus. Aš labai laimingas. Kelionė tęsiasi.

– Ką teko paaukoti?
– Kaip ir kiekvienas profesionalus krepšininkas, prarandu šiek tiek laisvo laiko su draugais ir šeima. Iš gimtojo miesto išvykau žaisti krepšinį. Sunku, nes reikia eiti treniruotis, o ne leisti laiką su draugais ir šeima.

Bet neįsivaizduoju savo gyvenimo be krepšinio, buvimo aikštėje, savo silpnybių tobulinimo, įgūdžių tobulinimo... Tai mano kasdienybė.

– Ricky Rubio visada sako: „niekada per aukštai, niekada per žemai“. Kiek sporte yra svarbi psichologija?
– Labai svarbi. Specialiai su tuo nedirbu, bet galvodamas apie tai, kaip augau per pastaruosius metus, suprantu, koks esu pasiruošęs šiuo metu. Čia, Barselonoje, turiu vieną geriausių trenerių. Jis tikrai griežtas. Kai būdamas šešiolikos pradėjau su juo treniruotis Kaune, nesupratau, ko jis iš manęs tikisi.

Kai jis šaukė, man buvo sunku suprasti, ko jis prašo. Dabar lyginu save ir nuo to laiko labai paaugau. Iš jo žodžių visumos išmokau išgirsti tai, ką jis nori pasakyti. Kai kurie žmonės nesupranta, kai jis ant manęs šaukia.

– Kaip ir daugeliui kairiarankių, dešiniosios rankos įgūdžiai yra viena iš didžiausių jūsų silpnybių. Kiek prie to dirbate?
– Aš visą laiką dirbu su savo silpnybėmis. Dabar daugiausia dėmesio skiriu tritaškiams po driblingo, dešinės rankos ir gynybai. Šaras žino mano silpnybes ir pasakė: „reikia dirbti“.

Dirbu su tuo papildomai. Be to, kaip gynėjas, stengiuosi patobulinti kai kuriuos judesius. Kai sezono metu turi laisvo laiko, tą ir reikia daryti. Negali likti toje pačioje vietoje. Yra daug gerų žaidėjų, kurie gali jus pranokti.

Aš tikrai negirdžiu šauksmo, tik dalykus, kuriuos jis liepia man tobulinti. Kaip žmogus pradedi greičiau augti. Kai dirbate su juo, tobulėjate protiškai, diena iš dienos. Šiuo metu jaučiu, kad niekada nebuvau toks psichologiškai pasiruošęs kaip dabar.

– Kaip sekasi ispanų kalba?
– (Juokiasi) Bien, muy bien (gerai, tikrai gerai).

– Ar Sergi Martinezas yra geras mokytojas?
– Jis mane išmokė kai kurių dalykų, bet kai kurių aš negaliu pasakyti čia, aikštėje. Dauguma žmonių manęs klausia, kaip sekasi mano ispanų kalba. Aš to mokausi, bet, tiesą sakant, neturiu per daug laiko.

Tai ne pasiteisinimas. Aš mokausi. Stengiuosi klausytis savęs, bandau pagauti vieną žodį. Bet aš nesu toks, kaip Nigelas Hayesas. Jis puikiai moka kalbas.

– Matosi, kad jūsų tarpusavio santykiai su Nicku Calathesu yra puikūs. Ko iš jo išmokote?
– Turiu daug ko iš jo pasimokyti. Su juo lengva bendrauti. Jis yra vienas iš geriausių, jei ne geriausias įžaidėjas Eurolygos istorijoje.

Jis nežaidė kelis mėnesius, bet grįžo ir toliau demonstruoja savo sugebėjimus perduoti kamuolį. Tai beprotiška. Suprantu, kodėl dideli vaikinai mėgsta žaisti su juo. Jis yra neįtikėtinas žaidėjas. Prieš atvykdamas čia džiaugiausi, kad galėsiu treniruotis ir rungtyniauti prieš jį, o dabar dar labiau džiaugiuosi galėdamas pasidalinti šia kelione.

– Kurie žaidėjai jus įkvepia?
– Sakyčiau Dimitris Diamantidis iš PAO. Galbūt ir Goranas Dragičius. Tiesą sakant, visi kairiarankiai įžaidėjai yra panašūs į mane. Nesistengiu būti kaip LeBronas Jamesas (juokiasi).

– Penktadienį susitiksite su Manresos BAXI. Kodėl prieš juos taip sunku žaisti?
– Jie yra gerai bėganti komanda. Jie neduoda atakuoti iš pirmo varianto, spaudžia įžaidėjus. Per dvejas šio sezono rungtynes negalėjome žaisti savo stiliumi. Padarėme daug klaidų. Bet mes žinome, kaip prieš juos žaisti. Tai yra taurės magija, rungtynės po rungtynių. Būsime tiek motyvuoti, kiek galime būti.

– Jau anksčiau kalbėjome apie tai, koks reiklus yra Šarūnas Jasikevičius kaip treneris. Vasarą jis buvo pagrindinis veiksnys, atvedęs jus čia. Ar dažnai kalbatės?
– Kalbamės, aišku. Jaučiu, kad jis jaučia, kad aš tikiu savimi, kad esu pasiruošęs šiam lygiui. Jis vis labiau manimi pasitiki. Kartais konkretaus pokalbio nereikia, tiesiog jį jauti.

– Ar sekate „Žalgirio“ sezoną?
– Taip... Žiūriu visas rungtynes, ypač Eurolygoje. Sezono pradžioje buvo kažkoks lūkestis, bet nesitikėjau, kad bus taip blogai, kaip viskas dabar klostosi.

Turime ir toliau tikėti. Jie laimėjo Monake. Dabar jų laukia taurės turnyras. Tikimasi, kad jie sezoną užbaigs aukštesne nata. Tai sunkus laikas, bet visi tai išgyvena.

Žalgiris nenustojo tikėti, ir aš nenustojau tikėti. Džiaugiamės už juos. Mes jais tikime.

– Žiūrint į tokius žaidėjus kaip Usmanas Garuba ar Leandro Bolmaro, NBA nerandančius savo vietos ir žaidimo laiko, kas ateina į galvą?
– Ką aš dabar supratau ir ko nesupratau anksčiau, yra tai, kad yra daug žaidėjų, kurie grįžta į Europą, o tai reiškia, kad galbūt jie nebuvo 100 proc. pasiruošę NBA.

Kai jausiu, kad esu visiškai pasiruošęs ir viską pasiėmiau iš Europos, tada ir pagalvosiu apie vykimą ten. Nesakau, kad nesu pasiruošęs, bet esu susikoncentravęs į kitus dalykus.

– Ar yra vilties kitais metais pamatyti jus Europoje?
– Pažiūrėsime.



Komentarai:

eee
Teisingai, nėr ko ten skubėti, ten tokių dar 15 vienetų kiekvienoj komandoj. O ypač į tokią vietą kaip Knicks kurie perfrazuojant Zdovc'ą - elgiasi kaip vištos be galvų
2022-02-18
+3
Atsakyti
Anonimas
Koks dar NBA,baltaodziamsgynejams ten isvus isitvirtint kosmosas arba jau turi buti ipatingu gebejimu,atletiskumo ir aikstes matymo
2022-02-18
+4
Atsakyti
Nu jo
tik klausimas ar tikrai reikia sakyti tokias nesamones ir listi i sikna kad calathesas geriausias zaidejas istorijoje???
2022-02-18
-8
Atsakyti
A.
fainas interviu. na o pradžia, kai calathesas meto i krepsi ir ateina (pavėlavęs) jokubaitis suponuoja jo tingumą ar kažką. matyt, vertimas ne iki galo vykęs.
2022-02-17
+2
Atsakyti
Anonimas
cha cha durniukas toij nba ilgiau dvieju mienesiu neuzsibus sparnai uzaugo kiauragalviui dar ir siemet bybi griauš su eurolyga
2022-02-17
-14
Atsakyti
Kad nelabai nuo jo priklauso,kada į NBA jį paims.Knicks jį pasirinko,Knicksams jis priklauso,jie ir spręs,kada Roko jiems reikės.Bet kitą sezoną turbūt dar liks Barcoje,nes Knicks ir taip tų gynėjų krūva-McBride,Quickley,Grimes,Burksas,Rose,Walkeris.Blemba,čia dviem-trim komandom tiek užtektų.Tai dar metus kitus Rokutis greičiausiai toliau džiugins mus savo žaidimu Europoje.
2022-02-17
+3
Atsakyti
leo
rokuti nba tai cirkas , o mes europoje zaidziame krepsini ,kuris tikrai idomesnis .
2022-02-17
-1
Atsakyti
Anonimas
"Kai jausiu, kad esu visiškai pasiruošęs ir viską pasiėmiau iš Europos, tada ir pagalvosiu apie vykimą ten." Teisingas požiūris.
2022-02-17
+12
Atsakyti
Cha
nba jokiu sansu. net eurolygoje jis nebus zviozda
2022-02-17
-8
Atsakyti
M
Jo dar labiau pasispecializuok i specifini euro krepsini ir tikrai i NBA galesi eiti ant suolo pasedeti. O siaip su tokiu metimu tai ir nera ko ten eit.
2022-02-17
-5
Atsakyti
kokia nba labas vakaras
2022-02-17
-4
Atsakyti
Tik ne i Knicks. Ten is karto karjera ir pasibaiga. Apgailetina komanda nesugeba nei talento ugdyti nei rungtyniu laimeti.
2022-02-17
+8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 16

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.