Rinktinė 2017: priekinė linija bus itin galinga net ir be Jankūno

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“
2017-05-11 15:13
Nuotr.: Vytautas Dranginis, LTOK
Nuotr. Vytautas Dranginis, LTOK

Ketvirtadienį paskelbtas išplėstinis Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas niekuo nenustebino ir nenuvylė. Daugiau kalbų ir spėlionių sukelia sutrumpinto sąrašo paskelbimas, o išplėstiniame, kaip įprasta, surašytos visos pavardės, kurios tik vertos jame būti.

Dainius Adomaitis nusprendė pademonstruoti dėmesį jaunimui ir į sąrašą įtraukė net penkis nė 20 metų nesulaukusius žaidėjus (Arnoldas Kulboka, Arnas Velička, Gytis Masiulis, Tadas Sedekerskis ir Laurynas Birutis). Praktiškai nulinė tikimybė, kad jie gaus kvietimą į pagrindinę stovyklą, tačiau tai buvo trenerio žinutė jaunimui, kad jie yra stebimi ir ateityje jų reikės.

Sąraše nebuvo veteranų, kurie šį sezoną žibėjo Lietuvoje. Kšištofas Lavrinovičius ir Tomas Delininkaitis buvo pastebimi savo Panevėžio „Lietkabelyje“ bei Prienų–Birštone „Vytaute“, tačiau net jie patys jau netikėjo, kad gali būti reikalingi rinktinei.

Panašu, kad vietą rinktinėje visiems laikams prarado ir Martynas Pocius, kurio žaidimo lygis per paskutinius dvejus metus drastiškai krito.

Robertas Javtokas baigia karjerą, o Vaidas Kariniauskas pernai padarė stebuklą, patekdamas į rinktinę iš antrosios Graikijos lygos, tačiau šiemet jo žaidimas Rumunijos pirmenybėse neįtikino trenerių suteikti antrąjį šansą.

Taip ketvirtą vasarą iš eilės (!) į rinktinę nepakviestas metus prieš tai antruoju rinktinės įžaidėju buvęs krepšininkas. 2014 metais į sąrašą net nebuvo įtrauktas Delininkaitis (2013 metais jis buvo Manto Kalniečio dubleriu), 2015 metais kvietimo negavo Adas Juškevičius (kartu su Šarūnu Vasiliausku dalijosi įžaidėjo pareigas 2014 metais), o pernai nereikalingas tapo Lukas Lekavičius (2015 metais buvęs Kalniečio dubleriu).

Tai, kad sąraše yra įrašytos tam tikrų veteranų pavardės, dar nereiškia, kad jie bus rinktinėje. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, praktiškai neabejojama, kad šią vasarą poilsį pasirinks Paulius Jankūnas. Ilgametis rinktinės narys nuo 2005 metų niekada neatsisakydavo padėti nacionalinei komandai, tačiau šią vasarą 33 metų Kauno „Žalgirio“ kapitonas nori paskirti organizmo atstatymui.

Nuotr. Fotodiena.lt
Sudėtinga dilema Adomaičio gali laukti su Renaldu Seibučiu.

Viena vertus, Seibučiui pastarasis sezonas buvo prasčiausias jo karjeroje. Eurolygoje jis pagal aikštėje praleistą laiką buvo vos devintas žaidėjas „Žalgiryje“ (vid. 12,5 min., 2,5 taško, 1,3 atk. kam.). Liepą jam sueis 32 metai, į pagrindinio atakuojančio gynėjo vietą jis jau nebepretenduoja. Galbūt poilsis būtų geriausia, siekiant kaip įmanoma labiau prailginti klubinę karjerą?

Kita vertus, Seibučio krepšinio supratimas, profesionalumas ir gebėjimai gynyboje yra tai, dėl ko treneriai gali būti ramūs. Jie tiksliai žino, ką gaus iš šio krepšininko. Esant reikalui, Seibutis gali užimti ir įžaidėjo vietą.

Jeigu Seibutis bus įtrauktas į 18 žaidėjų sąrašą, galite būti tikri, kad jis bus ir dvyliktuke. Nepamenu atvejo, kada tokio lygio veteranas būtų kviečiamas į rinktinę, o po to nepatektų į galutinį dvyliktuką. Taip, galbūt Seibutis savo dabartiniu žaidimu ir negali reikalauti garantuotos vietos rinktinėje, tačiau dėl savo reputacijos jis nusipelno pagarbos. O kviesti tokį žaidėją ir paskui pasakyti jam „ačiū“ būtų negarbinga.

Tas pats gali galioti ir Antanui Kavaliauskui. Jonas Kazlauskas paskutinius dvejus metus rėmėsi trimis centrais – Jonu Valančiūnu, Kavaliausku ir Javtoku. Spėčiau, kad šiemet rinktinėje bus du tikri centrai ir daugiau mobilių krepšininkų, galinčių žaisti per kelias pozicijas.

Tai reikštų, kad dėl Valančiūno dublerio vietos konkuruotų Artūras Gudaitis ir Kavaliauskas. Šie du krepšininkai yra pernelyg panašaus žaidimo stiliaus, kad į čempionatą važiuotų abu. Ar Kavaliauskas gali nukonkuruoti Gudaitį? Aišku. Ar Gudaitis gali nukonkuruoti Kavaliauską? Be abejo. Ir čia gali būti dar didesnė dilema nei su Seibučiu – joks veteranas nenori važiuoti į rinktinę ir ten varžytis dėl vietos, jeigu yra bent menkiausia tikimybė, kad jos negaus.

Nuotr. Fotodiena.lt/T.Lukšys
Apskritai, priekinė linija šiemet gali būti labai solidi. Bene solidžiausia per ilgą laiką. „BasketNews.lt“ žiniomis, tikimybė, kad Donatas Motiejūnas šiemet žais rinktinėje, yra labai didelė, ir kontraktas čia svarios įtakos neturės. Jeigu Motiejūnas liepos 21-ąją ir neturės sutarties, žaidimas nacionalinėje komandoje jam reikalingas, nes minučių ant parketo jis paskutinius kelis metus turėjo per mažai.

Pridėkime Domantą Sabonį, ketvirtu numeriu galinčius žaisti Joną Mačiulį ir Mindaugą Kuzminską, galbūt Edgarą Ulanovą arba Gediminą Oreliką, ir gauname labai mobilią ir skirtingas opcijas žadančią priekinę liniją.

Gynėjų linijoje greičiausiai bus 5 krepšininkai – po 2 įžaidėjus ir atakuojančius gynėjus bei vienas „combo“ gynėjas. Tiek įžaidėju, tiek atakuojančiu gynėju gali žaisti Marius Grigonis. Pridėkime Kalnietį ir Lekavičių bei (būčiau linkęs spėti) Seibutį, ir taip gauname, kad dėl penktosios, paskutinės gynėjo vietos konkuruos Martynas Gecevičius, Artūras Milaknis, Adas Juškevičius ir Deividas Dulkys (spėčiau, kad pastarasis gaus kvietimą vietoje Mindaugo Girdžiūno. Šio žaidimas pernelyg panašus į kitų gynėjų, o Dulkys išsiskiria atletiškumu). Akivaizdu, kad čia bus fantastiška konkurencija ir bene didžiausia mįslė šių metų rinktinėje.

Spėjimas, kas bus rinktinės 18-tuke (patamsinti – spėjama bus dvyliktuke):

Gynėjai: Kalnietis, Lekavičius, Gecevičius, Seibutis, Grigonis, Juškevičius, Milaknis, Dulkys.

Puolėjai: Kuzminskas, Mačiulis, Ulanovas, Motiejūnas, Sabonis, Orelikas.

Vidurio puolėjai: Valančiūnas, Gudaitis, Kavaliauskas, Mockevičius.



Komentarai:

dzebo
taigi kalnas su maciuliu ir nelos?
2017-05-13
+6
Atsakyti
o kur Dilys?
2017-05-12
+7
Atsakyti
djgaffer
Kad mūsų priekis visada galingas buvo,ne išimtis ir šiemet.D-MO jei žais,kas yra 90 %,tai Jankūnui tada šansų nėra.Nebent vėl bus ta muilo opera su kontraktu,kas mažai tikėtina.Dėl Seibučio,tai jei imt,tai nebent už praeities nuopelnus.Bet čia mums per didelė prabanga būtų,sezonas vistik jo nuviliantis buvo.Grigonis aišku,kad patenka,tai lieka kova tarp Milo ir Ado.Dulkys gal ir žaidžia gerai,bet prisiminus 2012m.,tai rizikuoti neverta.Likusiose pozicijose daugmaž viskas aišku.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-12
-2
Atsakyti
Kazkam su galva negerai
Seibutis i rinktine? WTF?
2017-05-12
-2
Atsakyti
Lekavičius yra silpnas fiziškai, o kada reikės laužti taškus iš arti, iš jo naudos nebus.
2017-05-12
+1
Atsakyti
Viskas būtų panašiai, bet Girdžiūnas kaip buvo geresnis už Lekavičių, taip ir liko.
2017-05-12
+5
Atsakyti
to igryso
kai JV ar Kuzma gali perimt lyderiu vaidmeni, jei jie ir yra vieni pagrindiniu lyderiu :D net durniausiam rytfaniam aisku kad jie dviese ar tryse ar keturiese toli rinktines nenutems, reik geru pagalbininku kurie gali patemt rinktine kai kitiem neina :D visa laika tai buvo vienas stipriausiu rinktines bruozu
2017-05-12
+5
Atsakyti
igryso
Pauliau nekliedek atsiprasant realo suolo sildytojas. kitas vel katras tik zalgiry kietas kalbu apie jankuna. tik nereik cia svaikt. geriau tegu lyderiu vaidmenis perima tokie kaip kuze jv ir motiejunad

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
+6
Atsakyti
....
linija kaip linija, bet reikia ziureti ir i adomaicio krepsinio filosofija kuri stipriai skiriasi nuo kazlausko. pas kazlauska senoji kuri ejo pries 20 metu, o pas adomaiti kaip dabartiniu nba laiminciu komandu. vienas tikras centras, o kiti visi is toli gali saudyti. jankuna ir maciuli ismetus kurie 99 procentai nezais bus priekis mazdaug valanciunas (tikras standartinis centras, nors ir tas vasara ant trapaku treniruosis), motiejunas, sabonis (abu gali be problemu centruoti ir trapakus meto) ir gudaitis (arba kavaliauskas) suolo gale. po to gal netgi 3 lengvieji krastai. maciulis tarkim nelos tai kuzminskas, ulanovas ir gal netgi sedekerskis (patirties jau turi pilnai kaip tokiam amziui ir gales savo pozicijoje zaisti kai anie du bus rungtyniu eigoje i sunkius krastus pastumti). na jei sedekerskio nereiks tada tik orelika imti. va su maziukais tai cia galvos skausmas. kalnietis, lekavicius cia simtu procentu eina, o va del kitu tai bbz kas pateks.
2017-05-11
-2
Atsakyti
Paulius
Sveiki reikia butinai kad Zaistu ,jankunas,maciulis priesingu atveju medalius bus sunku iskovoti adomaitis bus tikrai kvailas jei neprikalbins siu auksto lygio zaideju.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
+5
Atsakyti
Al
Manau Jankunas ir Maciulis ims atostogas... i ju vieta realiausiai tiktu Orelikas. O del del Seibucio manau geriau leisti jaunesniems pasireiksti, jis jau niekuo nebenustebins, o jaunimas turi progrsuoti

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
-1
Atsakyti
Msns
Greiciau Velicka uzaugtu turetumem turet saro lygio ar dar geresni izaideja

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
+1
Atsakyti
qq
Adomaiti, butu buve sveikiau nebesuteikt vilciu bereikalingu tokiems kaip Seibutis, Gailius, Kavaliauskas ir geriau tu vilciu suteikt tokiems kaip Mockevicius, Bieliauskas, Mažeika, Šulskis. Biški reikia pagarbos ir kitiems zaidejams rodyti o ne tampyti senas kojines.
2017-05-11
+5
Atsakyti
Nesupratau
Nu blt su tuo Seibuciu as nesuprantu, sako Seibucio krepsinio supratimas ir patirtis, Tai kad jis pastoviai nugribauja kazka, Ginyba? 32m budamas tikrai kad nebesugaudo jis nieko. Žodž cia jau perdetas reikalas. Jau rimtai geriau Mazeika.
2017-05-11
-2
Atsakyti
žmogus
Motiejūno sąraše neturėtų būt. Žaidėjas turi ateit su savo verte o ne ją keltis rinktinej.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
-9
Atsakyti
sutiko
padet ir ksistofas bei delininkaitys
2017-05-11
+5
Atsakyti
jei i sita antrarusi cempionata adomaitis isvez nors viena veterana,tai jis amziams susigadins savo reputacija.i cempionata kuriame dalyvauti atsisako aibe ryskiausiu europos zvaigzdziu reikia veztis rinktine su mintim i ateiti,o ne veikejus kurie gera zaidima demonstravo pries 10 metu.jau dabar reikia veztis ryskiausia siuo metu esanti jaunimo atstova-Velicka.

C:JV,Gudaitis/Mockevicius

PF:Motiejunas,Sabonis,Orelik

SF:Kuzminskas,Ulanovas

SG:Grigonis,Dulkys/Juskevicius,Milaknis/Gecevicius

PG:Lekavicius,Velicka

Maciulis,Kalnietis ir Jankunas geriau tegu pailsi sia vasara nes priesingu atveju ateityje ju isvis galim netureti
2017-05-11
+4
Atsakyti
Nuomone
Cia jau visiskas nesusipratimas butu jei i 12-uka patektu seibutis, manau, kad jo vieta laisvai galetu uzimti dulkys, kuris atrodo labai patobulejes nuo LRyto laiku, be to atletiskas, tvirtas, paciame jegu zydejime ko nepasakysi apie seibuti, be to noreciau, kad viena is gyneju vietu uzimtu Gecevicius

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-05-11
-3
Atsakyti
adomaitis
kalbejausi ir su tomu delininkaiciu ir k. lavrinoviciumi jei reikes ju pagalbos jie jau sutiko padeti ir prisijungs ketvirtadieni per spaudos konferencija sake adomaitis
2017-05-11
+2
Atsakyti
lrytas
i rinktines sarasa ir bedas pazvelges jovaisa siulo pripazinti tiesa
2017-05-11
-7
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 54

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.