Pokyčiai ar tęstinumas: ko reikia Lietuvos rinktinei? (komentaras)

Jonas Miklovas
BasketNews vyr. redaktorius iš Berlyno (Vokietija)
2022-09-12 09:00

Lietuvos rinktinė turėjo tris trenerius per paskutinius tris turnyrus. Gal pats laikas nebeskubėti su pokyčiais?

Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA

Keisti trenerį. Natūralizuoti gynėją-kūrėją. Nustoti baudos aikštelėje talpinti Sabonį ir Valančiūną. Ugdyti žudikų mentalitetą. Peržiūrėti krepšininkų rengimo sistemą.

Pasiūlymų, ką daryti po dar vieno ankstyvo Lietuvos rinktinės pasitraukimo iš Europos čempionato, netrūksta. Ir nors nė vieno iš jų nereiktų skubėti atmesti, galbūt garsiau reiktų kalbėti apie dar vieną: šiai komandai tiesiog reikia leisti toliau augti.

Lietuvos rinktinė per paskutinius tris turnyrus turėjo tris skirtingus trenerius. Pagalvokite apie tai.

Po 2019 metų pasaulio čempionato netikėtai pasitraukė Dainius Adomaitis. Federacijai tai buvo taip netikėta, kad Arvydas Sabonis apie tai sužinojo iš BasketNews programėlės pranešimo, o ne paties Adomaičio.

Darius Maskoliūnas po to buvo pasirinktas kaip atsarginis variantas, kai nepavyko įkalbėti kitų trenerių, bet dėl šio pasirinkimo federacijoje buvo pasigailėta net anksčiau nei buvo pralaimėta Slovėnijai olimpinės atrankos finale.

Stabilizuoti šitą bangose supamą ir daužomą laivą buvo patikėta Kaziui Maksvyčiui. Trečias treneris per tris turnyrus, trečias rinktinės tikslų neįgyvendinimas, bet gal reikia pagaliau duoti laiko?

Juolab, kad laiko reikia ir krepšininkams.

Pagrindiniam Lietuvos rinktinės įžaidėjui yra 21-eri. Ir nors jis dar nevaldo komandos taip užtikrintai, kaip tą daro jo vyresni oponentai, Roko Jokubaičio +/- Europos čempionate buvo geriausias tarp visų rinktinės žaidėjų.

Ignas Brazdeikis yra 23-ejų ir šiemet jis tik debiutavo rinktinėje, kurios žaidėjų iki šios vasaros jis nepažinojo.

Tai yra du gynėjai, kurie ateityje turi visas galimybes būti svarbiausiais rinktinės žaidėjais. Bet jiems reikia laiko, su kuriuo ateis patirtis.

Domantas Sabonis yra 26-erių ir taip pat dar tik artėjantis prie savo piko. Jis vis dar neatskleidė savęs rinktinėje taip, kaip norėtų ir galėtų, bet net ir pesimistiniu variantu jis mažiausiai 5-6 artimiausius metus gali būti vienas rinktinės lyderių.

Marius Grigonis ir Jonas Valančiūnas taip pat dar toli gražu ne žemėjančiose savo karjerų kreivėse.

Šita rinktinė yra ateities rinktinė ir ji turi augti kartu.

Sakote, Sergio Scariolo pranoko Kazį Maksvytį? O ar tai turėtų stebinti? Scariolo yra rinktinių krepšinio legenda, čempionų čempionas, o Maksvytis tik debiutuoja šiame lygyje. Jis turi teisę pasiimti tokią pamoką.

Galbūt šitai rinktinei pritrūko aiškios hierarchijos. Kas buvo jos lyderis? Kas buvo antrasis pasirinkimas? Kas turėjo turėti kamuolį savo rankose svarbiausiais momentais? Galbūt čia trūko atsakymų, bet atsakyti į šiuos klausimus, ko gero, irgi reikia laiko.

Pamačius ispanų pavyzdį su Lorenzo Brownu, garsiau pasigirdo raginimai ir mums pagalvoti apie tokį variantą. Bet čia reikia atsiminti, kad Ignas Brazdeikis yra mūsų natūralizuotas žaidėjas. Nors gimė Kaune ir yra tikras lietuvis, jaunimo lygyje jis atstovavo Kanados rinktinei, todėl FIBA sistemoje jis yra natūralizuotas žaidėjas.

Sunku patikėti, kad lietuviai ir ieškotų kokio absoliučiai nesusijusio krepšininko natūralizacijai, tačiau vienas dalykas akivaizdus: federacija turi investuoti į talentų paiešką emigrantų šeimose. 2004 metais, atsivėrus ES sienoms, Lietuva išgyveno didelę emigracijos bangą, ir dabar talentingi lietuvių vaikai laksto ne tik Čikagos priemiesčiuose, bet ir Anglijoje, Airijoje, Vokietijoje, Ispanijoje ar Norvegijoje. Sužiūrėti visus juos reikia resursų, bet panašu, kad federacija jau ir eina šiuo keliu.

Šis Europos čempionatas dar sykį atskleidė mūsų individualiai talentingų ir gerai besiginančių krepšininkų trūkumą. Ugdyti individualius talentus buvo ankstesnės federacijos tikslas ir to siekiant 2016 metais buvo pakoreguotos moksleivių lygos taisyklės. Šiemet naujoji federacija vieną iš šių taisyklių atšaukė, tačiau didesnę dalį pakeitimų paliko ir tereikia tikėtis, kad jie neš naudą.

Kas dėl Sabonio ir Valančiūno žaidimo kartu? Galbūt čia pagaliau reiktų paklausyti viso pasaulio patarimų ir nustoti išradinėti dviratį? Krepšinyje tikri centrai nyksta ir tokių rinktinių kaip Italija, Vokietija ar Suomija sėkmės istorijos tą tik patvirtina.

Galų gale jokio dviračio neišrado ir Valančiūno NBA komandos. Jis ten žaidžia tiek, kiek nebūna taikinys gynyboje. Kai tik juo tampa, sėda ant suolo. JV nėra blogas žaidėjas, bet jis ir nėra mūsų ateities lyderis. Jis yra ir bus svarbus rinktinės žaidėjas, bet ne po 32 minutes per rungtynes. Kuo anksčiau tai supras suinteresuotos pusės, tuo bus geriau Lietuvos rinktinei.

Ar skauda dėl ankstyvo iškritimo iš Europos čempionato? Taip. Bet ar kažkas iš principo yra sugriuvę ir neteisingo Lietuvos krepšinyje? Čia aš sakau užtikrintą „ne“, bet savo kitokią (arba tokią pat) nuomonę galite išreikšti komentaruose.



Komentarai:

Jonas Leksas edukuotas vakcinuotas basketnews
skiepit reik
2022-09-13
-18
Atsakyti
Lvl
duokit sitai komandai Ginsburga (ceku treneri), ir pamatysit ka galima spaust is sitos komandos. kaip pacesas sake, cia ne vaiku darzelis. nera rezulttu, prisiimi atsakomybe ir ciuozi lauk, kaip tai padare maskoliunas su adomaiciu.
2022-09-13
+19
Atsakyti
Pasikartosiu del sporto psichologo butinybes komandoje, nes gale varzymu prisike sortus laksto.. turi but zmogus kuris pasakytu kaip Kazlauskas pasake per minutine pries australus: " vyrai kiausius parodykit, jus viska darote issigande, reikia mest nemetat,reikia verztis nesiverziat,nieko nepadarysit, kas jums yra? Krepsinis ne pasaulio pabaiga.." Reiketu panasios kalbos rungtyniu gale
2022-09-13
+14
Atsakyti
Evka
kad krepsinis keiciasi, tai akivaizdu. deja, musu lietuviskoji krepsinio sistema yra grynai taktinis zaidimas. kol kitos salys auginasi killerius, nes komerciskai yra naudinga uzauginti toki zaideja, kadangi killeriai pritraukia daug pinigu, o ir nacionalinese komandose jie zudo varzovus. visos komandos turi po viena zvaigzde, kurios ir nulemia rungtyniu eiga, o pas mus santurus taktinis zaidimas, kol taktika subliuksta ir nera kam ikisti kamuolio. vsio laikai kiti ir mes smarkiai veluojame
2022-09-12
+8
Atsakyti
Tomas
Nėra pas Kazį jokių taktikų. Du deriniai. Vienas. Puolant pasuot centrams, jei udengti mesti iš vidutinio. Kitas. Centras stato užtvaras prie trajako. Viskas. Visos taktikas yra du deriniai.
2022-09-13
+21
Atsakyti
A.
įdomu, kad sporto universitetas ugdo sporto psichologus, bet jie nafig reikalingi rinktinei. tikiuosi bent kol kas. teoriškai, ir treneris gali atlikti tą darbą. bet neprofesionaliai.
2022-09-12
+7
Atsakyti
Robertas
man iki siol gaila kad Adomaitis isejo.jis mano manimu geriausiai tinkantis treneris po Kazlausko.su senukais daug geresni zaidima rode negu dabar.o Kazys dar silpnokas.taktiskai kaip ji sutvarke kitas treneris.visai i vienus vartus
2022-09-12
+10
Atsakyti
Robertas
tai ir tu zaideju nelabai buvo.lakste tokie kaip kalnieciai,maciuliai,jankunai.ir tai su tokiom komandom kaip prancuzija,australija kovesi iki galo ir pralaimedavo pora tasku.nera ka liginti su dabartine rinktine.dabartine rinktine daug pajegesne.su Adomu reikejo tikrai testinumo o kaziui dar mokytis ir mokytis
2022-09-13
+16
Atsakyti
Momtana
Ko reikia bizuno reikia
2022-09-12
+1
Atsakyti
Aš jau sakiau ne kartą ir dar kartą galiu pakartoti,kad testinumas būtinas.Nes per vieną vasarą naujas treneris niekaip nesuspės įgyvendinti visų savo sumanymų,tam reikia daugiau laiko.Dėl to ir rezultatai prasti,nes kiekvieną vasarą žaidėjams vis reikia pratintis prie naujų taktikų.Adomaičio 2019 m.rinktinė jau buvo pradėjusi rodyti gerą žaidimą,tik ten teisėjai mums viską sušiko.O paskui sakyčiau Adomaitis emocijų pagautas be reikalo išėjo,nes žaidimo stilius jau matėsi ir jis nebuvo blogas.Maksvyčio žaidimas propaguojamas taip pat yra geras,kovota su favoritais lygiai,tik reikėtų gynybą stipriai koreguoti ir Joną leisti nuo suolo.Collet,Ginzburgo pvz.rodo,kad kai yra testinumas,yra ir stabilumas.Todėl reikia tik šiek tiek kantrybės mums,fanams.
2022-09-12
+14
Atsakyti
Anonimas
kentek egidijau dar 10 metu gal kokia 6 vieta ir paimsime
2022-09-12
+13
Atsakyti
Anonimas
Alio! Čia A ir B: Visų pirma, mažiau kvaksėkite apie medalius dar iki čempionato, kukliau mažumėlę ir rezervuočiau žiūrėkite į pasirengimo etapus, pasitikėjimas ir dėmesys yra gerai, bet kai jis toks išreikštas, dalinai dėl to ir turime tokią situaciją - užauginome Instagrmao vaikus, krepšininkai lygiai tokie patys žmonės, kurie skaito ir girdi, ima pernelyg gerai apie save galvoti, persivertina save ir susipisa savo psichologines būsenas. "Ispanai mūsų bijo labiau negu mes jų" tarė Jokubaitis, aišku čia ironija, bet profesionalai sau to leisti neturėtų, taigi, atleiskime jam už jo jauną amžių. Kuklumo, kantrybės, tokio sportiško karingumo, sunkaus darbo per sukastus dantis ir išpildymo, štai ko, Miklovai, reikia, nes kai turime sužvaigždėjusių krepšininkų rinktinę, tai braižyk, Karlai, ką tik nori, visvien bybienė gausis. Pažiūrėkite į jų kontraktų dydžius, ypatingai kalbant apie tuos, per kuriuos ir buvo grindžiamas žaidimas, sakysite nu ir kas? o gi tas, kad jie ne alkani ir tai atsispindi kovoje dėl kamuolių. Žinoma, turime turėti visus vienijantį strategą, bet vėlgi, kokio autoriteto tu tikiesi iš Maksvyčio, kai pagrindiniai žaidėjai belekokie milijonieriai (tai lemia grynai bendražmogiškosios savybės, kažką tokio pasiėmėme iš Kroatų, kažką tokio ima ir Serbai) ir aš tvirtai manau, kad rinktinė būtų ėjusi toliau arba tiek pat su Echodu nei Valančiūnu, nes jis paprasčiausiai nedarė kitų geresniais, o atvirksčiai - ribojo.
2022-09-12
+29
Atsakyti
Anonimas
Tavo problemą labai paprastai išsprendė Kazlauskas. Atjungė internetą visiem ir neleido žmonoms atvažiuoti, kad neblaškytų. O šiaip komentaras tuštokas, nes be pasiūlymų.
2022-09-12
+7
Atsakyti
A.
labai vienpusis komentaras. lkf federacijos vejo nešamas. toks įspūdis.
2022-09-12
-2
Atsakyti
Dar vis turim du tūzus nepanaudotus😂😂😂 Jeigu vėl eisim su tais tūzais vienam penkete tai čia nei Obradovičius nepadės.
2022-09-12
-4
Atsakyti
Che che...
Trys puikus treneriai vienoje komandoje yra retas atvejis. Tas faktas ,kad musu rinktine visuose susitikimuose pirmavo parodo, kad parengtas zaidimo planas buvo teisingas. O del pralaimejimu nebutinai turime kaltinti savus. Tai tokios detales, kurios lemia tik super aukstame lygyje. O sis cempionatas butent toks ir yra. Ir toks liks ateityje - sunkiausias ir intensyviausias turnyras pasaulyje. TODEL sitai rinktinei reikia testinumo. Pasitikekime treneriu stabu ir leiskime jiems lipdyti pasaulio cempijonu komanda. Argentina tai jau padare.
2022-09-12
-4
Atsakyti
nebe treneryje čia visa esmė. jau kažkas diskutavo kad mūsų rinktinė sudaryta is roliniu žaidėjų ir neturi individualiai stipraus lyderio. gal tik sabonis yra savo komandos nba lyderis, bet fiba krepšinyje jis vis dar atrodo blankiai. kai nėra lyderio aikštelėje kuris taškų darymą gali pasiimti ant savęs ir galėtų uždaryti arba ištraukti rungtynės tai ir pralaimim visas rungtynes kurių pabaigos būna taškas į tašką.
2022-09-12
+5
Atsakyti
Jei
tai kazys neturi plano juokas ima silpnesnes rinktines sedi ketvirfinali o lt nesugeba laimet su tokia sudetim
2022-09-12
+13
Atsakyti
Anonimas
Imam Kurtinaitį arba naturalizuojam. Kiek gali mums koją tie treneriai kišti. Nejuokinga ant to pačio grėblio lipti 7 metus.
2022-09-12
+16
Atsakyti
Anonimas
ir kas is to tavo kurtinaicio mateme su chimki ka jis nuveike😂
2022-09-12
-16
Atsakyti
XD
ne nekeist trenerio 2 blogiausi pasiekimai istorijoj su zalgiriu ir rinktine per 3 menesius kazys saunuolis
2022-09-12
-12
Atsakyti
Tie
kas nori padijeitimu treneriu štabe manau yra kiek kvailoki krepšinio suvokime
2022-09-12
+32
Atsakyti
Anonimas
vat kai pasakys "kazka cia pamakaluojam" tada jau galesim mesti kazi o siaip jis geras treneris, tiesiog nauja karta dar neturi patirties
2022-09-12
+3
Atsakyti
Gėjus Paulius Ambrazevičius
jūs paimkit plius minus sėkmingus trenerius - visi turi vienokią ar kitokią charizmą, jei ne emocionaliai (šaras, pozzeco), tai apskritai krepšinio kalboje ir supratime. Kazys toks vapšče kaimo japas, visi jo interviu tokie graudžiai nuobodūs, atkartoja kažkokias statistines grafas, matosi kad niekaip neįmanoma aukštame lygyje tokio trenerio geri rezultatai. Labai liūdna kad Žalgiris jam patikėjo vairą, duok dieve kad klysčiau bet nematau jokio potencialo kazyje, toks maskoliūnas grigas viename jis
2022-09-12
-1
Atsakyti
Gėjus Paulius Ambrazevičius
pasakysiu paprastai - visas šias tuščias diskusijas apie kazimierą išsklaidys jo beviltiškas Žalgirio treniravimas. Jis kaip treneris yra apskritas nulis, ką parodė su Žalgiriu paimta trečioji LKL vieta ir šitas kraupiai pasibaigęs čempas.
2022-09-12
+14
Atsakyti
x
Nesuprantu, kam tuos tris trenerius sureikšminti: ar nors vienas iš jų atitiko Eurolygos, ar bent jau elitinių Eurocup komandų lygį? Keista, jog būtent šitos dalies niekas nenori akcentuoti, nors ji ča ir yra esminė. Apskritai, nejau manote, jog viename čempionate lygio neatitinkantis treneris kitame jau gali virsti elitiniu ar gero lygio specialistu? Jei jau kažkas mini Scariolo tobulėjimą, tai pažiūrėkit, kiek jis metų ten NBA stažavosi, negana to, net ir prieš išvykstant jis jau buvo pasiekęs Eurolygs lygį. Jau nekalbant apie tai, kad tas Kazio tobulėjimas jau atrodo n metų sustojęs, kas indikuoja, kad treneris tiesiog anksti realizavo savo potencialą ir tiek. Gerai čia kažkas rašė, jog visa rinktinė ir jos potencialas yra laikomi įkaitu vieno žmogaus. Ir taip jau eilę metų. Deja, bet išvadų kol kas (bent jau mūsų „ekspertai“) nesugeba pasidaryti. Pamatysime, galbūt šį kartą federacija bus nuovokesnė ir Nesuprantu, kam tuos tris trenerius sureikšminti: ar nors vienas iš jų atitiko Eurolygos, ar bent jau elitinių Eurocup komandų lygį? Keista, jog būtent šitos dalies niekas nenori akcentuoti, nors ji čia ir yra esminė. Apskritai, nejau manote, jog viename čempionate lygio neatitinkantis kitame jau gali virsti elitiniu ar gero lygio treneriu? Jei jau kažkas mini Scariolo tobulėjimą, tai pažiūrėkit, kiek jis metų ten NBA stažavosi, negana to, net ir prieš išvykstant jis jau buvo pasiekęs Eurolygs lygį. Jau nekalbant apie tai, kad tas Kazio tobulėjimas jau atrodo n metų sustojęs, kas indikuoja, kad treneris tiesiog anksti realizavo savo potencialą ir tiek. Gerai čia kažkas rašė, jog visa rinktinė ir jos potencialas yra laikomi įkaitu vieno žmogaus. Ir taip jau eilę metų. Deja, bet išvadų kol kas (bent jau mūsų „ekspertai“) nesugeba pasidaryti. Pamatysime, galbūt ši federacija bus nuovokesnė bei drąsesnė ir pasiryš gyvendinti reikiamus pokyčius, o ne laukti dar vieno eilinio fiasko, kuris su Kaziu prie rinktinės vairo jau yra užprogramuotas.
2022-09-12
+22
Atsakyti
Anonimas
Visiškai pritariu. Imam rinktinę padaryta iš NBA ir Eurolygos, bet duodam treniruot LKL treneriams. Neadekvatu. Jaskė pavargęs. Ok. Tada duodam Kurčiui. Tas laisvas. Kažkokie švogerizmai federacijoj, korupcija. Jie juk ne kvailiai. Žino Kurtinaičio pasiekimus. Bet kažkodėl neima jo.
2022-09-12
-9
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 158

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.