„Ryto“ sudėties dėlionė: pagrindiniai akcentai ir likusio žaidėjo paieška

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-08-04 10:00
Nuotr.: LKL, D.Lukšta, Ž.Vingelis, FIBA | A.Zaikauskas/BasketNews iliustracija
Nuotr. LKL, D.Lukšta, Ž.Vingelis, FIBA | A.Zaikauskas/BasketNews iliustracija

Vilniaus „Ryto“ komplektacija pasiekė finišo tiesiąją. Lietuvos čempionai dar dairosi vieno vedlio gynėjų linijoje, tačiau likusios grandys pamažu nuglūdintos.

Vilniaus komanda tarpsezonį pasitiko su siekiu įskiepyti tęstinumą.

Visgi Giedriui Žibėnui ir „Ryto“ štabui iš čempioniškos sudėties kol kas oficialiai pavyko išsaugoti keturis krepšininkus: Margirį Normantą, Gytį Radzevičių, Luką Ulecką ir Evaldą Kairį. Tinklalapio BasketNews žiniomis, turėtų likti ir Jarvisas Williamsas.

Šie čempionai – pagrindas, nuo kurio atsispyrė prie klubo gretų formavimo dirbantys vilniečiai.

„Mes turime dalį tęstinumo, – tinklalapiui BasketNews pabrėžė Lietuvos rinktinės stovykloje dirbantis Žibėnas. – Nėra lengva išlaikyti daug žaidėjų iš čempioniškos komandos. Vis tiek liko nemažas branduolys. Norime tęstinumo, kad atėję žaidėjai taikytųsi prie mūsų, o ne atvirkščiai.“

Gynėjų rate – kol kas du naujokai: prie Normanto prisijungė Benedekas Varadis ir Marcusas Fosteris. Pastarasis – šviežiausias vilniečių ėjimas.

27-erių puolimo variklis buvo vienas pirmųjų „Ryto“ taikinių. Fosteris praėjusį sezoną siekė NBA svajonės Hjustono „Rockets“ organizacijoje, bet galop nutūpė dukterinėje „Rio Grande Valley Vipers“ komandoje.

Jis G lygoje per 33 rungtynes vidutiniškai žaidė po 32 minutes, įmetė po 18,7 taško, atliko po 4,3 rezultatyvaus perdavimo, atkovojo po 3,9 ir perėmė po 1,2 kamuolio.

Pataikymas iš toli siekė 40 proc. (83 iš 208). 

„Rockets“ dukterinė ekipa su Fosteriu priešakyje tapo G lygos čempione. Gynėjas gegužės viduryje sulaukė pasiūlymo iš Graikijos, kur persikėlė į Patrų „Promitheas“ komandą prieš pat atkrintamųjų startą.

Graikijos lygoje amerikietis per 10 rungtynių vidutiniškai ant parketo praleido po 24 minutes, pelnė po 12,5 taško, tritaškius realizavo 39,5 proc. taiklumu, atkovojo po 2,7 kamuolio ir atliko po 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš tai puolimo siautulys Graikijoje žaidė 2020-2021 m. sezone, kai atstovavo Atėnų „Panathinaikos“ ir debiutavo Eurolygoje.

Vilniaus komandai pavyko jį prisivilioti palankių aplinkybių dėka.

„Reikėjo įtikinti jį, nes jis turėjo dvigubai geresnį pasiūlymą Rusijoje, – tinklalapiui BasketNews atskleidė „Ryto“ vyr. treneris. – Tačiau jam šis sezonas yra svarbus dėl šeimos, kadangi žmona laukiasi, ir pinigai nėra aktualiausias dalykas. Aišku, jis supranta, kad pas mus yra gera platforma, „Rytas“ yra matomas Europos kontekste ir užsieniečiai pasikelia vertę per sezoną. 

Fosteris nori žaisti Europos turnyre, o Rusijoje neturėtų to. Dar jam yra svarbu žinoti, kad jis bus svarbus žaidėjas. Keliose komandose, kur Fosteriui nepavyko sužaisti, jis buvo mėtomas per skirtingas roles ir jam tai netiko. Marcusas – specifinis žaidėjas, kuris funkcionuos tada, kai žinos, jog yra svarbus.

Skirtingai nei Speedy Smithas, Fosteris nėra įžaidėjas. Speedy, visų pirma, yra kūrėjas, o tik po to gali uždaryti atakas. Su Marcusu – atvirkščiai: pirmiausia – užbaigti atakas, o paskui – perduoti kamuolį komandos draugams.“

„Ryto“ štabo idėja gynėjų grandyje – įgyti individualaus meistriškumo. Pagal susidarytą viziją, keturi pagrindiniai krepšininkai turėtų keistis žaidžiant pirmose dviejose pozicijose, o esant progai – imsis iniciatyvos užbaiginėjant atakas.

„Turėsime mažiau žaidimo per baudos aikštelę, kadangi nebėra Ivano Buvos, todėl daugiau norėjome tokių žaidėjų, kurie galėtų spręsti vienas prieš vieną tiek prieš tiesioginius varžovus, tiek išsikeičiant prieš aukštaūgius, – pasakojo Žibėnas. – Norime tokių žaidėjų turėti 3-4. Pernai turėjome du – Speedy ir Mindaugą Girdžiūną, kurie gali apsižaisti. Aišku, priklausomai nuo situacijos, gali ir Margiris Normantas, galėjo ir Vaidas Kariniauskas, bet išreikšti tokie žaidėjai buvo Mindaugas ir Speedy. Mismatch situacijose norėsime labiau atakuoti per viršų. Bent jau prieš sezoną taip atrodo. Kaip bus, gal mes žaisime ir per baudos aikštelę. Sezonas parodys. Dabar tik rugpjūčio pradžia. Mes galime planuoti, o kažkas iš aukščiau juoktis (šypsosi).“

Benedekas Varadi Vilniaus „Ryte“ užims Vaido Kariniausko vietą
Benedekas Varadi Vilniaus „Ryte“ užims Vaido Kariniausko vietą
Nuotr. FIBA

„Ryto“ stratego tikinimu, ieškomas dar vienas gynėjas turėtų būti kitokio stiliaus nei 195 cm ūgio Varadis – veržlesnis ir kiek stipresnis individualiai. Sostinės komandoje į pratybas taip pat bus įtraukiamas gynėjas iš jaunimo sistemos, kadangi išvyko 22-ejų Arnas Adomavičius.

Varadis „Ryto“ specialistams į akį krito pastarąjį sezoną FIBA Čempionų lygoje kovojant su Sombathėjaus „Falco“. 27-erių 195 cm ūgio atakų organizatorius net dešimt metų atstovavo „Falco“ ir pirmąkart karjeroje patraukė žaisti į užsienį.

Įžaidėjas atvyko į Vaido Kariniausko vietą. 2021-2022 m. FIBA Čempionų lygos sezone vengras vidutiniškai rinko po 11,3 taško (27,3 proc. trit. taiklumas), 6,6 rezultatyvaus perdavimo, 4,6 atkovoto kamuolio ir 12,8 naudingumo balo.

„Varadis praėjusį sezoną mums paliko labai gerą įspūdį, – apie naują auklėtinį pasakojo Žibėnas. – Išvykus ypač Arnui Butkevičiui, mums reikia tokių žaidėjų rūbinėje. Tai – žaidėjas, kuris žino, kaip laimėti čempionatus, kaip reikia laikyti rūbinę, kaip reikia vesti save laiminčiose komandose tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. To mums labai trūksta.“

Varadis per karjerą Sombathėjaus komandoje sykį laimėjo Vengrijos taurę ir triskart triumfavo vietinėje lygoje.

Puolėjų linijoje išsaugoti Radzevičius, Uleckas, Kairys ir, tinklalapio BasketNews žiniomis, artimiausiu metu turėtų būti oficialiai užtvirtintas sandoris su Williamsu.

Pasikviestas 203 cm ūgio Toddas Withersas matomas sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje kartu su 207 cm ūgio Gyčiu Masiuliu.

Jarvisas Williamsas liks Vilniaus „Ryte“
Jarvisas Williamsas liks Vilniaus „Ryte“
Nuotr. LKL

Centro linijoje bus į „Rytą“ po metų pertraukos grįžęs Martynas Echodas, taip pat Kairys bei Williamsas.

„Labai svarbu ir galiu pabrėžti, kad tikrai turime sustiprėjimą aukštaūgių linijoje vien dėl kiekio, – pasakojo Žibėnas. – Per dvi pozicijas (sunkiojo krašto puolėjo ir centro) turėsime penkis žaidėjus. Traumos atveju nekentėsime taip, kaip kentėdavome du sezonus iš eilės. Dengdavome tas pozicijas su Butkevičiumi, kuris kartais žaidė net ir penktu. Vienas ir kitas rungtynes gal atrodydavome gerai, bet nepamirškime treniruočių proceso, kuriame visi dalyvauja ne savo pozicijose ir nesijaučia patogiai. 

Dabar esame labiau apsidraudę. Gal kažkiek mažiau talento išvykus Ivanui Buvai, bet gal kažkiek geriau dėl charakterio, taip pat dėl tęstinumo. Evaldas ir Jarvisas, jei liks, tikrai nežais blogiau nei praėjusį sezoną. Jiems bus viskas aiškiau, jie bus dar sveikesni.“

Butkevičiui persikėlus į Kauno „Žalgirį“, lengvojo krašto puolėjo grandyje daugiau šansų sulauks Uleckas. Trankiai sezoną užbaigęs marijampolietis LKL finale čempionų gretose buvo antras pagal rezultatyvumą ir naudingumą.

„Trečioje pozicijoje – Gytis su Luku, kur irgi galvoju, kad yra pasistūmėjimas į priekį, – sakė Žibėnas. – Jie abu – su papildoma patirtimi. Jie žino, kaip laimėti, abu trečią sezoną iš eilės žais iš esmės pas tą patį trenerį. Abiejų vaidmuo išauga, nes nebėra Arno toje pozicijoje. Abu žino, kad nuo jų priklausys daug daugiau. 

Lukas pernai buvo su mažesniu vaidmeniu, bet šiemet jau su aiškesne role ir konkuruos su Gyčiu. Jau bus nebe trys, o du žaidėjai į vieną poziciją. Viskas atrodo gerai, bet reikia sužaisti draugiškas, oficialias rungtynes ir paveikslas gal išryškės kitomis spalvomis. Tačiau logiškai ir teoriškai dėliojant atrodo, kad tai – pasistūmėjimas.“

Žibėnas šiuo metu darbuojasi Lietuvos rinktinės štabe, prie kurio prisijungė praėjusią savaitę prasidėjus antrajam ir pagrindiniam vasaros ciklui, besiruošiant Europos čempionatui.

Apie trijų savaičių pertrauką nuo atrankos lango liepos pradžioje turėjęs „Ryto“ strategas nuo krepšinio ilsėjosi pasileidęs į ilgą kelionę automobiliu.

Treneris skaičiuoja, jog per išvyką į Italiją sukorė virš 10 tūkst. kilometrų. Pagrindinis tikslas buvo Sicilija, kur kaunietis ilsisi eilę metų.

„Tokias keliones organizuojuosi be didesnių planų, kas labiausiai ir patinka, – kelionės specifiką apibūdino Žibėnas. – Krepšinyje gyveni rutina, tvarkaraščiais, jokio vėlavimo. O keliaujant yra visiškai kitaip, todėl tai ir yra vadinama atostogomis. Ką norėjosi, tą ir pavyko pamatyti. Pravažiavome visą Italiją, žemyninę dalį ir didžiąją laiko dalį praleidome Sicilijoje. Šį kartą dar pridėjome mažąsias Eolijos salas.

Italijoje asmeniškai traukia lėtas gyvenimo stilius. Dirbant Vilniuje viskas vyksta labai greitai. Dabar darbas dubliuojasi su rinktine. Pašėlęs gyvenimo tempas nėra paprasta. Ten nuvažiavus yra lėtas gyvenimo stilius, pozityvas, vietinio žmogaus svetingumas – tai, kas labiausiai žavi. Aišku, garantuotas geras oras.“

Keliavimas automobiliu Žibėnui taip pat yra apmąstymo metas. Mintis susidėliojęs ir į aktyvų ritmą po trumpos pertraukos grįžęs „Ryto“ strategas nebegyvena birželio pradžioje patirtomis čempioniškomis emocijomis.

Vidinė koncentracija – į laukiančius naujus, kur kas sunkesnius iššūkius.

„Reikia grįžti į realybę ir suprasti, kad bus trigubai sunkiau apginti (titulą – aut. past.). Tai – nerašyta taisyklė, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews sakė Žibėnas. – Keliaujant užmiršau sezoną, visiškai užmiršau (šypsosi). Viskas, tai – istorija. Visos mintys yra tik apie artėjantį sezoną. Kas įvyko, tas surašyta į istoriją.“

Stipriai pasikeitę Lietuvos čempionai naujo sezono etapą pradės nuo rugpjūčio 16 dienos startuosiančio pasiruošimo ciklo. Jame komanda rūpinsis „Ryto“ štabas.

Žibėnas kartu su Lietuvos rinktine dalyvaus rugsėjo 1-18 dienomis vyksiančiame Europos čempionate.

„Ryto“ sudėtis:

Vilniaus „Rytas“

Pozicija Žaidėjas Amžius Ūgis
PG Benedekas Varadis (naujiena) 27 194
SG/PG Marcusas Fosteris (naujiena) 27 191
SG/PG Margiris Normantas
25 194
SF Gytis Radzevičius 26 197
SF Lukas Uleckas (naujiena) 22 199
SF/PF Toddas Withersas (naujiena) 27 203
PF/C Jarvisas Williamsas (pliusas) 29 202
PF/C Gytis Masiulis (naujiena) 24 207
C Martynas Echodas (naujiena) 24 206
C Evaldas Kairys (naujiena) 31 207
Treneris Giedrius Žibėnas (naujiena)
Sutartys
baigėsi:
Vaidas Kariniauskas (negrįš), Speedy Smithas (negrįš), Arnas Butkevičius (negrįš), Tanneris Leissneris (negrįš), Ivanas Buva (negrįš), Mindaugas Girdžiūnas (negrįš)
Domina:  

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Dar vienas neidomus Malinausko straipsnis. Kaip visada apie nieka.
2022-08-06
-12
Atsakyti
janis strelnieks ko gero bus paskutinis ryto zaidejas, kuris draskys zalia skudura😅
2022-08-04
-38
Atsakyti
man patinka Ryto komplektacija jei dar idomu pg ras bus isvis 10/10.. idomu paziuret bus kaip Uleckas su Radzevicium susitvarkys kai gaus daugiau minuciu tikiuos Uleckas gali isaut visai kaip rimtas eurolygos lygio zaidejas.. idomu kaip atrodys Masiulis ir Echodas grize i LT, idomus ir legionieriai daug zadantys..
2022-08-04
+45
Atsakyti
Anonimas
Zalfaniai pagal kontraktus mato komanda.Pirma tegul maskvinas nulipdo komanda laimincia,tada rekaukite
2022-08-04
+27
Atsakyti
Tadas
si kart ziuriu i sudetis o ji zymiai stipresne beja napamisk kad zibenas maskvino asistentas tik
2022-08-04
-15
Atsakyti
Kažkaip neteko skaityti,kur perėjo Arnas Adomavičius.Įdomus sprendimas jį paleisti,nes praėjusį sezoną jau daugiau gaudavo pasireikšti,tai atrodė,kad ateinantį bus dar svarbesne dalimi.Bet klubas kitaip nusprendė.Tada būtinai Rubinui reikia duoti jau šansų,nes jis išaugęs dublerių marškinėlius.
2022-08-04
+31
Atsakyti
Nezinau kas gali sita PR vadinti analitiniu. Cia kaip kremliaus blevyzgos apie kara.
2022-08-04
-14
Atsakyti
3 gynejai i dvi pozicijas, bus ketvirtas. Negi neras perspektyvaus gynejo arba bent jau patikimo veterano i tikrai svarbia role
2022-08-04
+6
Atsakyti
ff
nu paims rytas koki will cherry arba olivier hanlan
2022-08-04
-3
Atsakyti
L
Kokia skolą? Iš fibos gavo pinigėlių, tai galima ir gynėjų nusipirkti normalių.
2022-08-04
+6
Atsakyti
Geras straipsnis, smagiai susiskaitė, ypač su GŽ komentarais :) Bus įdomu pamatyti kitokį žaidimo modelį (per ginėjus). O įdomiausia kas bus naujas kapitonas? Treneris ne kartą sakė, kad nesikiša į rūbinę. Tai kas sutramdys tą Fosterį, degtuką-Margo ir pan.? :)
2022-08-04
+22
Atsakyti
Rytas arti susitarimo su Zalgiri žaidusiu Willy Cherry
2022-08-04
+28
Atsakyti
Pasitaisau
turejo buti BNS (Baltic News Service)
2022-08-05
-19
Atsakyti
labai gerai padirbeta 9/10, jeigu ateina neblogas PG dar
2022-08-04
+2
Atsakyti
knet bazarina kad paskutinis Ryto gynejas gali but scoreris, jau zaides LKL, tai galva biski pakrapscius man cia tik Fridriksono pavarde arciausiai tiesos, bet ar toks zaidejas gali but starto PG?
2022-08-04
+5
Atsakyti
Anonimas
Beliauskas?
2022-08-04
-11
Atsakyti
Gigis
cempionai saunuoliai, kabelis saunuoliai, na o bronza jau zinom kam atiteks, el dugno komandai. hei hei rytas visada, zalgiriui vel nematyt ziedu ilgai ilgai valio valio
2022-08-04
+51
Atsakyti
laris
Na bent jau priekis tai ryto geresnis nei zalgiris.. Kiek keista, nes zalgiris treciu centru turi kriva, o rytas turi praktiskai 5 lygiavercius aukstaugius. Paemus dar viena individualiai stipru gyneja ir ta grandis atrodys solidziai. Net keista, bet rytas neatrodo silpniau uz zalgiri, kuris prisirinkes tokiu siuksliu kaip kalnietis, dimsa (28 metai ir perspektyvus) ar lukosiunas ir tiesiog neturi pinigu normaliems zaidejams. Zalgiriui bus sunku, na o ryta sveikinu.. zibenas pakele komanda i kita lygi.
2022-08-04
+39
Atsakyti
Taip byby
tu apie kosmosą nesupranti nieko. krivo laukia gebeno, gudaičio, blaževič likimas.
2022-08-06
+9
Atsakyti
BN
Pagarba Malinauskui, šiame projekte rodos tik jam rūpi Rytas. Dėkui tau.
2022-08-04
+55
Atsakyti
Nick_Gurr
tu pirma išsitrink galva prieš rašydamas.. tuos visus straipsnius tik malinauskas ir rašo, taip kad pirmas BN komentaras vis dar validus.
2022-08-04
-12
Atsakyti
kad nelabai svarbu ka jie cia perkasi, vis tiek viskas priklausys nuo to kaip atrodys Zalgiris.
2022-08-04
-49
Atsakyti
Jiem tai atrodo, kad jie tikrai laimejo pastaraji LKL, o ne kazkas susimove. Mano nuomone, jei nebutu paskutinis trenerio keitimas ineses sumaisties, net Zdovcas su esamu cirku butu pasiemes ziedus. Ka irode ir KMT.
2022-08-04
-3
Atsakyti
Protingai išleistas kiekvienas centas :) puikiai sudirbo vadyba :) beliko pasirašyt pajėgų įžaidėją :)
2022-08-04
+13
Atsakyti
As pazvengsiu sezono pabaigoje, kai jie patys liks po vulva :))) O apie teisingai isleistus pinigus, nepulciau kalbeti, kadangi kasmet islenda perliuku.
2022-08-04
-11
Atsakyti
A.
komandos vadybininkų darbas šiais metais idomus. galėtų gal būti net koks reitingavimas, sezono pradžioje ir pabaigoje.
2022-08-04
-2
Atsakyti
gal yra kokiu variantu ko rytas gali dometis is gyneju?
2022-08-04
+16
Atsakyti
Kesminas
Tai kazkas wikipedijoj ji irase jau kaip Ryto zaideja :D
2022-08-04
+4
Atsakyti
Arturas
Tikrai įdomu kokį dar gynėją nupirks, šiaip tai gana stipru
2022-08-04
+18
Atsakyti
Bickauski :)))
2022-08-04
+13
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 61

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.