Didžiulės sėkmės lydėta rinktinės pergalė

Lukas Malinauskas
BasketNews iš Samokovo (Bulgarija)
2022-07-02 10:59

Samokovo klampynėje Lietuvos rinktinė išbrido su iškovotu tašku, kurį lydėjo didžiulė sėkmė.

Pasaulio čempionato atrankos rungtynių pabaigoje lietuviai leido bulgarams susikurti eilę progų pergalės išplėšimui.

Ignui Brazdeikiui dėjimu išvedus Lietuvą į priekį likus pusantros minutės (71:69), Saša Vezenkovas išsikeitė prieš Tomą Dimšą, prasiveržė suklaidinęs varžovą bei išprovokavo pražangą.

Fotogalerija

Siautėjusi Bulgarijos žvaigždė iki tol neklydo nuo baudų metimų linijos – buvo įmetusi 3 iš 3. Šįkart antrasis metimas skriejo pro šalį (70:71), bet eilinį kamuolį puolime bulgarams sugriebė Dimitaras Dimitrovas.

Vezenkovas įsiveržė į lietuvių baudos aikštelę ir nusimetė kamuolį Stanimirui Marinovui. 30-metis gynėjas prieš pusę minutės baudė Lietuvą taikliu tolimu šūviu iš aikštės kampo ir tuomet lygino rezultatą (69:69).

Visgi 36,4 proc. atrankoje tritaškius realizuojantis Marinovas metė pro šalį ir lietuviai išsikovojo kamuolį.

Bet dovanos šeimininkams nesibaigė. Iki rungtynių pabaigos likus 23,4 sekundės ir minimaliai pirmaujant (71:70), Dimša suklydo neapdairiai išsimesdamas kamuolį iš už galinės linijos.

Bulgarams atiteko auksinis šansas surengti visą ataką ir rezultatyvaus išpuolio atveju išplėšti pergalę.

Sėkmė vėl buvo lietuvių pusėje. Vezenkovas įvertino į jį koncentruotą Lietuvos gynybą ir nusimetė kamuolį. Smaigalyje – vėl Marinovas, kuris prasiveržė pro gynyboje besikeitusį Grigonį ir, sutikęs Gytį Masiulį, netiksliai metė iš po krepšio.

Brazdeikis tvirtai sugriebė kamuolį, tapusį pergalingu rungtynėse. 

„Kartais taip galime ir pralaimėti rungtynes, – po rungtynių tinklalapiui BasketNews sakė Kazys Maksvytis. – Žaidėjai juokavo rūbinėje, kad norėjome laimėti rungtynes gynybos dėka. Po to patys ištaisė tą klaidą, paėmė kamuolį ir, ačiū Dievui, laimėjome.“

Ketvirtajame kėlinyje su Bulgarija sužaidus vos 71 sekundę, Maksvytis griebėsi minutės pertraukėlės, kai jo vadovaujama komanda puolime startavo dviem klaidomis, o gynyboje nesugriebė eilinio kamuolio.

„Gynėjai, jūsų nėra visai! Sakėme, jog bus toli atšokę kamuoliai, jūs nepasiruošę nė vienas! Stovite visi ir žiūrite!“ – šaukė Lietuvos rinktinės vairininkas.

Bulgarijos krepšininkai puolime atkovojo net 19 kamuolių, iš kurių antraisiais šansais pelnė 15 taškų. Pridėjus įmestus taškus po Lietuvos dvylikos klaidų (20 tšk.), bulgarai šiais dviem aspektais susirinko pusę savo taškų – 35 iš 70.

„Čia jau ne tik aukštaūgiai, bet ir gynėjai turėjo šiek tiek daugiau įdėti pastangų, kad susirinktume tuos kamuolius. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl bulgarai buvo rungtynėse ir pirmavo“, – pažymėjo Maksvytis.

„Ruošėmės tam, žinojome, kad taip gali būti, – apie varžovų atsikovotus kamuolius puolime tinklalapiui BasketNews kalbėjo Brazdeikis. – Daugelyje situacijų jie išsimetė greitus metimus, po kurių kamuoliai atšoko toli, ir kažkiek jiems sekėsi. Galėjome geriau atsiverti ir komunikuoti, bet krepšinyje taip nutinka, jog kartais ne viskas klostosi tau naudinga linkme.“

Po Maksvyčio minutės pertraukėlės bulgarai triskart atkovojo kamuolį po Lietuvos krepšiu, kol galiausiai Dimitrovas pelnė taškus ir mūsiškių deficitas buvo rekordinis (51:61, 33 min.).

Kapitonas Marius Grigonis ėmėsi iniciatyvos ir surinko penkis taškus, sėkmingai asistavo tritaškį įsmeigusiam Eigirdui Žukauskui ir Maksvyčio treniruojama komanda kilo į šturmą. 

Brazdeikis meistriškai eurostepu susikūrė lengvus taškus iš po krepšio, Laurynas Birutis pridėjo dvitaškį ir Lietuva po atkarpos 14:2 buvo priekyje 65:63. 

Maksvyčio nurodymu, Brazdeikis atsidūrė kertinės atakos smaigalyje ir dėjimu paženklino pergalingus lietuvių taškus (71:69). Rinktinės debiutantas surinko 6 iš 11 paskutinių komandos taškų.

„Komandos draugai ir treneriai pasitiki manimi ir tai yra viskas, ko man reikia. Esu labai dėkingas jiems už pasitikėjimą“, – tinklalapiui BasketNews sakė Brazdeikis.

Slogiai startavęs puolėjas iš viso žaidė 23 minutes, iš žaidimo pataikė 5 metimus iš 15, pelnė 13 taškų, atkovojo 6 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir 2 kartus suklydo.

„Svarbiausia, kad ir kaip jam besiklostė rungtynės, kaip ir visa komanda, jis kovojo iki galo ir matome, kad yra patikimas žaidėjas, kuriuo galima pasitikėti lemiamu momentu“, – komentavo Maksvytis.

Rinktinė nerado priešnuodžių prieš trečiajame kėlinyje dominuoti pradėjusį Vezenkovą. Lietuviai klydo rotuodami prie Pirėjo „Olympiakos“ puolėjo, kuris antrąją rungtynių pusę pradėjo dviem tritaškiais.

26-erių puolėjas per ketvirtį surinko 14 iš 25 bulgarų taškų, o iš viso Lietuvai atseikėjo 29 taškus (8/14 dvit., 3/9 trit., 4/5 baud.), sugriebė 11 kamuolių ir įsirašė 30 naudingumo balų.

Lietuvos trenerių štabas prieš Vezenkovą ketvirtoje pozicijoje varijavo skirtingais aukštaūgiais, iš kurių Tadas Sedekerskis po ilgosios pertraukos neberungtyniavo, nors mačą pradėjo starto penkete.

„Reikia pripažinti, kad Vezenkovas dominavo, mums sunkiai sekėsi jį stabdyti, – kalbėjo Maksvytis. – Bandėme keistis, bet jis tada bandė išvengti užtvarų, veržtis į kairę pusę ir atlikti savo metimus.“

Neretai bulgarų žaidimą griovęs Dee Bostas išsimetė net 13 tritaškių, iš kurių tikslą pasiekė 3. Vienas jų – tolimas per aktyvią Dimšos gynybą. Natūralizuotas amerikietis pelnė 9 taškus, atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 2 kartus suklydo ir surinko 1 naudingumo balą.

Buvęs žalgirietis nepaisė vyr. trenerio Roseno Barchovskio nurodymų ir momentais reiškė nepasitenkinimą komandos draugais.

Maksvytis išliko nepralaimėjęs prie rinktinės vairo oficialiose rungtynėse. Komanda atrankoje laimėjo penktą kartą iš eilės bei jau sužinojo varžovus antrajame etape.

Tikslas – į kitą pogrupį persinešti kuo daugiau taškų iš pirmojo etapo.

„Pasiėmėme tašką, niekas iš mūsų to taško neatims ir laukiame kitų rungtynių“, – po dvikovos Bulgarijoje sakė Maksvytis.

Lietuva pirmąjį atrankos ciklą pirmadienį užbaigs Klaipėdoje vyksiančiu susitikimu su Čekija.

F grupė

Pos
Komanda
GM
W
L
Diff
1 5 5 0 10.4
2 5 2 3 -1.8
3 5 2 3 -3.4
4 5 1 4 -5.2

Igno Brazdeikio komentaras:

Rungtynių apžvalga:



Komentarai:

nini
Kova del kamuoliu, tai kosmaras - apstumde kaip penktokus.
2022-07-02
+17
Atsakyti
Vanga
Nemokina daug ko , todel nėra nė vienos taisykligai pastatytos su savalaikiu posūkiu užtvaros..ribota kamuolio perdavimo technika ir tt. Stebėjau treniruotes SM , ten sako tik "greičiau greičiau" , o technika ?
2022-07-03
-10
Atsakyti
?
Kiek buvo kurie stume ant Brazdeikio, tas atvaziavo ir iskart rinktines lyderiu tapo. Kur jus hateriukai dabar? :DDD
2022-07-02
+18
Atsakyti
Haha
palei Ip pats stumei gaidziuk bambalini verge
2022-07-04
-4
Atsakyti
atsargiai. maksvytis skaitys sita teksta. duos velniu zurnalistui paskui.
2022-07-02
+5
Atsakyti
gal baigsis svaigimai apie dimsa zalgiriyje ir rinktineje, bent rinktineje ner kas jam veikt. o tokia klaida pabaigoj kaip vakar isvis jokiu pasiteiisnimu, sveist kamuoli taip bet kur lengva ranka lemiamu momentu...
2022-07-02
+21
Atsakyti
Anonimas
forma ir saizas!!!
2022-07-02
+1
Atsakyti
Emocijoms nurimus galima padaryti reziumė, rinktinė prie Maskvyčio klaikiai atrodo, visos pergalės lydėtos sėkmės.
2022-07-02
+13
Atsakyti
Asile tu juk neturim Roko Jakubaicio,Lekaviciaus Sabonio su Jonu juk europos cempio kamuolio ne izadines visokio Cizauskai,Sabeckiai arba Dimsos
2022-07-04
-1
Atsakyti
Jurgis
kodel sedas nebezaide tai mistika
2022-07-02
+5
Atsakyti
kad jis net Vezenkovo neuzdengia, tai kaip jis koki Donciciu dengs?😁
2022-07-02
-7
Atsakyti
Anonimas
Ar kada Lietuvos NT laimeho ne del sekmes?
2022-07-02
-6
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 18

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.