„Neptūnas“ pristatė susitraukusį biudžetą ir 700 tūkst. eurų viršijančią skolą

2020-10-12 13:19
Nuotr.: FIBA Champions League
Nuotr. FIBA Champions League

Pastaraisiais metais nuosekliai skolų naštą mažinęs Klaipėdos „Neptūnas“ praėjusį pavasarį susidūrė su COVID-19 pandemijos atneštais finansiniais padariniais, kurie organizaciją, kaip ir visą pasaulinį krepšinį, išmušė iš vėžių.

Vis tik uostamiesčio klubas sėkmingai persigrupavo, persiderėjo su žaidėjais dėl kontraktų sąlygų ir subūrė konkurencingą bei ilgalaikę viziją turinčią komandą.

2018-aisiais metais klubą perėmę vadovai biudžete rado 1,4 milijono eurų skylę, kurią sudarė skolos ir mokėtini mokesčiai valstybei. Šiuo metu „Neptūno“ skolos siekia 720 tūkst. eurų, kurių didžioji dalis – 480 tūkst. eurų – tenka klubo dalininkams, nuosekliai nurašantiems skolą į paramą.

Šį sezoną pelnomi taškai

44%
77,3
Pelno taškų: 77,3
Taiklumas: 44,4%
Vieta lygoje: 7
Geriausias pasiekimas: 84
Blogiausias pasiekimas: 67
Daugiausia pelno: Martynas Mažeika

„Buvo be galo sudėtinga dirbti, nes darbų pradžioje ant mūsų bankų sąskaitų buvo uždėta apie 200 tūkst. eurų siekiantys areštai, turėjome atlaikyti grasinančius laiškus iš kreditorių dėl nesumokėtų atlyginimų buvusiems žaidėjams. Mums pavyko su jais susitarti ir sudaryti taikos sutartis“, – tinklalapiui „bcneptūnas.lt“ sakė Vilius Sukonas.

Reikia pabrėžti, jog ypač sudėtingu metu 2018-aisiais suteiktas paskolas dalininkai kasmet nurašinėja. Žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, jog klubo dalininkas Sigitas Ambrazevičius klubui paskolino 800 tūkst. eurų, o dabar bando juos atgauti. Tai nėra teisybė. Visas paskolintas lėšas Ambrazevičius laikui bėgant nurašys į paramą.

Klubas taip pat nori atkreipti dėmesį, jog „Neptūno“ krepšinio sekcijos pinigai nėra maišomi su „Neptūno“ futbolo pinigais. Tai visiškai skirtingi juridiniai vienetai, turintys atskirus biudžetus.

„Norisi labai pasidžiaugti, kad sujungus jėgas su Kęstučio Ivaškevičiaus akademija pavyko suburti „Neptūno“ futbolo komandą. Kęstutis Ivaškevičius ir Tadas Vaitkus deda dideles pastangas, jog Klaipėdoje futbolas vėl gyvuotų.

400 jaunųjų futbolininkų vienijanti akademija kasmet vis labiau auga ir pritraukia naujų talentų, o bendromis jėgomis su futbolo klubu „Neptūnas“ turime sukūrę futbolo klubinę piramidę“, – sakė Sukonas.

Planuojama, jog šį sezoną „Neptūno“ krepšinio klubo biudžetą sudarys 1 mln. eurų, kurio dalis bus skirta ir skolų mažinimui. Prie to labai stipriai ir aktyviai prisideda Klaipėdos miesto savivaldybė, be kurios palaikymo klubas būtų turėjęs skelbti bankrotą.

Biudžetas, lyginant su praėjusiais metais, kai jis siekė 1,5 mln. eurų, susitraukė trečdaliu. Priežastis – dėl COVID-19 pandemijos kritę klubą remiančių kompanijų pardavimai bei sumažėjusios finansinės partnerių galimybės paremti komandą.

Nuotr. BNS

„Įvertinome galimą riziką ir atsargiai formavome naująjį biudžetą. Norime būti tikri, kad surinksime šiuos pinigus. Svarbiausia, kad žaidėjai laiku gautų uždarbį už savo sunkų darbą. Norime, kad Klaipėdoje krepšininkai jaustųsi gerai, skleistų žinią kitiems, jog „Neptūnui“ svarbūs yra žaidėjai, jų interesai, nuotaika ir motyvacija“, – teigė Sukonas.

„Neptūnas“ tikisi, kad likusią skolos dalį, kuri komandą slėgė jau keletą metų, padengti pavyks greitai. Uostamiesčio krepšininkams reikia Klaipėdos gyventojų palaikymo rungtynėse, Klaipėdos ir vakarų Lietuvos įmonių finansinės paramos bei tvirto Klaipėdos miesto savivaldybės ir klubo dalininkų užnugario.

„Daugeliui atrodo, kad pritraukti rėmėjus yra labai paprasta, tačiau mums su Sigitu teko lankytis ne pas vieną rėmėją tiek Klaipėdoje, tiek kituose Lietuvos miestuose, galiu pasakyti, kad sutarti dėl paramos – labai sudėtinga užduotis.

Mūsų klubas siūlo reklamos paketus, kurių kainos ir kokybės santykis yra maksimaliai geras, įkainiai yra keletą kartų mažesni nei pas konkurentus, tačiau net ir tokiu atveju prisišaukti rėmėjus yra sunku.

Verslas klausia paprastai, kokia mums iš to nauda? Taip, yra ir tokių verslų, kuriems reikia būti matomiems, bet yra ir tokių, kurie myli krepšinį ir nori remti savo mylimo miesto komandą. Turime ir tokių verslų, kurie yra socialiai atsakingi ir prisideda prie Lietuvos sporto gyvavimo bei remia ne tik krepšinį, bet įvairias sporto šakas“, – komentavo Sukonas.

Uostamiesčio klubas džiaugiasi, jog pavyko išlaikyti generalinius rėmėjus „Mannol“ ir „Optibet“, o prie komandos gyvavimo prisideda ir kitos socialiai atsakingos Lietuvos įmonės.

Deja, tarp rėmėjų sąrašo nėra valstybinių įmonių, nes joms valdžia taiko griežtus apribojimus. Dėl šios priežasties yra prarandama nemaža dalis pinigų, kurią būtų galima gauti iš Klaipėdos uosto direkcijos, Lietuvos geležinkelių ir kitų valstybinių įmonių, vykdančių veiklą Klaipėdoje.

„Neptūno“ vadovai sugalvojo paramos modelį, kurį pristatė Lietuvos Respublikos prezidentui Gitanui Nausėdai, ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ir Klaipėdos miesto politikams.

„Juk norime, kad verslui būtų paranku remti krepšinį ir apskritai visą sportą. Pagal šį modelį sporto komandos galėtų stipriau konkuruoti Lietuvos ir Europos turnyruose, kiltų biudžetai, būtų sukurtos naujos darbo vietos ir surenkama daugiau mokesčių į valstybės biudžetą.

Tikimės, kad bendromis jėgomis pavyks įgyvendinti šį planą, su kurio pagalba visas sportas galės žengti žingsnį į priekį“, – teigė Sigitas Ambrazevičius.

Nuotr. BNS

„Tenka girdėti komentarų, kad neva krepšinis yra pelninga veikla ir mes iš to pelnomės, tačiau taip tikrai nėra. Savivaldybė vykdo griežtą priežiūrą, sudaromos sąmatos, pagal kurias yra leidžiami gyventojų pinigai. Tuomet pateikiamos ataskaitos, kurias tikrina savivaldybės atstovai ir valstybės kontrolieriai.

Kelinti metai iš eilės, kai mūsų pateiktos ataskaitos ir išleidžiami pinigai yra kaip pavyzdys kitoms Klaipėdos sporto organizacijoms, kaip reikia tvarkytis su įstaigos finansais“, – pridėjo Sukonas.

COVID-19 pandemijos akivaizdoje „Neptūno“ klubui išgyventi padeda ir Klaipėdos krepšinio piramidė, kuri tvirčiau veikti pradėjo 2019-ųjų metų pradžioje. Tai glaudus ryšys tarp Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos, dublerių komandos „Neptūnas-Akvaservis“, moterų komandos „Neptūnas“ bei pagrindinės „Neptūno“ vyrų komandos.

Pagrindinės komandos duris pravėrė ir joje žaidžia puolėjas Klaidas Metrikis, ant slenksčio yra Nojus Mineikis, tačiau ne tik jis padaręs didžiulę pažangą – sezono eigoje prie „Neptūno“ ekipos treniruočių jungsis 3-4 jaunimo komandos žaidėjai, o klubas planuoja reguliariai naudotis dvigubos licencijos taisykle.

Didelis laimėjimas tas, jog pagaliau pavyksta išlaikyti Klaipėdoje vietinius perspektyviausius savo metų jaunuolius, tokius kaip Mintautas Mockus, Gabrielius Mažeika, Aringas Brazauskas, Kristupas Keinys.

Dublerių komandos tikslas bus užimti ne kuo aukštesnę vietą NKL lentelėje, o ugdyti jaunuosius žaidėjus. Klubas tikisi, kad geriausi dublerių ekipos krepšininkai kasmet papildys pirmąją „Neptūno“ komandą ir ateityje sudarys jos stuburą.

„Už didelį iniciatyvumą labai noriu padėkoti V. Knašiaus krepšinio mokyklos direktoriui Alfredui Kaniavai, kuris visuomet stengiasi tiek dėl savo auklėtinių, tiek dėl pagrindinės miesto komandos. Jis stebi talentus, bendrauja su jų tėveliais, o kad piramidė galėtų sėkmingai veikti, pluša ir „Neptūno“ sporto direktorius Dainius Vaitelis.

Jis kasdien ir nuosekliai rūpinasi jaunųjų sportininkų tobulėjimu aikštelėje, taip pat padeda už aikštelės ribų su mokyklomis ir universitetais. Reikia paminėti ir fizinio pasirengimo trenerį Lauryną Gendvilą, kuris vadovauja visos piramidės fizinio pasirengimo treneriams.

Jis labai kompetentingas, užsitarnavęs sportininkų pagarbą dėl nuoseklaus darbo ir griežtumo. Laurynas Gendvilas pastoviai tobulėja, gilina žinias, veda seminarus dublerių komandos, moterų komandos ir vyrų futbolo komandos fizinio pasirengimo treneriams“, – sakė Sukonas.

Praėjusį sezoną gimė „Neptūno“ moterų komanda, kurios treneriu šią vasarą tapo į Klaipėdą sugrįžęs Dalius Ubartas, kuris reikšmingai prisidėjo prie vasaros sporto stovyklų organizavimo.

Suburta stipri moterų komanda, o prie profesionalių treniruočių prisijungė ir jaunosios Klaipėdos krepšininkės. Klubas susidėliojo planus ateičiai, kuriais užsibrėžė gaivinti merginų krepšinį Lietuvoje.

Praėjusį kovą COVID-19 nutraukė LKL čempionatą, o sunkioje situacijoje atsidūręs ir buvusių susitarimų padengti nebegalėjęs „Neptūnas“ susidūrė su žaidėjų ir agentų nepasitenkinimu.

„Neslėpsiu, teko ir apsipykti, – šyptelėjęs sakė Sukonas. – Aistroms nurimus pradėjome darbus dėl buvusio sezono kontraktų nutraukimo ir naujojo sezono kontraktu sudarymo. Siekėme persirašyti buvusias sutartis. Su agentų pagalba pasiekėme naujus susitarimus su žaidėjais. Noriu pasidžiaugti, kad dalis senbuvių suprato nedėkingą „Neptūno“ ir visos Lietuvos krepšinio situaciją.

Jie sutiko su naujomis klubo pasiūlytomis sąlygomis. Bet buvo ir tokių žaidėjų, kurie skaudulius liejo žiniasklaidoje ir pateikė neteisingos informacijos, jog su jais nebuvo kalbama ir tariamasi. Galiu pasakyti, kad viskas buvo padaryta, o finansinės sąlygos jų atžvilgiu yra adekvačios.

Iš šios COVID-19 pandeminės situacijos daug ko išmokome, tačiau daug ką ir praradome. Viliuosi, kad viskas baigsis kaip įmanoma greičiau ir ne tik „Neptūnas“, bet ir kitos komandos greičiau atsities finansiškai.“

Nuotr. BNS

„Neptūno“ marškinėlius vilki septyni praėjusį sezoną Klaipėdoje rungtyniavę žaidėjai, o komandą papildė penki naujokai – Evaldas Šaulys, Benas Griciūnas, Giedrius Stankevičius, Norbertas Giga ir į komandą sugrįžęs Aidas Einikis. Šiai lietuviškai ekipai vadovaus Tomas Gaidamavičius, kuris, kaip ir žaidėjai ekipoje, su „Neptūnu“ sudarė ilgalaikę sutartį.

„Kartu su vyriausiuoju treneriu sutarėme, kad šiais metais komanda bus be užsienio legionierių, tai puiki galimybė lietuviams krepšininkams tobulėti, įrodyti savo vertę ir meistriškumą“, – sakė Sukonas.

Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai krito Bulgarijoje vykusiame FIBA Čempionų lygos atrankos finale bei po ketverių metų pertraukos nesivaržys pagrindinio turnyro grupių etape. Bet Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniams netrūksta motyvacijos kovoms vietiniame fronte.

„Šiuometinė komanda ir jos sudėtis buvo formuojama pagal realų atsargų biudžetą, įvertinant, kad pandemija gali pasikartot, o sezonas gali vėl nutrūkti, – aiškino „Neptūno“ vadovas. – Pasitarėme su treneriu Tomu Gaidamavičiumi ir radome bendrą sutarimą, kad komandą formuojame jaunesnę, kurioje galėtų atsiskleisti Klaipėdos krepšinio piramidės jaunimas ir kad per kelis metus išugdytume tikras krepšinio žvaigždes.

Labai džiugu, kad treneris dirba vardan komandos, žaidėjų, klubo tolimesnio gyvavimo, o ne dėl asmeninio CV. Tomas yra puikus ir konkretus strategas, kuris ypač mėgsta drausmę treniruočių ir rungtynių metu. Komandos komplektacijos darbais esame patenkinti, tikimės, kad staigmenų pateiksime ne vieną ir ne dvi. Apie turnyrines lenteles vietą nekalbėsiu, tačiau kovosime dėl maksimaliai aukščiausios vietos. Prašau sirgalių palaikymo ir kantrybės, pasitikėkite šiuo procesu.“



Komentarai:

Demesio
klaipedos miesto savivaldybe nebeturi nei teisiniu nei kitu svertu skirti tokius pinigus sitam klubui!! nes jie nebezaidzia si sezona jokiam tarptautiniam turnyre, praeitais metais neuzeme prizines vietos, o paramos skyrimo nuostatai grieztai reglamentuoti!!! del skolu visiska nesamone , tai pateikite konkrecius skaicius, kiek kas duoda paramos ir pinigu, konkreciai kiek miestas, kiek remejai, kiek kam skolos ir pan. kazkoks politikavimas jokio konkretumo! ir ne dalininkai turi vazineti pas kitus remejus ir pan. tai jei generalinis remejas mannol tarkime duoda 200k per sezona, savibaldybe 800k plius papildoma parama jau milijonas o tai visi kiti kur? parodykit viska dokumentais ir skaiciais!!!
2020-10-14
+6
Atsakyti
Švyturio sargas
Septynių pėdų po kyliu Neptūnui! Teisingam kely, puikus kolektyvas, prisikelsit. O į viauksinčius tolumoj kojotus nekreipkit dėmesio.
2020-10-12
-4
Atsakyti
djgaffer
Viskas gražiai skamba,atrodo,kad skolos mažėja.Svarbu,kad tai ne melas būtų,nes tokie dalykai greitai išaiškėja,ypač su pinigais.Klaipėdoje yra daug krepšinį mylinčių žmonių,todėl komanda dar atgims,tik laiko reikia.
2020-10-12
-1
Atsakyti
Silkė pataluose
Galės vėl Rytas neužilgo pasismaginti silke Kreinuose be patalų 🤣Skanuir pigu.
2020-10-12
+5
Atsakyti
GrandMx
Skaitai straipsni ir supranti kaip negalima sitais vadovais pasitiketi.. Nes kiekvienais metais pateikiami vis skirtingi skaiciai, pries beveik 2m sake, kad skolos siekia 1.2mln ir atejus naujiems savininkams skola istirbde iki 620k, o dabar pasirodo skola buvo 1.4mln ir dar siekia 720k.. Tai koks cia skolų mazinimas, jeigu jos tik dideja..Savivaldybe skiria po 700-790k, tai nesuprantu kur remeju pinigai, sirgaliu, tu paciu savininku.. Sako 800k pervede kaip parama klubui, nu ok, tai jeigu tiek pervede, tai siuo metu klubas turetu beveik nebetureti skolu, bet jos tik dideja.. Kazkokia mistika su situ klubu. Nera ko stebietis, kad niekas nenori deti savo pinigu ten, kur visiskai neaisku kur tie pinigai nueina. Guodziasi, kad del pandemijos, del dar kazko sumazejo biudzetas, nu bet tai visiems sumazejo, visiems vienodos salygos, tik kazkodel kiti klubai sugeba geriau viska sukontroliuoti. Matai turi jie kazkoki plana kaip padidinti sporto klubu biudzeta, tai tada vel visiems salygos butu vienodos, bet neptunas ir cia sugebetu susimauti. Kazkaip viskas ten neaiskiai vyksta.
2020-10-12
Atsakyti
alioalio
subūrė konkurencingą bei ilgalaikę viziją turinčią komandą. lmao
2020-10-12
Atsakyti
Marijampole
Dabar suprantu kodel Neptunas sitaip barska. Kaip visada nelabai zino kojos ka daro rankos, o galva aplamai nevaldo nei koju nei ranku. Vadovas dekoja mokyklos direktoriui, kuris per visa Lietuva vazinedamas juodina savo mokyklos trenerius ir zaidejus. Kurie poto bega i kitus miestus. Visos sito rekomendatoriaus rekomendacijos yra tik saves iskelimas virs visu. Eiline organizacija, kur visi vaidina patriotus, bet dantukai paruosti suesti vienas kita, kad ir rytoj.
2020-10-12
+1
Atsakyti
Žalgiris
Tai va kodėl Neptūnas atrodo taip prastai ne pirmą sezoną.
2020-10-12
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 11

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.