Profesionalios 3x3 komandos Lietuvoje: realus tikslas ar utopija?

Jonas Lekšas
„BasketNews.lt“
2019-06-08 15:21
Nuotr.: FIBA 3x3
Nuotr. FIBA 3x3

Lietuvoje vis dar yra išlikusi nuostata, kad 3x3 krepšinio rungtis skirta tik mėgėjams ir tai yra gatvės sportas. Vis dėlto daugelyje valstybių netrūksta profesionalių 3x3 komandų ir krepšininkams tai yra pragyvenimo šaltinis.

Tarp sudaryto FIBA „Top 30“ komandų reitingo Lietuvos komandos nėra. Kaip ir nėra nė vieno profesionalaus klubo. Kodėl taip atsitiko?

Atsakymų reikia ieškoti dar praeitame dešimtmetyje, mano vienas garsiausių Lietuvos 3x3 žaidėjų, šios rungties asociacijos mūsų šalyje narys Dainius Novickas.

Mintautas Bulanovas

Mintautas  Bulanovas
Mintautas  Bulanovas
MIN: 9.77
PTS: 3.45 (54.55%)
REB: 1.73
AS: 0.45
ST: 0.27
BS: 0
TO: 0.82
GM: 11

„Prieš FIBA pradedant reguliuoti šią sporto šaką, vykdavo ne oficialūs pasaulio čempionatai, nebūdavo jokių reitingų ir tuomet turėjome daug entuziastų, kurie vykdavo, negailėdavo nei laiko, nei pinigų ir tikrai buvome tarp elitinių pasaulio komandų. Jau nuo tada tokios krepšinio federacijos kaip Rusijos, Serbijos ar Latvijos pradėjo steigti 3x3 asociacijas, o pas mus ji atsirado tik praėjusiais metais. Dabar turime tokį rezultatą, kad reikia visus vytis“, – pasakojo Novickas.

Profesionali 3x3 krepšinio komanda. Tikriausiai dauguma Lietuvoje sunkiai galėtų įsivaizduoti, ką reiškia šį sąvoka, nes tokių pavyzdžių mūsų šalyje dar tiesiog nėra.

Nuotr. Mintautas Bulanovas

Vis dėlto žiūrint į bendrą pasaulio kontekstą, pirmajame dvidešimtuke nebeliko klubo, kuris neturėtų profesionalios administracijos su planuojamu biudžetu, o krepšininkai už treniruotes sezono metu negautų atlyginimo.

Viename iš „Top 20“ pasaulio klubų, Maskvos „Inanomo“, rungtyniauja pirmuoju profesionaliu mūsų šalies 3x3 rungties žaidėju tapęs Mintautas Bulanovas.

Kas iš tiesų yra profesionali komanda ir kaip atrodo profesionalaus 3x3 krepšininko gyvenimas?

„Treniruojamės viename moderniausių Maskvos sporto centrų „Nike Playground“. Kiekvieną dieną laisvu laiku nuo treniruočių galime patekti į sporto centrą ir tobulinti įgūdžius. Lyginant su Lietuvos 5 prieš 5 klubais, Nacionalinėje krepšinio lygoje panašias sąlygas turi tik Vilniaus „Ryto“ bei Kauno „Žalgirio“ dubleriai. 

Savaitgaliais dažniausiai turime turnyrą, tenka nemažai keliauti. Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį dalyvavome turnyruose Hong Konge ir Malaizijoje. Visomis kelionėmis rūpinasi komandos vadovas, turime trenerį, kuris padaro specialią statistiką, pagal kurią galime analizuoti savo klaidas. Taip pat turime savo daktarą“, – kalbėjo Bulanovas.

Nuotr. Mintautas Bulanovas

Kurtis profesionalius 3x3 klubus skatina ir kiekvienais metais augantis FIBA dėmesys bei kylantys turnyrų piniginiai prizai.

FIBA trijulių krepšinį bando vystyti panašiu principu kaip tenise: per metus visame pasaulyje vyksta kelios dešimtys „Challenger“ turnyrų, o pirmąsias vietas užėmusios komandos patenka į aukštesnio rango „Masters“ turnyrus. Šių turnyrų čempionai patenka į baigiamąsias „World Tour“ varžybas, kur paaiškėja stipriausia sezono komanda.

Palyginimui, prieš porą metų „Challenger“ turnyro nugalėtojai gaudavo 10 tūkst. JAV dolerių piniginį prizą, o šiais metais ši suma yra išaugusi iki 15 tūkst. JAV dolerių, „Masters“ čempionai užsidirba 30 tūkst. JAV dolerių, o baigiamųjų „World Tour“ varžybų laimėtojams suma padidinta iki 50 tūkst. JAV dolerių. Taip FIBA 3x3 klubams per sezoną išdalina milijoną JAV dolerių. 

Atrodo, jog sąlygos kurtis 3x3 klubams yra tikrai patrauklios, bet kodėl Lietuvoje dar neturime profesionalų?

Nuotr. Facebook

„Turi pasikeisti požiūris tiek federacijų, tiek klubų, tiek pačių žaidėjų. Dar visi galvoja, kad čia yra gatvės krepšinis ir gyventi iš to nėra įmanoma. Žaidėjų tikrai yra norinčių žaisti ir jie atitiktų lygį, tačiau dar renkamąsi žaisti NKL už 600 eurų per mėnesį, vietoj žaidimo čia, kur galima uždirbti daug didesnius pinigus.

Profesionalias 3x3 komandas išlaikyti daug pigiau, nes mažiau žaidėjų ir viso personalo, o tokių komandų atsiradimas paspartintų Lietuvos tobulėjimą šioje rungtyje, nes patys žaidėjai iš savo pinigų nepriskraidys į Aziją ar Pietų Ameriką“, – teigė 3x3 entuziastas Dainius Novickas.

Puikiausias įrodymas, kad ši rungtis gali tapti pragyvenimo šaltiniu, yra Serbijos Novi Sado miesto komanda, kuri jau eilę metų dominuoja ir yra numeris 1 komanda pasaulyje.

Vien per praėjusį sezoną serbai su geriausiu 3x3 žaidėju Dušanu Bulutu priešakyje laimėjo beveik 400 tūkst. JAV dolerių, neskaitant rėmėjų bei federacijos skiriamų pinigų.

„Jie (Novi Sad) jau daug metų kartu rungtyniauja, puikiai žino, kaip elgtis lemiamomis akimirkomis, tačiau svarbiausia, jog jie buvo pirmoji profesionali komanda pasaulyje. Šiuo metu juos remia tokia įmonė kaip „RedBull“ ar Jungtinių Arabų Emiratų bendrovė „Al Wahda“, o tai jiems leido vykti į visus pagrindinius turnyrus, kai 3x3 rungtis tik vystėsi. Patirtis šiame sporte yra labai svarbi“, – apie komandos iš Serbijos išskirtinumą pasakojo Bulanovas.

Sėkmingų pavyzdžių 3x3 krepšinyje toli ieškoti nereikia – Rygos komanda šiuo metu turi trečiąjį reitingą pasaulyje, o 2017-aisiais tapo Europos čempionais, finale įveikę ta pačią Serbijos rinktinę.

Ką mūsų kaimynai daro kitaip ir ko mums reikėtų pasimokyti?

„Latviai turėjo labai aiškią strategiją – apleistuose rajonuose įkūrė krepšinio aikštynus, šokių aikšteles, padarė juos traukos centrais, kiekvieną vasaros savaitę ten rengiami turnyrai. Dabar tie rajonai tapo prestižiniais Rygoje, o dėl organizuojamų turnyrų, komandų skaičius šalyje stipriai išaugo.

Pagrindinė „Ghetto Basket“ ekipa yra daug reklamuojama, o tai sudomino ir rėmėjus. Rygos ekipai pavykus laimėti kelis turnyrus tiek krepšininkai, tiek verslo žmonės suprato, jog 3x3 rungtis yra ne tik patraukli, bet iš jos galima ir uždirbti. Lietuvoje taip pat reikia sėkmingo pavyzdžio, po kurio atsirastų ir proveržis, bet jei nieko nedarysime, tai nieko ir nebus“, – sakė Novickas.

Vis dėlto, kad situacija pastaruoju metu pagerėjo ir mūsų šalyje, pripažįsta tiek Bulanovas, tiek Novickas, o prie to labiausiai prisidėjo tai, kad trijulių krepšinis įtrauktas į 2020 metų Tokijo olimpiadą.

Šalies krepšinio federacija kartu su 3x3 asociacija sezono metu rengė atvirąjį Lietuvos 3x3 čempionatą, o būtent jo metu Bulanovas buvo pastebėtas profesionalių klubų ir galėjo išvykti žaisti į Maskvą.

„Situacija tikrai pradėjo gerėti praėjusiais metais, po to, kai buvo paskelbta, jog 3x3 krepšinis – olimpinė rungtis. Lietuvoje atsirado daugiau turnyrų, išaugo susidomėjimas, žaidėjai tapo pastebimesni, po truputį keičiasi ir požiūris. Tai džiugina, nes prieš tai penkerius metus nieko nebuvo daroma“, – sugrįžusiais 3x3 turnyrais į Lietuvą džiaugėsi Bulanovas.

Kaip didelis darbo vaisiaus įrodymas yra pernai Kaune surengtas „Challenger“ turnyras, pritraukęs pajėgiausias trijulių komandas pasaulyje bei suteikęs progą vietiniams žaidėjams pasirodyti platesnei auditorijai. Analogiškas turnyras Raudondvaryje įvyks liepos 3-4 dienomis.

„Turėsime komandą Europos žaidynėse, pasaulio čempionate, Raudondvaryje įvyks „Challengeris“. Tikimės, kad Lietuvos atvirasis čempionatas taps kasmetiniu. Svarbu, kad atsirado žmonių, kuriems tai rūpi. Dabar Šakių „Vyčio“ žaidėjai ruošiasi pasaulio čempionatui, turi rėmėją  „Gulbelę“. Ten žmonės tikrai rimtai žiūri į šią rungtį ir juos beveik jau galime vadinti pirmąja profesionalia 3x3 komanda Lietuvoje.

Pamačius, kaip viskas vyksta, auga ir žaidėjų susidomėjimas. Žinau, kad pereiti į šią rungtį galvoja ir nemažai LKL veteranų. Jei išliks pastovumas, viskas turėtų pas mus būti labai gerai, nes dabar jau yra sistema ir reikia tik laiko“, – optimistiškai šnekėjo Novickas.

Šiuo metu Lietuva pasauliniame vyrų reitinge žengia 12-oje vietoje, o bendrame – 35-oje. Būtent reitingas daug ir lems, skirstant vietas į olimpines žaidynes, kurių yra 8.

Automatiškai į čempionatą pateks šeimininkų Japonijos rinktinė, o dar keturios aukščiausią reitingą lapkričio 1 dieną turėsiančios komandos taip pat gaus bilietą į olimpiadą.

Likę trys kelialapiai į Tokiją bus išdalinti atrankoje, kurioje dalyvaus 20 komandų – pimąsias tris vietas 2019-ųjų pasaulio čempionate užėmusios rinktinės, kvalifikacijos šeimininkai bei 16 geriausią reitingą turinčių 3x3 federacijų.

Realu, jog Lietuvos komandą bent jau atrankoje į olimpiadą, galime turėti, tačiau negalime galvoti, kad į kvalifikacinį turnyrą surinksime garsius 5 prieš 5 krepšinio žaidėjus ir nesunkiai pateksime į Tokijų. Tam neleistų ir įvestos FIBA taisyklės.

„Olimpiadoje taisyklės tokios, kad rinktinės du žaidėjai būtinai turi patekti savo šalyje į „Top 10“, o kiti du – į „Top 50“. Nebus taip, kad iš 5 prieš 5 krepšinio ateis Eurolygos ir NBA žaidėjai bei viską laimės. Yra ir daugiau niuansų, 3x3 sporto šaka vis dar yra besivystanti, o FIBA kasmet įneša naujovių, todėl profesionalių klubų atsiradimas yra būtinas, norint sėkmingai siekti aukštų tikslų“, – teigė Lietuvos 3x3 asociacijos narys Novickas.



Komentarai:

Zbignia
Asmeniškai neįdomu žiūrėti 3x3 ir neiįsivaizduoju kaip įmanoma jį komerciškai sėkmingu padaryti. Gal pvz leist dar didesnį kontaktą ir streetballo elementus. Žaisti įdomu, žiūrėti - ne.
2019-06-11
-10
Atsakyti
Brisius
DauG cia pripilstyta is tuscio i kiaura. Realiai, jei neskaiciuot remeju pinigu, tai i pliusa zaidzia tik 3 komandos. Tik trys geriausios pasaulio komandos uzdirba daugiau priziniu pinigu, nei isleidzia. Tai Novi Sad, Liman ir Ryga Ghetto. Kad papulti i toki lygi reikia Tureti 10 profesionaliu komandu ir tai ne faktas kad bent viena issaus. Apie straipsnyje giriama Maskvos Inanomo galiu pasakyti tik tiek, kad tai visiskai eiline pirmo 50 komanda. Niekuo neisiskirianti ir turbut niekada net chalengerio finale nezaidusi. Nors gal klystu.

Apie 12 Lietuvos vieta reitinge: Ta vieta pasiekta dirbtinai. Mat kuo daugiau turnyru salyje surengi, tuo auksviau reitinge esi. O kad komandu neturime tai dzin.

Apie Gulbele: Neblogai atrodo. Jei mestu zaisti NKL ir visa demesi skirtu 3x3 gal ne tik i 20 bet ir i 10 papultu po keliu metu.

O siaip tai pas mus su 3x3 nieko gero. Tikiuosi, kad kolkas nieko gero.

Ir dar: jei kazkas galvoja, kad galima paimti bet kuriuos NBA ar Eurolugos zaidejus ir jie visus 3x3 sudraskys, tai ziauriai klysta. Kokia 20% NBA ir Eurolygos zaideju aplamai negaletu zaisti 3x3. Mat 3x3 visai kita specifika ir vienas netinkamas zaidejas iskart prazudo komanda.
2019-06-09
-14
Atsakyti
Žales
Visai jo gatvės krepšinis yra cool dalykas man įdomu ar gatvės krepšinyja ateitį atsiras treneriai ir asistentai ir bus toks populerus kaip senojo žemyno turnyra Eurolyga ar Eurocup ar Fiba taurė ar jaunojo žemyno Nba čia yra įdomiausia ir tikrai gerbiu 3x3 sporta
2019-06-08
-10
Atsakyti
Bicas
Ką manot apie tai, kad jie 3x3 žaidžia su 6 dydžio kamuoliu?
2019-06-08
+12
Atsakyti
Ponas Miau
topine lt komanda

Babrauskas

Jomantas

Kleiza.
2019-06-08
+10
Atsakyti
ne_emygeriams
1. skundziasi, kad ziurima kaip i gatves turnyra, bet tam top10 klipe beveik visi klipai is lauko aiksteliu.

2. Kam ziurovam ziureti 3*3 jei galima ziureti 5*5? Juk visai kitas idomumas (taktikos ir tt jau vien ka duoda). Cia net nevardinant, kad paciu zaideju lygis 5*5 nepalyginamai aukstesnis.
2019-06-08
-5
Atsakyti
Leksai
leksia baik sudu rasyt atsibodo..
2019-06-08
+3
Atsakyti
?
Kam??
2019-06-08
-11
Atsakyti
Antanas
as irgi su chebra palosiu 3×3. susimetam draugiskai po 50eur ir nugaletojams atitenka tos bapkes. reiktu ir mums i koki turnyra varyt nes losiam zymiai geriau nei kai kurie la.vonai save vadinantys vos ne profais. neblogu varkiu prasukciau,ant bapkiu pakilciau
2019-06-08
-19
Atsakyti
Anonimas
oo, pagaliau kazkam idomu pasidare! sveikinta basketnews, tikrai reiketu 3x3 daugiau demesio skirti, nes kai nera ziniasklaidos apie tai, tai ir remejams neidomu. o juk kiek cia susirinkusiu skaitytoju pagrinde 3x3 ir zaidzia. reikia sviesti ir tiketis kad ateityje turesime komanda, kuri stabiliai patenka i world tourus!
2019-06-08
+24
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.