Miglota padėtis Prienuose: nesibaigiantys pažadai, augančios skolos ir abejonės klubo valdymu

Lukas Malinauskas
„BasketNews.lt“
2021-05-25 12:03
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Pastarąjį sezoną Prienų „CBet“ klubą pasirinkę krepšininkai turėjo žinių apie paskui komandą besivelkantį skolų šleifą, tačiau pasitikėjo organizacijos pristatyta vizija atsitiesti.

Žaidėjai prisiėmė potencialią riziką dėl vėluoti galinčių atlyginimų, bet nė vienas nenumanė, kad ji kirs per kišenes 2020-2021 m. sezonui tik įgavus pagreitį.

Po 2019-2020 m. sezono Prienuose eilinį tarpsezonį komanda persiformavo iš pagrindų: liko tik Regimantas Miniotas, kuris lapkričio pabaigoje išvyko sulaukęs šanso ACB lygoje, ir epizodiškai rungtyniaujantis vietinis jaunuolis Ernestas Mankauskas.

„CBet“ su komandos direktoriumi Adomu Kubiliumi ir vyr. treneriu Mantu Šerniumi priešakyje ėmė burti jaunų ir šanso kilti aukštyn laukiančių žaidėjų komandą, kurioje antru vyriausiu klubo žaidėju tapo 29-erių Dominykas Domarkas.

Pernai COVID-19 pandemijai pažėrus iššūkių santykiuose tarp Lietuvos klubų ir krepšininkų, šis kaunietis su bendražygiais inicijavo žaidėjų teisėms atstovaujančios Lietuvos profesionalių krepšininkų asociacijos (LPKA) susikūrimą bei tapo jos vykdančiuoju direktoriumi.

Šiai organizacijai pasitinkant pirmąjį gyvavimo sezoną, situacija Prienuose tapo viena iš labiausiai traukiančių dėmesį.

„Jau kuris laikas sklido kalbos tarp krepšininkų, kad Prienų klubas turi skolų ir atlyginimai vėluoja, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ komentavo Domarkas. – LPKA prieš sezoną susisiekė su visais krepšininkais, kurie atstovavo klubui praeituose sezonuose, dėl Prienų finansinių įsipareigojimų nevykdymo ir asociacija žinojo esamą situaciją klube.

Visi krepšininkai suprato tuo metu buvusią situaciją. Manėme, kad klubas viską daro logiškai – surinko pigiausio biudžeto komandą lygoje, todėl visi susitaikė, kad teks palaukti pinigų, vardan bendros klubo skolos mažėjimo.

Atrodo, vadovybei pavyko surinkti jauną ir konkurencingą komandą, tačiau mažinti finansinius klubo įsipareigojimus – ne.“

Kurį laiką vadovybės netęsiamais pažadais gyvenę Prienų klubo krepšininkai iš pradžių apsiribojo tik tarpusavio diskusijomis rūbinėje, bet laikui bėgant padėtis nesikeitė.

Dominykas Domarkas
Dominykas Domarkas
Nuotr. BNS

Pasitinkant gegužę, Domarko teigimu tinklalapiui „BasketNews.lt“, paskutiniai atlyginimai buvo gauti už gruodžio mėnesį. Visai neseniai kai kuriuos pasiekė dalis sausio mėnesio uždarbio.

Regresuojanti situacija galop paskatino žaidėjus ieškoti priemonių.

„Visą balandį girdėjome pažadus, jog bus sumokėtas atlyginimas už sausį, tačiau savaitės bėgo, bet pažadai liko pažadais, – sakė Domarkas. – Tada LPKA dėka kreipėmės į pagrindinius klubo rėmėjus, kurie patvirtino, jog visus šio sezono finansinius įsipareigojimus įvykdė. Tai buvo ženklas, kad klubo finansinė situacija yra kritinė.“

Skirtingi tinklalapio „BasketNews.lt“ šaltiniai praneša, jog Prienų komandos skolos dabar jau gali gerokai viršyti 100 tūkst. eurų ribą. Dalį šio sezono algų mokėjimų yra siekiama nukelti į vasarą.

Pagrindiniai Prienų komandos finansiniai šio sezono ramsčiai buvo lažybų bendrovė „CBet“ ir eilę metų didžiąją dalį biudžeto dotuojanti miesto savivaldybė.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, miesto valdžia komandai paskyrė 235 tūkst. eurų, o pagrindinis rėmėjas – 100 tūkst. eurų. Šį sezoną startuoti LKL buvo reikalingas minimalus 400 tūkst. eurų biudžetas. 

Likusias biudžeto dalis Prienų klubas įprastai susirenka iš smulkiųjų verslininkų, kurie, kaip anksčiau tinklalapiui „BasketNews.ltteigė miesto meras Alvydas Vaicekauskas, ne visi per pandemiją išpildė savo įsipareigojimus.

Priešingai nei klubo padėtis už aikštelės ribų, Prienų komanda ant parketo viršijo 2020-2021 m. sezono lūkesčius ir LKL reguliariajame etape užėmė penktąją vietą. 

Toks komandos paveikslo disbalansas ir klubo vadovybės situacijos glaistymas kėlė pyktį rūbinėje ir vertė nebeapsiriboti tik nuošalyje liekančiais procedūriniais veiksmais.

„Situacijos paaiškinimų buvo įvairiausių, tačiau ne visada jie virsdavo darbais, – kalbėjo Domarkas. – Protestas nebuvo vykdomas anksčiau, nes klubo vadovas žadėjo atsiskaityti ir prašė palaukti.“

Galų gale kantrybės taurė persipildė ir „CBet“ reguliariojo sezono pabaigoje mačą su Utenos „Juventus“ atidarė nebyliu protestu.

Varžovų centrui Mindaugui Kupšui nešokus dėl ginčo kamuolio, prieniškiai nepuolė pirmąją ataką, o su kamuoliu buvęs Domarkas 24 sekundes bumbsėjo jį į parketą.

„Kai paaiškėjo, jog ir senos skolos krepšininkams sumažėjo tik penktadaliu, supratome, jog klubo skolos krepšininkams sezono gale padvigubės. Visa šių faktų kombinacija privertė krepšininkus imtis veiksmų, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė Domarkas. – Nusprendėme imtis simbolinio protesto – nepulti pirmąją ataką. Po šio veiksmo nusprendėme nekomentuoti klube esančios padėties ir sulaukti pokalbio su meru. 

Tačiau po mero ir klubo vadovų pasisakymų spaudoje, norime, jog krepšinio bendruomenė suprastų teisingai krepšininkų protesto priežastį. Tai – solidarumo gestas prieš klubo finansinių įsipareigojimų nevykdymą krepšininkams. 

Siekėme atkreipti dėmesį į klubo valdymą – klubas, kuris surinko pigiausią komandą lygoje, sezono gale bendrą skolą krepšininkams padvigubino.“

Kiek buvo gaji idėja apskritai boikotuoti likusias rungtynes?

„Buvo įvairiausių minčių tarp krepšininkų, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ tikino Domarkas. – Tačiau suprantame, jog rungtynių neįvykdymas pakenktų tiek klubui, tiek lygai, tiek mums patiems. Mūsų tikslas buvo atkreipti dėmesį, nes klausimų yra daugiau nei atsakymų.“

Prienų „CBet“ klubo direktorius Adomas Kubilius
Prienų „CBet“ klubo direktorius Adomas Kubilius
Nuotr. BNS

Žaidėjai neišgirsti neliko – Prienų meras sureagavo į situaciją ir aplankė komandą prieš paskutinį reguliariojo sezono mačą su Kauno „Žalgiriu“. 

Vaicekauskas konkretumo neįnešė, bet tvirtino kelsiantis klubo krizės klausimą savivaldybės kabinetuose. 

Sezoną LKL ketvirtfinalyje baigę krepšininkai dabar laukia Prienų tarybos posėdžio, kuriame turėtų būti sprendžiama dėl papildomo klubo finansavimo.

Tačiau sportininkai supranta, jog vien biurokratiniais veiksmais situacija nebus užglaistyta.

„Krepšininkams užtenka pažadų, prašymų ar pasiūlymų. Šioje situacijoje reikia konkretaus klubo finansinių įsipareigojimų įvykdymo plano, kuris būtų aiškus, racionalus ir pagrįstas“, – sakė Domarkas.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, žaidėjai yra pasirengę sudaryti taikos sutartis, kitu atveju, abiem pusėms teks žengti finansiškai dar skausmingesniu keliu FIBA Arbitražo teisme, kuriame pralaimėjusi pusė yra apkraunama ir teismo išlaidų dengimu.

Prienų komanda dėl nesėkmės Arbitražo teisme klimpo dar visai neseniai – prieš 2020-2021 m. sezono startą buvęs legionierius Anthony Lee laimėjo bylą prieš „CBet“ komandą dėl nesumokėto 18,5 tūkst. JAV dolerių atlyginimo.

Pralaimėję prieniškiai turėjo padengti likusį uždarbį, taip pat beveik 6 tūkst. eurų siekusią bylinėjimosi išlaidų dalį. Sumoje „CBet“ iš biudžeto teko traukti kiek daugiau nei 21 tūkst. eurų.



Komentarai:

Anonimas
Skaitomes krepsinio salim bet iki siol neturime padorios ir idomios krepsinio lygos. Kad Zalgiris laimi kasmet cia jau ir taip aisku, vienintele komanda Lietuvoje i kuria deda viltis. Bet krepsinio salyje (kokia mes ale skaitomes) drasiai imanoma tas likusias vietas uzpildyti kompetetingom komandom. Prienai yra per mazas miestas kad sukurt galinga stabilu LKL kluba. Tokie miestai kaip Marijampole ar Mazeikiai drasiai galetu susikurti LKL\'e, bet jie turbut net arenos normalios neturi. Toks jausmas kad normaliem verslininkam net neidomus krepsinio verslas.
2021-05-26
-3
Atsakyti
Ballas
Omtai nebutu logiska pagaliau baigti sita agonija? Bent trecdalis lygos zaideju yra NKL lygio, o Prienuose tiesiog praktiskai visi. Tai kas kitamet? Surinksit dar 7-10 NKL zaidejus? Tiems klasit ragus ir taip viskas ok? Lygos prestizas auga, kaip sako tas lunatikas prezidento poste.
2021-05-26
+4
Atsakyti
Anonimas
Idomu ar bent vienas klubas dabar isvis be skolu yra?Visi turi skolu o Prienams isvis sakes,mazas miestelis ir be pramones,nera jokios stipresnes imones ,kad padetu isilaikyti
2021-05-25
-2
Atsakyti
lol
12 komandu jiems reik. Nepamenu sezono, kad bent viena komanda nebutu ant bankroto slenksio einant sezonui i pabaiga. Ta prasme, nejuokinkit blet, matot, kad bent 5 klubai sunkiai isgyvena, tai yra puse lygos, tai gal mazinkit reikiama biudzeta? Gal grieztai ziurekit i tuos, kurie ima ant skolu zaidejus, o paskui verkia, kad pzda? Ir cia visus klubus liecia, nei vieni nemoka tvarkytis
2021-05-25
-1
Atsakyti
Anonimas
Motiejūno žinutė rinktinės treneriams po negauto kvietimo
2021-05-25
+22
Atsakyti
nieko nuostabaus, gyvenam vargingoj valstybej todel naturalu kad ne pagal kisene ispusti biudzetai anksciau ar veliau baigiasi bankrotais. prienu atveju aisku ir vadyba itartinai atrodo jei net surinkus pigiausia komanda lygoj sugeba net tu pinigu neismoket. lkl vaidmuo priziurint klubu finansus tiesiog bado akis
2021-05-25
-6
Atsakyti
Vox
Panašu, kad kitą sezoną lygoje ir toliau liks 10 klubų.
2021-05-25
+9
Atsakyti
alioalio
man tai juokinga kai visi suda verte and prienu kai isigyjo liangelo,lamelo....kai turbut vieninteli karta komanda nese pelna ir mokejo zaidejams laiku algas...vel gryzo i realybe...kai na ir kas kad uzeme 5 ar 6 vieta LKL...kai klubas merdi skolose ir yra ant isnykimo
2021-05-25
-7
Atsakyti
bhmh
Daug kartų rašiau komentaruose. Yra didesnių miestų, iš kitų regionų. Kur tikrosios Žematijos klubas (Klaipėda nelabai Žemaitija), kur Suvalkijos klubas? Prienai įdomus tik jei yra Virgis, be Virgio Marijampolė, Telšiai, Tauragė, Mažeikiai, Ukmergė - daug kartų idomiau ir geriau pačiai lygai.
2021-05-25
-7
Atsakyti
dyttrich
išgelbėtų vėl realybės. Liangelo Ball šiuo metu yra laisvas.
2021-05-25
-2
Atsakyti
VIP
🙏🏽 Reikia Bolams vėl skambint
2021-05-25
+8
Atsakyti
Anonimas
Ismanieji vadovai apsiskaiciavo. Reikejo likti prie strategijos ir toliau organizuoti akrobatiniu bezdzioniu cirka.
2021-05-25
+1
Atsakyti
Pofka
O tai kaip su Jonavos Cbet? Nebus kad ateis i lkl ir nebus is ko zaideju pirkt
2021-05-25
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 21

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.