Netaktiškai su Mindaugu Balčiūnu: kada vėl sulauksime Europos čempionato Lietuvoje?

Karolis Tiškevičius
BasketNews žurnalistas
2021-11-23 18:46

Praėjo du mėnesiai nuo Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimų ir Vydas Gedvilas su kompanija jau spėjo apšilti kojas sprendžiant opiausius klausimus, susijusius su šalies krepšiniu.

BasketNews į laidą „Netaktiškai“, kurią veda žurnalistas Karolis Tiškevičius, pasikvietė LKF generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną bei palietė daug įdomių temų.

Augantis biudžetas

Dabartinis LKF biudžetas siekia apie 3 mln. eurų, tačiau Balčiūnas tikina, jog federacijos piniginė turėtų pastorėti.

„Kitais metais biudžetas sieks minimaliai 3,5 mln. eurų. Aišku, dar reikės sulaukti pačios valstybės apsisprendimo, kaip bus finansuojamas sportas. Dabar yra didelis neaiškumas“, – aiškino LKF generalinis sekretorius.

Krepšinio namų užbaigime – Sabonio ir Špoko pavardės

2015-aisiais tuometinė LKF valdžia su Arvydu Saboniu priešakyje iškėlė idėją Kauno senamiestyje statyti pastatą, pavadintą „Krepšinio namais“. Praėjusių metų spalį statinys atvėrė duris, o jame įsikūrė federacijos darbuotojai.

Visgi projektas dar neužbaigtas, įvykdytas tik pirmasis etapas. Jo pabaiga numatyta 2022-aisiais, mat čia taip pat žadama įrengti krepšinio muziejų.

Balčiūnas atskleidė, kiek pinigų dar prireiks visiškai užbaigti „Krepšinio namus“ ir prasitarė, jog jų užbaigime vis dar dalyvauja senosios federacijos vedliai – buvęs prezidentas Arvydas Sabonis ir buvęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Reikia apie 2 mln. eurų. Yra atskira įstaiga „VŠĮ Krepšinio namai“ ir ten yra vadovai, direktorė. Šį įstaiga susidaro iš penkių dalių, keturios dalys priklauso krepšinio federacijai, viena – savivaldybei. Noriu pabrėžti, jog tai yra atskira organizacija su atskiru biudžetu, atskirais planais, atskirais įsipareigojimais. Jie yra tikrieji pastato šeimininkai, mes tiktai nuomojamės. Šiuo atveju reikėtų buvusių vadovų klausti, kokia yra vizija, bet mes jos nekeičiame.

Žinau, kad čia vis dar aktyviai dalyvauja ir gerbiamas Arvydas (Sabonis), ir gerbiamas Mindaugas (Špokas). Matyt, gerai, kad yra jaučiama atsakomybė už to projekto užbaigimą. Aš pats esu susikoncentravęs į LKF valdymą, plėtrą. „Krepšinio namų“ valdyme mes dalyvaujame, bet nenorime keisti tos krypties, kas buvo sumąstyta, buvo įdėta daug darbo, energijos bei lėšų. Kiek matau, tiek Špokas, tiek Sabonis aktyviai dalyvauja tolimesniame vystyme“, – komentavo Balčiūnas.

Nuotr. BNS

Kiek uždirba LKF galvos?

„Mes esame vieši asmenys, todėl negali būti jokios paslapties apie atlyginimus“, – apie užmokestį LKF kalbėjo Balčiūnas.

Generalinis sekretorius tikina, jog uždirba panašiai tiek pat, kiek LKF prezidentas Vydas Gedvilas. Jų abiejų pinigines kiekvieną mėnesį papildo apie 2,5 tūkst. eurų.

„Pagal atsakomybės lygį, tai yra adekvatu, – apie algas kalbėjo Balčiūnas. – Tai nėra kažkoks išpūstas atlyginimas.“

Kada vėl sulauksime Europos čempionato Lietuvoje?

2011-aisiais Balčiūnui būnant tuometinio LKF prezidento Vlado Garasto dešiniąja ranka, Lietuvoje surengtas Europos čempionatas sulaukė didžiulio pasisekimo.

FIBA tuo metu rėžė be užuolankų – Europos pirmenybės Lietuvoje surengtos geriausiai per visą varžybų istoriją.

Laidoje „Netaktiškai“ Balčiūnas sulaukė klausimo, kada Lietuva vėl gali tikėtis Europos čempionato. LKF generalinis sekretorius teigia, jog teks palaukti dėl vienos priežasties.

„Lietuvos situacija įpareigoja dirbti šia kryptimi. Bėda ta, jog artėjančių metų čempionatai jau yra išdalinti, todėl negalėsime turėti oficialių jaunimo čempionatų, bet ir be jų turėsime labai įdomią krepšinio vasarą – žaisime Europos čempionate, dviejuose pasaulio čempionato atrankos languose.

Dirbsime, kad 2027 metais organizuotume Europos moterų krepšinio čempionatą, jį rengtume su keliomis valstybėmis.

Pirmiausia planuojame moterų Europos čempionatą, o dėl jaunimo čempionatų – juos neabejotinai sieksime rengti Lietuvoje kasmet. Manau, kad realiausia, jog vyrų Europos čempionatą galėtume surengti po Los Andželo olimpinių žaidynių (po 2028 metų)“, – dėstė Balčiūnas.

Nuotr. Fotodiena.lt/R.Dačkus

Dėmesys 3x3 krepšiniui

Trijulių krepšinis Lietuvoje ko gero yra sparčiausiai auganti sporto šaka, o sujungus tiek moterų, tiek vyrų įskaitinius taškus, mūsų šalis bendrame pasaulio reitinge yra pirma.

Neseniai 3x3 krepšinis tapo olimpinių žaidynių sporto šaka, tačiau Lietuvos vyrų trijulių rinktinė nepateko į Tokijo olimpiadą – jiems kelią užkirto vėliau čempionais tapę latviai.

Pasak Balčiūno, dėmesys trijulių krepšiniui atėjus naujai LKF valdžiai nesikeis.

„Galiu pasakyti, kad federacijos biudžeto eilutėje 3x3 krepšinio vystymui skiriama antra didžiausia suma – 230 tūkst. eurų per metus. Net moterų krepšinio krepšinio rinktinei yra mažiau skiriama. Šie pinigai bus skiriami rinktinių delegavimui, administravimui ir panašiai“, – aiškino LKF generalinis sekretorius.

Nuotr. FIBA

Garsioji Balčiūno byla

2013 metais Balčiūnui, kuris buvo tuometinė Sabonio dešinioji ranka LKF, buvo pareikšti kaltinimai. Generalinis sekretorius buvo kaltinamas Panevėžio savivaldybės lėšų panaudojimu rekonstruojant „Romantic“ viešbutį besiruošiant 2011-ųjų Europos čempionatui Lietuvoje. Būtent šiame pastate gyveno mūsiškiai ir kitos A grupės komandos.

Visgi po ilgo bylinėjimosi 2018-aisiais Balčiūnas buvo visiškai išteisintas.

„Viskas prasidėjo nuo Panevėžio situacijos. Ten buvo viskas užvesta. Ne federacija ten buvo pagrindinis objektas, o vietinė politika. Vėliau buvo surasti visiškai nelogiški argumentai apkaltinti federaciją“, – tuometines realijas pernelyg neišsiplėsdamas komentavo Balčiūnas.

FIBA ir Eurolygos karas bei „Žalgirio“ situacija

2017-aisiais FIBA nusprendė organizuoti atrankas į įvairius tarptautinius čempionatus langų principu ir tai daryti sezono metu. Tai iškasė karo kirvį su Eurolyga, kurioje rungtyniaujantys žaidėjai dažniausiai negali padėti savo nacionalinėms komandoms, nes atrankos ir Eurolygos mačai kertasi.

FIBA vis dar naudoja langų praktiką, dėl kurios atrankose į čempionatus negalima išvysti ryškiausių žvaigždžių. 

„Aš manau, kad FIBA šiai dienai turi daugiau perspektyvų nei Eurolyga, – bendrą situaciją nušvietė Balčiūnas. – Jeigu žiūrėtume į penkis kontinentus, neskaitant Šiaurės Amerikos, vienintelė Europa turi tam tikrą konfliktą su Eurolyga. Visur kitus FIBA yra visiškai įgyvendinusi klubinio krepšinio ir rinktinės langų sistemą. Ne tokios pažangios krepšinio šalys dėl to yra laimingos.“

Balčiūnas taip pat palietė ir Kauno „Žalgirio“ temą. Klubas neišleido Edgaro Ulanovo, Luko Lekavičiaus ir Mareko Blaževičiaus į atrankos į 2023-ųjų pasaulio čempionatą langą, nors LKF vadovas Gedvilas teigė, jog pirminė strategija buvo priešinga.

„Sakyčiau, kad FIBA Čempionų lyga kasmet stiprėja ir ji beveik pasiekė Europos taurės lygį. Jeigu matote Eurolygos komandų sprendimus, CSKA, „Zenit“ ir kita eilė komandų pradeda išleidinėti žaidėjus. Čia yra klausimas dėl „Žalgirio“. Dabar, matyt, bus taip, kad rusai, ant kurių mes šiek tiek pykstame, Mindaugą Kuzminską išleidžia, Šengeliją išleidžia, Grigonio dėl traumų negalime pasiimti. Dabar, vietoje, mes su „Žalgiriu“ nesusitarėme. Aišku, vyko normali diskusija, klubas paprašė supratimo. Jeigu dialogas būtų buvęs kitoks, nesuprastume. Bet panašu, jog „Žalgiriui“ reikia daugiau pagalbos nei rinktinei“, – pasakojo LKF generalinis sekretorius.

Balčiūnas taip pat išsitraukė įdomų požiūrio kampą apie FIBA ir NBA bendradarbiavimą.

„FIBA kartu su NBA kartu įgyvendiną projektą Afrikoje, kelis projektus Azijoje. Gali būti, kad NBA elementariai nupirks Eurolygą. Jeigu taip įvyktų ir unifikuotų bendradarbiavimo formatus, NBA padarytų, kad Eurolygos žaidėjai į langus galėtų važinėti“, – pasakojo Balčiūnas.

Nuotr. BasketNews.lt/D.Repečka

Temos:

– Ką vairuoja LKF darbuotojai? (0:00);
– Kokie darbai nuveikti per du mėnesius? (
1:45);
– LKF biudžetas – bent 3,5 mln. eurų (
5:30);
– Kas liko LKF, o kas išėjo? (
6:30);
– Krepšinio namų užbaigimui – 2 mln. eurų, ir kaip Sabonis su Špoku dalyvauja Krepšinio namų vystyme (
12:20);
– Vizitų į Lietuvos miestus tikslas (
15:30);
– Balčiūno ir Gedvilo algos – po 2,5 tūkst. eurų (
18:00);
– Trys svarbiausi trejų metų darbai (
19:50);
– Kaip pagerinti sportinius rezultatus? (
31:30);
– Kada įvyks dar vienas čempionatas Lietuvoje? (
38:20);
– Pozityvi Lietuvos rinktinės ateitis (
46:50);
– Igno Brazdeikio ir kitų išeivijos lietuvių perspektyvos rinktinėje (
49:50);
– Dėmesys 3x3 krepšiniui (
57:40);
– LKF ryšys su Pačėsu (
1:01:54);
– Balčiūno ir Gedvilo santykis (
1:04:45);
– Trys komplimentai Gedvilui (
1:08:18);
– Grigonio reakcija į Gedvilo pergalę (
1:10:52);
– Neeilinė Garasto asmenybė (
1:12:50);
– Apie Balčiūnui iškeltą bylą (
1:15:06);
– Guogos indėlis krepšinyje (
1:18:22);
– Kodėl Balčiūnas nedirba klube? (
1:21:14);
– Federacijų galimi ėjimai Eurolygos ir FIBA kare (
1:23:15).

Patinka tai, ką darome? Prisijunkite prie mūsų Patreon platformos ir pasiekite daugiau unikalaus turinio: https://patreon.com/BasketNews

Nepamirškite sekti mūsų socialiniuose tinkluose:
Instagram:
https://instagram.com/basketnews.lt
Facebook:
https://www.facebook.com/basketnews.lt

BasketNews.lt e-parduotuvė: https://shop.basketnews.lt



Komentarai:

Sveikiname! Jūs buvote pasirinktas dalyvauti naujame finansiniame projekte, kurio stabilios pajamos yra iki tūkstančio dolerių (1000 USD) per savaitę. Jūsų kvietimas nuoroda yra aktyvus vieną dieną: https://bit.ly/3qULk7S
2022-01-10
+1
Atsakyti
Sistemos tikrinimas
čia yra komentaras
2021-11-25
-3
Atsakyti
jjjjj
suktas tas balčiūnas gerai, tai jeigu padidės biudžetas tai neaišku kur tas padidėjimas nusės.
2021-11-24
+5
Atsakyti
Na sitie tai greit padarys perversma... vejames LFF
2021-11-24
-1
Atsakyti
Specialistas
suktumas neišpasakytas:) atkreipkit kaip gerbiamo pono Balčiūno kūno kalba sufleruoja pasitenkinimą melu. Du kartus per valandą laiko, pašnekovui į akis pažiūrėjo :D wow
2021-11-24
+6
Atsakyti
treneris
Daug protingų minčių ir gerų dalykų papasakojo, tik iš kur tokie skaičiai vaikų trenerių algos užsienyje ir Lietuvos provincijoje. Niekas Kinijoje nemoka 3-5 k$ vaikų treneriams, standartinis atlyginimas yra 2k$ ir papildomai už individualias treniruotes gali prisidėti iki 1k$, bet turesi arti praktiškai be išeiginių ir po daug valandų kasdien, niekas šiaip sau nemoka tokių punigų pamiršo pasakyti. Lietuvoje net didžiuosiuose miestuose nelabai yra trenerių gaunančių 2k eur. į rankas, 90% trenerių gauna 500 -800 eur. atlyginimą, nesvarbu ar biudžetinė ar privati mokykla.
2021-11-24
-1
Atsakyti
In vino veritas
Niekaip nesuprantu to visos kaltes vertimo klubams, siuo atveju Zalgiriui, del zaideju neisleidimo i rinktines. Visa si reikala gali isprest tik Fiba. Tereikia nusileist is savo biurokratiniu padebesiu, nustot isivaizduot, kad visi turi sokt pagal ju dudele, susest su Eurolyga ir surast kompromisa del tu prakeiktu langu. Nes dabar klubai yra paverciami atpirkimo oziais, kas yra absoliuciai neteisinga. O del Rusijos pavyzdzio... Rusija yra autoritarine valstybe su visom is to isplaukianciom pasekmem, todel tai nera tas atvejis, is kurio mes turetume imt pavyzdi. Beje, jei jau jie tokie geri, tai kodel Gudaicio neisleido? Shengelios atvejis isskirtinis, nes jis pasirasydamas sutarti, isitrauke specialu punkta del isleidimo i rinktine. Kuzios dar kita istorija. Zmogus praktiskai iskrites is Zenito rotacijos, tai matyt turejo savu priezasciu atvykti i rinktine, bet ir tai buvo labai nenoriai isleistas. Nu zodziu, Balciunas kaip visada vartosi ir stengiasi viska pateikt tik sau palankioj sviesoj. Slidus tipas.
2021-11-24
-5
Atsakyti
oi suktas dede sitas
2021-11-23
+8
Atsakyti
Braliukai
🙏🇱🇹🏀👍👍
2021-11-23
-2
Atsakyti
gerą pinigų plovyklą iš tų krepšinio namų padarė! Žodžiu LKF patapo supuvusiu bebrynu, kaip ir bachūrų LFF!
2021-11-23
-14
Atsakyti
galetu geriau susigrazint savigarba federacijos ir padaryt normalia piramide; kur grynai vien sportiniu principu patenki i cempionu lyga - o atsisakancias komandas ismest is lygu pilnai, su visom ju dubleriu komandom ir be jokiu ten dvigubu nuomos kontraktu kaip NBA, zaidimu tik taurej, zaideju skolinimu tobulet FIBA sistemoj ir taip toliau. Griztu intriga i nacionalinius cempionatus, Eurocup uzsilenktu iskart, ir man idomu ir ar Eurolygos klubai apziotu islaidas kai jiems irgi reiketu savo kazkokia savo G lyga kurt kur artimiausia pamaina galetu zaidybinio laiko gaut
2021-11-23
-14
Atsakyti
O kodėl Eč turėtų būti Lietuvoje? Vėl klišę naudot neva arenos geros? Nuostolingas dalykas tokio renginio organizavimas žinant faktą kaip greitai Lt rinktine iškris tai sausakimšų arenų neverta tikėtis.
2021-11-23
-7
Atsakyti
Razbainikas
Dieve ,Dieve..
2021-11-23
+3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 16

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.