Brazdeikio kelias į rinktinę: (ne)žinomas Lietuvai ir sprendimas atstovauti Kanadai

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-06-22 09:30
Nuotr.: AP - Scanpix | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. AP - Scanpix | BasketNews iliustracija/M.Didė

Lietuvos rinktinėje kojas apšylantis Ignas Brazdeikis pasitinka gyvenimo svajonę. 

Puolėjas per komandos fotosesiją pasimatavo asmeniškai ypatingus marškinėlius, su kuriais trečiadienį Rygoje karjeroje išpildys individualų troškimą.

Žalių marškinėlių priekyje užrašas Lietuva, ant nugarinės dalies – Brazdeikis. Numeris – devintas.

„Nekantrauju, kada galėsiu tai vilkėti, – tinklalapiui BasketNews sakė Brazdeikis. – Tikra palaima atstovauti savo šeimai ir Lietuvai.“

23-ejų krepšininkas fotosesijoje spindėjo plačia šypsena. Jis kartu su Arnoldu Kulboka prieš kameros objektyvą pozavo apsigaubę Lietuvos vėliava.

„Apie tai svajojau labai ilgai, – pristatomoje spaudos konferencijoje apie atstovavimą Lietuvai pabrėžė Brazdeikis. – Nuo tada, kai stebėjau tokius legendinius krepšininkus kaip Linas Kleiza, Šarūnas Jasikevičius, Mantas Kalnietis. Galėčiau vardinti jų dar daugiau. Esu palaimintas.“

Tinklalapis BasketNews apžvelgia Brazdeikio karjeros kelionę iki debiuto rinktinėje.

(Ne)žinomas Lietuvai

Ignas Brazdeikis ir Arnoldas Kulboka
Ignas Brazdeikis ir Arnoldas Kulboka
Nuotr. LKF

Ambicija ginti trispalvės garbę Brazdeikį grąžino į Lietuvą pirmąkart per maždaug aštuonerius metus. 

1999 m. sausio 8-ąją Kaune gimęs lietuvis būdamas trejų su šeima išvyko iš Lietuvos, o galop įsikūrė Kanadoje.

Brazdeikis su vaikystės draugais krepšinį pradėjo žaisti nuo šešerių. Išeivijoje išaugęs lietuvis išsiskyrė savo talentu, kuris palaipsniui vis labiau traukė Kanados federacijos dėmesį.

2015 metais vaikinas išsikovojo vietą kanadiečių U16 rinktinėje ir trankiai debiutavo Amerikos čempionate. 

Lietuvis tapo vienu iš pagrindinių komandos krepšininkų, per 19 žaidimo minučių rinkusiu po 9,2 taško ir 7,2 atkovoto kamuolio.

Kanada nužygiavo iki finalo, kuriame nusileido JAV šešiolikmečiams ir tapo turnyro vicečempione.

Ignas Brazdeikis 2016 m. atstovavo Kanados U17 rinktinei
Ignas Brazdeikis 2016 m. atstovavo Kanados U17 rinktinei
Nuotr. FIBA

Po metų Brazdeikis kartu su R.J. Barrettu siautėjo U17 pasaulio čempionate. Ispanijoje vykusiame turnyre iš Kauno kilęs jaunuolis metė po 14,7 taško (12-as pirmenybėse), o Barrettas – po 18,4 taško (6-as).

Brazdeikis žaidė po 21 minutę ir taip pat įsirašė po 6,9 atkovoto kamuolio bei 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Žaidimą su Kanados marškinėliais prisiminęs puolėjas – atviras: ryškėjęs žaidėjo potencialas Lietuvos neapšvietė.

„Nebuvo dėmesio (iš Lietuvos – aut. past.), kadangi, tiesą sakant, nemanau, jog jie daug žinojo apie mane, – tinklalapiui BasketNews kalbėjo Brazdeikis. – Tuo metu buvau labai jaunas ir ne vien nuo manęs priklausė sprendimai. Dabar situacija yra kitokia, esu suaugęs ir sprendžiu pats.“

Bandydamas prisiminti pirmąjį kontaktą su atstovais iš Lietuvos, krepšininkas susimąstė ir išskyrė 2018-2019 m. sezoną. Tada jis NCAA startavo Mičigano universiteto komandoje „Wolverines“. 

„Viskas prasidėjo per vieną iš mano agentų Deirūną (Visocką – aut. past.), su kuriuo jie susisiekė“, – prisiminė Brazdeikis.

Karjeroje palypėjus laipteliu aukštyn į NCAA, iššūkiai neužgniaužė talento – Brazdeikis tapo „Wolverines“ lyderiu. 

Jis per 30 žaidimo minučių rinko po 14,8 taško ir 5,4 atkovoto kamuolio. Pataikymas iš toli siekė 39,2 proc. 

Brazdeikis susižėrė „Big Ten“ konferencijos geriausio naujoko laurus. Lietuvis pateko į pirmąjį simbolinį „Big Ten“ konferencijos pirmamečių penketuką ir į antrąją „Big Ten“ konferencijos simbolinę komandą.

Antras rezultatyviausias „Wolverines“ komandoje buvo Jordanas Poole’as (vid. po 12,8 tšk.), šiemet per trečiąjį karjeros sezoną iššovęs „Golden State Warriors“ komandoje ir tapęs NBA čempionu. 

2019 m. naujokų biržoje Poole’as buvo pakviestas 28 šaukimu („Warriors“). Brazdeikis savo pavardę išgirdo 47-as (Sakramento „Kings“ iškeitė į Niujorko „Knicks“).

Kelias į Lietuvos rinktinę

Ignas Brazdeikis prieš patenkant į NBA sulaukė Lietuvos federacijos dėmesio
Ignas Brazdeikis prieš patenkant į NBA sulaukė Lietuvos federacijos dėmesio
Nuotr. AP – Scanpix

Prieš pat patenkant į NBA, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) 2019 m. pavasarį išgirdo Brazdeikio tvirtą ketinimą atstovauti Lietuvai, o ne Kanadai.

Tuomet imta spręsti pilietybės grąžinimo klausimą, mat kur kas anksčiau baigė galioti Lietuvos pasas. Į procesą buvo įtrauktas ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

2021 m. gegužę Lietuvos pilietybė buvo grąžinta, krepšininkas įgijo du pasus – Kanados ir Lietuvos.

Taip pat skubėta keisti žaidėjo statusą Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sistemoje, kur nuo jaunimo turnyrų jis buvo įregistruotas kaip Kanados krepšininkas.

Išklausiusi žaidėjo ir LKF bendrą norą, Kanados krepšinio federacija davė raštišką sutikimą perleisti krepšininką. Tinklalapio BasketNews žiniomis, kanadiečiai taip pat buvo įsitraukę Brazdeikį išplėstiniuose vyrų rinktinės kandidatų sąrašuose.

LKF skubėjo ir siekė spėti sutvarkyti formalumus iki olimpinės atrankos, tačiau Brazdeikis pasirinko siekti naujo kontrakto NBA.

„Buvau pakankamai arti to, kad pernai prisijungčiau prie rinktinės, bet tuomet NBA sprendėsi labai daug dalykų, kurie buvo susiję su manimi. Tada nebuvo prasmės taip verstis per galvą“, – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews situaciją prisiminė Brazdeikis.

FIBA pernai atmetė teiktą prašymą. LKF šiemet pakartotinai jį teikė tik sulaukusi žaidėjo garantijos, jog atvyks į stovyklą šios vasaros pradžioje.

Ignas Brazdeikis – ryškus Lietuvos rinktinės treniruotėse
Ignas Brazdeikis – ryškus Lietuvos rinktinės treniruotėse
Nuotr. LKF

Visgi Brazdeikio asmeninė situacija pasikartojo – jis yra NBA laisvasis agentas.

Tačiau Kazys Maksvytis pageidavo žaidėją matyti jau pirmoje vasaros stovykloje, jog būtų galima iš arti įsitikinti žaidėjo galimybėmis prieš svarstant jo kandidatūrą į sudėtį rudenį vyksiančiame Europos čempionate.

„Turėsime kelias savaites treniruočių, dvejas draugiškas ir dvejas langų rungtynes, todėl bus nebloga galimybė mums pamatyti ne tik Igną, bet ir kitus žaidėjus, kurių dar nematėme. Manau, kad bus nebloga proga prieš kitą etapą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Maksvytis.

Prasidėjusioje treniruočių stovykloje kairiarankis puolėjas kelia žavesį trenerių štabui universaliomis galimybėmis užpulti, gebėjimu sugerti ir duoti kontaktą tvirtu kūnu bei savo sprendimų priėmimu.

Brazdeikiui tai – pirmoji profesionalioji Europos krepšinio patirtis.

„Didžiausias skirtumas tarp NBA ir Europos krepšinio – trijų sekundžių taisyklė, – tinklalapiui BasketNews išskyrė krepšininkas. – Taip pat NBA yra daugiau erdvės, nes Europoje aikštelėje yra mažesnė. Taikysiuosi prie šių skirtumų. Daugiau visa kita – krepšinis. Lietuvos rinktinė yra žinoma dėl sumanaus krepšinio, prie kurio noriu prisidėti.“

Rinktinės vedlys Maksvytis iš arti su Brazdeikiu susipažino pavasarį, kai krepšininką aplankė Orlande. „Magic“ ekipai atstovavęs žaidėjas priėmė specialistą savo namuose.

„Sprendžiant iš to, kiek teko pažinti, Kazys – puikus treneris ir puikus žmogus. Jis aplankė mane Orlande, pasidalijome idėjomis, kurios pasitarnautų Lietuvos rinktinei, – sakė Brazdeikis. – Džiaugiuosi, jog šią vasarą viskas išsisprendė ir man pavyko prisijungti. Naudojuosi proga mokytis iš šios patirties, kadangi noriu atstovauti rinktinei labai ilgai. Prie to paties, stengiuosi tobulinti lietuvių kalbos žinias.“

Tikslas – išlikti NBA

Metus Orlando „Magic“ sistemoje praleidęs Brazdeikis šiuo metu yra laisvasis agentas.

Pernai gegužę jis su Orlando komanda sudarė trumpalaikę sutartį, paskui rugpjūtį pasirašė dvišalį metų kontraktą, pagal kurį kursavo tarp NBA ir G lygų.

Brazdeikio rekordai NBA
Naudingumas 25 2021-05-15
Taškai 21 2021-05-15
Rezultatyvūs perdavimai 4 2021-05-17
Perimti kamuoliai 2 2021-05-04
Atkovoti kamuoliai 8 2021-05-17
Blokuoti metimai 2 2021-05-15

Dukterinėse pirmenybėse Brazdeikis per šešerias rungtynes žaidė po 31 minutę, rinko po 20,8 taško, 4,8 atkovoto ir 1 perimtą kamuolį bei 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

2021-2022 m. NBA sezone jis sužaidė 42 rungtynes. Lietuvis fiksavo 5 taškų, 1,7 atkovoto kamuolio ir 0,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkius per 12 žaidimo minučių.

Nepaisant sunkios karjeros pradžios elitinėje lygoje, Brazdeikis kol kas rimtai nesvarsto galimo karjeros posūkio į Europą.

„Noriu būti NBA, – sakė Brazdeikis. – Žinau, jog esu NBA krepšininkas, turiu tam reikiamą talentą, fiziškumą ir kitus dalykus. Man tiesiog reikia tinkamos galimybės, jog komanda tikėtų manimi ir duotų šansą.“

Jam „Magic“ – trečioji NBA komanda nuo 2019 metų naujokų biržos. Joje teises į krepšininką įgijo Niujorko „Knicks“, kur po jaunimo rinktinių keliai vėl susikirto su trečiuoju šaukimu pakviestu kanadiečiu R.J. Barrettu.

Ignas Brazdeikis siekia vietos NBA
Ignas Brazdeikis siekia vietos NBA
Nuotr. RS - Scanpix

Per pusantrų metų Brazdeikis pagrindinėje „Knicks“ ekipoje pasirodė visiškai epizodiškai – sužaidė 13 mačų.

Pernai kovą lietuvis buvo išmainytas į Filadelfijos „76ers“, kurioje spėjo tik debiutuoti vienose rungtynėse ir buvo atleistas.

Besibaigiant 2020-2021 m. sezonui galimybę suteikė atkrintamųjų vilčių nebeturėjusi ir į NBA naujokų biržą besikoncentravusi „Magic“ organizacija.

„Kai patenki į G lygą, supranti, kiek yra rimtas įvertinimas ir palaima žaisti NBA, – apie patirtį migruojant tarp G ir NBA lygų kalbėjo Brazdeikis. – Būdamas dukterinėje lygoje mokaisi labai daug, ten žaidžiamas visiškai kitoks krepšinis. Gavęs šansas toje aplinkoje turi kiekvieną kartą kabintis ir spausti maksimumą.“

Kuri NBA organizacija Brazdeikiui galėtų būti geriausia vieta atsiskleisti?

„Iš tikrųjų tai galėtų būti bet kuri komanda, kuri sugebėtų išnaudoti mane, – tinklalapiui BasketNews teigė Brazdeikis. – Man patiko žaisti Orlande, pastarieji metai buvo puikūs. Nuostabus trenerių štabas ir organizacija. Rungtyniaučiau Orlande ar bet kuriame kitame klube, kuris rastų tinkamą vietą.“

Igno Brazdeikio spaudos konferencija:

„BasketNews.lt podkastas“:



Komentarai:

Iš šios LT rinktinės verti dėmesio tik Grigonis ir Brazdeikis, visi kiti no names neturi jokių šansų patekti į galutinį 12 tuką, Sedekerskis, Miniotas, Echodas, Griciūnas netraukia rinktinės lygio yra tik LKL žaidėjai. Kulboka nebent po poros metų gal patobulės. Nuvylė įžaidėjai Velička, Sabeckis, Dimša, rinktinė žaidė be įžaidėjo, vieninteliai tikrai garantuoti du rinktinės įžaidėjai tai Jokūbaitis ir Lekavičius jie ir bus tie du pagrindiniai įžaidėjai.
2022-06-22
-5
Atsakyti
Anonimas
nieko daug tiketis neverta. cia zvaigzde kaip kulboka ar po 5 taskus metamtis sederskis
2022-06-22
+6
Atsakyti
Jau
tas brazdeikis atrodo kad pasaulinio lygio zvaigzde ir ka jis jau tokio rimto nuveike? cia tas pat ksip ziniasklaida burbula ispute su "super" treneriu maskvycium
2022-06-22
Atsakyti
O dar būdavo tokių,kurie jį ne lietuviu laikė.Gimęs Kaune,nežinau tada,koks dar įrodymas turi būti,kad jis grynas lietuvis.Įdomu bus sekti jo žaidimą rinktinėje ir dar galima pridurti,kad jis turi jaunesnį brolį Augustą,kuris taip pat yra labai perspektyvus krepšininkas.Tai kas ten žino,gal jau greitai mūsų rinktinėje žais abu broliai Brazdeikiai.
2022-06-22
+11
Atsakyti
Zalgirio suoliukas medumi pateptas, kad taip traukia
2022-06-22
+2
Atsakyti
Anonimas
zalgirio sudetis bus: pg cizauskas pg lukas pg kalnas sg dimsa sg lukosiunas sg uzsienietis sf butke sf ule pf eigirdas pf cavanaugh c uzsienietis c birutis
2022-06-22
+4
Atsakyti
LRT
Manau Brazdeikis bus šiek tiek geresnė Pociaus versija.
2022-06-22
+9
Atsakyti
A.
kietas, geras ir išsamus straipsnis, nepatingėta. būtų įdomu pamatyti jį Europoje žaidžiant. bet ir NBA seksime. gak ten reiktų labiau pagerinti metimą. bet bičas turi viską ko reikia superstarui: ego ir empatiją.
2022-06-22
+22
Atsakyti
neverta daug tikėtis
2022-06-22
-25
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 9

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.