Belgrado išvados: per trumpas bokštų žaidimas kartu ir savąjį šansą išnaudojęs Gebenas

Jonas Miklovas
„BasketNews.lt“ iš Belgrado (Serbija)
2019-08-11 08:17
Nuotr.: Marko Metlaš

Dainius Adomaitis ir jo trenerių štabas iš Belgrado į Kauną grįžta su mažiau informacijos, negu norėjo jos turėti prieš kelionę į priekį. Tikslas leisti kuo daugiau kartu pažaisti Jonui Valančiūnui ir Domantui Saboniui buvo pasiektas tik iš dalies ir tai trenerius nuvylė labiau nei galutinis rezultatas, švieslentėje rodęs Serbijos rinktinės pergalę.

Žaisdami praktiškai pasaulio čempionato rotacija (neskaitant Jono Mačiulio ir Renaldo Seibučio, kuriems leista pailsėti), lietuviai startavo su JV ir Saboniu priekinėje linijoje, o šalia jų – Mantas Kalnietis, Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas. Pirmajame kėlinyje treneriai nė vieno keitimo neatliko 6 minutes ir 15 sekundžių, o tai akivaizdžiausiai iliustravo norą leisti šiam penketui pažaisti kaip įmanoma ilgiau. 

Kaip paaiškėjo vėliau, tai tapo ilgiausia vientisa atkarpa, kada du pagrindiniai rinktinės žaidėjai rungtyniavo kartu.

Rungtynių žaidėjas

Taškai
13
Naudingumas
18
Dvitaškiai
57%
4/7
Atkovoti kamuoliai
6

Saboniui sėdus pailsėti, Valančiūnas netrukus užsidirbo antrąją pražangą, ir Domas buvo grąžintas į aikštę. Visgi netrukus ir jis pateko į bėdą dėl pražangų ir su dviem asmeninėmis prisijungė prie Valančiūno ant suolo. Po abiejų pražangų, kaip ir po dar dviejų vėliau rungtynėse, Sabonis nesutiko su arbitrais ir gana intensyviai su jais dėl to ginčijosi.

Trečioji Sabonio pražanga antrajame kėlinyje vėl apribojo jo galimybę ilgiau pažaisti kartu su JV.

Trečiajame kėlinyje Sabonis buvo nubaustas pražanga puolime (ketvirtoji asmeninė) ir į šį teisėjo sprendimą reagavo taip emocingai, kad techninės pražangos išvengė tik dėl to, kad tai – draugiškos rungtynės. Kad pražangos jį išmušė iš vėžių, geriausiai iliustravo epizodas ketvirtajame kėlinyje, kai Sabonis pasikarščiavo po netaiklaus metimo ir netrukus pernelyg agresyviai bandė perimti kamuolį iš Nikola Jokičiaus

Ginant Sabonį, galima pasakyti, kad tai buvo aiškiausia iš visų penkių jo pražangų.

„Turėjome galimybę atitrūkti trečiajame kėlinyje ir tie švilpukai buvo… kaip žaidžiant išvykoje, – po mačo sakė treneris Adomaitis. – Bet manau, kad pasiruošime tai yra gerai, nes su tokia agresyvia gynyba susidursime ir pasaulio čempionate. Kanada, Australija, tas pats Senegalas žaidžia tokia gynyba. Mums tai yra gerai ir reikia žiūrėti savęs.“

Adomaičio asistentai paskaičiavo, kad Valančiūnas ir Sabonis kartu praleido apie 10 minučių ir tai buvo kur kas mažesnis skaičius, nei jie tikėjosi.

„Norėjosi turėti daugiau medžiagos jų žaidimui, bet nieko. Laukiame artėjančių rungtynių“, – sakė Adomaitis.

Klausimas, ar Valančiūnas ir Sabonis gali žaisti kartu, išlieka intriguojantis, tačiau ne mažiau klausimų pateikė ir situacija, kai trys pagrindiniai rinktinės aukštaūgiai kovojo su pražangomis.

Valančiūnui, Saboniui ir Pauliui Jankūnui sėdint ant suolo, prieš super aukštą serbų priekinę liniją treneriams reikėjo mesti dar vieną aukštaūgį ir Martinas Gebenas šiuo šansu pasinaudojo su kaupu.

Taip, Bobanas Marjanovičius kelis kartus kamuolį priėmė per arti krepšio ir tiesiog pasinaudojo savo didžiule ūgio persvara, tačiau stabdant jį net NBA komandos ne visada turėdavo atsakymų. Vienoje atakoje Gebenas suklydo ir palikdamas Vasilije Micičių visiškai laisvą prie tritaškio linijos.

Visgi šviesesnių epizodų jo žaidime buvo kur kas daugiau nei tos kelios klaidos gynyboje. Tik išėjęs ant parketo, Gebenas blokavo metimą, po to pridėjo puolime atkovotą kamuolį ir čia pat, tarp būrio serbų, pelnė du taškus.

Antroje mačo dalyje jis sėkmingai leidosi link krepšio žaisdamas pikenrolą su Kalniečiu ir išprovokavo pražangą, o po to varžovus apdovanojo dar vienu bloku.

Gebenas garsiau nei garsiai pareiškė, kad yra vertas tų kelių minučių, kurios gali būti reikalingos esant pražangų problemai.

„Tam ir žaidžiame su tokiais priešininkais, kurie turi ūgį po krepšiu. Šiandienos rungtynės parodė, kad to (papildomo aukšto žmogaus) reikia“, – po dvikovos pripažino Adomaitis.

Nuo suolo šeštadienį „Štark“ arenoje taip ir nepakilo Eimantas Bendžius ir Žygimantas Janavičius, taip iliustruojant, kad jų galimybės užimti vietas galutiniame dvyliktuke, ko gero, yra minimalios.

Mindaugas Kuzminskas žaidė ketvirtu numeriu žemesniuose penketuose, bet jo +/- buvo be konkurencijos prasčiausias komandoje (-19). Tai, kad antrą blogiausią rezultatą čia turėjo Jankūnas (-11), tik parodo, kaip stipriai rinktinė strigo, kai Sabonis ir Valančiūnas sėdėjo ant suolo.

Valančiūnas, tiesą sakant, buvo toli nuo savo įprasto veido. Jau pirmuoju metimu jis kaip reikiant šovė pro šalį, antrasis, sugriebus kamuolį baudos aikštelėje, taip pat atrodė kiek perskubintas ir skriejo pro šalį.

„Labai ilgai nežaidžiau krepšinio, treniruotės – tai ne rungtynės, – po dvikovos kalbėjo Valančiūnas. – Apšilau kojas, kai kurie metimai neįkrito, kai kuriose situacijose nelabai radau vietos, bet viskas pataisoma. Dar yra draugiškų rungtynių, kad viską sutvarkytume ir važiuotume į priekį.“

Pirmoje mačo pusėje jis suklydo tris kartus ir tai buvo daugiau nei jis apskritai pataikė metimų iš žaidimo (2/7).

Ketvirtoji JV klaida buvo atkarpoje, kai rinktinė sugriuvo ir paleido rungtynes iš savo rankų priešpaskutinę dvikovos minutę. Valančiūnas suklydo perduodamas kamuolį ir Nemanja Bjelica greitoje atakoje įdėjo iš viršaus, taip padidindamas serbų persvarą iki 70:67.

Prieš tai dukart suklydo Grigonis, kuris būdamas laisvas nepataikė ir tritaškio, o tai prisidėjo prie rungtynes pakeitusio serbų spurto 9:0, kai atsilikimą (61:67) jie pavertė pergalingu pranašumu.

„Padariau klaidų, neįmečiau laisvų metimų. Reikėjo uždaryti rungtynes, bet to nepadarėme, – po dvikovos komentavo Grigonis. – Visgi smagu prieš tokią gerą komandą pasitikrinti. Labai daug klaidų iš mano pusės, bet reikia tai išmokti.“

Grigonis iki ilgosios pertraukos surinko visus 18 savo taškų, pataikydamas 6 metimus iš 8. Po ilgosios pertraukos jis tik kartą metė į krepšį ir tai nutiko priešpaskutinę dvikovos minutę. Prieš tai gynėjas bent kartą nusimetė kamuolį, nors galėjo atakuoti pats, tą patį trečiajame kėlinyje darė ir Kuzminskas, tarsi stabdęs save po to, kai iki ilgosios pertraukos išmetė 8 metimus. Iš viso jis krepšį atakavo 11 kartų – daugiausiai komandoje.

Lietuviai antroje mačo dalyje prarado 10 kamuolių, o iš viso – 16. Serbai po mūsiškių klaidų pelnė 19 taškų, o tokiose nerezultatyviose rungtynėse tai sudarė daugiau nei ketvirtį viso jų taškų.

„Su antra puse buvo problemos, – sakė Valančiūnas. – Pirmą pusę susitvarkėme normaliai, ir gynyboje susitvarkėme, o antroje pusėje paleidome. Gal nuovargis, gal dar kas. Čia tik ant mūsų (problemos), negalime nieko kaltinti.“

Nepaisant pakrikimo mačo pabaigoje, gausybės klaidų perduodant kamuolį lygiose vietose ar pagrindinių aukštaūgių pražangų, Lietuvos rinktinė Belgrade už varžovus geriau atrodė didžiąją rungtynių dalį.

Žaisdami su vienais pagrindinių pasaulio čempionato favoritų, mūsiškiai nepakriko, kai trečiajame kėlinyje šie persvėrė rezultatą, ir susigrąžino persvarą. Taip, serbai nespindėjo taiklumu (6/26 tritaškiai), tačiau mūsiškiai net kamuojami aukštaūgių pražangų sugebėjo įtikinamai laimėti kovą dėl kamuolių (40-32).

Patirtas pralaimėjimas, išbandyta ne viskas, ką norėta išbandyti, tačiau bendras paveikslas išlieka intriguojantis ir nuteikiantis optimistiškai.



Komentarai:

ulialia
Gal dar atsigaus, bet kazkodel niekas nekalba kaip apverktinai vakar atrode JV. Jau nekalbant apie puolima, tai ir ginyboje buvo apzaidziamas kaip vaikas (jo pacio bajeriu). Bet pati didziausia, ir neissprendziama problema yra PG. Ispudingai atrodo Manto 10 asistu, bet ziurint rungtynes, i akis krito tikrai ne tai, o klaidos perduodant kamuoli ir daznas atkirtimas nuo komandos. Nors su Luku atrodeme intensyviau, bet visgi turime suprasti, jei tai butu atkrintamos rungtynes, jis taptu taikiniu nr1. issikeiciant ir paliekant ji ant uso pvz pries Miciciu. Koks tokios situacijos finalas, turbut niekam nereikia aiskinti. Kuzios zaidimas buvo kaip amerikietiski kalneliai, puikius epizodus keisdavo absoliutus susikaustymas ir to isdavoje perlaikyti kamuoliai.
2019-08-11
Atsakyti
ulialia
TDay > neziurek rungtyniu sededamas tabore :)))
2019-08-11
+2
Atsakyti
x mintis
realiai reikia , kad jasikevičius sustatytų šio penketuko žaidimą ( Lukas , grigonis, Ulanovas, jankunas, geben) Žalgiris pasiruoš sezonui, niekas neklykaus kad nera trenerio.
2019-08-11
-1
Atsakyti
Vilmis
Aš gal visai kitas varžybas žiūrėjau. Kokį šansą Gebenas pateisino su kaupu?? Atsigaukit, jis nors ir stengėsi, bet buvo kiauras gynyboje, pažiurėkit tas atkarpas kur žaidė gebenas komandos +/- ryškiai neigiamas
2019-08-11
+1
Atsakyti
ernestas
Giedraitis ir butkevicius vaizdo negadino , tik gebenas reikalingesnis rinktineje .
2019-08-11
-9
Atsakyti
Tadulis
JV ir Sabas tikiu savo vieta suras, mane maloniai stebina kalnas, kurio zaidimo senai nemaciau ir kaip gerai jis vis dar ziurisi... komanda juda greitai, bet truksta tikslumo, jauciasi kad refleksai visu salti vien kaip del kamuoliu kovojant tinklini zaide.

Tai jo, manau kad pralaimejimo priezastis buvo baisiai suzaidusi priekine linija - kas turejo buti pagrindinis koziris. Tai vietos tobulejimui i valias, ir turetume atrodyti labai graziai cempionatui atejus. Vienintele problema serbai ir kiti irgi neliks sitam lygyje tiap pat :D
2019-08-11
+4
Atsakyti
rr
Sabas ir JV žais didžiają mačo dalį. Gebenas pakeitimui tiks, ir su Senegalu galės pažaisti.
2019-08-11
+11
Atsakyti
nu jo
Kaip dauguma ir sake. Giedraitis su Butkevicium tik pries suomius gali gerai atrodyti. Isejo pries serbus ir visiskai prapuole. Tokie visiskai nuliai lakste aiksteleje. Kartais net nesimato ar jie isvis yra penkete, ar tiesiog lietuviu penketas mazesnis. Jo. Jiems dar dirbt ir dirbt. Kaip dauguma sake, pripazistu ir as - netraukia jie dar tokio lygio. Janavicius Bendzius out. Dabar didelis galvos skausmas, kuri nulini pasilikt. Butkeviciu ar Giedraiti. manau reiktu Giedraiti imt. Tas dar kartais is triju issauna.
2019-08-11
+6
Atsakyti
Argi geresni didzia dali?
Neapgaudinekim saves. Mes laimejom TIK I kelini, serbai -3(!),t.y. didzia daii :))

Pradedant II kel. butent serbai po truputi zaide geriau uz mus - po truputi taise savo klaidas ir rezultata, laimedami atkarpa po atkarpos. Lietuviai, gi, nuo Ii kelinio nesuprato kas dedasi ir adekvaciai neatsakinejo i ju ejimus, t.y. zaideme-prasciau! Rezultatas-pralosti 3 keliniai. O Miklovas rasineja: ,,buvom geresni didesne rungt.dali\'\'... ;)

Neapgaudinekim saves.

Antraip ir sedesime toje pacioje baloje, ir net nepastebesim to, tik stebesimes ,,kaip cia gavos, juk buvom ,,geresni\'\' \'\' ... ;))
2019-08-11
+16
Atsakyti
Kaunas
jus nejuokinkit su tuo Gebenu, kad išrašė stogą mažiukui ar atkovojo kamuolį puolime, tai vertas į rinktinę? nors prieš serbų centrus atrodė kaip vaikutis. Nuo kada LKL vidutiniokus į pagrindinę rinktinę ima? Butkevičius tik įėjęs naudos iškarto duoda gynyba, stealai, greitas puolimas. Kinijoj Valančiūnas žais po 30 min, o likusias pasidalins Sabas su Jankūnu. Net nekeliamas klausimas, kad kiti out tai Bendžius su Janavičium
2019-08-11
-15
Atsakyti
Vic
Jankūnas į rinktinę imamas už preaeities nuopelnus.. Ačiū už tiek metų, bet jau nebepažaidžia. Gebenas kad ir su savais minusais geriau atrodo.
2019-08-11
+4
Atsakyti
Anonimas
dabar net visiskas dundukas mato kiek sitai rinktinei truksta motiejuno.jankunas jau nebespeja niekur,o geben dar gerokai per skystas kad galetu atstovet pries elitinius oponentus.kuzminskas pf rolej yra skyle,tas zinoma jau nuo senu laiku bet genijus treneris vistiek bando ji ten stumt(todel kad truksta tos pozicijos zaideju),o poto visi stebisi kodel jam nepaejo zaidimas.serbai vakar zaide visiskai atsipute,akivaizdu kad igaus forma musu balagana sunesios minimum +15pts
2019-08-11
-6
Atsakyti
djgaffer
Sunkios rungtynės buvo Jonui su Domu.Jonas matosi ilgai nežaidęs,nejaučia komandos draugų.O Domas kažkoks perdegęs buvo,daug ginčų su teisėjais.Reikės tikrai Jankūno su Gebenu čempionate,nes jei daug aukštų pražangų,jie galės kažkiek kompensuoti tą trūkumą.
2019-08-11
+4
Atsakyti
Aurimas
Rinktinės pergalės prasidės kai Jasikevičius taps vyr. treneriu
2019-08-11
+22
Atsakyti
TDaY
manau dabar klausimas beliko ar Guedraitis ar Jankis bus out. Realiai visi zino jad Jankis yra rinktines inkaras, bet klausimas ar LKF vierchai leis ji atkabinti
2019-08-11
-53
Atsakyti
kamuolys
Po rytdienos rungtyniu su teisejais is Lietuvos "bendras paveikslas" bus dar optimistiskesnis :D
2019-08-11
+15
Atsakyti
Popstar
bet Jokeris nors pasai fantastiski toki pilva uzsiaugines, kad per tris savaites jau numest neimanoma, nematys serbai aukso
2019-08-11
+20
Atsakyti
LTU
Nors ir pralaimejom, bet labai geros rungtynes, kurios galutinai parode kad be Valanciaus su Domu rinktinei ypac reikalingi Gebenas su Jankunu. Pas serbus net 4 galingi centrai, o cia esantys durneliai ir troliai isivaizduoja kad mums cempionate uzteks ir dvieju aukstu.
2019-08-11
+24
Atsakyti
Anonimas
Dziugu del Gebeno. Butkevicius out.
2019-08-11
+10
Atsakyti
TDaY
manau reikia rasyti petjcija, rinkti larasis ir siusti LKF kad naxui taseni Janki mestu lauk. kitaip cia nieko nebus
2019-08-11
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 48

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.