Luka magija Kaune: Dončičiaus trigubas dublis pirmą kartą paliko Lietuvos rinktinę be olimpiados

2021-07-04 18:30

Kauno „Žalgirio“ arenoje susirinkusi dešimttūkstantinė minia Lietuvos rinktinės lemiamame mūšyje dėl patekimo į Tokijo olimpines žaidynes neužkūrė.

Dariaus Maskoliūno auklėtiniai olimpinės atrankos finale 85:96 (24:28, 28:24, 17:28, 16:16) nusileido Luka Dončičiaus vedamai Slovėnijai.

Tai bus pirmasis atvejis nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kuomet olimpinių žaidynių turnyre mūsų šalis nesivaržys. Visiškai priešingos nuotaikos Slovėnijoje – šiai šaliai tai bus debiutas pagrindiniame olimpinių žaidynių krepšinio turnyre.

Fotogalerija

„Kiekvienas Slovėnijos vaikas svajoja apie olimpines žaidynes. Svajojau ir aš. Ir štai mes čia. Mes dėl to labai stengėmės ir tikrai to nusipelnėme“, – teigė Dončičius.

Slovėnai varžysis C grupėje, kurioje susitiks su Japonijos, Argentinos ir Ispanijos rinktinėmis.

Nesustabdomai finale žaidęs Dončičius per 34 minutes pelnė 31 tašką (12/18 dvit., 1/5 trit., 4/5 baud.), atliko 13 rezultatyvių perdavimų, atkovojo 10 kamuolių, sykį suklydo bei surinko 42 naudingumo balus.

„Man trūksta žodžių. Mes labai sunkiai dėl to dirbome. Neturėjome daug laiko, bet mums pavyko. Esame nuostabi komanda. Atmosfera čia yra tiesiog neišpasakyta. Visi atidavėme savo širdis“, – spaudos konferencijoje sakė Dončičius.

Dončičius taip pat buvo pripažintas Kauno atrankos turnyro MVP. Slovėnų žvaigždė per ketverias rungtynes vidutiniškai rinko po 21,3 taško (68 proc. dvit., 39 proc. trit.), 11,3 rezultatyvaus perdavimo, 8 atkovotus kamuolius ir 29,5 naudingumo balo.

Visiškai skirtingos nuotaikos tvyrojo lietuvių spaudos konferencijoje.

„Visų pirma sveikinimai Slovėnijai, o mes esame žiauriai nusivylę, nuvylėme daug žmonių Lietuvoje, nuvylėme fanus, kurie mus labai garsiai palaikė, – po dvikovos komentavo Maskoliūnas. – Kaip ir sakiau, mes, treneriai, priėmėme daug neteisingų sprendimų, kas liečia taktiką, todėl pralaimėjome.“

Strategas po nesėkmės taip pat paskelbė, kad traukiasi iš vyr. trenerio pareigų.

„Aš tikrai baigiau savo darbą rinktinėje, gaila, kad tokiu akcentu“, – sakė Maskoliūnas.

Nusivylimo po nesėkmės nenulaikė ir rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis, kuris atidavė duoklę slovėnams.

„Labai skaudu kalbėti po tokių rungtynių, – spaudos konferencijoje teigė Kalnietis. – Vis dar jaučiu daug emocijų, bet turime pripažinti, kad Slovėnija žaidė šiek tiek geriau ir protingiau.“

„Jie nusipelnė laimėti. Mes praleidome beveik 100 taškų, mūsų didžiausia problema buvo gynyba. Dabar mums labai liūdna, tai mums yra didelis nusivylimas. Nesvarbu, kaip dabar yra blogai, Lietuvos rinktinė visada buvo lyg šeima, tad pralaimime kartu. Nuo trenerių ir žaidėjų iki mūsų vairuotojo. Visi esame kalti“, – pridėjo Kalnietis.

Slovėnai iniciatyvą perėmė po ilgosios pertraukos. Vlatko Čančaras bei Blažičius smeigė po tritaškį, o pastarasis dar realizavo baudų metimus ir ketvirtąjį kėlinį slovėnai pasitiko pirmaudami 80:69.

Per trečiąjį kėlinį slovėnai susmeigė 6 tolimus metimus iš 7.

Lemiamą ketvirtį kur kas sėkmingiau taip pat pradėjo svečiai. Čančaras pataikė sudėtingą dvitaškį, o jau visai netrukus – tritaškį, o likus žaisti 8 minutes Lietuva įkrito į giliausią duobę rungtynėse – 69:85.

Lietuviai dar bandė kabintis į rungtynes, tačiau per likusį laiką iki kovinio atstumo taip ir nepriartėjo bei turėjo taikstytis su skaudžia nesėkme.

Lietuvių gretose naudingiausiai žaidęs Arnas Butkevičius surinko 14 taškų (1/2 dvit., 3/3 trit., 3/4 baud.), 4 atkovotus ir 1 perimtą kamuolį, 3 rezultatyvius perdavimus bei 20 naudingumo balų.

Jonas Valančiūnas pridėjo 14 taškų (6/9 dvit., 2/6 baud.) ir 6 atkovotus kamuolius. Visgi antroje pusėje JV pelnė vos 4 taškus.

Domantas Sabonis per 30 minučių pelnė 9 taškų (4/8 dvit., 1/2 baud.), atkovojo 6 kamuolius, 2 sykius suklydo, 4 kartus prasižengė ir surinko 8 naudingumo balus.

Slovėnijos rinktinėje taip pat ryškiai pasirodė ir kitas NBA atstovas Čančaras, kuris pelnė 18 taškų (2/5 dvit., 4/6 trit., 2/2 baud.).

Slovėnai buvo perėmę iniciatyvą pirmajame kėlinyje, kuomet Jaka Blažičius smeigė tritaškį, Luka Dončičius surinko keturis taškus paeiliui, savo tolimą metimą atseikėjo Zoranas Dragičius ir svečiai įgijo dviženklę persvarą – 28:18.

Vis tik antrajame ketvirtyje lietuviai atsakė savo spurtu 12:0 ir kaipmat stabilizavo situaciją išsiverždami į priekį po Eimanto Bendžiaus tritaškio – 33:32.

Gerą žaidimą lietuviai išlaikė iki pat ilgosios pertraukos, o Mantas Kalnietis prieš antrojo kėlinio pabaigą tritaškiu išlygino rezultatą – 52:52, tačiau antroje susitikimo dalyje padėtį jau kontroliavo slovėnai.

Lietuvos rinktinė: Jonas Valančiūnas (6/9 dvit.), Arnas Butkevičius (3/3 trit.) ir Mantas Kalnietis po 14, Eimantas Bendžius 11, Marius Grigonis 10 (1/7 trit.).

Slovėnijos rinktinė: Luka Dončičius 31 (12/18 dvit., 1/5 trit., 13 rez. perd., 11 atk. kam., 42 naud.), Vlatko Čančaras 18 (4/6 trit.), Jaka Blažičius 16 (3/4 trit.), Mike‘as Tobey 13.

Čančaro džiaugsmas ir komentaras po rungtynių:

Maskoliūno ir Kalniečio komentarai:

Spaudos konferencija:



Komentarai:

ozeexx
NBA Luka nesustabdo , o jus norejote kad musu medziai tai padarytu! Ten jis gali po 30+ sukratyti tai tiketis kad cia bus kitai naivu, be to jis prates dar ir europietiska krepsini zaist. Viltis tik kad gali but ne jo diena ir pataikymo procentas prastesnis.
2021-07-05
+15
Atsakyti
Anonimas
desimtmecio korupcijos krepsinyje atspindys cia
2021-07-05
+9
Atsakyti
Anonimas
Neturime geru atakuojanciu ir izaidzianciu gyneju kurie daro zaidima , arba atiduodi gerus perdavimus priekinei linijai ir ji dominuoja arba siauti su gynejais , gavosi taip , kad gynejai nieko nepadare ir kamuoliu nelabai dave arba nemoka duoti , labai akcentavome gynyba o turime problemu puolime , Butkevicius gal ir tvarkesi su Doncic , bet pries kitus bandeme gintis pasistiebdami , puolimas visai tragiskas . Ziurejau u19 rungtynes su Senegalu , panasu , kad perspektyvu horizonte nesimato , gynejai tokie pat , aukstaugiai renkasi blokus , zaidziame stenejanti zaidima .
2021-07-05
-4
Atsakyti
Anonimas
Didziausia klaida buvo nekviesti Maciulio, Jankuno ir Tado . Ir cia yra faktas
2021-07-05
+1
Atsakyti
Pofka
Ko jus cia puciat burbula.. Dabartiniai Europos cempionai Slovenai pateko i olimpines.. Jie su sita komanda dabar 10 metu tratins visus is eiles..Lietuva jau nebe 92-2000 lygio kad visus aplostu.. buvom ger nes kiti nelabai tuo krepsiniu domejosi o dabar mus pasivijo ir aplanke. Karti realybe ;)
2021-07-05
+4
Atsakyti
von
ner prasmes laikyti Saboni ir Valanciuna aikstej kartu jei nei vienas is ju nespaceoutina perimetro, karoc kazkoks urvazmogiu krepsinis kai abu didzkiai per posta zaidziami.
2021-07-04
-2
Atsakyti
Reikėjo mesti tritaškius, žaisti šiuolaikinį krepšinį, o ne vis bandyti įmesti kamuolį aukštiems kurie ten kankinosi po krepšiu...Lietuvos rinktinės stiprybė visada buvo perimetro žaidėjai PG/SG/SF metikai ar PF Kleiza, o per centrus visą laiką žaisti pikenrola yra anti-krepšinis primityvu atgyvena, čia buvo rinktinės klaida taktikoje Makaliaus, blogai kad nei Valančiūnas nei Sabonis neturi tritaškio metimo čia žiaurus minusas, treneris pernelyg bl užsihaipino ant tų dviejų alia NBA \'starsu\' per juos vis žaisdavo bet kaip ir sakiau tai anti krepšinis, Slovenijos žaidimo pavyzdys įsiveržti atmesti tritaškiui, reikia dažniau mesti tritaškius, ypač kai turi Grigoni, Giedraiti, Bendžiu, Kalnieti, Lekavičiu ir tik kartais žaisti per centrus Valančiūna, kaip kažkada retai žaisdavo per Javtoka, kuris labiau gynyba rūpindavosi.
2021-07-04
-21
Atsakyti
Skirtumas tarp mūsu all staro ir Slovėnu all staro yra, tai kad mūsu all staras sunkiai lietuviškai sakinį surezga o Slovėnu all starui olimpinis auksas su savo šalim yra svarbiau už nba titula. Slovėnai žaidžia visiškai pasitikėdami savimi, nes žino, kad jei ir nepasiseks už ju nugaros stovi Dončičius, kuris nebijos visko pasiimt saves. Pas mus to nėra, jei pradeda neit, tai nėra žaidėjo, kuris galėtu bent kokios iniciatyvos imtis, maniau, kad toks šiais metais bus Domas, bet panašu, kad nei jis pats savimi pasitiki, nei komandos draugai pasitikėjima juo rodo.
2021-07-04
-2
Atsakyti
Anonimas
nu nieko negali pasakyt kai stabdydami Luka su prazangom jis 5 kartus pqeiliui imeta taskus su prazanga
2021-07-04
-1
Atsakyti
Geda skaityti komentarus. Sveikinimai slovenams, kurie buvo tikrai verti vietos olimpiadoje. Maskoliunas visai neprastai suvadovavo siandien. Luzis ivyko po keliu is ties abejotinu klaidu is teiseju puses, po kuriu slovenai atitruko galutinai, o mes praradom pasitikejima. Bet pralaimeti paciai karsciausiai komandai atrankoje siuo metu tikrai ne geda. Apart JAV, jokia komansa ar treneris butu ka oadares pries Luka ir co. Tiesiog nepasiseke, jog slovenai buvo musu grupeje.
2021-07-04
+3
Atsakyti
Serbai trečiam kėlinį 25 taškais prieš Italus atsilikinėjo, dabar nagais ir dantim griebia Italus už gerklės, skirtumas jau - 14, kodėl mes taip negalėjom Slovėnus taip smaugt.
2021-07-04
-3
Atsakyti
Anonimas
mes nestebukladariai todel nusprendem visai nedengti Lukos :D. galejo must ta luka visas rungtynes, tegul meto tas savo baudas, tai dabar vietoj laisvi trajakai po perdavimo arba taskai su bauda. ka zinau, pabuvom dzentelmenai kol musu didelius muse nuo pusfinalio bet px, bent nieko nenuskriaudem
2021-07-04
+1
Atsakyti
Tomas
Kodėl Kinijos talentas nepadėjo šiais metais?
2021-07-04
+10
Atsakyti
LKF\'ui nuo fano
Dabar Kaune krepšinio aištelėse mašinos stovi, ankščiau jauni krepšininkai žaidė. Gatvės kašė persikėlė į NBA 2K ant kompo, nes nėra kur žaisti. Nėra kur treneruotis, tobulėt, todėl ir neišaugo stipri karta, iš karto ir ant rezultatų pasijuto. Nuo ko pradėt? REIKIA ATLAISVINT VISAS KREPŠINIO AIKŠTELES NUO AUTOMOBILIŲ
2021-07-04
+1
Atsakyti
Gera zinia ta kad arteja federacijos rinkimai ir greičiausiai Javtoko tymas laimes rinkimus,baigiant Sabo hebros federacijos valdymą.Nuo čia reikia ir pradėt žinant Javtoko nora reformuot vaikų krepsinį.Stinga musu krepsinyje jau aukščiausių lygų komandų vedančiu žaidėjų.Reikia didesnių talentų kurie galėtų tempti komandą ant savęs tokį paskutinį žaidžintį pamenu Kleiza kur po 30+ tasku gali sumest pasemes viską ant savęs ,sakykit ką norit kad ir musu C Duetas vienas geriausių iš pasaulio rinktiniu, tokie tipiniai C ant savų pečių negali išnesti komandos ir jie negali buti 1nr ant kuriu sukasi zaidimas.Komandos Lyderis/lyderiai turi buti perimtetro zaidejai ar galintys zaisti ant perimetro.Krepsinio komandos kurios viską stato ant aukštų niekados nebebus topines komandos.Visgi maskoliuno buvo kvestinuojami nuo zaidejų pasirinkimų,tai tokie rezultatai nestebina.Bet dejus vienas ant viena jų zaideja su musų kaip atroso ant popieriaus geresnis buvo tik vienas zaidejas.Turejom laimet,turejom nera cia pasiteisinimų.
2021-07-04
-3
Atsakyti
Anonimas
Nu ir grybai jūs. Ką jūsų manymu reikėjo imti vieto Dariaus? Butautą? Kemzūrą, kuris tik vienam čempe sužibėjo? Niekas nenori eiti į rinktinę, Kazlauskas pasitraukęs visam, Adomaitį irgi pylėt šūdais, dabar Darių. Kazys su Šaru neina, dėl įsipareigojimų klubams, nes Fibos šūdų malūnas su savo langais priverstų juos išvykti, o koks klubas tai leistų ir būtų patenkintas? Pilat šūdus ant visko, ko tik galima, kai nesupratumėt derinių paprasčiausių krepšinio, apart pick and roll... Pagalvokit ką patys pasiekėt krepšinį. laimim kartu ir pralaimim kartu. Mažiau verkit
2021-07-04
+1
Atsakyti
Oi ilgai dar nebus olimpiados medalių Lietuvos rinktinėje dar 60 metų...pažiūrėkite į Latvija, Estija, Slonenija, kas kad pateko bet medalių tai nebus, yra ten USA, ARGENTINA, SERBIJA, AUSTRALIJA, ISPANIJA ir kaip šalia jų atrodytu maža Lietuva su Mareku, Kuzminsku, Kalniečiu priešaky net 2004 LT rinktinė su pikiniu Šaru ir Macijausku liko 4...
2021-07-04
-9
Atsakyti
Anonimas
Kai teisėjai nučiulpia Dončičiui taip, kad pastarasis net išbala, ko norėti. O šiaip, Kalnietis rinktinėje didžiausia klaida. Per visą karjerą neišmoko kamuolio varytis ir asistuoti. Su savo asilo pašokimu į orą žiūri, kuriam priešininkui kamuolį numesti.
2021-07-04
Atsakyti
Anonimas
djgaffer Nieko netikėto neįvyko,taip ir turėjo būti stebint slovėnų žaidimą.Maskoliūnas sau ir rinktinei nuosprendį jau praeitą sekmadienį parašė,kai Sedekerskį atkabino.Tada išgaravo ir tie paskutiniai optimizmo likučiai.Galvojau,kad apie 15 tšk.prqlaimėsim,tai per daug ir neklydau.Pliusas,kad gal pagaliau mūsų krepšinio valdžia pradės kreipti dėmesį į daromas klaidas,nes jau 6 metai esam be medalių,o dabar dar ir olimpiadą praleidžiam.Tai bus proga daryti išvadas ir laikas pradėti traukti mūsų krepšinį iš duobės,nes ji gilėja.
2021-07-04
-29
Atsakyti
Anonimas
Doncičius jega
2021-07-04
-8
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 254

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.