Nei gynybos, nei puolimo: „Žalgiris“ atsidūrė nepažintoje situacijoje

Jonas Miklovas
BasketNews žurnalistas
2021-11-06 11:13

Tai buvo tik trečiosios namų rungtynės, tik šešta sezono savaitė, bet Kauno „Žalgirio“ pasaulyje nuotaikos jau dabar tokios slogios, kad kitoms komandoms to užtektų keliems sezonams į priekį.

Po to, kai penktadienį kauniečiai 71:79 nusileido Berlyno ALBA komandai, jie užfiksavo blogiausią visų laikų komandos startą Eurolygoje. Skaudus ir pats faktas, ir tai, kad šviesos tunelio gale nematyti.

„Žalgiris“ ilgam dėl peties traumos ir operacijos yra netekęs Joffrey Lauvergne’o, dėl menisko operacijos dabar dar iškrito ir Paulius Jankūnas.

Fotogalerija

Pagrindiniu komandos įžaidėju matytas Emmanuelis Mudiay buvo paleistas, o jį pakeisiantis Tai Websteris dar nedebiutavo.

Neguodžia ir faktas, kad dabar „Žalgirio“ laukia sunkesnis grafikas – 6 iš artimiausių 9 varžovų žengia stipriausiųjų dešimtuke.

Visgi bene sunkiausiai sukramtomas faktas yra, kad ši komanda net ir būdama sveika ar gavusi daugiau laiko yra tiesiog nepajėgi varžytis Eurolygoje.

„Ši komanda nėra sutverta būti agresyvi, – po pastarojo pralaimėjimo sakė „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas. – Per pastarąsias penkerias rungtynes pastebėjau, kad jeigu duosi kietą kovą, teisėjai toleruos tokį žaidiną. Bet mūsų žaidėjai nėra tokie. Jie minkštesni, ištaigingesni. Ir gale dienos tai matosi. Šiandien 20 taškų praleidome po žaidimo vienas prieš vieną. Esame lėti judėdami į šoną, žinome tai.“

Zdovcas pripažino, kad mačas su ALBA buvo svarbus. Tai buvo proga įkvėpti oro, įsirašyti pirmąją pergalę, pasisemti pozityvo.

Vietoje to „Žalgiris“ penktadienį namie, 8 tūkst. žiūrovų akivaizdoje, nė karto nepirmavo. Bet kokią pozityvesnę atkarpą keisdavo liapsusai gynyboje, o kelios atkarpos apskritai buvo tokios nekokybiškos, kad sunku ir atsiminti taip prastai atrodžiusį „Žalgirį“.

„Savo duobę kasamės vis giliau, giliau ir giliau“, – liūdnu veidu po dvikovos kalbėjo Janis Strelnieks.

Tai buvo iš retų atvejų, kai žurnalistai jautėsi blogai uždavinėdami klausimus. Turi tai daryti, nes tai tavo darbas, bet matant, koks susikrimtęs buvo Strelnieks, ar prieš jį kalbėjęs treneris Zdovcas, jautiesi prastai.

Spaudos konferencijų kambarys vakar savo nuotaikomis labiau priminė šarvojimo salę. Belieka tik įsivaizduoti, kokios nuotaikos tvyro rūbinėje.

„Jaučiamės gėdingai. Sirgaliai ateina į rungtynes, palaiko mus, o mes tik pralaimime. Turime tai pakeisti, nes jie to nenusipelnė“, – sakė Strelnieks.

Bėda ta, kad šito „Žalgirio“ nebijo net ALBA. Šios strategas Israelis Gonzalezas per rungtynes nepaėmė nė vienos minutės pertraukėlės, o prieš sezoną kaip viena silpniausių lygos komandų projektuota Vokietijos sostinės ekipa dabar žengia vienuolikta.

„Žalgiris“ tvirtai įsitaisė dugne ir iš jo nepakils net laimėjęs. Tiesą sakant, net pati mintis apie pergalę dabar atrodo pernelyg tolima.

Į gynybą orientuotas Zdovcas prieš mėnesį pakeitė labiau puolimu besirūpinusį Martiną Schillerį, tačiau savo kariaunoje jis tiesiog neturi gynybai tinkamų ginklų. Taip „Žalgiris“ dabar yra nei puolanti, nei besiginanti komanda – abiejose aikštės pusėse jų reitingas yra septynioliktas, priešpaskutinis lygoje.

„Galite pasakyti iš vaizdo aikštelėje, jog pasitikėjimo lygis nėra labai didelis, – sakė Strelnieks. – Rūbinėje bandome vieni kitus palaikyti, darome viską, bet aikštėje to nematome. Labiausiai trūksta pasitikėjimo. Abiejose aikštelės pusėse“

Su 16 taškų latvis buvo antras rezultatyviausias komandos žaidėjas, Tyleris Cavanaugh surinko 17 ir sužaidė asmeniškai rezultatyviausią mačą Eurolygoje, tačiau abu skaičiai nieko nesako. Strelnieks gynyboje kartais atrodo tarsi stovėtų ant pačiūžų, o Cavanaugh dažnai tiesiog paklysta begaudydamas varžovus.

Penktadienį trūko ir elementaraus pasitikėjimo puolime. Artūras Milaknis ir Marekas Blaževičius prametė iš po krepšio būdami visiškai laisvi, o Edgaras Ulanovas pratęsė savo blankių rungtynių seriją dar vienu sunkiu maču.

„Ule, mesk į krepšį suknistą kamuolį“, – supykęs ant savo puolėjo, per minutės pertraukėlę riktelėjo Jure Zdovcas.

Ulanovui esant aikštėje, vakar „Žalgiris“ per 12 minučių praleido 16 taškų daugiau nei įmetė ir tai buvo blogiausias rezultatas komandoje.

„Gal stinga pasitikėjimo, gal sėkmės, nežinau, – apie komandą kalbėjo Zdovcas. – Man atrodo, kad sėkmė nuo mūsų nusisuko. Bet aš tikiu šia komanda, dirbsiu sunkiai. Matau gerų dalykų, turime judėti į priekį ir nėra kito kelio.“

Kito kelio nėra, nes „Žalgirio“ dar laukia ilgas sezonas. „Žalgiris“ yra situacijoje, kokioje tiesiog nėra buvęs.

Ankstesnis prasčiausias klubo startas Eurolygoje buvo užfiksuotas 2008-2009 m. sezone, kuris „Žalgirio“ metraščiuose žinomas „bankrotinio“ vardu. Dėl subliuškusio biudžeto tada kauniečiai turėjo atsisveikinti su visais legionieriais, o sezono viduryje apskritai kėlė išgyvenimo klausimą.

Dabar nėra taip blogai, tačiau tuo pačiu ir yra labai blogai.

Prieš 13 metų laukti pabaigos nereikėjo ilgai. Tuomet reguliarusis sezonas truko vos 10 turų, rungtynės vyko kas savaitę (ar kartais dar rečiau), todėl Eurolygos sezono pabaiga atėjo sausio 14 d. Kauniečiai tada sezoną pabaigė su 2-8 rezultatu ir galėjo koncentruotis kur kas lengvesnėms vietinėms kovoms.

Dabartiniam „Žalgiriui“ Eurolygoje liko dar 26 rungtynės, 5 mėnesiai kovų. Reikia nusiteikti, kad pralaimėjimų bus kur kas daugiau nei pergalių. Ir tikėtis, kad Zdovco optimizmas turi pagrindo.



Komentarai:

Reik priimti realybę. Trumpai tariant yra kaip yra dabar visų žaidėjų nebepakeisi. Tegu žiūri žaidėjai, kad turi šansą pasireikšti eurolygoje su tokia didele role komandoje. Taspats zdovc nors ir daug nelaimėsi pažintys rekomendacijos ir matomumas.
2021-11-07
-3
Atsakyti
kazin ar bereikia zalgiriui to centro, sezonas jau palaidotas o listi toliau i skola nebera prasmes. priesingu atveju pasekmes jausis dar ne viena sezona. jau ir taip zalgiris turi skola del klaidu biudzeto planavime praejusiame sezone, o ir sekanciame tiketina remeju nepadauges. man tik keista del sausros rinkoje. kam reikejo tas pasirase. oly pasieme quincy acy, cska farieda ir pan. gal ner tai superiniai variantai bet zalgiriui tokio butu per akis. deja dabar jau per velu.
2021-11-06
+1
Atsakyti
Nesakau, kad Šileris buvo geras treneris, bet Zdovco atėjimas buvo tokiu blogu laiku. Treniruotėms laiko nėra, o žaidėjai surinkti ne jo. Kažkaip galvoiu Šileris būtų kokias dvi pergalęs paėmęs ir dabar būtų kažkiek linksmiau. Su Zenitu visai gerai žaidė Šilerio Žalgiris, dabar tai išsigandę ir nežinantys ką daryti krepšininkai.
2021-11-06
-4
Atsakyti
Viskas labai aišku dėl klubo kracho. Kalti 2: austrų fizrukas ir PM. Esmė, kad PM jau pernai antroj sezono pusėj pradėjo manau suprast jog susimovė paėmęs student league kvalifikacijos trenerį. Bet dar didesnė jo klaida buvo, kad po sezono, fizrukas jį įtikino jog jam gavus žalią šviesą pasiimt 3 kertinius grajokus pagal save viskas bu zeba. PM juo patikėjo ir dar sykį suklydo, kad fizrukui pasakė “ok , tik aš tuomet irgi dar paimsiu savo nuožiūra 3 nacionalius grajokus" ir paėmė: jau iškeliavusį žaidėją” Mantą, susigrąžino išsibalansavusį ir brangų Ulę, tuo įsigydami du analoginius medkirčius: Gifei -Šilerio, o Ūlė- Pauliaus:) Dar ką pridirbo, nupirkdamas Milo analogą latvį- abu be gynybos:) ir pasiliko kuiną Jankį vietoj Rubito ir dabar turim ką matom:)
2021-11-06
+19
Atsakyti
Tiesiog zalgiri valdo sporte nenusimanantys zaidejai. Negali su tokia prasta gynybine sudetim laikyti Lekaviciu aiksteje. Jei Zalgiryje butu koks pusiau elitinis gynybinis zaidejas tai jis kompensuotu tuos Luko gynybinius trukumus. Ule tai is viso zluges zaidejas ir cia nereikia atmazkiu kad pernai jis daug traumu turejo. Zmogus is viso pamirso kaip reikia imesti i krepsi. Tokiam po tukstanti metimu i diena reikia duot treniruoteje. Dar 30 metu nera, turetu buti karjeros pikas o vaizdas lyg tuoj baigs karjera. Zalgirio scoutingas kaip is kokio komedijos filmo.
2021-11-06
+38
Atsakyti
Ta prasme kokiam reikia but asilui kad tokia komanda surinkti 8-10 lemu turint. Duok bomzui ir tas geriau sukomplektuotu.
2021-11-06
+27
Atsakyti
Ulei metas svarstyt apie karjeros pabaiga. Zalgirio veterenai irgi galetu jau pailset ir vietas uzleist jauniems Zalgiris-2 nariams. Laikas pradet rinkt pigia ir perspektyvia komanda. Tada ir be pergaliu bus galima gyvent. Jei kazkuriems remejams tai nepatiks, tai tegul valina lauk.
2021-11-06
+21
Atsakyti
Taip, baisi problema šiuo metu yra su C/Pf pozicija, bet ne ka baisiau yra ir su PG, Lekavicius žaidžia perlipdamas save, tačiau priešininkams jis yra labai parankus, tiek jį atakuoti, tiek spausti ir dusinti ir taip sugriauti pozicines Žalgirio atakas, kurios ir taip varganai atrodo, dėl to pas Šara ar Pao pas Pascualį jis ir žaisdavom, tik atkarpom. Kalbant apie kita įžaidėja Kalnietį, jau tik pasirodžius naujienai, kad jis grįš į Žalgirį iškart apėmė bloga nuojauta, nes Kalnui Žalgiris yra tiesiog prakeikta vieta, 2015/2016 sezono pradžioje po 2015 metu cempo, per kurį Kalnietis buvo vienas geriausiu žaidėju, Žalgirį būdamas 29 metu jis žaidė taip pat tragiškai, kaip ir dabar būdamas dabar, kam Žalgirio vadovybei užsireikė 35 metu žaidėjo, kuris net savo geriausiais laikais, Žalgiryje buvo inkaras? Gal jam Žalgirį tiesiog per sunku psichologiškai žaisti? Apie jo žaidima šį sezona, net nesinori kalbėti ir plėstis, ginyba kiaura, puolimas ir lygus 0, net ir to 2x2 žaidimo, per paskutiniuosius mačus deramai atlikto nematyti. Neaišku kaip bus su naujoku, bet akivaizdu, kad visko jis TIKRAI neužkamšys.
2021-11-06
+13
Atsakyti
o kada nepatogus klausimai bus uzduodami katastrofos kaltininkui, ponui motiejunui?kodel issvaistes milijonus remeju ir mokesciu moketoju pinigu jis visdar vadovauja komandai? kiek euru siemet investavo ponas komandos savininkas?
2021-11-06
+44
Atsakyti
centro neturim,o jusu ispustas marekas nei kamuolius atkovoja nei apsigina ir dar puolime prazangas renkasi...Buvo tos ginybos bet kai centro ner ar pf normalaus ginkis nesigynes nieks kamuolio neatkovoja
2021-11-06
+2
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.