Išsekęs vedlys signalizuoja apie istorinę „Žalgirio“ kapituliaciją

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas
2022-05-20 10:01

Kauno „Žalgiris“ pastatė save į nepavydėtiną situaciją, o senkančios baterijos daug pozityvo nesuteikia – šeštadienį Panevėžyje darosi realu išvysti istorinę kapituliaciją.

Žalgiriečiai namuose 69:73 nusileido Panevėžio „Lietkabeliui“ ir pusfinalio serijoje iki trijų pergalių atsilieka 1-2.

Šeštadienį kova grįžta į Panevėžį ir jei niekas drastiškai nepasikeis, „Žalgiris“ pirmą sykį per nepriklausomos Lietuvos istoriją gali nežaisti „Betsafe-LKL“ finale.

Fotogalerija

Komanda, kurios biudžetas lenkia kitas ne šimtais tūkstančių eurų, o dešimtimis kartų, turėtų rasti rezervų, tačiau šiųmetis „Žalgiris“ tuo pasigirti negali. Žaliai baltų likimas, kaip ir visą sezoną, priklauso nuo Luko Lekavičiaus energijos lygio.

„Žiūrint atgal, man atrodo, kad per daug akcentavome Luką, – po pralaimėtų rungtynių Kaune kalbėjo „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis. – Vėlgi, pabaigoje per daug akcentavome du prieš du situacijas su Luku. Jos rungtynių pabaigoje gana prastai gavosi.“

Lekavičius ketvirtadienį sužaidė geriausias savo pusfinalio rungtynes – 11 taškų (3/7 dvit., 0/3 trit., 5/5 baudų), 7 rezultatyvūs perdavimai ir 14 naudingumo balų. Iki šiol per du mačus Lekavičius rinko po 8 taškus, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 6,5 naudingumo balo.

Ketvirtadienį pirmoje susitikimo pusėje Lekavičiaus iniciatyva leido „Žalgiriui“ turėti vieną didžiausių pranašumų šioje serijoje – 43:32.

Pasikeitimą po pertraukos apibūdinti galima vienu skaičiumi – „Žalgiris“ surinko 26 taškus. Tai yra dar mažiau nei per pirmąją mačo pusę Panevėžyje (27).

Lekavičius pirmoje pusėje gyvybingai ardė panevėžiečių gynybą ir prisidėjo 4 taškais bei 4 rezultatyviais perdavimais. Po pertraukos 180 cm ūgio vijurkas per 18 minučių liko su 2 taškais, o likusius 5 susirinko per paskutines 2 minutes, kai „Žalgiris“ padrikai bandė gelbėti rungtynes.

„Lietkabelis“ pirmąsias 20 minučių Kaune klimpo, jaudinosi ir nerado kelių, bet palaužta varžovų energija nulėmė rezultatą.

„Psichologiniai pakitimai, – pokytį per pertrauką įvardijo „Lietkabelio“ vedlys Nenadas Čanakas. – Nekeitėme nieko taktikoje, buvome labiau susikaupę, aštresni sprendimuose. Mūsų žaidimo planas nesikeitė.“

Šį sezoną nieko lengvai neatiduodantis Čanako „Lietkabelis“, kitaip nei „Neptūnas“, turi variantų, kaip eikvoti Lekavičiaus energiją.

Perimetre yra daug pasirinkimų – Kristupas Žemaitis, Panagiotis Kalaitzakis, Nikola Radičevičius. Tačiau ši užduotis tenka 20-mečiui Dovydui Giedraičiui, kuris serijoje gal nėra toks ryškus puolime, tačiau nesulauks priekaištų už nuolatinį kibumą prie Lekavičiaus.

Trečiajame mače Kaune Giedraitis iššovė ir puolime – surinko 14 taškų (2/3 dvit., 0/2 trit., 10/11 baudų), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 8 pražangas ir sukaupė 21 naudingumo balą.

Be to, „Lietkabelio“ perimetro linija priverčia Lekavičių dirbti ne tik puolime, bet ir gynyboje, nes visi keturi išvardinti žaidėjai gali labai sėkmingai žaisti su kamuoliu. Pavyzdžiui, pirmoje rungtynių pusėje Žemaitis strigo, o tai supratęs Čanakas po pertraukos dažniau įteikinėjo kamuolį Kalaitzakiui.

„Puikiai, – Giedraičio darbą prieš Lekavičių įvertino Čanakas. – Gal nėra gerai šnekėti dabar, nes dar nesibaigė sezonas, bet jis yra mūsų gynybos specialistas. Tai nesimato statistikoje, bet kaip šis 20-metis ginasi – neįtikėtina.“

Iš kitos pusės, iki trečiojo kėlinio pabaigos likus 3 minutėms situacija „Žalgiriui“ nežadėjo nieko blogo – Tai Websteris pataikė dvitaškį ir pranašumas išaugo iki 12 taškų (51:39).

Tada ir pasimatė panevėžiečių rotacijos privalumas – perimetre kiekvienas žaidėjas gali patempti komandą į priekį. Kalaitzakis ir Giedraitis sumetė 7 taškus iš eilės, baudas pridėjo Radičevičius ir skirtumas ištirpo iki 5 taškų (48:53).

Intrigą sugrąžinęs „Lietkabelis“ nesustojo – uždarė žalgiriečių puolimą, kuris per beveik 7 ketvirtojo kėlinio minutes sugeneravo du taškus. Sunkiai taškus krapščiusį „Lietkabelį“ patraukė Radičevičiaus tritaškis (60:55), po kurio šoko būsenoje atsidūręs „Žalgiris“ neišsikapstė.

„Dabar yra 2-1, žinome, prieš ką žaidžiame, „Žalgiris“ yra didelis vardas, turi žaidėjus su geru mentalitetu ir nepasiduos, – sakė Čanakas. – Pirmoje pusėje buvome labai nervingi, per daug kalbėjomės tarpusavyje. Tačiau po pertraukos buvome labiau susikaupę, nepasidavėme svarbiu momentu ir galiausiai nusipelnėme pergalės. Dabar turime pamiršti šias rungtynes ir kažkaip pasiruošti šeštadieniui.“

„Dvi skirtingos rungtynių pusės. Pirmoje pusėje atrodėme neblogai – kontroliavome rungtynes, – po pralaimėjimo kalbėjo Maksvytis. – Susikūrėme persvarą, o trečiąjį kėlinį pradėjome irgi visai neblogai. Galbūt kažkiek pritrūko sėkmės, nes susikūrėme geras progas ir prametėme keletą gerų metimų. Visas lūžis įvyko ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai „Lietkabeliui“ šiek tiek sekėsi – jie sumetė sunkesnius metimus. Toks yra krepšinis, bet blogiausia, kad mums nusviro rankos. Ypatingai po mūsų pramestų metimų ir klaidų.

„Lietkebalis“ kelis kartus labai gerai užbėgo, o mes labai blogai sužaidėme tranzicijos gynyboje. Turėjome dar ir komandines baudas, todėl manau, kad lemiamas lūžis įvyko čia. Kaip bebūtų gaila, bet paleidome šias rungtynes, kurias turėjome pasiimti.“

Neįkvepiančiai atrodo ir tai, kad „Žalgiris“ patyrė pralaimėjimą, kai vienas geriausių sezono rungtynių sužaidė Janis Strelnieks. Logika sako, kad pastaruoju metu visiškai ritmą pametęs latvis su galop parodytu solidžiu žaidimu turėjo tapti ta trūkstama energijos ir šviežumo dalele žalgiriečių perimetre.

Dar pirmoje rungtynių pusėje Strelnieks sumetė 7 taškus, po pertraukos pridėjo dar 8 ir mačą baigė su 11 naudingumo balų per 23 minutes. Gynėjas iki šio mačo serijoje buvo sužaidęs 13 minučių ir pasižymėjo 3 naudingumo balais.

Pagrindinis tikslas buvo pagyvinti puolimą, nes praeitose rungtynėse įmetėme 55 taškus, – apie savo auklėtinį atsiliepė Maksvytis. – Janis yra puolimo žaidėjas ir jis tą žino. Manau, kad su Janiu viskas aišku, kodėl taip darėme.

Komandos sezoną gali apibūdinti ir tai, kaip jo kulminacijoje atrodo tavo brangiausias žaidėjas. „Žalgirio“ atveju, negali tikėtis pergalių, kai Joffrey Lauvergne‘as po krepšiu neapstumdo 36-erių Kasparo Berzinio.

Net ir turint omenyje, kad „Žalgiriui“ labai sunku sukurti situacijas savo centrams, Lauvergne‘as ne kartą buvo išvestas žaidimui nugara prieš latvį, bet atrodė nei galintis, nei norintis.

Šioje serijoje prancūzas renka po 7,3 taško, 3,3 atkovoto kamuolio ir 5,7 naudingumo balo per vid. 13,3 minutės.

Norėčiau iš jo daugiau, – apie Lauvergne'ą atsiliepė Maksvytis. – Aš tą jam pasakiau. Viskas tvarkoje su juo, bet turėtume turėti didesnį pranašumą, kai jis aikštelėje.

„Lietkabelis“ tapo pirmąja ekipa „Betsafe-LKL“ pusfinalių istorijoje, kuri sugebėjo laimėti „Žalgirio“ teritorijoje.

Iki šiol žalgiriečiai pusfinalyje buvo nugalėti tik išvykose – gegužės 16 d. mače Panevėžyje2017 m. prieš „Neptūną“2014 m. – „Lietuvos rytą“.

Galima dar sykį pasveikinti panevėžiečius už sezono įdirbį, tačiau šeštadienį laukia skirtinga emocijų paletė – žalgiriečiai žengs į išgyvenimo mačą, o „Lietkabelis“ turi du šūvius, galinčius nuvesti į finalą.

Viena yra triskart nugalėti šiųmetį „Žalgirį“, bet kita – uždaryti seriją.

„Turime žaisti su tokia pačia energija ir fiziškumu, kaip žaidėme antroje šio mačo pusėje, – apie laukiančias rungtynes Panevėžyje sakė Čanakas. – Aš nesu patenkintas, kokie buvome pirmoje pusėje. Jei žaidėjai kausis taip, kaip Panevėžyje ar šiandien antroje pusėje, aš nesiskųsiu dėl rezultato, ir žaidėjai tai žino. Jei jie žais taip – man jie yra geriausi žaidėjai pasaulyje.“

Ketvirtasis serijos mačas vyks šeštadienį nuo 17.20 val. Panevėžyje. Bilietai labai sparčiai tirpsta ir, BasketNews žiniomis, tikimasi sausakimšos „Cido“ arenos.

Antrajame mače krito „Betsafe-LKL“ atkrintamųjų lankomumo rekordas (4,256), o dar labiau įsiaudrinę panevėžiečiai tikėsis užkurti savo komandą istorinei šventei.

Galima neabejoti, kad savo komanda tikintys panevėžiečiai užfiksuos dar vieną rekordą. Bet savo komanda tiki ir „Lietkabelio“ priešininkų treneris.

Aš turiu būti pirmas, kuris tikiu savo komanda, – apie laukiantį kertinį mačą kalbėjo Maksvytis. – Rezultatas yra 1-2, todėl tikėsiu iki pabaigos ir bandysiu tą tikėjimą įkvėpti savo žaidėjams.



Komentarai:

Talentingus, bet neturinčius noro vidutiniokai visada nugali. Jei komanda gerai susižaidusi, tai ta bendrystės dvasia stipriai kompensuoja trūkumus. Lietkabelis yra stabili komanda, žaidėjai nori kovoti, o Žalgiryje kovotojų vos keli... Vienas jau pavargo, kažkas dar per jaunas, trečias susitraumavo, o Kalnietis jau tik nuo suoliuko garsiai parėkauti begali... Apmaudu dėl Kazio, dėl Luko, dėl to paties Jankūno, tačiau neverti finalo šiemet. Tikrai neverti. Karo nepalaikau, tačiau Žalgiriui mažiau politikuoti reikėjo sezono pabaigoje, o tai dabar tų nekenčiamų serbų treneris su serbų žaidėjais užpakalius spardo.
2022-05-20
+13
Atsakyti
Na, taip, Barcelonos ar NBA talentams neprilygsta daugelis Žalgirio žaidėjų, bet teoriškai už Lietkabelio žaidėjus jie talentingesni. To vadinamojo talento yra daug lentynų, ir Žalgiris nepatenka į aukštumas, tačiau daugelis žaidėjų tokiai Lietuvos lygai yra visiškai tinkami. Kalba eina apie norą, motyvaciją, komandos vadybą, mikroklimatą ir daugybę kitų dalykų.
2022-05-20
+19
Atsakyti
visi pamirsta kad Lukas turejo but atsarginis, ir tik del vadybos guru ejimu jis tapo pagrindiniu. cia joks treneris su tokia lavonu komanda stebuklu nepadarys
2022-05-20
+28
Atsakyti
Tokiais tempais ir tokiais sprendimais,maskvytis greit pasivys legendini zalgirio treneri Krapika,kuris per interviu sakydavo,kad nemoka sustatyti nej gynybos,nej puolimo,nemoka varzovu lyderiu uzdengti....vakar legendiniai maskvycio sprendimai priartino ji prie krapiko...3 kel komanda veda 7 taskais,i penketa isleido ,lekaviciu-milakni-lukosiuna-strielneka kartu su Nebo...cia net Krapiko cirkus pranoksta tokie sprendimai.....paskutines atakos,reikia apsigynti...pastato Cavonaught gyntis pries Giedraiti....Manau krapikas sunerimes,manau krapiko akyse baime,matydamas Maskvyti..krapikas bijo ,kad perims is jo blogiausio zalgirio trenerio etikete per visa istorija
2022-05-20
+23
Atsakyti
cia zalgiris turi combo dueta. ne tik kad diletanta maksvyti, bet jam i pagalba dar ta pati krapika paeme. sulose kelias rungtynes o jau dezavu i krapiko laikus kai eurolygoje nebudavo jokiu sansu pries nieka o lkl siaip ne taip kazka isbezdedavo. jei kvieti krapika tai reiskia kad krapiko laiku zalgiris pagal zaidima gm tenkina.
2022-05-20
+10
Atsakyti
koks jis vedlys balso net neturi komandoje, laksto kaip uzsuktas ir tiek
2022-05-20
+15
Atsakyti
Nelabai matau čia ko stebėtis. Žalgirio puolimas toks bedantis kad nėra kam žaist ir visą sezoną pajuokos objektais laikytas latvis ir australas dabar kertiniai žaidėjai. Žalgiris manė po fiasko eurolygoje tradiciškai viena koja žaisdamas lkl reabilituosis bet tai NEĮMANOMA! Norėtųsi tikėti kad kabelis užsidarys o tai būtų labai skaudi bet gyvybiškai reikalinga pamoka best ever GM
2022-05-20
+19
Atsakyti
kaip Motiejunas yra pasakes pries kazkur 5 metus,jo zodziai buvo:Lietuviams mokesime daugiausia,o legionieriai cia turi atvaziuoti uz centus,kad parodytu save ir keltusi i aukstesni lygi....ar kazka panasiai...na tai daugiausia komandoje gauna Lietuviai,tikri zalgirieciai,zalias kraujas,sika zaliai,myza zaliai...tai neturetu Lietuviai tempti sios komandos buti lyderiais??ju gi algos didziausios komandoje
2022-05-20
+18
Atsakyti
Jaunimo kraujas dar nėra pakankamai žalias... Reikia pasiekti Kalniečio lygį, tada jau galės žaist.
2022-05-20
+1
Atsakyti

Komentuoti

Komentarus rašyti gali tik registruoti ir prisijungę vartotojai.