„Grizzlies“ žaidėjo kūrimas: vitaminai, įpročiai, laisvė – vertybės, vedančios į metų trenerio apdovanojimą

2020-03-21 10:35
Nuotr.: AP-Scanpix
Nuotr. AP-Scanpix

Memfio „Grizzlies“ žaidimas šį sezoną stebina visus krepšinio ekspertus ir žengdami 8-oje NBA Vakarų konferencijos vietoje Tenesio valstijos ekipa pretenduoja tapti visų laikų jauniausia komanda, patekusia į atkrintamąsias.

„Grizzlies“ komandos amžiaus vidurkis siekia 24 metus, o jiems vadovauja pirmametis lygos treneris Tayloras Jenkinsas, kas tokį klubo pasiekimą 2019-2020 m. sezone padaro dar įspūdingesniu. Vis dėlto būtent treneris ir yra viena pagrindinių „Grizzlies“ sėkmės priežasčių šį sezoną.

Pateikiame „The Athletic“ straipsnį apie pasikeitusią Jono Valančiūno atstovaujamos ekipos filosofiją, kai už jos vairo stojo 35-erių specialistas.


Klausimas „Grizzlies“ centrui Valančiūnui buvo paprastas: kodėl komanda šį sezoną taip visus stebina?

Lietuvio atsakymas taip pat buvo paprastas: „Zachas atliko savo darbą vasarą.“

Zachas Kleimanas yra „Grizzlies“ krepšinio operacijų viceprezidentas, tačiau Valančiūno atsakymas buvo nukreiptas ne į surinktus žaidėjus, nors jie atrodo įspūdingai – Ja Morantas fiksuoja vieną geriausių naujokų pasirodymų NBA istorijoje, Brandonas Clarke'as atsiskleidė ryškiausiomis spalvomis, karjeros sezonus žaidžia Dillonas Brooksas ir Valančiūnas, o Jarenas Jacksonas pakėlė žaidimą į kitą lygį.

Vis dėlto Valančiūno atsakymas apie atliktą darbą buvo nukreiptas į Kleimano sprendimą pasamdyti Taylorą Jenkinsą.

Po 2019-ųjų sezono „Grizzlies“ nusprendė atlikti kapitalinį remontą ir norėjo formuoti organizaciją, pasiimant kai kuriuos elementus iš kitų klubų, bet prie jų pridedant savo idėjas.

Su legendiniais NBA treneriais Greggu Popovichiumi ir Mike'u Budenholzeriu dirbęs Jenkinsas idealiai tiko komandai, verčiančiai baltą lapą savo klubo istorijoje.

Nuotr. AFP-Scanpix

Jenkinsas į „Grizzlies“ iškart atsinešė idėją, jog klube visi yra lygūs – nuo Kleimano iki arenos darbuotojų. Jenkinsas šią filosofiją greitai įvedė ir į Memfio ekipos rūbinę.

„Kasdieniniai mūsų darbo įpročiai rūpinsis mumis per visą šią kelionę.“

Šiuos žodžius Jenkinsas ištarė pirmąją dieną, tapęs „Grizzlies“ vairininku. Tokia idėja puikiai paaiškino būsimą „Grizzlies“ sistemą – jaunos komandos atsiskleidimas yra svarbiausia, o tai reiškė individualų darbą.

Jei paklausysite Jenkinso ar „Grizzlies“ žaidėjų, dažnai išgirsite žodį „vitaminai“.

„Tai yra branduolys to, ką mes darome, – „The Athletic“ aiškino Jenkinsas. – Vitaminai yra kiekvienam individualūs, susidedantys iš įgūdžių tobulinimo, vaizdo peržiūrų, darbo sporto salėje.“

35-erių strategas iš žaidėjų siekia išspausti didžiausią įmanomą efektyvumą visose srityse, o apie Jenkinso sumanumą „The Ringer“ tinklalaidėje kalbėjo ir buvęs „Grizzlies“ vairininko mentorius Budenholzeris.

„Jo organizuotumo įgūdžiai yra aukščiau visų schemų. Nežinau nė vieno Volstryte, ar teisinėje sistemoje, ar medicinoje, su kuo galėčiau palyginti Jenkinsą“, – sakė dabartinis Milvokio „Bucks“ vyr. treneris.

„Jie gauna 20-30 minučių aikštėje skirtas tik sau, – savo sistemą aiškino Jenkinsas. – Kiekvieną dieną būna duodami vitaminai, bet visuomet skirtingi.

Žaidėjai dirba 75-80 proc. laiko su tuo pačiu treneriu, bet kartais jie girdi kitą balsą, o tai leidžia strategams suformuoti geresnį tarpusavio supratimą su kiekvienu vyruku.“

Visos NBA komandos turi individualias treniruotes, bet „Grizzlies“ vitaminai – kitokie. Čia yra įtraukiama kiekviena organizacijos dalis ir viskas keičiasi kasdien, atsižvelgiant, ko žaidėjui reikia.

Nuotr. AP - Scanpix

„Susitinkame visi kas dvi savaites – nuo valdžios iki žaidimo analitikų. Ir, kaip pavyzdys, diskutuojame: kurioje vietoje dabar Ja (Morantas)? Kur jis progresuoja? Kur jis regresuoja? Mokome žaidėjus sistemos, stebime juos ir tuomet pamatome iš jų dalykus, apie kuriuos net nežinojome“, – dėstė Jenkinsas.

35-erių vyriausiasis Tenesio valstijos ekipos treneris leidžia patiems žaidėjams nuspręsti, ko jiems reikia, taip demonstruodamas besąlygišką pasitikėjimą.

„Kas man labiausiai patinka šioje grupėje, yra tai, kad jiems rūpi, – teigė amerikietis. – Jiems rūpi kiekvienas organizacijos narys, komandos sėkmė.“

Pokalbio metu pro šoną praėjo Jacksonas ir juokdamasis sušaukė: „Mūsų įpročiai!“

Geri įpročiai yra dar viena vertybė, kurią akcentuoja Jenkinsas.

„Kartais, ką gali padaryti, tai duoti žaidėjams laisvę ir visus padaryti laimingais, – savo filosofiją aiškino Jenkinsas. – Jei kiekvienas yra laimingas, tuomet visi būna produktyvūs. Tai kitoks mentalitetas. Jei esi laimingas, tu nori sukurti kažką kitam, o tai veda į draugystę ir pasitikėjimą ant parketo.“

Kaip ir daugeliui „Grizzlies“ žaidėjų, taip ir Valančiūnui buvo netikėta Jenkinso filosofija aikštėje ir už jos ribų. Kaip tokia jauna sudėtis, vedama naujoko trenerio ir nepatyrusios valdžios, gali klestėti sistemoje, kuri iš vienos pusės yra struktūrizuota, bet aikštėje žaidėjams paliekama tokia laisvė?

Nuotr. Reuters – Scanpix

„Svarbiausia yra konkurencija ir mes turime ją turėti, – toliau apie savo filosofiją kalbėjo Jenkinsas. – Žinoma, kiekvienas turi skirtingą laipsnį konkurencijos, krepšinio supratimo, pataikymo, gynybos įgūdžių. Bet žaidimo jautimas, komandos kultūra – tai galima sukurti ir žaidėjai pradeda skaityti situaciją patys, kas kartais yra geriau, nei kad treneris pasakytų.“

Jenkinsui nesvarbu, kokio amžiaus esi, jei turi tinkamą mentalitetą ir požiūrį. Tai yra didžiausia priežastis, kodėl „Grizzlies“ taip norėjo mainų būdu įsigyti 23-ejų Justise'ą Winslow, kas kainavo jiems veteranus Solomoną Hillą ir Jae Crowderį.

Winslow asmenybė ir konkurencijos natūra idealiai atitiko „Grizzlies“ filosofiją. Dėl tos pačios priežasties Memfyje atsidūrė ir Gorgui Diengas. 

Sėkmingose organizacijose yra kultūros, kurios pagal savo vertybes renkasi žaidėjus. Visi žinome, į ką atsižvelgia „Spurs“ ar „Heat“, rinkdamosios žaidėjus.

„Grizzlies“ pradėjo kurti savo organizacijos krepšininko idėją.

Nuotr. AP-Scanpix

Būdamas antru jauniausiu aktyviu Memfio klubo krepšininku Morantas būtent yra toks žaidėjas, kuris ateityje turėtų atitikti „Grizzlies“ organizacijos tobulo nario filosofiją.

Būtent 20-mečio ryšys su Jenkinsu yra svarbiausia dalis to, ką komanda gali pasiekti šį sezoną ir tik keli treneriai lygoje tokiam jaunam žaidėjui leistų priimti tiek atsakingų sprendimų. Jenkinsas būtent to ir nori iš Moranto.

Tiesa, net ir Jenkinsas yra nustebęs, kaip Morantas nuo pat pradžių atitiko jo, kaip trenerio, filosofiją.

„Pirmiausia, jo investicija į tarpusavio ryšį buvo be galo didelė, – apie Morantą kalbėjo Jenkinsas. – Ne tik tarp manęs ir jo, bet jis stengiasi rasti ryšį su visais. Morantas yra alkanas, leidžiasi būti treniruojamas, o jo adaptavimasis prie situacijų, būnant tokio amžiaus, yra neįtikėtinas. Man kartais net nereikia imti minutės pertraukėlės, nes Ja tiksliai atkartoja mintis, kurias norėčiau pasakyti, ir perduoda tai komandos draugams.“

Morantas jau dabar yra „Grizzlies“ lyderis ir elitinis NBA žaidėjas, bet įspūdingą  tranformaciją žaidime padaręs Jacksonas taip pat – svarbi komandos dalis.

Praėjusį sezoną su Gianniu Antetokounmpo „Bucks“ dirbęs Jenkinsas įžvelgę Jacksono panašumų su lygos MVP.

„Jacksonas turi dydį, fiziškumą, mobilumą, atletiškumą, – auklėtinį gyrė 35-erių specialistas. – Jam rūpi komanda ir aš dar išmokysiu jį daugiau apie jo žaidimą. Jis pradės labiau suprasti, kaip gali užbaigti savo atakas.

Bet jei jis išliks toks susikoncentravęs, kaip dabar yra gynyboje, ir pakels puolimą į dar kitą lygį, nes tam jis turi milžinišką potencialą, nežinau, kas tada laukia? Patekimas į geriausią besiginančių žaidėjų komandą ir „Visų žvaigždžių“ rungtynes? Ar jis MVP lygio žaidėjas? Nežinau, tai ilgo kelio diskusija, bet galvoju, kad jis gali būti elitinis žaidėjas gynyboje. Ar gali tokiu būti puolime? Žinoma.“

Abu „Grizzlies“ lyderiai yra 20-mečiai ir tai labai džiugina Jenkinsą.

Nuotr. AP-Scanpix

„Įsivaizduokite, kaip jie atrodys būdami 24-25 metų. Kada Giannis įšoko į didžiąją sceną? Būdamas 23-ejų ir dabar jam tik 25-eri. Mūsų vaikinams yra tik po 20 metų ir aš dar nežinau, ką galime pasiekti per artimiausius penkerius metus. Vis dėlto pagal dabartinę sistemą ir atsižvelgiant į tai, kaip jiems rūpi komanda, turėtume sukurti ypatingą duetą“, – viltingai kalbėjo Jenkinsas.

Laisvė ir pasitikėjimas prisidėjo prie didžiosios dalies „Grizzlies“ žaidėjų tobulėjimo, o didžiausia pamoka, kurią Jenkinsas išmoko iš Popovichiaus ir Budenholzerio, yra visko išlaikymas perspektyvoje.

„Kaip išlaikyti jaunos komandos atsiskleidimą? Tiesiog reikia koncentruotis į kiekvieną dieną“, – žodžiai, atspindintys Jenkinso ir visos „Grizzlies“ organizacijos filosofiją.

Su trenksmu į NBA įsiveržęs Jenkinsas, iki lygai sustabdant pirmenybes, buvo vienas favoritų tapti 2019-2020 m. sezono treneriu. Nors nėra aišku, ar „Grizzlies“ galės užbaigti šio sezono darbus, yra žinoma, jog organizacija toliau tęs savo kasdieninį tobulėjimą, paremtą individualiu darbu.



Komentarai:

A.
Good content bnews. Keep it up!
2020-03-21
-1
Atsakyti
Antanas
Is snukio tai matos kad jis linkes i alkoho.lizma
2020-03-21
+12
Atsakyti
Saras
Geras treneris,bet mazai rekia
2020-03-21
+1
Atsakyti
djgaffer
Tikrai puikus straipsnis.Apie patį Jenkinsą taip pat šį sezoną buvo geras straipsnis,kaip jis tapo treneriu,nors galėjo pasukti visai kitu keliu ir dirbti Volstryte.Bet krepšinis viršų paėmė.Įdomi asmenybė ir įdomus gyvenimo kelias,verta paskaityti.
2020-03-21
+8
Atsakyti
Anonimas
good content bnews, siuo metu lenkiant visus lt krepsinio portalus, jei taip galima juos vadint
2020-03-21
+10
Atsakyti
Schlomas
aciu uz straipsny. bet vertimo kokybe labai prasta ir neina skaityti :(
2020-03-21
-2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 7

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.