Postūmis Griner gelbėjimo operacijoje: JAV siūlo Rusijai kalinių mainus

2022-07-28 06:54
Nuotr.: REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool-SCANPIX
Nuotr. REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool-SCANPIX

JAV prezidento Joe Bideno administracija pasistūmėjo į priekį derybose dėl WNBA žvaigždės Brittney Griner sugrąžinimo iš Rusijos į gimtinę.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas atskleidė, kad JAV pasiūlė Rusijai mainus – už Griner ir dar vieną politinį kalinį Paulą Whelaną atiduotų Viktorą Boutą. Pastarasis yra Rusijos kalinių mainų pageidavimų sąrašo viršuje.

„Artimiausiomis dienomis tikiuosi pirmą kartą nuo karo pradžios pasikalbėti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, – sakė Blinkenas. – Iškelsiu klausimą, kuris mums yra svarbiausias – amerikiečių Whelano ir Griner, kurie buvo neteisėtai sulaikyti ir kuriems turi būti leista grįžti namo, paleidimą.

Brittney Griner

Brittney  Griner
Pozicija: C
Amžius: 31
Ūgis: 206 cm
Svoris: 93 kg
Gimimo vieta: Hiustonas, JAV

Prieš kelias savaites pateikėme konkretų pasiūlymą, kad palengvintume jų paleidimą. Mūsų vyriausybės ne kartą ir tiesiogiai bendravo dėl paleidimo. Asmeniškai seksiu pokalbio detales ir tikiuosi rasti kompromisą.“

Rusijos ginklų prekiautojas Boutas, dar žinomas kaip „Mirties pirklys“, 2012 metais buvo nuteistas kalėti 25 metus už neteisėtą planavimą parduoti milijoninės vertės ginklus.

Griner neseniai sutiko su kaltinimais dėl narkotikų. Vasarį Maskvos oro uoste jos bagaže buvo rasta hašišo aliejaus. Nuo tada ji buvo įkalinta – gresia iki 10 metų kalėjimo.

Buvęs jūrų pėstininkas Whelanas kalėjo 16 metų dėl šnipinėjimo, kurį JAV neigia.

JAV teisingumo departamentas paprastai nenoriai žiūri į kalinių mainus, tačiau tai gali būti vienas retų atvejų, kai tai įvyksta. Pasak CNN, toks mainų planas sulaukė prezidento Bideno palaikymo.

Per kelis mėnesius trukusias JAV agentūrų vidines derybas Teisingumo departamentas priešinosi Bouto perdavimui. Tačiau galiausiai šiam pasiūlymui pritarė svarbiausios Valstybės departamento ir Baltųjų rūmų figūros, įskaitant ir Bideną.

„Tango šoka du žmonės, – CNN sakė svarbus valstybės tarnautojas. – Pradedame derybas, kad įkaitus ar neteisėtai sulaikytus amerikiečius sugrąžintume namo.“

Whelano ir Griner šeimos nariai paragino Baltuosius rūmus užtikrinti saugų artimųjų paleidimą, įskaitant ir kalinių mainus, jei to reikės.

Griner yra dukart olimpinė ir pasaulio čempionė. Taip pat 2014 m. su Finikso „Mercury“ ji laimėjo WNBA. Griner buvo įtraukta į oficialų 25 geriausių WNBA krepšininkių sąrašą. Nuo 2015 m. vidurio puolėja žaidė Jekaterinburgo UMMC.



Komentarai:

BinG
Rusija kaip rusija visi zinom kokia ten klouniada dedasi, bet vis gi tai buvo ir tebera salis su savo istatymais ir kad ir kokie jie bebutu jei ju nesilaikai gauni numatyta pagal istatymus bausme. Pvz kad ir kokia nesamone daugumai pasaulio bebutu bet Kataras pries fules cempa ispejo kad jokio alaus nebus pas juos nebus, gali bandyt isivezt bet jei pagaus uz alaus skarbonkes gali pasodint pasake aiskiai. Mums kvailai atrodo bet tokie istatymai ju, nepatinka nevaziuoji ten arba jei rizikuoji ir pagavo nereik po to verkti. Tas pats ir sita istorija.
2022-07-28
+18
Atsakyti
UspasPsichas
*Lord of war
2022-07-28
+4
Atsakyti
UspasPsichas
Apie ta Viktor Bout net yra sukurtas filmas "God of war" su Nikolu Cage'u ir Jared Leto, tikrai vertas paziuret kas nematet.
2022-07-28
+11
Atsakyti
Telemundo presenta
Operacija y ir kiti Shuriko nuotykiai...
2022-07-28
+5
Atsakyti
realus
hasiso aliejus? wtf, kas cia per narkotikas? gal ir rapsu aliejus yra narkotikas...
2022-07-28
-4
Atsakyti
Geri politiniai žaidimai. :)
2022-07-28
+3
Atsakyti
l0l
idomu kaip dabar turi jaustis JAV pilieciai kurie realiai uz nieka sedi? sitos nusikaltimas gal juokingas, bet turi zinoti salies, i kuria vaziuoji, taisykles. ypac tokiu idiotisku saliu kaip ruskynas
2022-07-28
-8
Atsakyti
Karolis
as tai dar vietoj amerikiečių 2023 pirmo rato šaukimo prašyčiau
2022-07-28
+17
Atsakyti
Ayo
Blinkenas yra leftistas ir jo senelis yra dirbes su komunistu partija pries daug daug metu. Sita naujiena yra puikus pavyzdys koks apgailetinas dalykas yra leftizmas, kurio pagrindas yra but geram ir nusileist blogiem zmonem (siuo atveju rusam) del sventos ramybes. Iskeist rimta bandita i krepsininke gali sutikt tik visiskas durnius, bet ne jav sekretorius. Cia grynai obamos tesinys, kai jis siusdavo paletes grynuju i irana palaikyti taika, o iranas uz tuos pinigus reme terorizma.
2022-07-28
Atsakyti
Ta prasme tavo sitas neva ironiskai is manes pasityciojantis komentaras paneigia mano isvardintus karus? sakyciau įdomi tavo diskusijų strategija. bet sirdis sako, kad tu us tų, kurie su galvą sieną linkę bandyt pramušti. o tokiais atvejais sakoma "duok durniui kelią". tai imk 😉
2022-07-29
+9
Atsakyti
Lol
butent jei ne media tai sita boba senai butu pamirsta kaip ir kiti simtai amerikonu sedintys rusijoj kaleime kam jai laisves jei net savo salies veliavos negerbia tegul palieka ir dar dadeda metu nes lezbe
2022-07-28
+18
Atsakyti
Kam už šita atiduoti kalinius rimtus. Pati kalta tai tegul ir sėdi. Daug amerikieciu sedi uzsieni, bet sita ipatinga, nes trypdavo JAV veliava.
2022-07-28
+11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 16

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.