Triumfuojantis Žibėnas: apie nepasidavimą provokacijoms ir sergančių žaidėjų situaciją

Gustavas Klikna
BasketNews žurnalistas
2022-12-10 20:45

Žibėnas teigė, jog „Rytas“ nepasidavė varžovų provokacijoms ir žaidė švarų krepšinį.

Vilniaus „Rytas“ ketvirtajame kėlinyje turėjo 8 taškų deficitą (71:78), tačiau lemiamą atkarpą laimėjo (38:24) ir per pratęsimą LKL finalo pakartojime nukovė Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ ekipą (109:104). Virė tikra gladiatorių kova.

Po mačo vilniečių strategas Giedrius Žibėnas akcentavo „Ryto“ komandiškumą ir reakciją po pralaimėjimo LKL mačo Kėdainių „Nevėžiui-Optibet“.

„Žaidėjai buvo išsiilgę namų rungtynių. Sveikinimai jiems. Jie šiandien žaidė kartu, rodė reakciją po paskutinių švelniai tariant nekokių rungtynių. Turime išmokti parodyti reakciją ir po laimėtų rungtynių. Sveikinimai „B tribūnai“ su 24-uoju gimtadieniu. Pergalę pasiekėme todėl, nes kontroliavome emocijas. „Lietkabelis“ sužaidė turbūt geriausias puolimo rungtynes šį sezoną, fantastiškai pataikydami iš toli. Per kančias, per savalaikius gerus sustabdymus gynyboje laimėjome. Tai yra komandinė pergalė. Nebuvo kažkokio išreikšto lyderio. Tikrai džiaugiuosi už komandą“, – teigė Žibėnas.

– Vienu metu turėjote 13 taškų pranašumą. Ko pritrūko, kad galėtumėte galutinai nulaužti rungtynes?
– Daug ko trūksta. Kartais kantrybės, kartais pasiimti svarbius kamuolius. Tikrai žinome, kad „Lietkabelis“ nepasiduos. Jie turi žaidėjus, kurie žaidžia kietai, ypač dideli žmonės, kurie lipa ant lentos. Kažkur vieną, kitą praleidome ir dėl to labai skaudėjo, nes po tų jų puolime atkovotų kamuolių sekė tritaškiai, kas yra turbūt skaudžiausias epizodas rungtynėse. Gal 5 tokias atakas suskaičiavome, tai jau yra 15 taškų. Tas turbūt „Lietkabelį“ ir laikė šiandien. 

– Atrodo, jog neblogai pasiteisino Kairys su Echodu viename penkete? Puolime nusiėmėte 20 kamuolių.
– Ne pirmą kartą mes žaidžiame dideliu penketu. Mums ši taktika teisinasi. Juolab, kai šiandien turėjome ribotą rotaciją. Nežaidė tiek Lukas, tiek Lekūnas, kurie kartais tą ketvirtą poziciją užpildo. Kiti žaidėjai atstovėjo už tuos, kurių nebuvo.

– Per pratęsimą tiesiog daugiau energijos turėjote nei varžovai?
– Tikrai taip, nes paskutinėse rungtynėse jos nebuvo rasta nei su padidinamuoju stiklu. Šiandien energija tryško dvi valandas prieš rungtynes. 

– Kiek esate patenkintas komandos išsikeitimo gynyba? Gavote nemažai tritaškių po išsikeitimų.
– Treneris niekada nebus visiškai patenkintas, nes daug prasileidome išsikeitimuose tiek tritaškių, tiek iš po krepšio. Tobulumui ribų nėra, nes kartais tikrai sunkius metimus išsimesdavo varžovai. Kartais jokių priekaištų net negalima žaidėjams surasti, bet kartais prasileisdavome gynėjus į stiprią ranką ir jie mus bausdavo. Kartais su pasyviomis rankomis praleisdavome tritaškius. Tikrai galime geriau ir tai yra viena iš geresnių gynybų, kurias turime. Reikės geresnės gynybos jau kitose rungtynėse.

– Šiandien ant parketo buvo daug apsistumdymų. Ar pats matėte kažkokių provokacijų?
– Aš pasikartosiu, kad mes kontroliavome savo emocijas ir nepasidavėme. Aš didžiuojuosi, jog „Rytas“ pergalę iškovojo žaisdamas švarų krepšinį, ką mes darome visuomet. 

– Kiek džiugino Gyčio Radzevičiaus agresija puolime? Atrodo, kad sezono pradžioje Gytis šiek tiek buksuoja puolime.
– Mūsų tokia sudėtis, jog varžovai negali nuspėti, kas tą dieną iššaus. Šiandien galbūt buvo Gyčio geresnė diena. Kitą dieną bus kito žaidėjo. Marcusas prametė 15 metimų, bet šiandien mums davė daug energijos lemiamais momentais gynyboje bei sureagavo teisingai po paskutinių pasyvesnių rungtynių. Dėl kitų žaidėjų – jų laikas ateis be jokių išimčių. Vieną kartą kvestionuojame vieną žaidėją, kitą kartą kitą, bet jų laikas ateis. 

– Šiandien 5 „Ryto“ žaidėjai pelnė dviženklį taškų skaičių. Kartais „Rytas“ puolime būna Marcuso Fosterio komanda ir yra pasigendama daugiau pagalbos, tačiau šiandien sužaidė ne vienas jis. Kiek tai džiugina?
– Labai akcentavome, kad žaistume kaip komanda. Labai norėjome reabilituotis po paskutinių rungtynių. Akcentavome, kad žaistume kartu, kaip komanda, nebandytume gelbėti pasaulio po vieną. Tai šiandien atsispindėjo taškų išsidalijime. Dar svarbiau, jog išsidalinome metimus.

– Nors nevisi metimai sukrito Gyčiui Masiuliui, jis atrodė agresyvus. Kiek sezono pradžioje iš jo trūksta tos agresijos ir kiek džiugu, jog reikalai taisosi?
– Gytis buvo, yra ir bus karys. Tai niekada nepasikeis. Iki jo kažkada ateis metimas, kažkada neateis, bet jis vis tiek eis ant kamuolio, darys lemiamus stabdymus. Jis tikrai nėra tas žaidėjas, kuris skųstųsi.

– Kiek šiandien apskritai pavyko varijuoti tokia ribota rotacija?
– Turėjome planą rytinėje treniruotėje, kai dar turėjome Ulecką. Po rytinės treniruotės jo nebeliko, nes užkilo temperatūra. Tas tikrai kartais išmuša, nes mes turime rotacijos planą ir jį pasiruošiame rytinėse treniruotėse. Tai ne pirmą kartą nutinka ne tik mums, bet ir kitoms komandoms. Aišku, tai šiek tiek išmuša iš vėžių, bet trenerių štabas, kurie atsakingi už keitimus, gerai šiandien surotavo žaidėjus. Tai yra vienareikšmiškai komandinė pergalė. 

– Kiek džiugu, jog komandai pavyko atsistatyti psichologiškai prieš svarbias FIBA Čempionų lygos rungtynes trečiadienį?
– Trečiadienį yra svarbesnės rungtynės. Esmė, kad buvo žaidėjų reakcija, o dabar svarbiausia mintis yra gerai pailsėti, atsigauti ir paruošti kūnus bei galvą – padaryti trečiadienį tai, ką privalome padaryti.

– Kokia yra Ulecko ir Lekūno būklė. Ar jie galės žaisti trečiadienį?
– Žiūrėsime rytoj, poryt – kiekvieną dieną. Jie turi lengvą temperatūrą ir kažkiek abu yra peršalę. Žiūrėsime, kaip greitai jie išbris iš ligos patalo.

– Marcusas Fosteris šiame mače skaudžiai nusileido ir buvo užsiėmęs už kelio. Ar turite naujienų apie jį?
– Dar neturiu informacijos. Žiūrėsime, kalbėsime su gydytojais.

Tuo metu po mačo panevėžiečių vyr. treneris Nenadas Čanakas nebuvo kalbus.

„Mes nepasinaudojome savo šansu, nežaidėme protingai. Jie sumetė sunkius metimus. Kol kas tiek. Turiu pažiūrėti rungtynes, kad kažką daugiau pasakyčiau. Turime užmiršti šį pralaimėjimą ir ruoštis kitoms rungtynėms Europos taurėje prieš Bursos klubą“, – sakė treneris.



Komentarai:

Vidmantas
aš manau reikia būti,ne už Rytą, ne už Žalgirį ,o už teisingą konkurencingą kovą.
2022-12-11
+5
Atsakyti
Vidmantas
ačiū delfiui -reaguojate.
2022-12-11
+2
Atsakyti
Vidmantas
kodėl, jūs dauguma malat sud... neturedami elementaraus suupratimo apie krepšinį. o juo labiau, kad dabartinis sportas, tai biznis, verslas ir tt.
2022-12-11
+20
Atsakyti
Vidmantas
Šaunuoliai delfi,ir toliau blokuokite jums netinkancius komentarus.Atsiliepsime kitur.Iki.
2022-12-11
-8
Atsakyti
D_K
žibėno taktika, pradedi provokacijas, prakerti geriausiam žaidėjui antakį, o po to visus kitus kaltini provokacijomis, kai putinas panašiai
2022-12-11
-29
Atsakyti
Gizmo
vis laimejo
2022-12-10
+18
Atsakyti
Pavadinimas turi but
treniruociu sales cempionas dziaugiasi laiminga pabaiga :)
2022-12-10
-31
Atsakyti
lisk atgal budon
2022-12-11
+13
Atsakyti
Kodėl niekas neklausia ką komandoje veikia Masiulis? Žmogus visiškai nepateisina gaunamos algos tad senai turėtų būti paleistas bet čia vis viltingai laukiama nes lietuvis? Jam max nkl žaist po 30min kuomet žaidimas ant jo statomas tada bus skaičiai
2022-12-10
-4
Atsakyti
Didysis neįveikiamasis rytas
bronzinė žalmargė jau pora metų neturi šansų prieš rytą...
2022-12-10
-16
Atsakyti
Vidmantas
jūsų rytas,jau prarytas
2022-12-11
-4
Atsakyti
GM
Jefrey Garrett pakeliui į Vilniaus Ryta nuo sausio, Lekūnas kelsis į Jonava.
2022-12-10
+23
Atsakyti
Rolikas
Laimėjo tai ir super, bet aiškint jog juos provokavo ir jie švariai žaidžia tai atsiprašau!
2022-12-10
+18
Atsakyti
esvarbu
nerealu,nematau kas gali ryta si sezona sustabdyti..jus matote kaip zalgiris atrodo?namuose juos tratina visi is eiles panathinaikos,efesas..jonava 5 zaisdami lengvai laiminejo pries zalgiri kol teisejai papirkti nepradejo padeti zalgiriui..wolves irgi butu laimeja jei ne teisejai..bukim biedni bet teisingi,jei zalgiris nepapirkinetu teisejiu dabar lkl butu viduri lentelea..lengva papirkineti teisejius,kai jie gauna 150 euru uz maca...tai pasiulo zalgiris 300 euru ir pradeda svilpti pievas zalgirio naudai
2022-12-10
-6
Atsakyti
vilius
Psichiatrinė tamstos jau laukia!
2022-12-11
+9
Atsakyti
Antanas
va cia tai komanda! va cia tai treneris! svarus zaidimas,auksciausio lygio zaidejai, treneris,nuostabios pergales! snd tiesiog numete apgrauzta kaula heiteriam o paskui ramiai apsere sl.iapom kabelio kaimietukus.
2022-12-10
-4
Atsakyti
Rolikas
Aišku Lipkevičius nuo "švaraus" žaidimo kraujavo? Komanda šūdina kaip ir treneris- visi smaginasi, net Kėdainiai be pagrindinių du kart " padarė"😂
2022-12-10
-7
Atsakyti
galbut Klikna dar per jaunas klausimus uzdavinet konferencijoj? kiek jum dziugiu,kiek jus tenkina kiek jus kiek jus,atsibodes jau
2022-12-10
+1
Atsakyti
Anonimas
Zibute kaip visada susireiksmines.
2022-12-10
+11
Atsakyti
Žibėnas kalba apie "švarų" žaidimą visada, o matome kraujuojantį Lipkevičių. Panašių atvejų buvo nemažai (ne tik šiose rungtynėse). Gal geriau prisiminti vieną garsų praeities FRA politiką ir nepraleisti progos patylėti?
2022-12-10
-19
Atsakyti
Ta prasme
tu čia bandai išvartyt jog Lipkevičiaus situacijoj Rytas sužaidė nešvariai? Tiek aš, tiek tu, tiek visi kiti per pakartojimą kuo puikiausiai matèm jog situacija, kad ir skaudi Lipkei, bet visiškai żaidybinė. Todèl mažiau čia burk
2022-12-10
+12
Atsakyti
Įdomu ar Lietuvos krepšinyje buvo didesnė "Drama Qeen" nei Žibėnas? Visada prieš jį visi nusiteikę, visi žaidžia prieš juos nešvariai ir t.t
2022-12-10
+5
Atsakyti
kiek pamenu tai cia kavensku mentalitetas, vienas toks reksnys turedamas didziausia biudzeta, atitinkamai ir zaidejus reikalavo kazkokios pagarbos didesnes
2022-12-11
+11
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 28

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.