Ką čempioniškas „Rytas“ nutylėjo: „Treniruotėse eidavome iki muštynių“

Lukas Malinauskas
BasketNews žurnalistas
2022-06-08 09:38
Nuotr.: LKL
Nuotr. LKL

Vilniaus „Ryto“ čempioniška sudėtis susilipdė tik pačiame sezono finiše. Nors komanda pirmavo LKL, klube virė neapsakomos emocijos – žaidėjų ego nesutilpo rūbinėje ir ant parketo. 

Nepasitenkinimo proveržiai tarpusavyje vedė krepšininkus iš pusiausvyros. Jų nemalšino net ir pamatą istoriniam klubo sezonui dėjusios pergalės.

„Atvirai pasakius, vidury sezono nebūčiau tikėjęs, kad galime užbaigti šitaip“, – „Rytui“ laimėjus LKL po dvylikos metų pertraukos, tinklalapiui BasketNews sakė Arnas Butkevičius.

2021 m. tarpsezonį „Rytas“ pasikvietė penkis naujus žaidėjus: Vaidą Kariniauską, Margirį Normantą, Jarvisą Williamsą, Tannerį Leissnerį ir Speedy Smithą.

Nuo spalio iki lapkričio komandoje pabuvojo Marko Tejičius. Lyderiu tapęs Maurice’as Ndouras Vilniuje žaidė nuo spalio pabaigos iki sausio vidurio.

Achilo sausgyslės traumą išsigydęs Evaldas Kairys sugrįžo į „Rytą“ vasario pabaigoje.

„Neeilinė komanda“, – šypsodamasis pabrėžė Kariniauskas.

Kariniauskas į Vilnių atvyko po puikių metų Kėdainių „Nevėžio“ ir Utenos „Juventus“ komandose. Normantas proveržio sezoną (2020-2021 m.) žaidė Panevėžio „Lietkabelyje“, kur LKL rinko po 12,3 taško.

Triumfuojanti Vilniaus „Ryto“ rūbinė
Triumfuojanti Vilniaus „Ryto“ rūbinė
Nuotr. LKL

Leissneris žibėjo Turkijoje, Afjonkarahisaro „Afyon“ ekipoje (vid. 11,9 tšk., 13,7 naud. bal.), o Williamsas, vilkėdamas Kremonos „Vanoli“ marškinėlius, po Italijos lygos reguliariojo sezono buvo vienuoliktas čempionate pagal naudingumą (vid. 16,9) ir antras pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,3).

Iniciatyvos imtis nevengiantis Speedy Smithas Prancūzijoje, Limožo CSP komandoje, įsirašė 6,9 taško, 4,4 rezultatyvaus perdavimo ir 8,5 naudingumo balo vidurkius. 2020-2021 m. FIBA Čempionų lygoje per trejas rungtynes sugeneravo 9,3 taško, 9,3 rezultatyvaus perdavimo, 2,3 klaidos ir 12 naudingumo balų rodiklius.

„Ryte“ po praėjusio sezono liko Ivanas Buva, kuris pernai per penkis mėnesius Vilniuje LKL susirinko 14,1 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 15,2 naudingumo balo vidurkius. Šiemet jis fiksavo 18 taškų, 6,2 atkovoto kamuolio ir 20,2 naudingumo balo statistiką ir tapo sezono MVP.

„Mūsų žaidžiančių buvo 10-11 žaidėjų, kurie kažkur buvo lyderiais, ir visi nori būti pagrindiniais, – tinklalapiui BasketNews komentavo Kariniauskas. – Kol mes nesupratome, kai kurie iš mūsų, kad reikia žaisti komandai, tol mes nežaidėme gerai.

Mes žaidžiame labai gerai ir tada labai blogai, ir taip banguojame. Kada supratome, jog turime komandai daryti viską, ką galime geriausiai rungtynėse, tada pradėjome žaisti kaip čempionai.“

Kariniauskas kaip pavyzdį pateikė patį save. Įžaidėjas praėjusį sezoną „Nevėžyje“ per devynerias rungtynes rinko po 18,6 taško ir 20,3 naudingumo balo, o persikėlęs į „Juventus“ buvo ryškus lyderis su 15,7 taško ir 16,2 naudingumo balo vidurkiais. Ne tik uteniškių gretose, bet ir visoje lygoje.

Vaidas Kariniauskas ir Arnas Butkevičius
Vaidas Kariniauskas ir Arnas Butkevičius
Nuotr. BNS

Gynėją „Ryte“ suvaržė sveikatos problemos, bet trykštanti iniciatyva liko neužgožiama. Alytiškis spindėjo savo aktyvumu, vesdamas pokalbius ir reikšdamas pastabas tarp žaidėjų ir tarp trenerių. Žvelgiant iš šono formavosi vaizdas, kad krepšininkas daugiau išsikrauna būtent diskutuodamas.

„Pernai LKL buvau pirmas pagal taškus ir daug mesdavau jų. Iki kažkurio momento nesupratau, kiek turiu atsiduoti komandai ne tik pelnant taškus, vadovaujant kitiems savo patirtimi, – tinklalapiui BasketNews kalbėjo Kariniauskas. – Vis tiek iškovoti Rumunijos du titulai, kurie, patikėkite manimi, tikrai nebuvo lengvi. Rio de Žaneiro olimpiada, tad kažkokia patirtis visgi yra. Norėjau padėti patarimais, kaip tik įmanoma, nes… Nenoriu skųstis, bet turėjau problemų su kojomis. Praradau savo kairį prasiveržimą, negalėdavau prasiveržti, pradėjau mėtyti tritaškius.

Nežinau, gal ateityje man padės tai, dabar geriau pataikau (šypsosi). Koja neleido žaisti įprastai, turėjau padėti kitais būdais. Taip ir atsiranda čempionai. Turi ieškoti būdų kiekvieną dieną. Jeigu negali kažko daryti, negali nuleisti rankų. Turi eiti ir padėti, kuo gali.“

Mindaugas Girdžiūnas ir Butkevičius – „Ryto“ senbuviai, Vilniuje žaidžiantys nuo 2017 m. gruodžio. Arnas ilgainiui tapo Vilniaus komandos kapitonu, kuris per pastarąjį laikotarpį klube patyrė labai daug. Visgi net ir grūdinusi patirtis vedliui neleido suvokti, kas dedasi tarp žaidėjų.

„Reguliariajame sezone pasirodėme gerai ir buvome pirmi, bet nu kiek pas mus buvo negatyvo tiek komandoje, tiek rūbinėje… – bendraudamas su tinklalapiu BasketNews, atsiduso Butkevičius. – Pykčių, net kartais, atrodo, iki muštynių treniruotėse. Man net kartais buvo sunkiai suvokiama. Atrodo, kad laimime, bet turime tiek nepatenkintų veidų. 

Bet suprantu, kodėl taip buvo. Mes turėjome labai daug žaidėjų, kurie norėjo tapti lyderiais, norėjo tapti geriausiais, ir būtent tai turbūt ir yra žmogaus ambicijos, sportiniai tikslai. Svarbiausia, kai ateina momentas, tas ambicijas nukreipti į vieną tikslą. Manau, kad mums pavyko tai padaryti tik atkrintamosiose. Iki tol mes buvome tokie išsibarstę.“

Giedrius Žibėnas ir Vaidas Kariniauskas
Giedrius Žibėnas ir Vaidas Kariniauskas
Nuotr. BNS

„Po pralaimėjimo „Dzūkijai“ ar „Šiauliams“ (atkrintamosiose – aut. past.) sakiau treneriui Žibėnui, jog mes žaidžiame gerai tada, kai subinės dega, – prisiminė Kariniauskas. – Treneris pritarė. Taip ir buvo. Finale po pirmo pralaimėjimo susikaupėme. Nežinau, kiek Ivano Buvos susirgimas mums davė to mobilumo, nes mes vis tiek žiūrime į jį.

Man sunkiau žaisti su juo. Jeigu jis gerai užsibaiginėja (atakas – aut. past.), tada viskas okey, bet aš dažnai neįeidavau gerai su juo į rungtynes, nes vis tiek turi daugiau pasuoti jam, ir gynyboje sunkiau. Esame laimingi, kad viskas susidėliojo taip, kad „Rytas“ tapo čempionu.“

Tai, kas dėdavosi „Ryto“ treniruotėse, Kariniauskas apibūdino itin vaizdingai.

„Mūsų treniruotės labai dažnai būdavo šunų peštynės, – sakė jis. – Pastebi, kad kažkas atsipalaiduoja, iškart velnių (nusijuokia). Neįtikėtinas sezonas. Treniruotėse eidavome iki muštynių (nusijuokia), būdavo, kad ir smaugdavome vienas kitą. Treneriai sakydavo, jog geros emocijos, bet kai nueidavome į rūbinę, viskas pasibaigdavo, pamiršdavome ir kitą dieną vėl tas pats, ir vėl tas pats. Kiekvieną dieną ateini ir žinai, jog reikės eiti keliais.“

„Praėjome daug daug mėšlo, pykčių ir visokių dalykų, – tęsė Butkevičius. – Labai labai daug žaibavimų, tarpusavyje lipimo vienas ant kito, bet kaip paskui pasižiūri, iš tikrųjų supranti, kad mes labai stūmėme vienas kitą link to didesnio tikslo, vienas kito tobulėjimo.“

Nuotr. LKL

Giedrius Žibėnas spaudos konferencijoje pabrėžė emocijas rūbinėje palikęs spręsti žaidėjams, tiksliau – kapitonui.

„Aišku, buvo pokalbių, kaip ir kiekvienoje komandoje – nėra namų be dūmų, – kalbėjo „Ryto“ vairininkas. –  Bet mes išsisprendėme kartu su kapitonu, su labiau patyrusiais žaidėjais ir, kas man labai džiugu, kartu su legionieriais. Jie nebuvo nuošalyje, aukojosi dėl komandos. Rūbinėje sakiau visą sezoną, kad treneris nesikiša ten. Kokias išeitis suranda žaidėjai, tai paliekama jų teismui.“

Butkevičius po istorinės pergalės atsigręžė į „Ryto“ trenerių štabą, kurį gyrė už kantrybę. Kapitonas skyrė laurus pagrindiniams dirigentams, nors jie ir visą laiką akcentavo žaidėjų indėlį.

„Giedriui, Georgui Dedui ir Gustui Maskoliūnui tenka didžiuliai nuopelnai už šitą pergalę, – pasakojo Butkevičius. –  Jie susitvarkė su visų charakteriais ir, manau, tai buvo kertinis momentas. Vis tiek esame dvylika vyrukų, kurių charakteriai labai skiriasi. Su kiekvienu reikia bendrauti kitaip, bet jie susitvarkė su tuo ir išlaukė. Kiti treneriai galbūt būtų spjovę į šalį ir darę kažkokius pakeitimus, bet pas mus nebuvo keitimų. Išlikome su savo šaika ir yra rezultatai. Didžiulis trenerių nuopelnas.“

Tarpusavyje besipešę, bet išsvajotąjį tikslą pasiekę „Ryto“ krepšininkai – 2021-2022 m. sezono LKL čempionai. Šeštą kartą klubo istorijoje ir pirmąsyk per 12 metų. 

Visos aplinkybės nublanksta, kai trofėjus rankose, o ant kaklo – pergalingo krepšio tinklelis.

„Norėjau, kad va šių metų chebra sezoną baigtų pergalingai, – tinklalapiui BasketNews akcentavo Butkevičius. – Vienas kito lipimas per galvą duoda naudos komandai. Svarbiausia, jis nebūtų davęs naudos, jeigu sezono pabaigoje nebūtume supratę, kad galiausiai reikia kažkam nusileisti, susitaikyti su savo vaidmeniu, kad kiekvienas būtų naudingas komandai, o ne sau. Kai tai supratome, tapome labai stiprūs. Aišku, neišvengdavome klaidų, neišvengdavome blogų sprendimų, bet tada mes tapome tikra komanda.“



Komentarai:

Anonimas
Pagarba Kaunieciams Bnewsams, kad Ryto naujienu neuzkiso kaip knetas kuriems matomai sirdis plysta nuo eiliniu failu ir bandymu padlaiziauti visiems Vilniaus hateriams. Grazios vasaros krepsinio broliams is visos Lietuvos!
2022-06-08
+38
Atsakyti
To 678
Tik tu, bet ne visi ir ne visa Lietuva protingi supranta.
2022-06-09
-9
Atsakyti
ka rytas tarpsezonii dar gerai padare tai surinko lietuviu branduoli. kad ir is vidutiniu zaideju bet prisikviete vilnieciu kai zalgiris toliau karsino jankuna, mila ir kalnieti. dabar rytas turi branduoli apie kuri gali lipdyti komanda o z neturi nieko. ule dar dar, bet lukas nei zodzio neistaria..
2022-06-08
+40
Atsakyti
Kai Motiejunas is zalgirio padare tikra parodija,visos Lietuvos pajuokos objekta....dziugu,kad Lietuvoje yra bent viena stipri komanda,kaip Rytas,kuris panasu tures sekanti desimtmeti mokinti kitus LT klubus kaip zaisti krepsini ir dominuoti LKL
2022-06-08
+11
Atsakyti
A
cia ta stipri komanda, kuri lemiamose pries vengrus pasikrove? susiprast turetum, kad laimejot, ne todel, kad gera komanda, o kad Zalgiris nevaikiskai susimove.
2022-06-09
+9
Atsakyti
qqq
man kazkaip nesimpatiska sita ryto komanda. nzn,cia nieko bendro su tuo kaip jie zaide ir laimejo. bet tiesiog komandiskai panevezys geriausiai atrode. rytas nebuvo toks vieningas,ten matesi nesutarimai komandoje. tik butkevicius komandinis yra. visi legionieriai man is konteksto iseina. normantas zviozda primeta, kariniauskas irgi, uleckas vare i nevilti su flopinimais. bet nugaletoju niekas neteisia.
2022-06-08
-31
Atsakyti
Siauliu Pietinis
su pergale Ryto vyrai ! Gaila kad traumos sutrukde Siauliams padaryti zalius
2022-06-08
+34
Atsakyti
Labai geros Rytui kortos sukrito. Tai ir rezultatas toks.
2022-06-08
-7
Atsakyti
Patiko,kad Motiejunui Linkejimus perdave ryto zaidejai ir pradejo zvengti,kad Motiejunai formuok tu komanda ir kita sezona,nepamirsk,zalio kraujo,tikras zalgrietis ir t.t. Kalniecio alga kita sezona 300K....150K uz zalia krauja, 125K uz tikras zalgirietis, 25K uz zaidima
2022-06-08
+23
Atsakyti
veidai tokie kad minimum puses nesinoretu sutikti tamsioje gatveje :D
2022-06-08
-18
Atsakyti
didzia dalim tai manau treneriu kolektyvo nuopelnas. galbut dar pataike su zaideju charakteriais ir sudirbo chemija. nes ziurint ant popieriaus pamenu ana vasara rytas komplektavosi kone identiskai kaip zalgiris. z rasosi nebo, rytas jarwis, zalgiris cavanaugh, rytas leisner ir pan. kas realiai yra labai panasus zaidejai tik gal pas ryta is zemesnes lentynos. bet gali gale vienur gavosi visiskas fiasko o kitur geras derinys. tai tik irodo trenerio ir zaideju charakteriu svarba.
2022-06-08
+14
Atsakyti
...
Dabar naujas atmazas pas kauniecius, ne Rytas laimejo,Zalgiris buvo silpnas, tai ir Lietkabelis buvo silpnas? :DKazko nepamenu, kai budavo kasmet 1 vieta atima tai Rytas, tai Zalgiris vieni is kirtu, kad ryto fanai butu rashe tokius briedus kaip: " turim finansiniu bedu", "siemet leidom, kitais metais tai jau rodysim..." o pas Zalgirinius dar nuo navikausko laiku kai vos nebankrutavo, tokie atmazai prasidejo
2022-06-08
+5
Atsakyti
gerai cia prie CUPo pašventė
2022-06-08
+1
Atsakyti
Rytas uz dalyvavima Cempionu lygoje ir patekima i antra etapa uzdirbo 70 tukst. euru. Uz LKL reguliaruji sezona gavo 39, uz cempiono titula 76,5 tukst. euru. Na ir dosniausia FIBA, kuri Lietuvos cempionams atseikes 400 tukst. euru. Butu zaide Eurocup kur su 2 mln biudzetu i Eurolyga patekti jokiu sansu, o tai tik rodo kad Rytas pasielge teisingai pereidamas i FIBA. Eurolyga uzdara, o nuo kito sezono labai kris Eurocup lygis, nes i Euolyga persikels Partizan, Virtus ir Valencia.
2022-06-08
+55
Atsakyti
Re
Juokingiausia kai nejuokingiausias Lietuvos "komikas" ambrazevicius paguodai gauna irgi cempionu maikute. prineres sporto expertas
2022-06-08
-18
Atsakyti
Re
Mušėjei atsirado 😁 kito titulo vėl 12 metu reikes laukti. Nauja Vilniaus komanda dar komandos nesurinkus jau Arena uzragavo. Pasidziaugit nevykeliai tuo vienu sezonu
2022-06-08
-52
Atsakyti
Anonimas
ta prasme voliojasi dugne 20 metu? su skaiciais nedraugauji biski? ka pamokose veiki, vaiki?
2022-06-09
+4
Atsakyti
Nice
realiai ispudingai atrodo visas sventimas
2022-06-08
+51
Atsakyti
Mindaugas
nu nerealiai
2022-06-08
+39
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 28

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.