JAV skautas apie Sabonio aikštės matymą: „Gavęs kamuolį jis galvoja, kaip pačiam įmesti“

2016-01-21 19:27
Nuotr.: AP – Scanpix
Nuotr. AP – Scanpix

Už Atlanto naudingai NCAA pirmenybėse rungtyniaujantis Gonzagos „Bulldogs“ puolėjas Domantas Sabonis sulaukia vis daugiau skautų dėmesio. Skautas Austinas Petersas analizavo 19 metų 211 cm ūgio lietuvio žaidimą bei išskyrė krepšininko pliusus ir minusus.

Antrajį sezoną NCAA žaidžiantis Sabonis sulaukia milžiniško trenerio pasitikėjimo. Sabonis vidutiniškai pelno po 17,9 taško, atkovoja po 10,9 kamuolio, o iš žaidimo atakuoja 63,5 proc. taiklumu.

Pateikiame Peterso mintis apie jaunąjį Sabonį.


Krepšininko stiprybės

Sabonis bėga greičiau nei kiti aukštaūgiai ir įprastai kiekvienose rungtynėse sugeba pelnyti taškus vien dėl to, jog varžovus palieka už nugaros.

Daug sėkmės priklausys nuo Sabonio įgūdžių. Dabar jis sėkmingai naudojasi žaidimu vienas prieš vieną. Jis mėgsta varžovus nustumti dešiniu pečiu, nes yra kairiarankis. Kol kas NCAA pirmenybėse niekas negali sustabdyti šio krepšininko judesio.

Sabonį išskirtiniu žaidėju padaro jo atliekami judesiai. Jeigu varžovas atspėja ir susitvarko su pirmuoju Sabonio veiksmu, tai lietuvis turi kitą variantą kaip pelnyti taškus. Jis negailestingai bando susikurti progą tol, kol ją randa.

Krepšininkas taip pat sėkmingai kovoja dėl kamuolių. Jis atkovoja po 10,9 kamuolio, o tai yra devintas rezultatas pirmajame divizione. Nemažai sėkmės priklauso nuo to, jog Sabonis rodo didžiulį norą ir pastangas sugriebti kamuolius.

Krepšininko trūkumai

Nepaisant to, jog Sabonis daug dirba treniruotėse, jam trūksta atletiškumo. NBA lygoje jo lauktų sunki dalia gynyboje – jis nėra toks stiprus, kokie yra kiti vidurio puolėjai. Ir jis nėra toks greitas, kokie yra sunkieji krašto puolėjai, todėl jam bus sudėtinga atrasti savo poziciją.

Kitas lietuvio trūkumas – jis negali staigiai atlikti metimo stovint toliau nuo krepšio. Vis daugiau NBA komandų renkasi puolėjus, kurie rungtyniauja už perimetro ribos. Sabonio kojos yra lėtesnės, todėl jam bus sudėtinga žaisti toliau nuo krepšio.

Dėl problemų gynyboje krepšininkas gali susidurti su pražangomis. Dėl savo trūkumų jam bus sunku pagauti varžovus, todėl jis turės prasižengti. Gonzagos komanda jau dabar kenčia, kai Sabonis prisirenka pražangų. Vienose rungtynėse jis žaidė vos 18 minučių.

Krepšininko potencialas

Sabonis turi pagerinti keletą žaidimo komponentų ir sėkmės atveju galės tapti kur kas geresniu žaidėju. Džiugina faktas, kad krepšininkas sėkmingai naudojasi ne tik savo pagrindine kaire ranka, bet gali be problemų atlikti gražius metimus ir dešine ranka.

Jis gali žaisti „du prieš du“ arba veidu į krepšį, o tai padeda išprovokuoti pražangas. Krepšininkas patikimai atakuoja nuo baudų metimų linijos (82,6 proc.), o tai suteikia geresnes galimybes įsitvirtinti NBA.

Sabonis turėtų pagerinti savo aikštės matymą ir perduoti daugiau kamuolių laisviems komandos draugams. Ypač tuomet, kai žaidžia vienas prieš vieną. Sabonis, gavęs kamuolį, pirmiausiai žiūri į krepšį ir galvoja, kaip pačiam pelnyti taškus.

Kai Sabonis pateks į NBA, jo treneris turės išmokyti greičiau suprasti situacijas. Jis turės jausti viską – kas vyksta, kur turi būti metikas ir kada turi būti atliktas perdavimas.

Įprastai lėtiems aukštaūgiams yra suteikiamos galimybės žaisti „du prieš du“. Tai ne visada yra geriausias variantas, bet Sabonio atveju tai gali tapti jo stiprybe.

Vienas iš geriausių Sabonio pasirodymų:

Taiklūs Sabonio metimai:



Komentarai:

logikos tai truksta analizuose..Sabonio kojos yra lėtesnės, todėl jam bus sudėtinga žaisti toliau nuo krepšio.vsSabonis bėga greičiau nei kiti aukštaūgiai ir įprastai kiekvienose rungtynėse sugeba pelnyti taškus vien dėl to, jog varžovus palieka už nugaros.Nepaisant to, jog Sabonis daug dirba treniruotėse, jam trūksta atletiškumo.vsJis mėgsta varžovus nustumti dešiniu pečiu, nes yra kairiarankis. Kol kas NCAA pirmenybėse niekas negali sustabdyti šio krepšininko judesio.


Cia tik tau vienam truksta logikos :))) Vienas dalykas yra greitai begti, pvz, i savo aikstes puses i greita ataka... Bet visai kitas dalykas veidu stovint i varzova 4-7 metrais nuo krepsio, vien su koju darbu suklaidinti ir apeiti varzova arba suklaidinant zengti zingsni atgal ir atlikti metima.

Sabonis geras krepsininkas, bet kazkuom unikalus tikrai nebus. Nes jei jis ir liko 208 cm ugio (nezinau tiksliai ar paaugo nuo pernai vasaros), tai straipsnyje labai teisingai parase, kad bus jam sunku atrasti savo pozicija. 208 cm ugis ne kazka centro pozicijoje. Pagalvokite kaip Sabonis centre zaistu pries Porzingi, Mozgova, Howarda, Bogguta ir t.t. Taigi prazuves. Aisku, kadangi jaunas, tai dar turi galimybiu tobulinti savo suoli, technika ir t.t. Bet virs bambos neisoksi...

O sunkiojo puolejo pozicijoje irgi sunku jam bus, nes isivaizduokite ji ginantis pries T.Thompsona (is Cavs), Love, James daznai megsta arciau krepsio zaisti, A.Davis, P. George... Visi juodaodziai sunkiojo krasto pozicjoje yra ne tik Sabonio ugio,bet ir ziauriai greiti, vikrus, soklus! Europieciai dazniausiai sekmingai sioje pozicijoje zaidzia tik del to, kad ugiu pranoksta juodaodzius ir zinoma, daznai taiklumu galint imesti is toliau... Gasolis, Nowitzkis, Motiejunas ir t.t.
2016-01-22
-13
Atsakyti
Trojus
Tai ir kitos žvaigždės, lyderiai taip galvoja. Ir gerai galvoja- kam krauti kapitalą kokiams nors negrui (žodis NEGRAS nedraudžiamas, yra lietuvių kalbos žodyne- aš jį vartoju visur- nes nėra uždraustas).
2016-01-22
+5
Atsakyti
vaflius
„Domantas Sabonis“: http://www.youtube.com/playlist?list=PLm...

Zmogus ideda beveik po kiekvienu rungtyniu irasus su Domantu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-22
+4
Atsakyti
vaflius
Domantas ne karta yra minejes, kad atlikti perdivima komandos draugui yra pats megstamiausias dalykas. Zaides su jauniais pries Ukraina jisai ne tik atkovojo 20+ kamuoliu bet ir atliko nemazai rez perdivimu. Si sezona irgi vienose rungtynese atliko 6 asistus. Esme tame kad aukstaugiai neprivalo atiduoti kitiems kamuolio. Jie pagrinde turi pabaigti atakas. Rez perdivimus turi atlikineti gynejai, nebent yra komandinis zaidimas, kaip pvz D. Green is GSW ar pries pora sezonu J. Noah is Bulls atlikinejo 10+ asistu.

Domas zaidzia centro pozicijoje nors noreciau kad jo pirma pozicija butu 4, bet tam reikia labai tobulinti metima is distancijos. Metimas pas Doma yra tik jisai mazai meta. Jam labiau patinka is po krepsio taskus rinkti.

Tiems kas sako kad bus T Psycho ar pns tai klysta nes anas Hornets net nekyla nuo suolo, nes be jegos ir kovingumo daugiau nieko nera, nei technikos, nei atletiskumo kazkokio. Jeigu Domas pateks i tinkama komanda ir gera treneri tai tikrai gales bandyti prasimusti i startini ir bandyti tapti vienu is komandos lyderiu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-22
+5
Atsakyti
To logikost tai truksta
Yra skirtumas tarp greicio ir koku darbo (footwork). Jis greitas, bet tuo paciu metu jo koju darbas gan letas. Atletiskumas ir jega irgi skiriasi, amerikonai atletiskuma vadina kai zaidejas turi gera kuno koordinacija, gali sokt aukstai, ir greitai begti, o jega tai kai pasistumdyt reikia ir nusistumia kaip saboniukas su desiniu peciu.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-22
-2
Atsakyti
Na
Jo turbut dreba kinkos visiem amerikonam. Kaip kada

is rusams.vel auga legenda

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-21
-3
Atsakyti
tadamas
Del aikstes matimo tai pritariu..

Vien pirma video paziurejus vos ne visose atakose, kai jis stumdosi su keliais varzovais po kasiu, komandos draugai musikuoja rankom prie tritaskio laisvi..

Aisku cia su vaikais zaidzia ir sumeta jis tuos taskus ir pats, bet kai reiks stumditis su vyrais tai sunkiai bus.. Nori jis tu tasku, bet NBA komandos tikrai labiau ziuretu i ji jei ir assistus dalintu.. Del ko buvo vertinamas ir tevas..
2016-01-21
-7
Atsakyti
Hacpatb
Logikos beieškančiam: Greitesnis jis už NCAA centrus, nes šiemet neplanuotai tenka daug žaisti centru. Greičio trūkumą skautas mato Saboniui žaidžiant PF pozicijoj, kur labai aktualus ir metimo trūkumas. O atletiškumas tai gal pakankamas NCAA, o vertinant NBA standartais skautas mano, kad tas nusistūmimas dešiniu pečiu nesuveiks. Dėl aikštės matymo velnias žino, nematau kaip jis ten NCAA žaidžia. Bent jau žaisdamas už jaunimo rinktines nemažai savalaikių perdavimų atlikdavo.
2016-01-21
-1
Atsakyti
logikos tai truksta analizuose..
Sabonio kojos yra lėtesnės, todėl jam bus sudėtinga žaisti toliau nuo krepšio.

vs

Sabonis bėga greičiau nei kiti aukštaūgiai ir įprastai kiekvienose rungtynėse sugeba pelnyti taškus vien dėl to, jog varžovus palieka už nugaros.

Nepaisant to, jog Sabonis daug dirba treniruotėse, jam trūksta atletiškumo.

vs

Jis mėgsta varžovus nustumti dešiniu pečiu, nes yra kairiarankis. Kol kas NCAA pirmenybėse niekas negali sustabdyti šio krepšininko judesio.
2016-01-21
-3
Atsakyti
Jau Domanto aikštės matymas tikrai nėra blogas, rinktinėje gerai visai laisvus žaidėjus matė. Kitas dalykas, kam Sabonis gali perduoti kamuolį be Wiljter ir Draginio? Kiti žaidėjai Gonzagos yra grybų grybai, pažiūrėkite kas pakeitė Pangos'ą šiais metais? Kažkoks grybas.
2016-01-21
+3
Atsakyti
hmmČia kai kurie maišo.. sabonį tėvą ir sūnų.. tėvas su aikštės matymu geresnis nei kiti įžaidėjai.. o sūnui reikia pagerinti.--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Na visko gali but, o ir sprendziu tik is recapu, bet siaip gana ispudingu perdavimu kartais padaro Domantas, tai su aikstes matymu man neatrodo, kad yra problemu kazkokiu... Tiesiog gal su savanaudiskumu ar noru uzsirekomenduot/pasikelt statistika problema... Ta prasme, kad neperduoda kamuolio- nereiskia, kad jis nemato zaidejo...
2016-01-21
+4
Atsakyti
idomucha
jeigu reikia rinkt taskus, kitiems nesiseka........darykit isvadas Domantas
2016-01-21
-3
Atsakyti
Tevas ne tik su aikstes matymu uz izaidejo geresniu, bet ir metimu bei ugiu. Visa tai leido jam net ir po traumu esant letam, nejudriam, nesokliam buti vienu komandos lyderiu. Sabonis D. europos lygiu gera karjera tures, o nba bus matyt, bet minusai aiskus ir teisingi pabreziami specialistu.
2016-01-21
Atsakyti
hmm
Čia kai kurie maišo.. sabonį tėvą ir sūnų.. tėvas su aikštės matymu geresnis nei kiti įžaidėjai.. o sūnui reikia pagerinti.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-21
+4
Atsakyti
Lietuvos buduliui itiktu tik tas ekspertas, kuris pasakytu :"Domantas yra ir bus geresnis nei LeBronas, Stefas ir Durantas". Bet tik biski ivardijo minusus, iskarto - tas tai debilas, koks jis ekspertas. keista, kodel tokie visi krepsinio doktorantai sedi Anglijose ar Norvegijos ukiuose uzuot dirbe NBA.
2016-01-21
-13
Atsakyti
Jums viskas neitiks, kas tik blogesnio ant lietuvaicio pasakys.Taip buvo su Kleiza, taip yra su Jonu, taip bus, yra su Sabu. Teisingai isvardino minusus. Atsimerkite, nba lygiu jis joks stebuklas. Geriausiu atveju geru backup taps, kaip Hansbrough sezona koki aptures ir tiek. Neisisvajokit per nelyg, nes skaudziai krisit.
2016-01-21
+2
Atsakyti
Su aikstes matymu ir sugebejimu perduoti kamuoli , sako turi problemu ?? kas per ekspertai jmj ... Aisku is kitos puses kiekvienas nori pasirodyt uzsitikrint sau geresne vieta bet .. sabas tikrai neblogai skirsto kamuolius kaip centras idealiai , kiti izaidejai neturi tokio aikstes matymo . Su paskutinem pastraipom grieztai nesutinku .
2016-01-21
-3
Atsakyti
MADpo 30 greit bus:)--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt


Motejunui greit 30? :D Tai, kad jam dar tik 25...
2016-01-21
-11
Atsakyti
MAD
po 30 greit bus:)

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-21
Atsakyti
MAD
turėsim gera kašiora tai faktas jai ne NBA tai eurolygoj kokioj Barcoj ar Unicajoj laisvai 10pt 7reb bus. Kuzia, Saboniukas, Valančiūnas ir Motiejūnas (tikiuosi jog tai tik gandai dėl tos rimtos traumos su nugara kuri vėl atsinaujino ir bus gerai jam viskas) vedliai mūsų rinktinės, toliau sausra jaunų kašiorų, bet kai pagalvoji jau ir Kuzia su DMO po 30. Dar Mačiulis su Jankūnu laiko fronta padoriai, dėl Kalno, Seibučio, Pociaus neramu tikrai, nes belekaip grybauja. Vienintelis klausimas tai kaip Kazlas su tokiais žaidėjais taip aukštai atveda mus, tai neįsivaizduoju.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2016-01-21
-3
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 21

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.