Po krepšininkės mirties – kaltinimai medikams

2007-08-17 09:21
Vaidas Čeponis, „L.T.“
Nuotr.:

Buvusios garsios sportininkės Vitalijos Tuomaitės draugės ir treneris įsitikinę: jei ne Lietuvos gydytojų abejingumas, moteris galėjo gyventi ilgiau.

„Mane pašiurpino mūsų medikų abejingumas ir aplaidumas. Susidarė įspūdis, kad jie tik laukė, kol Vitalija numirs, ir nieko nedarė. Gydytojų neprivertė sukrusti nei sveikatos apsaugos ministras, nei pagalbą siūlę ispanų medikai, nei aš“, – dienraščiui L.T. teigė Seimo narys Vydas Gedvilas.

Šis buvęs Lietuvos moterų rinktinės strategas porą metų treniravo Tuomaitę. 42-ejų sulaukusią moterį praėjusią savaitę pakirto vėžys.

Tino rankos

Dukart Europos čempionei Tuomaitei beveik prieš ketverius metus buvo diagnozuotas endokrininės sistemos navikas. Prieš tai Vitalija negalavimais nesiskundė. Viskas prasidėjo nuo to, jog moteris tapo alergiška šalčiui. Kai iš šaldytuvo paimdavo maisto produktų, pradėdavo tinti rankos.

Apsilankius pas medikus, paaiškėjo kraupi tiesa – vėžys buvo pasiekęs trečią stadiją. Gydytojai paskelbė žiaurų nuosprendį: gyventi liko nuo 3 iki 6 mėnesių. Kai buvusiai krepšininkei buvo pradėtas leisti somatulinas, jos sveikata nebeblogėjo. Draugams, artimiesiems ji kartojo, kad jaučiasi gerai.

Maždaug prieš pusmetį Tuomaitė pasijuto prastai, jėgos vis silpo, somatulinas nebepadėjo, jo atsisakyta. Lietuvos medikai pasiūlė tik homeopatinių vaistų – įvairių žolelių.

„Supratome, kad mūsų gydytojai netiki, jog Vitalija gali gyventi ilgiau. Tada puolėme jai ieškoti pagalbos kitur“, – sakė geriausia Tuomaitės draugė, buvusi krepšininkė, dabar Lietuvos televizijos žurnalistė Gintarė Grikštaitė.

Padėti sutiko ispanai

Į pagalbos šauksmą greitai atsiliepė Ispanijoje, Pamplonos mieste, gyvenanti buvusi SSRS rinktinės žaidėja baltarusė Galina Savickaja. Su ja Tuomaitė kartu rungtyniavo Sovietų Sąjungos komandoje, vėliau – Pamplonos klube.

Artima Vitalijos bičiulė pažinojo kelis medikus, dirbančius šio miesto ligoninėje „Clinica universitaria de Navarra“. Ši klinika Europoje garsėja kaip efektyviai padedanti žmonėms kovoti su įvairiais navikais. Iš Vilniaus į Pamploną buvo išsiųsta išsami lietuvės ligos istorija.

„Ispanų medikai pripažino, kad lietuvė buvo gydoma tinkamai. Tačiau kai negelbėjo somatulinas, jie pasiūlė du naujus gydymo metodus, kurių taikyti Lietuvoje nėra galimybės. Pamplonos klinika sutiko iškart priimti Vitaliją“, – pasakojo Galina.

Gegužės viduryje ji buvo laukiama konsultuotis. Tam, pasak Savickajos, būtų reikėję apie 4 tūkst. eurų (apie 13 800 litų). Gydymas, įskaitant buvimą ligoninėje, kelionės, kitas išlaidas, būtų atsiėjęs apie 40 tūkst. eurų (apie 138 tūkst. litų). Savickaja mano, kad šias sumas derybomis buvo galima sumažinti. Lietuvos medikai patarė sunkiai sergančiai pacientei ieškoti pigesnių gydymo variantų Vokietijoje, Šveicarijoje. Laikas bėgo, Tuomaitės jėgos seko.

„Ispanų medikai šimtu procentų negarantavo, kad išgelbės Tuomaitę ar pailgins jos gyvenimą keleriais metais, bet sakė, jog vilčių yra, – L.T. pasakojo Savickaja. – Vitalija man guodėsi, kad gydytojai Lietuvoje jai nieko nesiūlo.“

Kaltina vangumu

Ispanai išsiuntė faksogramą buvusią sportininkę gydžiusiam onkologui Eduardui Aleknavičiui, rašė jam elektroniniu paštu, bet atsakymo taip ir nesulaukė. „Paskui paaiškėjo, kad tas gydytojas atostogavo. Manau, vėliau vis tiek galėjo atsiliepti. Jūsų medikai labai ilgai, net penkis mėnesius, tvarkė dokumentus, kad Vitalija būtų išsiųsta į Ispaniją ir gautų finansavimą iš ligonių kasų. Košmaras. Per tą laiką mano draugės būklė vis prastėjo. Kai buvo gautas leidimas, Tuomaitė jau neturėjo jėgų skristi – po pusantro mėnesio ji mirė“, – piktinosi baltarusė.

Tuo, kad dokumentai buvo tvarkomi neleistinai ilgai, įsitikinę ir Gedvilas su Grikštaite. „Kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrą Rimvydą Turčinską, kad paskubintų tuos reikalus. Jis pasakė padėsiąs. Tačiau reikalai judėjo lėtai. Jei mūsų medikų nesugeba išjudinti nei parlamentarai, nei ministrai, tai ką kalbėti apie sergantį paprastą žmogų?!“, – retoriškai klausė pasipiktinęs Gedvilas.

Grikštaitę pribloškė dar vienas faktas: „Kai lankiausi ligoninėje, kurioje buvo gydoma Vitalija, atsitiktinai sužinojau, kad būtinas Lietuvos gydytojų konsiliumo išvadų dėl Tuomaitės sveikatos vertimas į anglų kalbą. Nežinojau to, o manęs, jos artimųjų apie tai medikai neinformavo. Popieriai gulėjo, o laikas bėgo. Sužinoję vertimą sutvarkėme per dieną. Bet taip buvo dar prarasta laiko.“

Atsimušė į sieną

Matydama, kad vilkinamas dokumentų rengimas dėl draugės išsiuntimo į Pamplonos kliniką, Grikštaitė kreipėsi į Lietuvos sporto vadovus, prašė pinigų, padėti tarpininkauti išjudinant reikalus. „Atsimušiau į sieną, o juk Vitalija daug nusipelnė Lietuvos krepšiniui. Pasirodo, mirštantis žmogus mažai kam rūpi“, – atsiduso 30 metų su Tuomaite artimai bendravusi Grikštaitė.

Ištiesti pagalbos ranką buvusiai vidurio puolėjai bandė Ispanijos krepšininkės, su kuriomis Vitalija žaidė šios šalies klubuose. Balandžio pabaigoje Ispanijos krepšinio federacijos tinklalapyje buvusi žaidėja Reyes Castiella parašė laišką, kuriame prašė geros valios žmonių finansiškai padėti Tuomaitei, jog ji galėtų gydytis Pamplonoje. Ispanė pabrėžė, kad Lietuvos biurokratai ilgai ruošia dokumentus. Surinktas lėšas dabar ji ketina perduoti velionės motinai.

Nesijaučia kaltas

Aleknavičius, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto direktoriaus pavaduotojas, savo kaltės neįžvelgia.

„Nereikėjo jai važiuoti į jokias pamplonas. Jai Lietuvoje buvo užtikrintas gydymas. Kita vertus, į ministeriją buvo pristatyti dokumentai dėl galimo jos gydymo Ispanijoje. Ar laiku tai buvo padaryta, nekomentuosiu. Daugiau nenoriu nieko sakyti“, – dienraščiui L.T. sakė Aleknavičius.

Slėpė nuo mamos

Grikštaitė ir Savickaja lyg susitarusios tvirtina, jog Tuomaitė buvo nuostabiausias jų sutiktas žmogus  gyvenime. „Ji buvo visiškai nekonfliktiška, niekada balso nekėlė“, – teigė baltarusė.

Grikštaitei įstrigo, jog Vitalija apie sunkią ligą nė puse lūpų neužsiminė motinai, nes nenorėjo jos traumuoti. Mama viską sužinojo likus pusantro mėnesio iki dukrai išeinant Anapus.

Kai draugė sužinojo diagnozę, ką tik nuo tos pačios ligos buvo miręs jos tėvas. Prislėgta sielvarto susirgo Vitalijos motina, ji slaugė, rūpinosi. Tuomaitė nedejavo, kad sunku, niekada neprašė pagalbos. Likus savaitei iki mirties, ji leisgyvė pasikvietė kirpėją, kad nudažytų plaukus, apkirptų, sušukuotų. Vitalija paprašė mūsų nupirkti jai gražią sofą. Ji buvo netekėjusi, neturėjo brolių, seserų, bet turėjo daugybę draugų, nes visus savo gerumu traukė lyg magnetas“, – pasakojo Grikštaitė.

Tuomaitė dievino Ispaniją ir dainininką Julio Iglesiasą. Per jos laidotuves skambėjo ilgesiu persunktos jo dainos.



Komentarai:

Mokis
Na negali del visu bedu kaltinti daktarus, zmones patys laiku savimi nepasirupina, o paskiau iesko kaltu.
2015-03-26
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 1

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.