Italijoje siautėjantis Gediminas Orelikas: „Žiauriai noriu žaisti rinktinėje“

Vilius Stalgaitis
„BaskeNews.lt“
2017-11-18 09:56
Nuotr.: FIBA
Nuotr. FIBA
  • Gediminas Orelikas yra Venecijos „Umana Reyer“ ekipos lyderis
  • Praėjusią savaitę jo metimas paskutinę sekundę italams išplėšė pergalę Čempionų lygos mače
  • Orelikas pripažino „žiauriai“ norintis debiutuoti rinktinėje

Fantastiškas Gedimino Oreliko šūvis Čempionų lygos mače Veneciją paskandino triukšme. Lemiamą ataką rungtynėse su Bairoito „Medi“ pats nusprendęs užbaigti šiaulietis Dirko Nowitzki stiliumi, metimu per varžovo rankas, išplėšė savo komandai pergalę.

„Lengvas metimas“, – po rungtynių priėjęs prie Oreliko šiam pakuždėjo Venecijos „Umana Reyer“ komandos treneris Walteris De Raffaele.

Tokie metimai puolėjui iš Lietuvos nėra naujiena. Tritaškiais lemiamomis akimirkomis Orelikas svaidėsi ir praėjusį sezoną, dar būdamas vienu Bandirmos „Banvit“ komandos lyderių.

Gediminas Orelikas

Gediminas  Orelikas
Komanda: Venecijos Umana Reyer
Pozicija: SF, PF
Amžius: 27
Ūgis: 200 cm
Svoris: 105 kg
Gimimo vieta: Šiauliai, Lietuva

Jo įgūdžius žino ne tik komandos treneriai, bet ir komandos draugai, Venecijoje tiesiog akimis palydėję link krepšio skriejusį Oreliko išmestą kamuolį.

„Su tuo metimu visi pasveikino… Visi buvo patenkinti, visi laimingi“, – su tinklalapiu „BasketNews.lt“ įspūdžiais dalijosi Orelikas. – Visi komandos draugai sakė, kad metimas buvo labai geras. O treneris… Jis angliškai pasakė tą vieną frazę ir viskas buvo aišku.“

Lemiamą akimirką iš už šoninės linijos išmestą kamuolį gavęs Orelikas, atrodė, iškart žinojo, kaip baigsis ataka. Jis nesidairė į šalia kamuolio prašiusį Michaelą Bramosą ir neieškojo kitų atakos baigčių. 27-erių šiaulietis tą akimirką tiesiog spinduliavo pasitikėjimu savimi.

Dar rungtyniaudamas Vilniaus „Lietuvos ryte“ jis buvo dažnai kritikuojamas dėl įvairių priežasčių. Ne vienas specialistas kėlė klausimus dėl jo atletinių savybių trūkumo ar pastangų gynyboje. Dabar krepšininkas tikina visas tas kalbas girdėjęs, tačiau dėl to tikėjimo savimi jis jaučiasi nepraradęs.

„Aš pats tą pasitikėjimą ir išsiauginau. Niekada nereikia kreipti dėmesio į aplinkinių kalbas, ką kažkas sako“, – atkirto Orelikas.

Jau kitą savaitę Oreliko laukia dar vienas iššūkis. Tiesa, šįkart – debiutinis. 

Orelikas yra keturiolikos Dainiaus Adomaičio žaidėjų sąraše, kurie pirmadienį kviečiami į nacionalinės ekipos treniruočių stovyklą ruoštis pasaulio čempionato atrankos mačams su Kosovo ir Lenkijos rinktinėmis. 

Jei nenutiks nieko netikėto, Orelikas su žaliai baltais marškinėliais pagaliau turėtų oficialiai debiutuoti. Realus šansas tai pagaliau padaryti buvo šių metų vasarą, tačiau kelią į Europos čempionatą jam užkirto peties trauma.

Dabar vos paklaustas apie rinktinę, Orelikas greitai pradžiugo. Ir, jei Adomaitis rinkdamasis žaidėjus spaudos konferencijoje paminėjo, kad dėl kai kurių jo išrinktųjų yra nežinomybė, Orelikas patvirtino, kad jis dėl savo artimiausios savaitės planų jau garantuotas.

„Taip, tikrai būsiu rinktinėje. Jau ir bilietai nupirkti, viskas tvarkoje. Pirmadienį jau sportuosiu stovykloje“, – nuotaikingu balsu teigė puolėjas.

Nuotr. LaPresse-Scanpix

Tarp kitų rinktinės kandidatų sąraše esančių sunkiųjų krašto puolėjų be Oreliko yra ir šįmet rinktinėje jau debiutavęs Eimantas Bendžius bei Kšištofas Lavrinovičius.

Tiesa, stebint tokius Oreliko sezono benefisus, peršasi išvada, kad šioje rinktinėje šiaulietis turėtų gauti svarbų vaidmenį. Vis dėlto, įvykių jis kol kas neskubina, nors noro žaisti nacionalinėje ekipoje krepšininkui išties netrūksta.

„Kol kas su treneriu Adomaičiu apie žaidimą išsamiai nekalbėjome, bus pokalbis stovykloje su visais. Žiauriai noriu žaisti rinktinėje, tai bus pirmasis mano kartas. Noras dar stipresnis žinant ir tai, kad vasarą negalėjau… Treneris skambino, bet turėjau traumą. Dabar visos galimybės bus. Dėl rinktinės jokių abejonių nėra – noriu žaisti“, – atviravo Orelikas.

Prieš sugrįždamas į Lietuvą puolėjas su „Umana Reyer“ dar sužais vienas rungtynes Italijos pirmenybėse, kur sezonas jam prasidėjo itin sėkmingai.

Pelningą pasiūlymą iš Venecijos klubo vasarą gavęs Orelikas buvo atsigabentas kaip būsimas komandos lyderis, o šias viltis krepšininkas kol kas neabejotinai pateisina.

Italijos čempionate Orelikas vidutiniškai per 22,9 minutės pelno po 18 taškų, atkovoja po 5 kamuolius, atlieka po 1,6 rezultatyvaus perdavimo bei renka po 19,4 naudingumo balo. Solidus Orelikas yra ir Čempionų lygoje, kur jo rezultatyvumo vidurkis yra 15,2.

Turkiją palikęs Orelikas Italijoje sutiko ir kitokį žaidimo stilių. Apeninų valstybėje jau įprasta matyti daug atletiškų amerikiečių, o čia vyrauja greitas ir dinamiškas krepšinis. Nors Orelikas ypatingomis atletinėmis savybėmis pasigirti negali, jis tikina didesnių problemų prisitaikant prie vietinio stiliaus neturėjęs.

„Italijos lyga yra visai kitokia nei Turkijos, net nepaisant to, kad turkai turi stipresnę lygą. Pats žaidimo stilius Turkijoje buvo kitoks. Čia daugiau atletiškumo, centrai nėra labai aukšti, sunkieji krašto puolėjai yra tarp dviejų ir dviejų su trupučiu metrų ūgio, jie meta iš toliau. Man toks stilius nebuvo problema, labai greitai prie to prisitaikiau. Patį sezoną vertinu gerai, netgi labai gerai. Ir treneris duoda daug laisvės.

Jis mus visus žino, supranta, ką jo žaidėjai gali. Žino, kad galiu pataikyti ir aš. Sako: „Jei esi laisvas, tai ir mesk“. Čia skiriasi ir pačios šalys su savo žmonėmis ir virtuve. Tik oras panašus. Prie jo lengviausia prisitaikyti“, – šyptelėjo puolėjas.

Tiek tomis fantastiškomis bombomis paskutinėmis rungtynių sekundėmis, tiek puikiu žaidimu Orelikas jau spėjo sužavėti Venecijos ekipos sirgalius. Pietietiškas mentalitetas jam nebėra naujiena, todėl krepšininkas nenustebo greitai užkariavęs vietos sirgalių širdis.

„Vasarą, kai tik atvykau, čia manęs niekas nepažinojo, tik dabar čia jaučiuosi atpažįstamas. Žmonės dažnai prieina“, – užsiminė krepšininkas. 

Savo kelią Italijoje Orelikas pradėjo vietiniams apie save pranešdamas itin garsiai. Nuo kitos savaitės tai padaryti jis galės ir su trispalve ant krūtinės.



Komentarai:

djgaffer
Nusipelnė jau debiutuoti rinktinėje ir bus malonu jį matyti žaidžiantį už Lietuvą.Tokių savimi pasitikinčių ir daug taškų įmesti galinčių žaidėjų atrankoje tikrai reikia.Ir gynybą jau pagerinęs,kamuolių daug daugiau nusiima.Gali žaisti ir lengvu kraštu,tai nenustebčiau,jei Adomaitis dažnai jį ir į SF poziciją statys.Lauksim kovų rinktinės.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-19
+6
Atsakyti
Orelikas mldc
Per tuos ryto kracho metus vienintelis zaidejas kuris pazaisdavo...O gynyboi nelabai ir stengiasi, nes kiti zaidejai isvis cirkus dare :) Ta prasme prie Jaskos jau ir Milaknis pradejo dirbt gnyboi(nevisada gaunas), Orelikas taip pat galetu. Sioj rinktinei garantuotai bus lyderis puolime. Ir siaip labai jo truko vasara, toks 11-12tas zaidejas isejas tikrai inestu daug energijos, ypac pries graikus.
2017-11-18
-5
Atsakyti
zzz
pritariu vaidasr2 geceviciaus gynyba galima vaikams rodyti, kad jie zinotu,kaip nereikia gintis, nes gecas daro viska kas imanoma blogai
2017-11-18
+1
Atsakyti
To bobbinUz milakni gynyboje gali buti kazkas baisiau?--parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
Oi gali. GECEVICIUS ! ))) Tas iki siol dar nesupranta aplamai zodzio ginyba, kam ji reikalinga ir ka ten reikia daryti ))). Cia be konkurencijos LT ginybos TOP 1.
2017-11-18
+3
Atsakyti
To bobbin
Uz milakni gynyboje gali buti kazkas baisiau?

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-18
-2
Atsakyti
rimtas bachuras
Tegul geriau varo pas kitaicus,ten mesdamas po 50 per rungtynes parodys tam klipatai DMO koks jis yra lopas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-18
-3
Atsakyti
Bobbin
Jo puolimo talentu niekada neabejojau, bet aš iki šiol nesuprantu kokia jo pozicija gynyboje... Koki žaidėją jis gins?.. Iš principo jo vaidmuo rinktineje turėtų būti kaip milaknio. Na jis aišku geresnis scoreris už milakni, bet dėl savo gynybos limitaciju negali duoti daug minučių jam. Atsimenu kaip ryte buvo žaidžiant su zalgiriu, primesti taškų gali, bet jankunas, tiesioginis jo oponentas, primesdavo dar daugiau nei jis.. In the end, balansas neigiamas buvo. Tokie žaidėjai kaip orelikas, milaknis, jų reikia gerai komandai, bet max 10-15 min yra žaidimo vidutinis laikas.

--
parašyta iš mobiliesiems telefonams pritaikytos svetainės versijos m.basketnews.lt
2017-11-18
+3
Atsakyti
Anonimas
Rytas yra zlugusi organizacija.
2017-11-18
+2
Atsakyti
mldc bahurs
rytas ji labia nepagristai paleido, kaip ir geceviciu su ksistofu- beda tame kad dabar niekas tam ryte nenori zaist ir juskevicius tada isejo ir gailius nes jie zino kad rytas neturi realiu ambiciju ir po ryto dazniausiai krinta verte. O ten kalbos kad jie pateks I lkl finala su jomantu priesaky - tai juokas pro asaras, I top 8 kibire siai dienai be sansu patekt. Jie siais metais pralaimi bet kam ir laimi pries betka europoje.
2017-11-18
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 9

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.