Geriausių Lietuvos trenerių reitingas: maksimaliai įvertintas Jasikevičius, Žibėno sensacija ir neužmirštamas Kazlauskas

Jonas Lekšas
BasketNews žurnalistas
2022-01-13 14:10
Nuotr.: Zuma Press - Scanpix, BNS, LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė
Nuotr. Zuma Press - Scanpix, BNS, LKL | BasketNews iliustracija/M.Didė

Kuomet Dainius Adomaitis 2019-aisiais netikėtai pasitraukė iš Lietuvos rinktinės trenerio pareigų, krepšinio federacija susidūrė su problemomis ieškant naujo vairininko. Šios pareigos buvo patikėtos ilgamečiui Šarūno Jasikevičiaus asistentui Dariui Maskoliūnui, bet ši situacija priminė opią problemą – turime būrį aukščiausio lygio krepšininkų, tačiau trenerių – vienetai.

Dabar rinktinės vairas patikėtas savojo šanso sulaukusiam Kaziui Maksvyčiui ir toks sprendimas daugumos buvo sutiktas palankiai. Vis dėlto čia didelių diskusijų ir negalėjo būti, nes aukščiausio lygio specialistų iš Lietuvos pasirinkimas tiesiog yra labai siauras.

BasketNews paprašė žurnalistų ir krepšininkų surikiuoti geriausius Lietuvos trenerių dešimtukus, kurie, jų nuomone, geriausiai pasirodytų aukščiausiame lygyje šiuo metu. Į reitingą buvo galima įtraukti ne tik šiuo metu komandoms vadovaujančius strategus, bet ir asistentus, ar darbo neturinčius trenerius, svarbiausia – jų gebėjimai ir potencialas darbuotis vyr. trenerio pareigose aukščiausiame lygyje.

Šį sezoną pelnomi taškai

46%
81,5
Pelno taškų: 81,5
Taiklumas: 46,1%
Vieta lygoje: 1
Geriausias pasiekimas: 89
Blogiausias pasiekimas: 74
Daugiausia pelno: Mindaugas Kuzminskas

Apklausoje dalyvavo 22 respondentai: 10 BasketNews redakcijos žurnalistų ir 12 krepšininkų, o toks kiekis apklaustųjų leido išsiaiškinti objektyvų reitingą.

BasketNews apklausoje dalyvavo Eurolygoje, Europos taurėje, Čempionų lygoje, Vieningoje lygoje ir LKL besivaržantys krepšininkai. Visi jie ir BasketNews žurnalistai sudarė savo dešimtukus, o už 1 vt. buvo skiriama 10 taškų, 2 vt. – 9 tšk., 3 vt. – 8 tšk., 4 vt. – 7 tšk. ir t.t.

Reitinge buvo paminėti 25 specialistai, o arčiausiai dešimtuko buvo Marijampolės „Sūduvos-Mantinga“ vairininkas Marius Kiltinavičius ir Kauno „Žalgirio“ trenerių štabe dirbantis Evaldas Beržininkaitis. Abu jie surinko po 14 taškų.


10 vieta – Benas Matkevičius (30 taškų)

Nuotr. Ž.Vingelis

38-erių treneris-skautas niekada nėra treniravęs komandos, tačiau yra sukaupęs milžinišką patirtį aukščiausio lygio klubuose ir neslepia ambicijų ateityje išbandyti save vyriausiojo trenerio vietoje. 

Tokias ambicijas palaiko dalis apklaustųjų, kurie mato Matkevičių dirbantį vyriausiuoju treneriu aukštame lygyje – jis į dešimtukus buvo įtrauktas aštuonių respondentų, iš kurių vienas jam skyrė 4 vietą, kitas – 5.

Matkevičius kilti karjeros laiptais pradėjo 2011-aisiais, kai jį į Maskvos CSKA trenerių štabą pakvietė Jonas Kazlauskas, o vėliau Benas liko dirbti ir prie Ettore Messinos.

2013-aisiais prie Kazlausko į rinktinės trenerių štabą pakviestas Matkevičius čia darbuojasi iki šiol, o taip pat nuo 2014-ųjų užima Bostono „Celtics“ tarptautinio skauto pareigas.

Apklaustieji žavėjosi Matkevičiaus žingeidumu ir dedamu dideliu darbu, tačiau tuo pat metu pasigenda jo drąsos. Jis retai drįsta kažką patarti žaidėjams ar vyriausiajam treneriui ne tik per rungtynes, bet net ir treniruočių metu.


9 vieta – Tomas Masiulis (47 taškai)

Nuotr. TASS-Scanpix

Krepšininko karjerą baigęs Masiulis savo trenerio kelią pradėjo nuo apačios – tuometinėje A. Sabonio krepšinio mokykloje dirbo su vaikais, tačiau netruko sulaukti paaukštinimo – 2011-aisiais tapo „Žalgirio“ dublerių komandos vyriausiuoju treneriu.

Antroje „Žalgirio“ komandoje Masiulis dirbo iki 2018-ųjų ir Nacionalinėje krepšinio lygoje per septynerius metus pasiekė skambių pergalių – du kartus su jaunaisiais žalgiriečiais pasiekė finalą, taip pat dusyk iškovojo trečiąją vietą.

Savo lygį dirbant su jaunimu 46-erių specialistas įrodė ir rinktinių lygmeniu – 2013-ųjų devyniolikmečių pasaulio čempionate jis iškovojo bronzą, 2016-aisiais Europos čempionate su dvidešimtmečiais nužygiavo iki finalo, o viską vainikavo auksas 2017-ųjų universiadoje.

Nuo 2018-ųjų Masiulis mokosi krepšinio paslapčių iš Lietuvos trenerių maestro Jasikevičiaus – iš pradžių „Žalgiryje“, o dabar „Barcelonoje“, kur trumpam jam teko užimti ir vyriausiojo trenerio kėdę, kuomet Šaras ir Darius Maskoliūnas buvo iškritę dėl koronaviruso.

Iš 22 apklaustųjų 15 Masiulį įtraukė į savo dešimtukus, o vienas iš jų skyrė 4-ąją vietą, kitas – 5-ąją.

Dar „Žalgirio“ dublerių laikais Masiulis garsėjo kruopštumu, reiklumu, šaltu protu ir taktiniais gebėjimais, o nuo to laiko treneris prie Jasikevičiaus turėjo dar labiau patobulėti ir atrodo, jog jau artėja laikas jam grįžti į vyriausiojo trenerio kėdę, tik šįkart jau aukštesniame lygyje.

Masiulis turi didžiąją dalį savybių, reikalingų norint būti sėkmingu vyriausiuoju treneriu, o pagrindinis trūkumas, kuris jam prikišamas – charizma. Vis dėlto ne tai yra svarbiausia šioje pozicijoje, o gerą pavyzdį Tomui galime matyti ir Lietuvoje – Panevėžyje puikiai dirba taip pat buvęs krepšininkas, charizma neišsiskiriantis Nenadas Čanakas.


8 vieta – Darius Maskoliūnas (57 taškai)

Nuotr. BNS

2019-aisiais Maskoliūnas sutiko perimti rinktinės vairą ir tai buvo traktuojama kaip karjeros šansas, tačiau jo dvejų metų etapas karščiausioje pozicijoje Lietuvoje nenusisekė.

Treneris iš pradžių buvo pakrikštytas beviltišku pralaimėjimu Belgijai Europos čempionato atrankoje, vėliau buvo ir nesėkmė Estijai draugiškame turnyre, o Lietuvos rinktinė į Senojo žemyno pirmenybes pateko tik per Manto Kalniečio pirštų galiukus.

51-erių specialistas gavo daug pamokų, o didžiausias iššūkis jo laukė 2021-ųjų vasarą – olimpinė atranka Kaune. Nors kalbama, jog Kaune žaidėjai per dvejų metų laikotarpį pamatė geriausios formos Maskoliūną, tačiau tikslas liko neįgyvendintas – Luka Dončičiaus finale nesustabdę lietuviai pirmą kartą po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo nepateko į olimpines žaidynes.

Taip bent jau kuriam laikui baigėsi Maskoliūno vyriausiojo trenerio karjera, kuri buvo atgaivinta po 2015-ųjų, kuomet jis porą metų ėjo Sopoto „Trefl“ vyriausiojo trenerio pareigas.

Žaidėjai Maskoliūną įvardija kaip aukščiausio lygio asistentą ir ne veltui jis jau eilę metų yra Jasikevičiaus dešinioji ranka klubuose. Jis geba suvaldyti Šarą ekstremaliose situacijose ir moka palaikyti gerą ryšį su žaidėjais, taip pat nestokoja charizmos, tačiau būti puikiu Jasikevičiaus asistentu dar nereiškia būti geru vyriausiuoju treneriu.

Stovint prie rinktinės vairo iš Jonavos kilusio specialisto kūno kalba sunkiose situacijose dažnai būdavo nepateisinama, jo reagavimas į įvykius aikštėje žaidėjams irgi kėlė klausimų, o prie visa to išlįsdavo ir per didelis pasitikėjimas savo jėgomis.

Neabejojama, jog Maskoliūnas LKL kontekste būtų geras vyriausiasis treneris, tačiau tai neatstotų darbo elitinio klubo trenerių štabe, todėl vargu, ar bent jau greitu metu Darių vėl pamatysime stovint šalia aikštės pirmu numeriu.

Praeityje „Žalgirio“ ir tuomečio Vilniaus „Lietuvos ryto“ vyr. treneriu dirbęs Maskoliūnas į respondentų dešimtukus buvo įtrauktas 17 kartų. Sykį jis buvo įvertintas kaip ketvirtas geriausias Lietuvos treneris.


7 vieta – Jonas Kazlauskas (58 taškai)

Nuotr. Vytautas Dranginis, LTOK

Gali kilti klausimų, ką reitinge veikia treneris, kuris nieko netreniruoja jau pusketvirtų metų ir veikiausiai jau nieko ir nebetreniruos, tačiau dalis apklaustųjų nepamiršta Kazlausko praeities pasiekimų ir mano, jog net ir iškviestas iš pensijos jis pasirodytų solidžiau už didžiąją dalį aktyvių Lietuvos specialistų.

Net neabejojama, jei 67-erių panevėžietis šiuo metu darbuotųsi, būtų mažiausiai tarp keturių geriausių Lietuvos trenerių, o pikiniam Jonui Kazlauskui pagal dabartinį lygį gali prilygti tik Jasikevičius.

Vis dėlto pusketvirtų metų pensijoje darė įtaką ir respondentams – jis buvo įtrauktas į sąrašus tik devynių apklaustųjų, tačiau net šeši jų jam skyrė vietą pirmajame penketuke, iš kurių du – 2-ąją poziciją.

Paskutinį kartą 2017-2018 metų sezone vyriausiuoju treneriu Guangdongo „Southern Tigers“ klube dirbęs lietuvis įspūdingų rezultatų pasiekė 2013-2016 metų laikotarpiu su šalies rinktine. Tuomet su tikrai ne talentingiausia Lietuvos rinktinės karta Kazlauskas iškovojo du sidabrus Europos čempionatuose bei sykį atvedė komandą į ketvertą pasaulio pirmenybėse.

Kazlausko rinktinė garsėjo disciplina – per metus mažai keitėsi sistema, tačiau viskas buvo išdirbta aukščiausiame lygyje, kiekvienas žaidėjas žinojo savo vaidmenį. Taip pat jis yra giriamas už savo surenkamą trenerių štabą ir absoliutų pasitikėjimą jais.

Šachmatų partijas aikštėje žaisdavęs Kazlauskas pergales grįsdavo gynyba, o puolime mėgdavo sunkų žaidimą per baudos aikštelę. Žaidimas nebuvo pats gražiausias akiai, tačiau viskas buvo apskaičiuojama matematiniu tikslumu ir tai nešė pergales.

Šio vairininko į dešimtuką neįtraukę apklaustieji abejojo, ar senosios mokyklos krepšinis pasiteisintų šiais laikais. Kas ir kaip būtų, pusketvirtus metus pensijoje esančio Kazlausko patekimas į dešimtuką pirmiausiai parodo trenerio lygį ir autoritetą, tačiau ir beda pirštu į opią problemą – solidūs specialistai Lietuvoje užauga itin retai.


6 vieta – Rimas Kurtinaitis (106 taškai)

Nuotr. D.Lukšta

Dar vienas treneris, kuris yra be darbo, tačiau, skirtingai nei Kazlauskas, Kurtinaitis dar ruošiasi grįžti į vyriausiojo trenerio poziciją.

61-erių charizmatiškasis specialistas praėjusį sezoną patyrė šoką Maskvos srities „Chimki“, kuriame rinkosi vieną pralaimėjimą po kito ir galiausiai po Naujųjų metų pasitraukė iš posto. Taip, rezultatai buvo tragiški ir treneris už tai prisiima atsakomybę, tačiau tam buvo ir objektyvių priežasčių – klube vėlavo atlyginimai, sezono starte sudėtį retino traumos ir koronavirusas.

Tragiška 2020-2021 metų atkarpa paliko slogų paskutinį prisiminimą, tačiau prieš tai Kurtinaitis pandeminiame sezone žygiavo link Eurolygos atkrintamųjų, o Vieningoje lygoje „Chimki“ pirmavo ir jo nurašyti apklaustieji nesiryžo.

20 iš 22 respondentų Lietuvos krepšinio legendą įtraukė į savo reitingą, 11 kartų jis buvo paminėtas tarp penkių geriausių trenerių, vienas apklaustasis jam skyrė 3-iąją vietą.

Paskutiniais treniravimo metais apie Kurtinaitį atsiliepimai nebuvo patys geriausi – krepšininkai skundėsi, jog lietuvis gyvena praeitimi ir jo idėjos aikštėje nespėja su šiuolaikinėmis madomis. Pastaraisiais metais lietuvio komandos žaidė gražų puolimo krepšinį, tačiau gynybos sustatyti jam nepavykdavo.

Vis dėlto Kurtinaitis visais laikais garsėjo kaip išsireikalaujantis treneris, griežtas, mėgstantis muštrą, o jo pasiekimai kalba patys už save ir auklėtiniams nereikia įrodinėti savo autoriteto.

Galbūt didžiausios 61-erių specialisto pergalės jau praeityje, tačiau užkulisiuose netyla kalbos, jog Kurtinaitis į darbą gali grįžti jau artėjančią vasarą. Jis yra geras verslininko Gedimino Žiemelio draugas ir į Kurtinaičio startą naujai kuriamame klube žiūrima pozityviai. Būtų įdomu, kaip lietuviui sektųsi dirbti ne su „Chimki“ žvaigždėmis, o su mažiau talentingais krepšininkais naujame projekte.


5 vieta – Kęstutis Kemzūra (115 taškų)

Nuotr. ZUMAPRESS – Scanpix

2012-aisiais iš rinktinės vyriausiojo trenerio posto pasitraukęs Kemzūra grįžo į Lietuvos rinktinę, tik šįkart jau kaip asistentas. 

2010-aisiais Kemzūra su rinktine pasaulio čempionate pasiekė praktiškai neįmanoma ir tai šį trenerį iškėlė į Lietuvos trenerių elitą, tačiau per pastarąjį dešimtmetį didesnių laimėjimų vyriausiojo trenerio kėdėje kauniečiui pasiekti nepavyko.

Treneris po etapo Lietuvos rinktinėje spėjo padirbėti Lenkijos ir Čekijos klubuose, treniravo Austrijos rinktinę, o taip pat ilgą laiką leido Davido Blatto pašonėje. 2019-2020 metų sezone Kemzūra gavo šansą Eurolygoje, tačiau užsikabinti Pirėjo „Olympiakos“ klube jam nepavyko.

Praėjusį sezoną Kemzūra darbavosi kuklesniame klube, Izmiro „Petkim Spor“, tačiau su šia komanda treneriui ypatingų rezultatų pasiekti nepavyko ir jis klubiniame krepšinyje liko be darbo, nors dar 2020-ųjų vasarą buvo tarp kandidatų stoti prie „Žalgirio“ vairo.

Vis dėlto 51-erių specialistas yra sąlyginai jaunas ir jau nemažai pasiekęs treneris, o dažnai šioje profesijoje reikia atsidurti laiku ir vietoje. Kemzūra tikrai turi potencialo prikelti savo karjerą, kuri staigiai šovė į viršų 2010-aisiais.

Kemzūra yra giriamas dėl savo taktinių subtilybių, yra inovatyvus, darboholikas ir gerai geba prisitaikyti prie esamos situacijos. Jis skiria didelį dėmesį detalėms, bet leidžia ir improvizuoti, dėl ko žaidėjams yra smagu žaisti jo komandose.

Tiesa, vyriausiojo trenerio pozicijoje Kemzūrai yra sunku dirbti, kuomet komandoje atsiranda dideli vardai ir charakteriai. Tuomet jam pritrūksta drąsos priimti ryžtingesnius sprendimus, o tai dažnai išbalansuoja komandą.

Kemzūros į savo dešimtukus neįtraukė tik vienas apklaustasis. Tarp penkių geriausių specialistų jis buvo paminėtas devynis kartus, vienas respondentas kauniečiui skyrė 3-iąją vietą.


4 vieta – Giedrius Žibėnas (124 taškai)

Nuotr. LKL

Treneris – sensacija. Lietuvos krepšinio padangėje iš giedro dangaus nusileidęs Žibėnas vyriausiuoju treneriu LKL dirba dar tik metus, tačiau apklaustųjų jau yra matomas tarp topinių šalies strategų.

Trenerio kelią Kauno „Tornado“ krepšinio mokykloje pradėjęs Žibėnas vėliau treniravo Lenkijoje, Estijoje, Danijoje, Italijoje, Irane ir net Indonezijoje. Tada gero bičiulio Donaldo Kairio skambutis nulėmė tai, kad Giedrius atsidūrė „Ryto“ trenerių štabe.

Vėliau visi puikiai prisimena itin nesėkmingą Kairio etapą sostinėje, o po jo „Ryto“ vadovai neryžtingai patikėjo darbus pratęsti Žibėnui. Ir jei praėjusiame sezone dar buvo galima sakyti, jog Žibėnas tiesiog grąžino „Rytą“ į jo vietą ir būti blogiau, nei buvo, tiesiog negalėjo, tai šį sezoną istorija yra jau kita ir tikrai verta didelės pagarbos.

Pagal save sudėtį susikomplektavęs Žibėnas atvedė vilniečius į kitą etapą Čempionų lygoje, LKL „Rytas“ jau kurį laiką nesulaukia rimto pasipriešinimo, o visos pergalės pasiekiamos laisvu ir akiai gražiu krepšiniu.

37-erių specialistas iš Kauno per trumpą laiką užsitarnavo vilniečių meilę, o jo veidas jau dabar siejamas su sugrąžintomis pergalėmis į sostinę. Ilgus metus skandalų purtomas „Rytas“ prie Žibėno pasidarė stabilus ir vis garsiau kalbama, jog šiemet „Žalgiris“ gali būti galiausiai nukarūnuotas LKL.

Žibėnas yra vakarietiškos pasaulėžiūros žmogus ir tai atsispindi jo bendravime – jis išlaiko vienodai gerą liniją tiek su fanais, tiek su žurnalistais, tiek su klubo vadovais, o žaidėjai mėgaujasi žaisdami jo komandoje.

Didelį įspūdį daro tai, jog Žibėno filosofijoje viskas yra aplink žaidėjus ir apie komandą, ir pats treneris sau nuopelnų neprisiima ir net nesiplečia ta tema.

Lietuvis sukuriama emocija aplink save gali priminti Kazį Maksvytį, kuris pakvietė jį ir į rinktinės trenerių štabą, kas irgi yra didelis įvertinimas specialistui, kuris dar prieš gerus metus buvo žinomas tik menkai saujelei krepšinio gerbėjų.

Žibėnas geba prisitaikyti prie žaidėjų geriausių savybių, puolime jaučiama laisvė ir gerai judinamas kamuolys, o gynyboje akcentuojama mažiukams spausti kamuolį didžiąją laiko dalį.

Taip, Žibėną matėme dar per mažai stresinėse situacijose, kuriuose ir pasirodo trenerių branda, todėl kelti jį į palubes dar gerokai per anksti, tačiau Giedrius neabejotinai yra šviežio oro gurkšnis niūrioje trenerių padangėje Lietuvoje.

Visų respondentų į dešimtukus įtrauktas specialistas po sykį buvo įvertintas antra ir trečia vieta, o penketuke jo pavardė iš viso atsidūrė 12 kartų.


3 vieta – Dainius Adomaitis (175 taškai)

Nuotr. M.Baranauskas

Adomaitis prie Lietuvos rinktinės vairo stojo 2016-aisiais, o 2018-aisiais jo karjera pasiekė aukščiausią tašką – jis prisijungė ir prie „Ryto“ bei tapo vienu labiausiai aptarinėjamu žmogumi šalyje.

Viso laikotarpio rinktinėje metu Adomaitį lydėjo milžiniška kritika iš krepšinio aistruolių, kuri dažniausiai buvo nepamatuota – atrankos languose lietuviai prie trenerio pūtė visus su vėjeliu, o Europos ir pasaulio čempionatuose rinktinė žaidė gražų krepšinį, tačiau fortūna nusisuko nuo mūsiškių.

Galime tik pagalvoti, kaip kitaip atrodytų tiek Adomaičio karjera, tiek visas bendras Lietuvos krepšinio paveikslas, jei neleistinai numušusio kamuolį nuo lanko Rudy Goberto veiksmas būtų traktuotas teisingai. Veikiausiai Adomaitis tęstų darbus rinktinėje, o per LKF prezidento rinkimus nebūtume matę tokių drastiškų permainų.

Atsitiko, kaip atsitiko. Pasitraukęs iš Lietuvos rinktinės trenerio pareigų, Adomaitis susikoncentravo darbui „Ryte“, tačiau po sezono ir ten neteko darbo. Per metus iš aukščiausio karjeros taško Adomaitis pasislinko į šešėlį.

Naują sezoną be darbo pasitikęs lietuvis 2020-2021 metų sezone buvo pakviestas Jeruzalės „Hapoel“, bet skęstančio laivo suvaldyti nesugebėjo ir ilgai Izraelyje neužsibuvo. Į aktyvius darbus Adomaitis grįžo tik prieš mėnesį, kuomet nusprendė vėl perimti Klaipėdos „Neptūno“ vairą.

Toks 47-erių specialisto sprendimas buvo sutiktas dviprasmiškai – atrodo, jog tai žingsnis atgal ir treneris yra didesnis nei klubas dabartinėje situacijoje, tačiau, kita vertus, tai – saugus pasirinkimas ir šansas vėl atsispirti į viršų.

Krepšininkai pabrėžia nerealų Adomaičio pasiruošimą rungtynėms, dėmesio kreipimą detalėms ir ne vienas apklaustasis pažymėjo, jog iš taktinės pusės jis Lietuvoje nusileidžia vieninteliam Jasikevičiui.

Tiesa, Adomaičiui ne visada pavyksta rasti bendrą kalbą su ryškesnį charakterį turinčiais žaidėjais, o rinktinėje, pažymima, jis galėjo pasiekti žymiai daugiau, jei būtų surinkęs stipresnę asistentų komandą. 

Visų apklaustųjų į dešimtukus įtrauktas Adomaitis vienuolikos respondentų sąraše rikiavosi 3-ias, septynių – 2-as. Tik vienas respondentas nemato Adomaičio tarp penkių geriausių Lietuvos trenerių ir skyrė jam 6-ąją vietą.


2 vieta – Kazys Maksvytis (184 taškai)

Nuotr. FIBA

2019-2020 metai Kaziui buvo labai nedėkingi – per kelis mėnesius specialistas dėl kontrakto su Permės „Parma“ turėjo atsisakyti galimybės dirbti tiek Lietuvos rinktinėje, tiek „Žalgiryje“, tačiau galiausiai Maksvytis šį rudenį stojo prie šalies rinktinės vairo.

Ilgai savosios galimybės laukęs Maksvytis atrodo idealus variantas dabartinei rinktinei – jo treniruota auksinė jaunimo karta pasiekė brandą, o ir pats strategas nuo to laiko vyrų krepšinyje sukaupė rimtos patirties.

Žinoma, Lietuvos rinktinės vairas yra aukščiausia Maksvyčio karjeros stotelė – darbo „Neptūne“, Panevėžio „Lietkabelyje“ ir dabar Permėje net negalime lyginti su naujausiu iššūkiu ir bus įdomu, kaip 44-erių specialistui seksis tvarkytis tokiame lygyje.

Iki šiol nuoširdusis treneris visur, kur būdavo, su savo pozityvu prisijaukindavo sėkmę, o būtent rinktinių krepšinyje šis faktorius dažnai yra aukščiau visų taktikų.

Didžiausias iš Darbėnų kilusio stratego pliusas – žmogiškosios savybės. Dėl trenerio žaidėjai nori kristi keliais ir arti parketą, jo komandose visada būna gera atmosfera ir bent jau iki šio karjeros etapo Maksvytis neabejotinai yra sėkmingas treneris, išvengęs kažkokių didelių nesėkmių.

Taip pat nuo vaikų krepšinio savo kelią pradėjęs Maksvytis į olimpą kilo lėtai, bet stabiliai, o klubuose jam didelį pliusą uždeda ne tik geras ryšys su žaidėjais, bet ir su komandų valdžia.

Kaip gerą Lietuvos rinktinės vairininko savybę respondentai įvardijo ir nenustojantį norą tobulėti – jis nuolat prašo ne tik asistentų, bet ir patyrusių žaidėjų patarimų ir į jų žodžius atsižvelgia.

Reikia atskirti, jog visai skirtingi dalykai yra rinktinių ir klubinis krepšinis ir čia didelis klausimas, kaip Maksvyčiui sektųsi aukščiausio lygio klube. Viena yra dirbti FIBA Europos taurėje, kita – Eurolygos lygio klube, kur labai daug lemia taktiniai manevrai.

Būtent taktikoje Maksvytis dar nėra susiformavęs treneris ir čia tęsia tobulėjimą, o daugiau jo pliusų bei minusų pasimatys jau labai greitu metu – rudenį treneris turės turbūt stipriausią rinktinę nuo Atėnų olimpinių žaidynių ir čia reikės demonstruoti klasę.

Pastebima, jog treneris dažnai vadovaujasi simpatijomis ir kartais pernelyg pasitiki žaidėjais už praeities pasiekimus, o čia primenamas pirmiausia Lorenzo Williamso pavyzdys.

Kovoje dėl antrosios vietos Adomaitį pranokęs Maksvytis dvylika kartų reitinguose buvo paminėtas 2-oje pozicijoje, septynis – 3-ioje. Lietuvos rinktinės vairininkas visų yra matomas geriausių Lietuvos trenerių penketuke ir žemiausia vieta jam buvo skirta 5-a, kurią skyrė vienas respondentas.


1 vieta – Šarūnas Jasikevičius (220 taškų)

Nuotr. BasketNews.lt/D.Lukšta

Lietuvos trenerių pasididžiavimas ir čia jokių klausimų nekyla – 22 iš 22 pirmos vietos.

Krepšininko karjerą 2014-aisiais pabaigęs Jasikevičius prisijungė prie „Žalgirio“ trenerių štabo, o 2016-ųjų pradžioje perėmė vyr. trenerio postą iš Gintaro Krapiko bei pradėjo ne tik savo, bet ir Lietuvos čempionų klubo Odisėją link Eurolygos elito.

2016-2017 metais Jasikevičiaus „Žalgiris“ jau kėsinosi į atkrintamąsias, o kitą sezoną sukūrė stebuklą ir nužingsniavo iki Eurolygos finalo ketverto.

Europos pagarbą „Žalgiriui“ užtarnavęs Jasikevičius 2018-2019 metų sezone dar sykį atvedė kauniečius į atkrintamąsias, o pandeminiame sezone žingsniavo link to. 

Keturi Jasikevičiaus sezonai prie „Žalgirio“ vairo, per kuriuos ne tik Kauno klubas pakilo į kitą lygį, bet keitėsi ir Lietuvos sirgalių supratimas apie žaidimą, su juo žingsnius į priekį žengė ir sporto žurnalistika. Kitiems šalies treneriams Jasikevičius tapo idealu. Šaras tapo didžiausiu Lietuvos krepšinio influenceriu, koks tik yra buvęs.

2020-aisiais Jasikevičius nusprendė dėti naują žingsnį karjeroje ir persikėlė į savo jaunystės meilę „Barceloną“, su kuria jau pirmajame sezone pasiekė Eurolygos finalą.

Griežtą ir aiškią žaidimo sistemą turintis specialistas neabejotinai yra geriausias Lietuvos treneris, o taip pat jis turėtų rimtų argumentų kovojant ir dėl geriausio Eurolygos trenerio vardo.

Įprastai Šaro komandos geriausią krepšinį demonstruoja antroje sezono pusėje, kuomet vyksta lemiamos kovos. Jo auklėtiniai pradeda suprasti smulkiausias detales ir per žaidėjų ašaras bei bemieges naktis Jasikevičius sugeba išsireikalauti 120 procentų jų potencialo.

Nerealų krepšinio suvokimą turinčio Jasikevičiaus kiekvienos rungtynės būna suplanuojamos iki menkiausios smulkmenos ir nors žaidėjams dažnai žaisti pas jį būna sunku psichologiškai, lietuvis vis tiek sugeba išlikti labai gerbiamas visų auklėtinių.

Kitas klausimas, kaip Jasikevičiui sektųsi treniruoti rinktinę. Dėl dabartinės FIBA sistemos artimiausiais metais vargu, ar galime tikėtis Šaro prie rinktinės vairo, bet anksčiau ar vėliau, tikėtina, tai vis tiek įvyks.

Kaip jau minėjome, reikia atskirti klubinį ir rinktinių krepšinį. Pastarajame reikia greito rezultato ir čia dažniausiai laimi laisvą ir gražų puolimo krepšinį žaidžiančios komandos, o Jasikevičiaus sistemos nėra greitai ir lengvai perprantamos. Žinoma, tai – aukščiausio lygio specialistas, klubiniame krepšinyje jau įrodęs, jog net ir sunkiausioje situacijoje yra sprendimo būdas.



Komentarai:

Ceska
Jaskos nosis gagrenavo?
2022-01-17
-12
Atsakyti
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
2022-01-16
-5
Atsakyti
xxl
Kosmosas :DDD
2022-01-15
-11
Atsakyti
Juokdariai jūs žurnalistai, nuo kada jums Žibėnas ir Adomaitis geresni treneriai patapo? Žibėnas išvis nieko nepasiekęs, Adomaitis šiokių tokių trofėjų turi. Kurtinaitis neabejotinai yra vertas 3 vietos, dar net galima būtų duoti jam 2 vietą kartu su Maksvyčiu. Šaras taip net nekyla abejonių, kad yra 1 vietoj ir nėra už jį geresnio lietuvio trenerio. Dar net neabejoju, kad Antanas Sireika turėjo būti 10 ukyje vietoj Masiulio ar Matkevičiaus.
2022-01-14
+5
Atsakyti
TOP'as tai nera zodziu. Kam itraukti treneri, kuris jau 5 metai baiges karjera, aistentai irgi dar nieko neirode yra. Zibenas 4oj vietoj? Cia del to kad zurnalistai ji megsta? Kad graziai sneka? Viena karta nugalejo nukraujavusi Zalgiri ir jau geras? Cempionu lygoj, kurioj nera beveik cempionu, pateko i kita etapa? Daugiau negu juokingas TOP'as. Ai gal cia Basketnews zurnalistai dauguma buvo arba yra (bet garsiai to nesako, nes negali) uz Zalgiri ir nori, kad Zibenas pamatytu ir pasikeltu 😀 ai su kaip kuriais portalo zurnalistai draugelis, labai "objektyvus" TOP'as 😀
2022-01-14
+4
Atsakyti
kawns
lėkšas 1004 vieta lietuvos žurnalistų rinkimuose. komentavimas baisus , supratimas apie ką šneka irgi.
2022-01-14
-16
Atsakyti
praeivis
Matkevičius, Maskoliūnas... Jo majo... Taip ir gaunasi, kai šlikai su urbonais renka geriausius trenerius.
2022-01-14
+7
Atsakyti
nesuprantu ka paskutiniai trys cia veikia sarase...
2022-01-14
+9
Atsakyti
Anonimas
Sireika?
2022-01-14
+25
Atsakyti
O kur
o kir Rolandas Radvila??? juk jis treneriu treneris !!!
2022-01-13
-4
Atsakyti
Masiulis geresnis treneris už Urboną?
2022-01-13
+14
Atsakyti
Bauda
Nei Garasto,nei Bimbos.
2022-01-13
+17
Atsakyti
qqq
reikia rinkti arba visu laiku geriausius arba dabar dirbancius/zadancius dirbti trenerius. nes dabar su kazlausku visiska pieva. cia mazdaug reitingas kas kam ant liezuvio galo.
2022-01-13
+17
Atsakyti
Berazumis
viskas kaip ir gerai, tik ka Adomas veikia cia tai nesuprantu. Nu nera jis auksto lygio ir tai irode jau daug kartu. Asistentu ir panasiai tegu buna bet auksciau , niekaip
2022-01-13
-17
Atsakyti
Eik tu nafik kosmosas
masiulis...maskoliunas :DDDDDDDD
2022-01-13
+26
Atsakyti
Kodėl Garasto nėra? Kurie čia krepšininkai balsavo? Iš sąrašo spėčiau Lavrinoviciai, Galdikas, Skučas...
2022-01-13
+20
Atsakyti
Aš irgi iš pat pradžių prunkščiojau tą reitingą pamatęs. Paskui biški nusiraminau ir pamasčiau, yra vietų kur aš nesutinku, bet čia subjektyvu. Tačiau save pagavau kitoj vietoje, kad kokia apgailėtina padėtis yra su treneriais Lietuvoje, toks ir reitingas.
2022-01-13
+12
Atsakyti
Galima spekuliuoti dėl šito reitingo,tačiau žvelgiant vien į jį ir kalbant apie pačią temą,tai Žibėną tikrai pavadinčiau labiausiai progresuojančiu treneriu.Ir aš nekalbu apie jo pasiekimus,aš kalbu apie jo krepšinio supratimą,komandos paruošimą,bendravimo ypatumus su žaidėjais ir žiniasklaida.Jis tikrai turi viską kilti į aukštą lygį,tik tam pasiekti aišku reiktų skambesnių pergalių pasiekti.O kad jų bus,net neabejoju.
2022-01-13
-12
Atsakyti
Anonimas
didesnes nesamones nesu mates
2022-01-13
+7
Atsakyti
Vėl Adomas
Ko jūs vis tą Adomą brukat? Pervertintas treneris belekaip. Su rinktine visiška bullshita. Ai nu jo sidabrą LKLe paėmė. Super pasiekimas
2022-01-13
+4
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 53

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.