Jasikevičius: apie pirmuosius metus „Barcoje“, klubo naujokus ir sudėtingą finansinę situaciją

2021-07-30 14:07
Nuotr.: Reuters – Scanpix
Nuotr. Reuters – Scanpix

„Barcelonos“ treneris Šarūnas Jasikevičius šią vasarą komplektuojant komandos sudėtį turėjo prisitaikyti prie gerokai suprastėjusios klubo finansinės situacijos.

Būtent šį aspektą treneris dažniausiai minėjo atsakinėjant į Ispanijos sporto tinklalapio „Mundo Deportivo“ žurnalisto Jose Ignacio Hugueto klausimus.

Interviu Šaras taip pat papasakojo apie debiutinį sezoną dirbant Katalonijos komandos vyriausiuoju treneriu, komandos naujokus, galimai baigtą komplektaciją ir kt.

– Treneri, ar Šarūnas Jasikevičius ir toliau sakys, ką galvoja iš tikrųjų, ar dabar jūs turite būti labiau diplomatiškas?
– Aš manau, tai priklauso nuo konkrečių situacijų. Kai turi kažką pasakyti be užuolankų – pasakai ir viskas. Kalbant, atrodo, elgiuosi teisingai, tačiau buvo ir tokių situacijų, kurios man nepatiko bei turėjau apginti save.

– Pirmieji metai „Barcelonoje“ – titulai ACB lygoje ir Karaliaus taurėje bei Eurolygos finalas. Pats būtumėte prašęs truputį daugiau, tiesa?
– Titulai yra svarbūs, kadangi jie suteikia šiek tiek ramybės, bet, mano nuomone, svarbiausia yra sukurti projektą, leidžiantį žaidėjams žinoti, kur jie atvyksta, kaip jie treniruojasi, žaidžia, koks turi būti mentalitetas. Su tinkamu nusiteikimu galime pasiekti dar daugiau. Mes siekiame nuoseklumo, kad atvykusieji į klubą suprastų, jog čia reikės rimtai dirbti. Tikėkimės, kad titulai ateis. Tik toks darbas, pasiaukojimas ir buvimas šeima rūbinėje atneša rezultatų. Tai labai sunku pasiekti, neužtenka vienerių metų.

– Ar tikėjotės, kad sėkmė jus aplankys taip greitai?
– Aš nesu tas žmogus, kuris laukia, kol kažkas įvyks. Reikia palaikyti koncentraciją kiekvieną dieną, pagrindinė idėja – įžengti į svarbiausias sezono rungtynes esant geroje fizinėje ir emocinėje būsenoje. Dabar aš negalvoju apie tai, kokią poziciją turėtume užimti kitame ACB ar Eurolygos sezone.

– Ar po metų prie „Barcos“ vairo jau galima sakyti, kad komanda žaidžia būtent taip, kaip nori Jasikevičius?
– Visada yra vietos tobulėjimui. Svarbiausias dalykas, kad sezono metu padarėme pažangą. Aš reikalavau iš žaidėjų kitokio žaidimo stiliaus, daugiau komandinio krepšinio, kur vienas krepšininkas priklauso nuo kito, mes nenorime priklausyti tik nuo vieno žaidėjo. Turime daug variantų ir stengiamės, kad kiekvienas krepšininkas pasijustų svarbus komandai bei suteiktų jai naudos.

– Kur jūsų komandai dar reikėtų pasitempti?
– Raktas į sėkmę yra disciplina bei lyderystė, o mes ties tuo patobulėjome. Jeigu matėte, kaip komanda žaidė spalio mėnesį, ir tai, kaip atrodė sezono pabaigoje, jūs pastebėsite, kad atsirado kur kas daugiau disciplinos, supratimo, kaip mes norime žaisti, kur galime žaisti laisviau, o kur drausmingiau. Mūsų svarbūs žaidėjai, tokie kaip Nickas Calathes ar Nikola Mirotičius, daug paaukojo dėl komandos gerovės. Itin svarbu, jog aukščiausios klasės europiečiai žaistų komandai. Šiandien mano diena ir aš įmetu 30 taškų, bet kitą dieną kitas žaidėjas yra geresnis bei reikia žaisti per jį.

– Ar ekonominiai sunkumai, su kuriais susiduria klubas, gali neigiamai atsiliepti komandos potencialui?
– Komandos sudėtis jau beveik yra surinkta. Reikėjo priimti sprendimus, kurie buvo nemalonūs, kaip Victoro Clavero ar Adamo Hangos atvejai. Du puikūs vyrukai, kuriais aš buvau labai patenkintas. Bet šioje situacijoje taip nusprendėme su klubo vadovybe. Aš padėkojau jiems už tai, ką jie nuveikė „Barcos“ labui. Bet situacija yra tokia, kokia yra.

– Hanga ir Claveras paliko komandą, nors turėjo galiojančius kontraktus. Ar šis sprendimas buvo priimtas daugiau dėl pakitusios ekonominės situacijos, ar dėl techninių klausimų, susijusių su žaidėjais?
– Taip, šimtu procentų. Diena iš dienos stebime situaciją, kreipiame dėmesį, kaip klubo vadovybė reaguoja, kad žinotume, kiek turime lėšų atlikti ėjimams, pasirašyti naujus kontraktus. Turime naują prezidentą, jis mato, kokia yra ekonominė situacija. Ir ji – gana sunki. Yra kaip yra. Stengiamės išlaikyti branduolį ir pridėti keletą naujų žaidėjų. Reikia dairytis ir į ateitį, nes komandoje jau yra nemažai krepšininkų, perkopusių 30 metų ribą, dėl to reikia integruoti jaunimą. Tai nėra lengva užduotis.

– Kiek mažės klubo biudžetas?
– Apie šiuos dalykus aš nežinau. Dedame pastangas, kad pasirašytume kontraktus pagal savo turimas galimybes. Tai, ką pavyko nuveikti, vertinu teigiamai.

– Keturi išvykstantys žaidėjai jau buvo patvirtinti oficialiai (Hanga, Claveras, Pustovijus ir Westermannas) ir dar dėl vieno laukiame galutinių patvirtinančių žinių (Bolmaro). Kita vertus, buvo skelbta tik apie tris naujokus (Šanli, Jokubaitis ir Laprovittola). Panašu, kad į komandą dar atvyks vienas krepšininkas – lengvasis krašto puolėjas. Ar „Barcelona“ turės mažiau žaidėjų?
– Tikrai taip. Praeitų metų sezone buvo 16 žaidėjų, kitame sezone, manome, jog sudėtyje bus 12 arba 13 krepšininkų. Yra žmonių, kaip Sergi Martinezas, kurie nusipelnė vietos savo žaidimu. Dabar turime, ką turime.

– Manau, kad jūs turėtumėte žinoti šią situaciją dėl tolimesnių komplektavimo veiksmų – ar Pau Gasolis liks klube?
– Šiuo metu Pau dar nėra apsisprendęs dėl savo ateities. Kalbant apie mus, darysime savo darbą.

– Bet jei jis vis tik nuspręstų tęsti karjerą Katalonijos klube, čia jam neliktų pinigų…
– Manau, kad tokiame klube kaip „Barca“, būnant Pau Gasoliu, prezidentas išspręstų šį klausimą (juokiasi).

– Ar buvo mezgami kontaktai bandant išsiaiškinti, ar yra galimybė prisivilioti Marcą Gasolį?
– Ne, šiuo metu to nebuvo. Mes jau turime penkis priekinės linijos krepšininkus. Visgi Pau ir Marcas yra ypatingi krepšininkai, manau, su jais gali eiti į klubo prezidento biurą. Nors, kaip ir sakiau, ketvirtoji ir penktoji pozicijos jau yra užimtos.

– Gal galite daugiau pasakyti apie Šanli, pirmąjį „Barcelonos“ papildymą?
– Svarbus aspektas apie Šanli yra tai, kad jis yra šiek tiek kitoks žaidėjas nei Brandonas Daviesas ar Pierre’as Oriola. Jis taip pat skiriasi ir nuo Rolando Šmito, kartais irgi rungtyniaujančio penktoje pozicijoje.

Šanli žaidžia panašiai kaip Pau, jis gali atsidengti ties tritaškio linija ir atakuoti iš distancijos. Tokie aukštaūgiai dabartiniame krepšinyje gali sukelti daug bėdų priešininkų komandoms. Šanli tiko mums ir dėl finansinių klausimų, ir dėl paties žaidėjo noro rungtyniauti ekipoje.

– Pasirašant kontraktą su centro puolėju, atstovavusiu Eurolygos čempionams, tarsi vienu šūviu nušaunate du zuikius, kai sustiprinate savo žaidimą, bet tuo pačiu susilpninate pagrindinių varžovų komandą.
– Taip, bet idėja negali būti kažką susilpninti, idėja yra sustiprinti savo komandą. Šis aukštaūgis labai patobulėjo per pastaruosius dvejus metus, jis turi patirties žaidžiant svarbiausius mačus. Tikiuosi, viskas klostysis gerai.

– Ką gali duoti Rokas Jokubaitis?
– Jokubaitis praėjusiame Eurolygos sezone šalia Usmano Garubos buvo vienas iš dviejų geriausių jaunųjų krepšininkų. Jis jau ilgai žaidžia krepšinį, aš puikiai jį pažįstu nuo „Žalgirio“ laikų. Tikimės, kad jis rungtyniaus tiek pirmoje, tiek antroje pozicijose, visai kaip tai darė Bolmaro. Vis tik jie yra šiek tiek skirtingo profilio krepšininkai. Galvojant apie ateitį, tolimesnę perspektyvą, komandai reikia šviežio kraujo. Jis gali likti „Barcoje“ ilgam laikotarpiui, bet dar vyks NBA naujokų birža (NBA naujokų birža dar nebuvo įvykusi tuomet, kai Šarūnas Jasikevičius davė interviu – aut. past.). Pažiūrėsime, kaip viskas susiklostys.

– Bet šią vasarą nėra jo išėjimo sąlygos, tiesa?
– Manau, ji dar gali išlįsti.

– Kitaip tariant, NBA komandos gali pasikviesti Jokubaitį už Atlanto, jeigu jis būtų pašauktas aukštu šaukimu?
– Taip. Idėja tokia, jog žaidėjas lieka su mumis, bet jis nėra apdraustas. Jei Rokas bus pasirinktas labai aukštai, tai reikš, jog NBA komanda nori jį matyti pas save jau dabar. Jei taip nutiks, turėsime imtis dar vienos korekcijos, bet tikiuosi, kad Rokas liks pas mus.

– Klubas pranešė apie dar vieną papildymą – Nicolasą Laprovittolą. Tai buvo kiek nustebinęs ėjimas, nes jis nukrypsta nuo idealaus žaidimo profilio, kuriame viskas prasideda nuo gynybos.
– Nico turi daug patirties, jis paskutinius 4-5 mėnesius gerai žaidė „Real“ klube. Jis yra kitoks įžaidėjas nei Calathes ar Jokubaitis, o man labai svarbu turėti skirtingus krepšininkus. Jis jau žino, ką reiškia žaisti aukščiausiame lygyje. Nico mums tiko dėl daugelio priežasčių.

– Komandai trūksta tik lengvojo krašto puolėjo?
– Mes dairomės šios pozicijos krepšininko, bet viskas priklauso nuo to, ką sako mūsų viršininkai. Ar yra pinigų, ar ne, ar įmanoma, ar ne. Gyvename diena iš dienos. Prieš metus visi sakė, kad mums trūksta trečios pozicijos žaidėjo, bet mes žaidėme su Abrinesu, Adamu Hanga, Kuričiumi... Taip pat turime Sergi Martinezą.

– Norite pasakyti, kad klubas trečios pozicijos krepšininkui nebeturi pinigų?
– Dabar neturime galimybių jį pasikviesti, negali užlipti laiptais ir paprašyti pinigų. Žinome, kokia yra klubo ekonominė situacija...

– Tai reiškia, kad klubo komplektacija galbūt jau yra baigta?
– Gali būti. Jeigu kažkas pasirodys, turėsime užlipti laiptais ir tuomet mums bus pasakyta, ar galime tai padaryti. Manau, kad tai priklauso nuo kitų dalykų. Futbolo ir viso kito. Turime laukti. Dabar NBA rinka tik prasidės, bet šiemet turime aiškius apribojimus.

– Taip „Crvena Zvezda“ dėl pinigų klausimo galėjo nukonkuruoti „Barcą“ kovoje dėl Nikola Kaliničiaus.
– Būtent, taip jau yra, mums situacija klube yra gana aiški.

– Jeigu būtų trečios pozicijos žaidėjas, kurį galėtumėte pasikvieti, kokio tipo žaidėjo norėtumėte?
– Žinau, kad jūs kalbate apie pozicijas, bet man patinka universalūs žaidėjai, kurie gali žaisti keliose pozicijose. Ypatingai gynyboje. Aš neieškau trečio numerio, galbūt aš ieškau žaidėjo, kuris galėtų gintis, kadangi mes praradome Claverą, Bolmaro, Hangą. Šiuo metu esame patenkinti dėl to, ką turime.

– Praėjusį sezoną kalbėjote apie tai, kad komandai reikia daugiau blogiukų. Ar Šanli, Jokubaitis ir Laprovittola yra tokie žaidėjai?
– Argentinietis komandoje visada yra gerai. Iš Jokubaičio ir Šanli to turime išgauti daugiau. Rokas yra mūsų ateities žaidėjas, bet to šiek tiek prašysime iš Šanli.

– Ar su žaidėjais deramasi dėl mažinamų atlyginimų?
– Tai – ne mano srities klausimas, manau, kad klubas atlieka savo darbą. Naujasis klubo prezidentas rado ne pačią geriausią situaciją.

– Ar klubas jūsų prašė susimažinti atlyginimą?
– Ne, manęs to neprašė. Žinau, kad jie turi pasikalbėti su žaidėjais, galbūt po to kalbėsis su manimi.

– Ar komanda po pakeitimų prarado konkurencingumą?
– Nemanau. Galbūt mes esame kitokie, bet nemanau, kad praradome konkurencingumą. Beveik visą praėjusį sezoną žaidėme be antro įžaidėjo, o dabar jį turime. Praėjusį sezoną neturėjome aukšto vidurio puolėjo iki tol, kol atvyko Pau, o dabar jį turime nuo pradžių. Galbūt sudėtis dabar yra labiau sustyguota. Mes netekome gynybinių žaidėjų, dėl to turėsime dar daugiau dirbti. Žaidėjai turės tai suprasti. Bet mes patobulėjome kitose vietose.

– Atrodo, kad „Real“ turi mažiau finansinių suvaržymų, jie jau pasirašė sutartis su Heurteliu, Hanga, Willliamsu-Gossu, Yabusele, praėjusį sezoną juos papildė Poirier. Ką manote apie „Real“?
– Madridas visada bus Madridas, jie visada turi gerą komandą. Jų pasikviesti žaidėjai manęs nenustebino.

– Tai, kad su „Barcelona“ išsiskyrę Heurtelis ir Hanga papildė „Real“, suteikia šiek tiek daugiau spaudimo?
– Spaudimas, kurį keliu sau ir savo žaidėjams, yra didesnis nei kelių žaidėjų persikėlimai. Tai yra rinkos dalykai ir mes turime su tuo susitaikyti. Dabar turiu sutelkti dėmesį į tai, kaip į komandą įtraukti Laprovittolą, o kiti dalykai yra skirti žiniasklaidai.

„Barcelonos“ sudėtis:

„Barcelona“

Pozicija Žaidėjas Sutartis
PG Nickas Calathes iki 2023 m.
PG Rokas Jokubaitis (naujiena) iki 2025 m.
PG Nicolas Laprovittola (naujiena) iki 2023 m.
PG Leandro Bolmaro iki 2023 m.
SG Cory Higginsas (naujiena) iki 2024 m.
SG Kyle'as Kuričius iki 2023 m.
SF Alexas Abrinesas (naujiena) iki 2026 m.
PF Nikola Mirotičius iki 2025 m.
PF Rolands Šmits iki 2022 m.
PF Sergi Martinezas (naujiena) iki 2024 m.
C Brandonas Daviesas iki 2022 m.
C Sertačas Šanli (naujiena) iki 2023 m.
C Pierre'as Oriola iki 2024 m.
Treneris Šarūnas Jasikevičius
Sutartys baigėsi Pau Gasolis, Artiomas Pustovijus (negrįš), Victoras Claveras (negrįš), Adamas Hanga (negrįš), Leo Westermannas (negrįš)
Domina  


Komentarai:

antanas
svarbiausia reik suprasti pagaliau kad ne sau zaidziat o sirgaliams
2021-07-30
+2
Atsakyti
ed
Kol kas ta Barca nieko įspūdingo neatrodo.. Pirkiniai labai jau tokie pasyvūs, jokių rimtų pirkinių.. Tai net nežinau. Vos ne Žalgiris kiečiau atrodo :D
2021-07-30
+3
Atsakyti
alioalio
pagal sudeti,tai barcelona man silpniau atrodo uz Efes,armani,CSKA,real madrid, net sakyciau,man zenito sudetis rimciau atrodo nej barcelonos...
2021-07-30
-1
Atsakyti
Anonimas
Kažin, kaip gali netikti Heurtel, bet tikti Laprovittola. Na, nebent jų algų skirtumas gana didelis.
2021-07-30
-1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 6

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.