Marius Grigonis – apie akis atvėrusią patirtį Sibire, neapykantą ir reakciją į LKF rinkimus

Jonas Miklovas
BasketNews žurnalistas
2021-09-12 09:32

Nors Marius Grigonis šiomis dienomis Kipre mėgaujasi paskutiniais kaitriais šių metų saulės spinduliais, mintimis jis yra už tūkstančių kilometrų. Lietuvoje likusi krepšininko žmona Salomėja gyvena antrojo kūdikio laukimu – Grigonių šeimą netrukus papildys dukrytė.

Iš rankų nepaleisdamas telefono ir laukdamas žinių iš namų, 27 metų gynėjas jau yra sutaręs, kad vos tik žmona pagimdys, Maskvos CSKA jį išleis kelioms dienoms į Kauną.

Skristi į Lietuvą tiesiai iš Kipro net būtų patogiau, kadangi šią salą su gimtine jungia tiesioginiai skrydžiai, ko jau kurį laiką nebėra tarp Lietuvos ir Rusijos.

Šiaip ar taip, ilgi ir sudėtingi skrydžiai, gyvenant Maskvoje, greitai Grigoniui taps įprastais. Kas laukia, jis galėjo pajusti jau per pirmąją sezono išvyką.

Vos tik susirinkę į treniruočių stovyklą, rugpjūčio trečiąją savaitę CSKA krepšininkai išskrido į Sibiro glūdumoje esantį Norilsko miestą, kur įsikūrusios pagrindinio klubo rėmėjo, „Norilsk Nickel“, kasyklos. Po 4,5 val. trukusio skrydžio jie atsidūrė vietoje, kuri nuo Kipro skiriasi kaip diena nuo nakties.

„Pats niekada nesugalvotum ten važiuoti, bet buvo žiauriai įdomu, – tinklalapiui BasketNews pasakojo Grigonis. – Ten praleidome tris dienas, viską pamatėme iš arti: pastatus, vietinių gyvenimą. Paskui gali palyginti, kaip mes gerai gyvename ir kaip gali būti.

Ten oras yra labai užterštas. Matėme daug įdomių dalykų, lindome po žeme, išvydome, kaip gyvena ir dirba šachtininkai. Patys turėjome apsirengti jų aprangą, parodė, kaip išgauna nikelį, kitus metalus. Buvo įdomu, bet po žeme išbuvome kokias dvi valandas, tai viskas prailgo. Prisiuostėme benzino, dujų kvapo, o šachtininkai ten išbūna po 12 valandų per dieną. Vėl išmoksti vertinti, ką turi.“

Susipažinę su rėmėjų darbo specifika, po to CSKA krepšininkai jau patys savo amato gudrybių mokė šachtų darbuotojus. Draugiškose rungtynėse su Norilsko mėgėjų komanda CSKA šventė pergalę 142:70.

Taip neįprastai prasidėjo naujas Grigonio gyvenimo etapas, kuriam jis pasirašė žaisdamas geriausią karjeros sezoną.

Trečius metus atstovavęs Kauno „Žalgiriui“, Grigonis Eurolygoje praeitą sezoną rinkdavo po vid. 13,4 taško ir pavasariui vos įsibėgėjus susitarė su Maskvos CSKA.

Tai nebuvo lengvas sprendimas, bet solidus trejų metų kontraktas ir galimybė žaisti vienoje geriausių Eurolygos komandų buvo per dideli argumentai „už“.

Grigonis žinojo, kad toks jo pasirinkimas sukels Lietuvos krepšinio gerbėjų neapykantą, tačiau gautas šlykščių žinučių kiekis vis tiek nemaloniai nustebino.

„Viso sezono metu vos ne tie patys žmonės rašo kažkokius blogus dalykus. Nėra malonu, negali sakyti, kad nė kiek nesvarbu, – atviravo krepšininkas. – Tiek neapykantos... Daug žmonių nori būti tavo vietoje, kitiems svarbios konkrečios rungtynės. Jei kažkas nepaeina, pirmas dalykas, kurį nori daryti – atakuoti. Nežinau, ką tuo laimi žmonės, bet šiais laikais taip yra.“

„Tai tie žmonės, kurie tapatina mano pasirinkimą su politika, – tęsė Grigonis. – Tikėjausi, kad bus dalis tokių žmonių, bet jei esi sportininkas, tu nori žaisti geriausiame klube ir siekti aukščiausių rezultatų bei būti apsuptas talentingiausių žaidėjų ir geriausio trenerio. Nesvarbu, ar krepšinis, ar lengvoji atletika, tu visada nori siekti aukščiausių rezultatų.

Kai tos profesionalios karjeros tiek telikę... Negali leistis į politikas ar dar kažką. Čia to nėra ir negaunu kažko. Su rusais bendraujame kaip ir su likusiais.“

Nors stengiasi nekreipti dėmesio į nepažįstamųjų blogas žinutes, Grigonis pripažino, kad praėjusio sezono pabaigoje jį buvo apnikusios dvejonės.

Tapęs naudingiausiu Eurolygos spalio mėnesio žaidėju, išplėšęs paskutinės sekundės pergales prieš Miuncheno „Bayern“ ir „Valencią“, Grigonis spalio – sausio mėnesiais Eurolygoje rinko po 14,5 taško. Vasario – balandžio mėnesiais šis rodiklis smuko iki 10,8.

Tai – ne dramatiškas smukimas ir vis dar solidūs skaičiai, bet kai ne tik fanai ir žiniasklaida, bet ir šeima, bičiuliai, artimiausia aplinka – kai visi aplink kalba tik apie krepšinį ir „Žalgirį“, sunku nuo to atsiriboti, sako Grigonis.

„Tada ateini žaisti lyg su akmenimis ar plytomis, – pasakojo gynėjas. – Tada nepasiseka, visi pradeda pilti dar labiau iš visų pusių. Tas tikrai pridėjo.

Bet kokie čia pasiteisinimai. Esi profesionalas, už tai gauni pinigus ir turi su savimi dirbti. Man turbūt nepasisekė to padaryti, bet vis tiek sakyčiau, kad neblogai žaidėme, turėjome neblogą sezoną ir tai padėjo man atsidurti čia.“

Dirbti su savimi Grigonis praėjusį sezoną turėjo labai daug. Nusišypsojęs, kad kaip ir visi lietuviai jis savo galvos dramas sprendžia tyliai užsidaręs kamputyje, Grigonis pripažino, kad psichologija yra tema, kuri visą krepšininko karjerą eina šalia, net jei apie tai garsiai nekalbama.

Jo atveju atsvara ramybės paieškai yra religija.

„Tu visą laiką šneki su Dievu, ar į tą pačią bažnyčią nueini, – pasakojo Grigonis. – Gal nebūtinai su Dievu, o su savimi šnekiesi, bandai rasti sprendimus, kažkaip nuraminti save. Aš pasitikiu, kad Dievas saugos mane.

Man gal lengviau nei tiems, kurie netiki, nes aš turiu į ką atsiremti. Kai būna labai blogai, kažką aš turiu. Tas padeda.“

Nuotr. BasketNews/D.Repečka

Pasiekti vidinę ramybę nepadėjo ir šios vasaros patirtis su Lietuvos rinktine. Mūsiškiai krito atrankos turnyro finale ir pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje nepateko į olimpines žaidynes.

Grigonis per ketverias atrankos rungtynes pelnydavo po 10,3 taško, tačiau pataikė tik 11 metimų iš 32 (34 proc.).

Jis sako po atrankos turnyro išvykęs atostogų, išsijungęs telefonus ir norėjęs kiek įmanoma atsiriboti nuo krepšinio.

Ir nors po atrankos turnyro praėjo jau du mėnesiai, Grigonis apie savo pasirodymą gavo priminimą šią savaitę.

Po to, kai antradienį Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu tapo Vydas Gedvilas, Grigonis „Instagram Story“ pasidalijo žinute su klaustukais ir uždengto veido emoji.

Krepšininkas sako taip tik sureagavęs į rinkimų, kuriuose palaikė kitą kandidatą, rezultatus.

Visgi tokia jo reakcija užkliuvo Linui Kleizai, kuris „Pikenrolo“ tinklalaidėje prikišo, kad Grigoniui „nereikėjo malti šūdo atrankoje, tada nereiktų ir už galvos imtis“.

Grigonis sako tokiais atvejais gaunantis žinutes iš draugų ir artimųjų, todėl praleisti skambių Kleizos žodžių negalėjo pro ausis.

„Yra tiesos jo žodžiuose, tikrai gerai nežaidžiau, – pripažino Grigonis. – Žinant Kleizą, kad irgi iš Aleksoto, tai jis pasako, ką galvoja. Tai gerai. Gal todėl ir žiūri jo podkastus. Nežinau, kiek jis yra populiarus, bet gal tokių dalykų reikia.“

Grigoniui istorijų šalia aikštelės pastaruoju metu netrūksta. Tačiau sezonui nenumaldomai artėjant, jis visą dėmesį pradeda skirti didžiausiam karjeros iššūkiui.

Išsamiau apie žaidimą geriausioje karjeros komandoje, reiklų Dimitrį Itoudį, pasikeitusį požiūrį į Aleksejų Švedą ir kitą – BasketNews pokalbyje su Grigoniu.



Komentarai:

blond gal kita karta paaiskins
sitas ryzikas paskutiniu metu ir toliau rodo, kad jam labiau blond gal net tiktu but. Matai dbr suzinojo apie sibiro sunkumus. Galetu dar paporint kaip jis ten sake Ryte nezaistu, nes priesas didelis, o i cska nuvaziuot jokiu priblemu, nors dar didesnis priese buvo komanda
2021-09-13
+16
Atsakyti
Anonimas
Parsiduoti okupantams yra gyvenimo klaida, px tie pinigai. Jis vistiek gi butu uzdirbes belekiek. Jo pacio gimineje greiciausia yra istremtu i sibira ar net i ta pati Norilska - ten daug musu tautieciu yra prazuve.
2021-09-13
-3
Atsakyti
tomygun
Kavenski ir likusios lietuvos bulves komentaruose demonstruoja savo intelekta. Senai taip nesijuokiau
2021-09-12
-4
Atsakyti
...
jis nebepazaidzia nuo tada kai gavo skiepa :))
2021-09-12
+10
Atsakyti
Anonimas
kacapų išpera
2021-09-12
-19
Atsakyti
Qwertyyyyyyy
Nepavydekit nevykeliai ! Mldc marius.
2021-09-12
-2
Atsakyti
fghgh
Truputi juokinga, kad reikejo pamatyt sachtininkus, jog pradetu vertinti ka turi. Seni, tu gauni milijonus metydamas kamuoli i krepsi.
2021-09-12
-2
Atsakyti
Ąžuolas
Geras, paprastas interviu, šaunuolis Marius
2021-09-12
-4
Atsakyti
Sheffield
dar viena kurnikova. princesius. o kai dar parase apie dievus kazkokius, religijas, tai isvis kaip asmenybe liko zemiau plintuso
2021-09-12
+1
Atsakyti
Nusvitimas
A ka as sakiau Grigonisasas? :D
2021-09-12
-7
Atsakyti
Belekas
Kai paciam i CASK eit - tai visi turi skirti krepsini ir politika. Kai nepatikes kandidatas laimejo LKF - tai krepsininkui politika galima komentuoti. Dviveidis šudžius ir tiek. Aikstelej irgi paskutiniu metu daugiau laiko praleidzia guledamas ant oarketo ir gincydamasis su teisejais bei zaisdamas. Linkiu pagaliau visa tai susitvarkyti ir visa demesi skirti zaidimui - tada galetu daug geresniu zaideju,o gal ir zmogumi, tapti.
2021-09-12
-15
Atsakyti
kas cia snekat apie kleiza tai atskirkit krepsininka ir asmenybe. kaip zaidejas kleiza buvo puikus, nebijojo imti ant saves ir buvo vienas dominuojanciu zaideju europoj. bet po traumos ir baigus karjera jam susisuko sarabanai. visada buves istikimas zalgiriui jis pasidare didziausias kauno heiteris. o juk dar traumos metu zalgiris kazkiek sieke su juo pasirasyti sutarti. tai arba kazkokia juoda kate ten tarp ju prabego ir kleiza dabar ale parodysiu zalgiriui kokie jie lochai kad su manim nepasirase arba jis siaip totalus menkysta. klausyti jo arogantisko dergimo ant savo gimto miesto tai tas pats kas spjauti i savo atvaizda veidrodyje.
2021-09-12
-5
Atsakyti
Anonimas
nepamirskit, kad, kai miklovas pernai skelbe apie tai, kad grigonis keliasi i CASK'a, tai pats jisai nuolatos tai neige. O galu gale ten ir nuvaziavo. Tai ar ne melagis tas grigonis ?
2021-09-12
-9
Atsakyti
Dviveidis
Niekad nerašau komentarų, bet nu nesusilaikiau šį kartą... Grigonis yra visiškas dviveidis, pats ne tik spinduliuoja neapykanta, bet ir atvirai ją reiškią visi žino kam, o čia matai jau kai kalba pasisuka apie jį, tai jau matai vagšelis. Labai gerbiu Žalgirį, bet šito klouno niekad negerbiau ir negerbsiu.
2021-09-12
+13
Atsakyti
Anonimas
Na mums cia visiems komentuojantiems iki Kleizos pasiekimu krepsinyje labai toli.Topsportu ,,milijonieriai" bando kazka parasyti,gerai,kad anonimiskai,nes i akis zmogui nepasakytu,ka galvoja.Siaip man tai taa grigonis kazkoks ispustas burbulas.Lygina gal jis save su tikrais krepsininkais,kokie kazkada buvo Macas,Siska,Jaske...
2021-09-12
+29
Atsakyti
eee
"išmoksti vertinti tai ką turi" - šita dalis paliko įspūdį, jaučiu daugkam naudinga būtų ten apsilankyti, persivertinti vertybes
2021-09-12
+5
Atsakyti
Ayo
O Dieve mano kokia auka jis vaidina, kiek piktu zmoniu nemegsta sito genijaus. Jis devi raudonosios armijos simbolio komandos marskinelius. Ta armija istoriskai siejo toki pati blogi kaip vermachto fasistai, ir iki pat siu dienu neduoda ramybes kaimyninems salims kaip Ukraina. Jei jau eme is sito rusifikuoto grigulicos interviu, tai galejo paklaust kieno Krymas yra? Labai svarbus esminis klausimas po kurio dazniausiai kaip ir aisku pasidaro apie tokius tipelius kaip sitas krepsinio genijus, kuriam matai sita ruskyno komanda, su neaiskia biudzeto kilme, yra koks tai etalonas.
2021-09-12
-2
Atsakyti
djgaffer
Man tai yra sunku suvokti,kad vis dar yra tiek daug rusofobų ir apskritai darbo specifikos nesuprantančių žmonių.Tik parodo,kad pas mus jus deja yra dar krūva debilų.Žmogus eina en,kur moka daug,įsikalkit į savo galvas pagaliau.Gaus apie milijoną už metus,tai jam ką,reikėjo sakyti ne ir žaisti už dvigubai mažiau,nes juk taen Rusija?Nauji laikai,naujas amžius,pamirškit pagaliau tą tarybinę priespaudą,nes matosi,kad ji ne vienam žmogui sugadino psichologiją,nes vis dar rusofobų pilna.Karjera trumpa,tai ir eini ten,kur daug mokama,elementaru ir paprasta.
2021-09-12
+5
Atsakyti
blue is the color
Aišku prie miesto reikia priprasti, kai is kauno išvažiuoji
2021-09-12
+11
Atsakyti
Jou
jam ant fizo dirbti reikia jei nori pazaisti tokiam lygyje visa sezona nes nepavelka nei kontakto nei pasoka - stangines nemates
2021-09-12
+5
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 55

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.