Mindaugas Brazys: apie serbų legendą primenantį Grigonį ir pagyrimus „Žalgirio“ organizacijai bei treneriui

Tomas Vanagas
„BasketNews.lt“
2021-01-08 10:05
Nuotr.: BNS
Nuotr. BNS

Kauno „Žalgiris“ šiandien pradės Eurolygos antrojo rato kovas, kuomet namuose 20 val. priims Maskvos srities „Chimki“ iššūkį. Pirmajame rate kauniečiai rungtyniavo pagirtinai ir per 17 rungtynių sugebėjo pasiekti 10 pergalių bei užimti šeštąją vietą.

Krepšinio treneris Mindaugas Brazys interviu tinklalapiui „BasketNews.lt“ įvertino „Žalgirio“ pirmąją sezono pusę, apibūdino, kaip Martinas Schilleris prisitaikė prie Eurolygos krepšinio, papasakojo apie išskirtinį Mariaus Grigonio sezoną bei kauniečius pagyrė už atsakingą požiūrį į COVID-19 virusą.

Mindaugas Brazys iki praėjusio sezono pabaigos dirbo Vilniaus „Ryto“ trenerių štabe, anksčiau buvo ir Lietuvos rinktinės trenerių štabe, o nuo 2007 iki 2013 metų užėmė Kauno „Žalgirio“ skauto poziciją.

Šį sezoną jis kalbėjosi su Kėdainių „Nevėžiu-Optibet“ dėl vyriausiojo trenerio posto, tačiau galiausiai kėdainiškiai pasirinko kitą variantą.

– Mindaugai, kaip galite įvertinti „Žalgirio“ pirmąją sezono pusę Eurolygoje?
– Ją norėčiau suskirstyti į tris dalis. Pirmoji – atvažiavo Martinas Schilleris su savo idėjomis, žiūrėjome, kas čia bus. Tos idėjos iš pradžių teisinosi, bet gana greitai varžovų buvo išnarpliotos po kaulelį ir tuomet jos pradėjo eiti prieš „Žalgirį“. Komandos pradėjo įveikti „Žalgirio“ sistemą, o puolimas buvo, ir iki šiol yra, labiau nuspėjamas.

Po to buvo antroji dalis, komandos kritimas. Varžovai jau buvo išnarplioję žaidimą, galbūt pasitaikė stipresni oponentai ir buvo eilė pralaimėjimų.

Dabar yra trečioji dalis. Treneris jau pasikeitė, pamatė, kad su iš JAV atsivežta žaidimo sistema nelabai ką nuveiks. Pradėjo ieškoti naujovių, grįžti į europinį krepšinį, pradėjo taikyti įvairesnes gynybos sistemas. Buvo visai dėkingas momentas Steve'o Vasturia trauma, nes trečioji sezono dalis būtent su tuo ir prasidėjo. Tuomet sumažėjo rotacija, Nigelo Hayeso žaidimas trečioje pozicijoje tam tikrose vietose stipriai padėjo. Aišku, ir kai kurie varžovai pastarojoje sezono dalyje buvo iš antros turnyro lentelės pusės. Žaidimas vėl pagerėjo, atsirado mažesnė rotacija ir krepšininkai prisitaikė prie savo vaidmenų. Kaip jis pats minėjo, tikrai galima žaisti su 10 žaidėjų.

Nuotr. Scanpix

– Kas labiausiai įstrigo žaidime?
– Įdomiausia buvo tai, ką treneris į Eurolygą atsineš iš JAV krepšinio. Kaip ir pamatėme, bet taip pat pamatėme, jog negalima remtis tik tuo. Paskutiniu metu Schilleris tai puikiai daro. Iš taktinės pusės treneris turi komandą su gerais du prieš du žaidėjais. Kalbu ir apie aukštaūgius, ir apie gynėjus. Tas pats Joffrey Lauvergne'as gali greitai bėgti, statyti užtvaras, leistis, yra atletiškas, gali aukštai gaudyti kamuolius. „Žalgiris“ taip pat turi gynėjus, kurie gali puikiai prasiveržti, užbaigti atakas, atlikti perdavimus. Matosi, kad jie gerai sukomplektuoti žaidimui du prieš du, tad taip ir žaidžia.

Taktinių situacijų nėra daug, bet svarbiausia, kad jie laiko gana gerą greitį, deriniai yra gerai nušlifuoti. Manau, kad jie panašiu bagažu važiuos ir toliau, o kai tai gerai išpildo, prieš juos nėra lengva apsiginti.

– Ar pastebėjote, ar daug kas keitėsi komandos gynyboje lyginant su sezono pradžia?
– Tikrai atsirado daugiau sistemos. Pradžioje buvo naudojama amerikietiška „ice“ sistema, ji buvo pagrindinė. Nesakau, kad jos dabar nėra, jie vis dar ją taiko, bet procentiškai, ką dar daro šalia to, dabar „ice“ gynybos tikrai yra pamažėjus. Aukštaūgiai kyla aukščiau, matome, kad yra gana agresyviai bandoma atlikti stepoutą. Matome, kad yra rungtynių, kuriose yra daug keičiamasi. Ypač dabar, kai pirmoje pozicijoje „Žalgiris“ turi Walkupą, antroje – Grigonį, o trečioje – Hayesą. Galime pažiūrėti, koks jų ūgis, penketas tuomet yra labai fiziškas, jis gali laisvai keistis. „Žalgiris“ gali pasistumdyti po krepšiu, Lauvergne'as nėra geriausias gynėjas, bet tuo pačiu ir nėra prasčiausias variantas, jis – gana judrus. Sezono eigoje matome trenerio naujovių, kurios duoda rezultatų.

– Kurie žaidėjai „Žalgirio“ gynyboje yra svarbiausi?
– Jeigu žiūrint bendrai, Nigelas – geras gynėjas, Walkupas – labai geras gynėjas, Marius – geras gynėjas. Jie turi nemažai žmonių, kurie gali gintis. Su Vasturia buvo problemų, aš nesiruošiu nieko užstoti, o jeigu kažkas nori prieštarauti, galiu įrodyti ir su vaizdo medžiaga. Tikrai Vasturia kliūdavo gynyboje, o puolime yra ribotas. Jam gavus traumą, „Žalgiris“ nieko neprarado. Net sakyčiau, jog dėl to laimėjo. Tas pats Lukas – jam sudėtinga prieš fiziškesnius žaidėjus, bet perimetre, kai jam reikia judėti su kitais gynėjais, jis tai daro gana gerai ir greitai. Rokas Jokubaitis irgi įdeda maksimalias pastangas, gal kaip jaunas žaidėjas pridaro klaidų, bet irgi nėra blogas gynėjas. Yra daug individualiai gerai besiginančių žaidėjų, o tuomet ir komandinėje gynyboje yra paprasčiau.

Nuotr. KKF-Scanpix

– Ar sezono eigoje buvo didelių pokyčių puolime?
– Didelių nebuvo tikrai. Gal pavienės situacijos, po minutės pertraukėlių ar rungtynių pradžiose, bet taktinis derinių bagažas, nors neanalizuoju taip stipriai, kaip anksčiau, bet vis tiek matosi, kad tai kartojasi. Greičiausiai tas taktinis bagažas ir liks, nes toks yra trenerio braižas.

– Kaip manote, ar daug prie „Žalgirio“ geros serijos galėjo prisidėti tai, kad jie kelis savaitgalius LKL neturėjo rungtynių?
– Reikia kalbėti apie visą „Žalgirio“ organizaciją. Didžiulis pliusas, jog šiuo pandeminiu laikotarpiu buvo surinkta atsakingų žmonių grupė, kalbu ir apie žaidėjus, ir apie visą trenerių personalą, ir apie visą aptarnaujantį personalą, kuris yra klube. Mūsų valstybė yra viena blogiausių pagal viruso skaičius, bet komanda sugeba per tokį ilgą laiką turėti tik vieną COVID-19 atvejį. Šitoje vietoje yra didžiulis laimėjimas, taip automatiškai įgyjamas pranašumas prieš kitas komandas. Tu sportuoti, esi sportiniame ritme, nesergi, tavo sveikatos būklė nesuprastėja. Tu važiuoji ir važiuoji, tavo mechanizmas funkcionuoja ir įgauni stabilumo. Kitose komandose matome problemų, jos prarado ir po pusę komandos, o tie, kurie yra sveiki, jų sportavimo procesas irgi nebevyksta normaliai. Realiai tos dvi savaitės tampa mėnesiais. Čia tikrai yra didžiulis „Žalgirio“ pliusas, kad jie turi atsakingus žmones.

Taip pat „Žalgiriui“ buvo pliusas, kad jie gruodžio mėnesį LKL neturėjo daug rungtynių. Matėme, kad Martinas Schilleris LKL nebuvo mėgėjas pasaugoti žaidėjus, galbūt dabar jau pradeda vieną kitą pataupyti. Sezono pradžioje jis LKL žaidė taip, kaip Eurolygoje. Kai iškrito Rokas Jokubaitis, jiems prasidėjo bloga atkarpa, manau, jie tuomet fiziškai buvo pasėdę, nes gavosi didžiulis krūvis pagrindiniams žaidėjams. Ypač per Eurolygos dvigubą savaitę, kai paskaičiuoji, per 8 dienas sužaidžia 4 rungtynes, o tai yra didžiulis krūvis.

– Jums, turinčiam nemažai patirties skauto pozicijoje, ar „Žalgirio“ žaidimas atrodo sunkiai skautinamas?
– Jeigu atvirai, kalbant apie pavadinimus ir situacijas, kurias žaidžia, tai nemanau, kad priešininkų skautams yra labai sudėtinga. Su Jasikevičiumi būdavo kitaip, jis daug slėpdavo, o dabar Schilleris atviriau parodo. Bet to neužtenka, vis tiek reikia apsiginti, o „Žalgiris“ viską išpildo su geru greičiu ir kokybė. Nėra lengva apsiginti net ir atlikus gerą skautingą.

– Ar „Žalgiris“ sezono eigoje ėmė prisitaikyti prie varžovų?
– Kad prisitaiko geriau, tai faktas. Pradžioje man susidūrė vaizdas, kad jie apskritai žiūri ne pagal varžovą, o turi savo žaidimą ir jį rodo. Kad taip galėtumei žaisti, turi turėti 30 mln. eurų biudžetą ir visa galva geresnius žaidėjus nei varžovų. Tuomet gal ir gali taip žaisti. Bet kai esi mažesnio biudžeto komanda, turi žiūrėti, kas ką dengia, kas ką gali dengti, kas su kuo turi žaisti. Antroje pirmos sezono pusės pusėje jie tai pakeitė.

Nuotr. BNS

Marius Grigonis yra akivaizdus „Žalgirio“ lyderis (vid. 14,9 tšk.). Kaip manote, kodėl varžovams dažniausiai nepavyksta sustabdyti Grigonio?
– Buvo, kas gynėsi taip, kaip Mariui nepatinka. Berlyno ALBA jam nepatiko, tas agresyvus stepoutas, kai varžovas iškyla aukštai ir jį agresyviai stabdo su kamuoliu. Mariaus stiprybė yra tuomet, kai jis su kamuoliu įeina į vidų. Bet jeigu jam varžovai to neleidžia, tai rungtynės Mariui būna problematiškos. Jam taip pat labai nepatiko su Milanu, kai pakildavo LeDay, Hinesas, kurie yra gana aukšti, judrūs bei fiziški žaidėjai. Mariui geriau prieš save turėtų žemesnį žaidėją, tuomet jis turi ūgio pranašumą. Marius nėra toks greitas, kad apeitų varžovus, tada jis naudojasi savo ūgiu, didesne jėga, ir pralaužia. O kai turi aukštesnį ir judantį varžovą, Daviesą ar Hinesą, tai jam juos apeiti vienas prieš vieną nepavyksta. Matosi, kad jie yra neparankūs, tai jam nepatinka.

Iš esmės, faktas, kad jis žaidžia geriausią savo sezoną. Žinant jo charakterį, man nenuostabu, jog jis yra tas žaidėjas, kuris nebijo imtis iniciatyvos. Stebina iš gerosios pusės pataikymas. Jis anksčiau karjeroje nebuvo super snaiperis, o šiemet demonstruoja labai aukštą pataikymo procentą. Turbūt įdeda daug darbo. Kad yra stiprus žingsnis į priekį, tai faktas. Dabar jis yra komandos lyderis ir vienas geriausių krepšininkų Eurolygoje.

Su Grigoniu buvau susidūręs dar tuomet, kai jis buvo vaikas, o aš treneriu dirbau Arvydo Sabonio krepšinio mokykloje, esame su juo kartu važiavę ir į draugišką turnyrą Tenerifėje, jo treneris buvo Arūnas Visockas. Grigonis visada norėjo būti su kamuoliu, jau tada buvo aukštas, bet žaisdavo su kamuoliu. Nematau problemų jam ir dabar žaisti įžaidėju, matome, kad ir pasiėmęs kamuolį jis gali daug nuspręsti. Puikus krepšinio supratimas, aikštės matymas, charakteris – nebijantis rizikuoti. Jis turi daug sportininkui gerų savybių, o rezultatai ateina savo laiku.

– Ar yra žaidėjas, kurį jums pagal žaidimą primena Grigonis?
– Pirmasis, kuris krito į galvą, tai Dejanas Bodiroga. Gana aukštas, irgi žaisdavo su kamuoliu, neturėdavo išskirtinių atletinių savybių, bet sugebėdavo susikurti situacijas atakuoti. Tas metimas irgi būdavo be trajektorijos, bet pataikydavo. Marius irgi neturėjo gero metimo, jis jį patobulino, turi geresnę trajektoriją. Ir dabar technika neatrodo pati gražiausia, bet vis tiek pataiko.

– Ar Nigelas Hayesas yra antras svarbiausias „Žalgirio“ krepšininkas?
– Kad Marius yra pirmasis, turbūt niekas nesiginčys, bet aš manau, kad antro geriausio krepšininko komandoje nėra. Faktiškai visi funkcionuoja kaip komanda ir skirtingose rungtynėse gali iššauti vis kiti krepšininkai. Nesutikčiau su tuo, tų antrų geriausių žaidėjų yra daug.

– Nebūtinai antras geriausias, bet Paulius Jankūnas taip pat pastaruoju metu žaidžia labai gerai.
– Atrodo, žiūri į Jankūną, jis dažnai gana prastai pradeda sezoną, bet, atrodo, jog jis pats pasako: „Jau atėjo laikas“. Jis įgauna savo formą, pasiekia piką ir sužaidžia gerą atkarpą. Dabar būtent taip yra, galbūt ir toliau tai matysime.

– Kaip manote, koks yra „Žalgirio“ potencialas šį sezoną?
– Sunku pasakyti, manau, kad žaidėjai rungtyniauja savame lygyje. Manau, kad individualiu žaidimu jie daug nelaimės, ir toliau žais kaip komanda. Palinkėčiau, kad ir toliau juos aplenktų COVID-19 virusas ir traumos, tai yra labai svarbu. Matome, kokių problemų turi kitos komandos, su geresnėmis sudėtimis. Manau, kad tai bus esminis dalykas. Jeigu jie išlaikys tokį žaidimą, tikrai gali pretenduoti į Eurolygos ketvirtfinalį.



Komentarai:

Tavo architektas
Kaip analitikai, skautai Braziai puikūs, kaip pagrindiniai treneriai ne, antrais ir patarėjais būti gali.
2021-01-11
+6
Atsakyti
Nuliams
Ant Mindaugelio varo tie kurie isvis apie krepsi nieko neraukia.nuliai jus visi 😁
2021-01-09
+4
Atsakyti
Anon
Grigonis lietuviskas Bogdanas Bogdanovicius koks dar Bodirodga. Jie visiskai nepanasus.
2021-01-09
-10
Atsakyti
Revizor
o tai Adomaitis jo i sakius fizruko asistentu nepaeme?ziuriu,ko jis cia eksperta primeta:)
2021-01-08
-7
Atsakyti
Zalgiris
Zalgiris is kartos i Karta 💚 svarbu ir 2 Rate gerai pasiruost Maksimum
2021-01-08
Atsakyti
LKL
I Bodiroga panasesnis Jankis senatvej
2021-01-08
+5
Atsakyti
Anonimas
Grigonis yra labai geras aukstos klases zaidejas, bet jis nera Bodiroga. Ne tie ugiai ir ne tos pozicjos. Grigonis pagal ugi gali buti tik atakuojantis gynejas, nebent turetu gerus igudzius zaisti izaidejo pozicijoje, tuo metu pas Bodiroga buvo idealus ugis lengvajam krasto puolejui. Kitokio stiliaus zaidejai ir viskas.
2021-01-08
+7
Atsakyti
Anonimas
2021-01-08
+13
Atsakyti
wtf
Tas klaunas su savo tevu buvo pirmieji kurie nurasinejo Zalgiri ir Shilleri, o dabar....? Eggzpertas, populistas
2021-01-08
+4
Atsakyti
RYTAS-PADARYTAS :DDDDD
VA TAIP VAT. PRIES KELETA SAVAICIU APSIKO RYTA SU SAVO INTERVIU, O DABAR PAGYROS LEGENDAI-ZALGYRIUI. 😂😂😂🤣🤣🤣🤣 KOKIA ORGANIZACIJA TOKIE IR KOMENTARAI
2021-01-08
+5
Atsakyti
x
Grigoniui man atrodo iki bodirogos trūksta 4 cm ir nieko čia nepadarysi visada jų truks. šiaip po Šiškausko Macijausko eros pagaliau nors kažkas panašaus į žvaigždę šioje pozicijoje.
2021-01-08
+8
Atsakyti
Anonimas
Kas cia per zurnalistas (tu Vanagai?) vis kisa Hayesa i klausimus? Hayes tesuzaide pora rungtyniu padoriai. Jis geresnis uz Vasturia, taip, bet Zalgiryje yra daug daugiau svarbesniu krepsininku.
2021-01-08
+15
Atsakyti
Klajoklis
Jauniesiems "experDams" paaiskinsiu - Macas, jis gi Arvydas Macijauskas, iki pusprotybes bei asaru davesdavo tokias zvaigzdes, kaip Danilovicius. Macas - puolimo monstras ir gynybos asas!
2021-01-08
+1
Atsakyti
Klajoklis
Nustebau, kad sitas zmogus issake visas mano mintis apie Zalgirio komanda!!! - vasturijau, eik namo! - , Du like "zalgirieciai" pradzioje sezono grybauja, bet kai isivaziuoja... Jankunas - jega, Milaknis - medine katapulta, bet rimtas ir gresmingas stacionarus ginklas. Tik del Grigonio, kaip gynejo nesutinku - gynyboje Marius 50/50, ne Shved`as visiskas, bet ir ne Macas...
2021-01-08
+1
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 23

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.