Latvijos krepšinio veidas Porzingis: „Lietuvos tikslas turi būti medaliai“

Lukas Katilius
BasketNews žurnalistas iš Rygos (Latvija)
2022-06-23 11:45

Latvijoje jis – didžiausia žvaigždė. Rygos arenos koridoriuose ramybės neradęs Kristaps Porzingis vis ieškojo, kaip išsmukti pro nuotraukų ištroškusius fanus, bet penketą minučių vis tiek turėjo paskirti.

Liepojoje gimęs Latvijos krepšinio pasididžiavimas pabaigė nuotraukų sesiją ir nusišypsojęs pamojavo fanams. Atrodė, kad šiandien jo darbai baigti, bet teko dar sykį stabtelėti.

„Aš tau už jį patį galiu atsakyti, kad Kristaps negali šnekėti“, – vadovavo latvių atstovas spaudai.

Fotogalerija

Kiek keistai savo kolegą nužvelgęs Porzingis apstulbo.

„O gal padarom? Čia juk Lietuvos žiniasklaidai, ar ne? Važiuojam“, – pats trumpam pokalbiui su BasketNews pristojo Porzingis.

Centras trečiadienį iš šono stebėjo, kaip jo tėvynainiai 70:52 įveikė lietuvius. Nors pats Porzingis žaisti negalėjo, bet vien jo būtis ant suolo gerina komandos psichologinę savijautą.

Latviams ir dabar norėtųsi išbandyti Porzingį prie naujojo trenerio Luca Banchi, bet jį stabdo NBA draudimo klausimai. Vis tik 2021-22 m. sezoną Dalaso „Mavericks“ pradėjęs ir Vašingtono „Wizards“ užbaigęs krepšininkas BasketNews atskleidė, jog šią vasarą jis apsivilks nacionalinės rinktinės aprangą.

„Žaisiu rugpjūčio lange, bet, deja, ne šiame“, – sakė Porzingis.

Latviams ši vasara yra kiek liūdnesnė nei 24 rinktinėms, kurios ruošiasi Europos čempionatui. Kaimynai į žemyno pirmenybes nepateko ir siekia bilieto į 2023 m. pasaulio čempionatą.

Latvijos rinktinė pirmajame atrankos etape turi 3 pergales ir 1 pralaimėjimą bei bilietą į antrąjį etapą. Birželio 30 d. jų laukia akistata namuose su serbais, o liepos 3 d. – išvykoje su slovakais.

Antrojo etapo langas vyks rugpjūčio 24-28 dienomis. Būtent jame ir dalyvaus Porzingis. Tačiau net ir likus be Europos čempionato, latvių žvaigždė įžvelgia gerą progą pasitreniruoti prieš ekipą, kuri vis dar kelia sentimentus sirgaliams.

„Visada buvo, visada ir bus, – paklaustas, ar latvių ir lietuvių akistatos vis dar yra derbis, atsakė Porzingis. – Tačiau manau, kad abi komandos nebuvo geriausios formos. Abi komandos dar bando rasti ritmą. Tai nebuvo rungtynės, kur turi atiduoti viską. Vis tiek buvo smagu žiūrėti, smagu nugalėti ir gera žaisti prieš Lietuvą.“

„Mums dabar svarbu patekti į pasaulio čempionatą, – pridėjo 221 cm ūgio bokštas. – Tai – pagrindinis tikslas. Dėl to ir smagu žaisti prieš Lietuvą, įgyti patirties ir pasiruošti svarbiausiems mačams.“

Tuo metu Lietuvos rinktinei tai bus labai užimta vasara. Be dviejų FIBA langų, laukia ir rugsėjo mėnesį startuosiantis Europos čempionatas.

Praėjusiame Europos čempionate, kuris vyko 2017 m., latviai pasirodė geriau nei lietuviai. Ketvirtfinalyje jie krito prieš būsimus čempionus slovėnus, o Lietuvą aštuntfinalyje eliminavo Graikija.

Vis tik Porzingis įžvelgia, kad Lietuvos rinktinė bus viena stipriausių rinktinių bei ragina nesižvalgyti į pavardes.

„Lietuva visada yra gera komanda. Nebuvo tokių metų, kad jūs nepretenduotumėte į medalius. Galvoju, kad jums ir turi būti toks tikslas, nepaisant to, kas atvažiuos iš žaidėjų. Lietuva turi aukščiausio lygio talentus ir vieną geriausių komandų Europoje kasmet“, – sakė Porzingis.

Puikiai NBA virtuvę išmanantis Latvijos krepšininkas turėjo progą įvertinti ir ilgai lauktą Igno Brazdeikio debiutą su Lietuvos marškinėliais.

Brazdeikis per 22 minutes surinko 13 taškų (3/6 dvit., 2/2 trit., 1/1 baudų), atkovojo 7, prarado ir perėmė po 1 kamuolį, atliko rezultatyvų perdavimą, 4 kartus prasižengė, išprovokavo 2 pražangas bei sukaupė 18 naudingumo balų.

Lietuvos ir Kanados pilietybes turintis žaidėjas buvo arti to, kad žaistų kartu su Porzingiu. 2019 m. sausį latvis buvo išmainytas iš Niujorko į Dalasą, o tų pačių metų lapkritį Brazdeikis debiutavo su „Knicks“ marškinėliais.

Po rungtynių debiutantas pasišnekučiavo su Porzingiu, kitu NBA latviu Daviu Bertaniu. Porzingis teigė, kad Brazdeikiui dar reikia duoti laiko, bet FIBA krepšinyje jis gali dominuoti.

„Galbūt jam reikės šiek tiek laiko įsivažiuoti, nes jis studijavo už Atlanto. Kuo daugiau jis susipažins su FIBA taisyklėmis, Europos krepšiniu – tuo geresnis jis bus“, – sakė Porzingis.

Kalbant apie klubinį sezoną, Porzingiui tai buvo labai permainingi metai. Daugiau nei trejus metus Dalaso „Mavericks“ praleidęs latvis buvo priverstas keltis kitur – likus valandai iki mainų laikotarpio pabaigos jis buvo išmainytas į Vašingtono „Wizards“.

Porzingiui tai antras kartas karjeroje, kai jis išmainomas. 2019 m. sausį latvis mainų būdu paliko Niujorko „Knicks“.

Be jo „Mavericks“ nukeliavo iki Vakarų konferencijos finalo, o Porzingis su „Wizards“ liko už įkrintamųjų borto – 12 vieta Rytuose (35-47).

Šį sezoną Porzingis sužaidė 51 rungtynes, per kurias fiksavo 20,2 taško, 8,1 atkovoto kamuolio ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

„Manau, kad bėgant sezonui mano žaidimas gerėjo, – savo sezoną įvertino Porzingis. – Prieš tai mane stabdė traumos, COVID-19 ir taip toliau. Tačiau džiaugiuosi, kad atsidūriau Vašingtone. Tai yra gera organizacija, puikiai man padeda.

Galvoju, kad bus svarbu gerai pradėti kitą sezoną. Dėl to turime tą gerą emociją persinešti į kitus metus.“

Nuotr. Kevin Jairaj-USA TODAY Sports-SCANPIX

2019-ųjų vasarą Porzingis pasirašė 158 mln. JAV dolerių penkerių metų trukmės sutartį. Kitame sezone jis uždirbs 33 mln., o 2023-2024 m. sezone, jei pasinaudos numatytu pliusu, 36 mln. dolerių.

Dabar centro užduotis yra paversti „Wizards“ čempioniška komanda. Nuo 1997 m., kai komanda pakeitė pavadinimą iš „Bullets“, tą daryti sekėsi sunkokai.

Vašingtono ekipa per 25 metus nežengė toliau nei Rytų konferencijos atkrintamųjų antrasis etapas. Pastarąjį rezultatą pavyko užfiksuoti keturis kartus. Nepaisant neįkvepiančios istorijos, Porzingis mano, kad Vašingtone įmanoma pasiekti pergales.

„Taip. Negaliu sakyti kitaip, – paklaustas, ar tiki „Wizards“ projektu, nusišypsojo Porzingis. – Manau, kad „Wizards“ viską daro gerai, nori laimėti ir paversti mus čempioniška organizacija.“

Lietuva ir Latvija netrukus sužais dar vienas draugiškas rungtynes. Birželio 26 d. (sekmadienį) ekipos susitiks Šiauliuose.

Igno Brazdeikio debiuto momentai:

Rungtynių apžvalga:

Maksvyčio komentarai:

Brazdeikio komentarai:



Komentarai:

Anonimas
Bus krachas tai rinktinej su tuo maskvinu.
2022-06-24
-2
Atsakyti
A.
latvisi trečdaliu mazdaug tyri mažiau gyventojų nei kes. talentų išaugina bene daugiau nei mes. pusiau pajuokaujant - gal jau laikas is jų mokintis?
2022-06-24
+8
Atsakyti
Vau
Latviai surinktu ka tu geriausio ir sluotu Lietuva,Pirzingis geresnis ir uz Valanciuna ir Saboni o kur dar Bertaniai,Curucs,Smidt yra pas tuos latvius is ko rinktis
2022-06-24
+5
Atsakyti
Anonimas
kiek siais metais geresniu zaideju nezaide nba all stars, kurie buvo geresni nei tie kurie pateko ten net nevardinsiu tau
2022-06-24
+5
Atsakyti
Berazumis
Porzingis maladiec, kad respectina Lietuva, taciau braliukai bus nušluoti Lietuvos pilnos sudėties
2022-06-23
+7
Atsakyti
Berazumis
As nieko ir nesakau apie sekmadieni . Aplamai kalbu, kai bus/ jei pilnos būtų sudeties, juos nušluotų
2022-06-23
+7
Atsakyti
Anonimas
Pries 20 metu laisvai pretenduotu. Dabar zaidimas yra greitas, su zaidejais mokanciais susikurt sau ataka, greit papasuot, ar pataikyt is toli. Vienu zodziu dabartinej eroj kamuolys turi vaiksciot gerai. O mum turet rinktinej du gerus bokstus be jokio gero izaidejo yra tas pats kaip turet gera masina su tusciu baku.
2022-06-23
+28
Atsakyti
Berazumis
Nebutinai. Tavo oponentas žais taip, kaip tu leisi jam žaisti. Analizuok zaidima ir stabdyk tas jo atakas, surask budu kaip prisitaikyti. O be to, tavo palyginimas su tusciu baku nelabai, nes jis nuvertina centrus. Kitos komandos gal netures tokiu bokstu, tad mum reikia isnaudot tai ka mes turim geriausia musu naudai ir surast silonas vietas komandu su gerais izaidejais...Donciciaus neturim, bet tai nereiskia kad viskas mes net neturim sansu. Viskas priklausys nuo noro, nes pajegiu zaideju tikrai turim.
2022-06-23
+4
Atsakyti
be elitiniu gyneju medaliu siais laikais nelaimesi. Jokubaitis kazin ar patemps tokia role.
2022-06-23
+16
Atsakyti
Taip, taip, tikslas su tokiu žaidimu šokoladiniai medaliai.
2022-06-23
+1
Atsakyti
Berazumis
:DDDDDD
2022-06-23
+2
Atsakyti

Komentuoti

Vardas:      
  Prenumeruoti   Iš viso komentarų: 14

„BasketNews.lt“ pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.